Chorzów-Natalia-już znalazła dom :D

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 14, 2008 21:27

mircea pisze: Zamiast się obruszać należało by najpierw dokładnie zapoznać się z ideą bazarków i ideą adopcji kotów.

Rozumiem szczere intencje, ale pewne rzeczy funkcjonują już z powodzeniem od wielu lat na tym forum i najpierw należało by się zapoznać z zasadami, a dopiero potem negować wszystko.

Dziwienie się zaś sprzeciwom wobec pseudohodowlii oraz niemożności utrzymania własnego kota mnie z kolei dziwi niezmiernie :?

Jest takie proste hasło obowiązujące od lat na tym forum : "Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś" - i w tym się zawiera całe clou tej dyskusji.
Jeśli ktoś tego nie rozumie - ma problem.

EOT.

A mnie drażni stawianie regulaminów i różnych zasad ponad dobro zwierząt. Regulamin regulaminem, a życie życiem. To powinno być tu najważniejsze - ŻYCIE, KOCIE ŻYCIE!!!

Nie powiedziałam, że pseudohodowle są dobre, tylko że można czasem spojrzeć na wykup zwierzęcia z innej perspektywy. Uważasz, że teki zwierzak, który ma być sprzedany (nie zawsze przez pseudohodowcę, czasem przez zwykłego śmiertelnika, który chce się "pozbyć problemu" i przy okazji trochę zarobić) nie zasługuje na dobry dom i wyrwanie z rąk złego właściciela? Takie wybiórcze traktowanie problemów i zagrożeń kocich istnień mnie dziwi, bo kot to kot i każdy zasługuje na dobre traktowanie.

Druga sprawa to kwestia utrzymania zwierząt. Rozumiem, że w podbramkowej życiowej sytuacji, która może się przytrafić każdemu, nawet Tobie (niestety sami teraz też się w takiej znaleźliśmy) trzeba wywalić koty z domu, bo nie stać nas na ich utrzymanie? Praca dziś jest, a jutro może jej nie być i odwrotnie, więc nie bierzmy w ogóle zwierząt do domu, nie pomagajmy im, bo za chwilę może nas nie być stać na szczepienie czy odrobaczenie. Naszego tymczasa Promusa też mogłam zostawić na mrozie, bo jest nam i tak ciężko, więc po co nam kolejny "problem finansowy". Powala mnie takie "rozsądne " podejście.

Aha, i niech każdy kto kiedykolwiek poprosił na forum o pomoc spali się w tej chwili ze wstydu, bo to na pewno jest sprzeczne z regulaminem.
ObrazekObrazek

Ines_Chorzow

Od: Nie sty 20, 2008 12:35

Post » Pon gru 15, 2008 8:48

mircea pisze:Zamiast się obruszać należało by najpierw dokładnie zapoznać się z ideą bazarków i ideą adopcji kotów.

Rozumiem szczere intencje, ale pewne rzeczy funkcjonują już z powodzeniem od wielu lat na tym forum i najpierw należało by się zapoznać z zasadami, a dopiero potem negować wszystko.

Dziwienie się zaś sprzeciwom wobec pseudohodowlii oraz niemożności utrzymania własnego kota mnie z kolei dziwi niezmiernie :?

Jest takie proste hasło obowiązujące od lat na tym forum : "Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś" - i w tym się zawiera całe clou tej dyskusji.
Jeśli ktoś tego nie rozumie - ma problem.

EOT.

znalezienie zasad forum wcale nie jest takie trudne :lol: , To powinno Cie nieco zainteresować. Ze znalezieniem zasad kociego bazarku też nie nie ma problemu. Ale po przeczytaniu tych zasad, mam wrażenie, że wprowadziłaś tu wszystkich w błąd. Zacytuje Ci osądź sama...

Estraven pisze:
betty_wawa pisze:Chciałabym założyć wątek dla mojej kici.Aukcja dotyczyłaby zebrania pieniążków na jej sterylkę.
Czy jest to możliwe? Ma przeciez opiekuna, jest otoczona właściwą troską...

Może spróbuj, zaznaczając wyraźnie, że chodzi o Twoją kotę i wyjaśniając, dlaczego tak właśnie starasz się zgromadzić środki na jej sterylkę - aby uczestnicy Bazarku wiedzieli dokładnie co i jak i na tej podstawie decydowali o swoim udziale w aukcji.

yama

Od: Pon sty 28, 2008 10:24

Post » Pon gru 15, 2008 18:02

To by było na tyle w kwestii regulaminu forum :D

Ostatnio to dość typowe zachowanie: wpaść, zasiać zamęt i się zwinąć, pozostawiając po sobie niesmak i zniechęcenie :(

Co u Natalki? Jak się sprawuje???
ObrazekObrazek

Ines_Chorzow

Post » Pon gru 15, 2008 21:50

Ines, bardzo dziękuję za ostatnie wypowiedzi na forum i wzięcie w obronę Charm. Również jestem zniesmaczona zamieszaniem wokół bazarku. Natalia sprawuje się wzorowo, a moje rozpuszczone jak dziadowski bicz kociambry nie zdążyły jeszcze jej zdemoralizowac. Mają coraz lepsze relacje i coraz rzadziej dochodzi między nimi do łapoczynów. Rozmawiamy teraz z Charm o sterylizacji. A jak miewają się Twoi podopieczni? Trzymam kciuki za DS dla słodkiego Promuska!

