dominikanna1 pisze:Na oko wetki (zęby i pisanki) 6 miesięcy na plus.
To sikanie Dominika jest mocno zastanawiające.
Mam konkretne pytanie:
Czy on pryska moczem na ściany, meble itd (poziomo ok.20 cm nad ziemią wprost na przedmiot ), czy sika pod siebie okrakiem siadając?
Wg tego co wiem o Dominiku, to nie powinien on już zacząć znaczyc teren.
Nie zauważyłam, aby dojrzewał.
Kocur dojrzewajacy zaczyna na poczatku sikać w kuwecie lekko smrodliwym moczem. Z dnia na dzień ten zapach (podobny do amoniaku) staje się coraz bardziej intensywny i osoba czyszcząca kuweta musi ten zapaszek zauważyć nawet wtedy, gdy jest mało spostrzegawcza.
Jest to pierwszy sygnał świadczący o budzeniu się hormonów.
5-15 tygodni później kocur dorasta do tego, by oswiadczyć światu o swojej dorosłosci i wtedy zaczyna znaczyć teren tj. pryska wysoko moczem na upodobane przez siebie miejsca np. na szyby, na ściany, na rzeczy przewieszone na krzesle itd.
Jest to sygnał dla właściciela, że nie ma co zwlekać, tylko biegiem gnać na odjajczenie pupilka.
Sikanie pod siebie np. na posciel, na dywan, na kanapę i inne miejsca, gdzie mocz dobrze wsiaka oznacza inna przyczynę niż dojrzewanie kocura.
(Tak znacza teren kotki w rui.)
Takie sikanie kocura może być oznaka stresu, albo choroby pęcherza czy nerek, albo brudnej kuwety itd.
Podejrzewam, że w przypadku Dominika jest to objaw stresu spowodowany przez nieprzyjazne zachowanie się kocicy.
Może on chce w ten sposób powiedzieć, że mu nie podoba się to lub owo w nowym miejscu i własnie dlatego sika.
Ja bym starała się umieścic go jak najszybciej na próbę w jakimś DT lub DS.