Beata Jolanta

Od: Czw wrz 18, 2008 12:21

Post » Wto gru 16, 2008 18:40

Beata Jolanta pisze:Ines, bardzo dziękuję za ostatnie wypowiedzi na forum i wzięcie w obronę Charm. Również jestem zniesmaczona zamieszaniem wokół bazarku. Natalia sprawuje się wzorowo, a moje rozpuszczone jak dziadowski bicz kociambry nie zdążyły jeszcze jej zdemoralizowac. Mają coraz lepsze relacje i coraz rzadziej dochodzi między nimi do łapoczynów. Rozmawiamy teraz z Charm o sterylizacji. A jak miewają się Twoi podopieczni? Trzymam kciuki za DS dla słodkiego Promuska!

Nie ma za co, niezmiernie mnie irytują takie sytuacje, gdzie napada się na osobę, która jest "świeża" na forum, a toleruje się te same zachowania u innych uczestników forum. Dla mnie najważniejsze są te wszystkie biedactwa, a nie to, co kto ma do powiedzenia na ten czy inny temat.

Co do Natki, to cieszę się, że dobrze sobie radzi. Tak jak obiecaliśmy Charm, dołożymy się do jej sterylki.

U naszych futerek wszystko dobrze, straszne z nich łobuzy, ale i tak je kochamy :D Szukamy domku dla Promuska, ale tak ciężko o dobre domy.
ObrazekObrazek

Ines_Chorzow

Post » Wto gru 16, 2008 22:55

To ja Wam dziękuję... :*

A co do Natalii - sterylka będzie w piątek - w ten sam dzień co kastracja moich chłopaków... ;)

I kciuki za dobry domek dla Promuska :ok:

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Wto gru 16, 2008 23:06

charm pisze:
A co do Natalii - sterylka będzie w piątek - w ten sam dzień co kastracja moich chłopaków... ;)

I kciuki za dobry domek dla Promuska :ok:

:ok: :D
charm :1luvu:
Obrazek

Te,które odeszły [*]
Fiona 12.01.2010.r. Borys 01.02.2010.r. Marusia 08.06.2011.r.
Aureliusz i Pyza 06.2011.r. Emiś 31.10.2011.r. Rudy 04.12.2011.r.
Kruszynka 04.04.2012.r. Maciuś 18.08.2012.r.Piękna 25.09.2012.r.

BOENA

Od: Czw lip 05, 2007 16:04

Post » Śro gru 17, 2008 20:56

Charm, jak Ci przekazać pieniążki dla Natki? Mogłabym sobie zrobić spacerek na Wolkę, np. jutro lub w piątek pod wieczór :) Jeśli wolisz na konto, to podaj na pw dane.
ObrazekObrazek

Ines_Chorzow

Post » Śro gru 17, 2008 21:44

Ines_Chorzow pisze:Charm, jak Ci przekazać pieniążki dla Natki? Mogłabym sobie zrobić spacerek na Wolkę, np. jutro lub w piątek pod wieczór :) Jeśli wolisz na konto, to podaj na pw dane.

Generalnie, to złożyłyśmy się z Beatą, to Beata pojedzie ze ślicznotką do weta, itp, więc to z Beatą trzeba się kontaktować.
Ja też Beacie będę robiła przelew, jak tylko dostanę numer konta ;)

charm

Post » Pt gru 19, 2008 21:34

Witam, Natalka jest już wysterylizowana. Operacja zaczęła się o 10h, a o 15h zadzwoniła Pani Doktor, że wszystko przebiegło pomyślnie i kotka jest już wybudzona. Teraz Natalia dochodzi do siebie, głównie śpi. Pojutrze jedziemy do weta na kontrolę i podanie antybiotyku po raz drugi. A za tydzień zdjęcie szwów. Tak jak przypuszczałam, Natalia nie była wysterylizowana. Nie rodziła i nigdy nie była w ciąży. Bardzo się cieszę, że jest już po wszystkim.

Beata Jolanta

Post » Pt gru 19, 2008 21:45

:D

Też bardzo się cieszę, że już po, i że wszystko ze ślicznotką w porządku :D :D :D

(A chłopaki wróciły do domu przed 20, chciały trochę poszaleć, wystawiały łapki, itp, po dawce mizianek trafiły do dwóch transporterów, gdzie śpią z polarowymi kocykami i odpoczywają - w jednym wzajemnie się budziły, a osobno grzecznie śpią)

charm

Post » Pt gru 26, 2008 15:32

Podczas wizyty kontrolnej w ubiegłą niedzielę wetka znalazła na ogonie Natalki człony tasiemca. Niestety, z powodu sterylki nie można było zaaplikowac zastrzyku antytasiemcowego. Jutro jedziemy z Natalką na zdjęcie szwów i ten zastrzyk. Zabieramy również nasze rezydentki na profilaktyczne odrobaczenie. (Ten temat podjęłam już na forum) Do lecznicy zawozi nas mój mąż. Po raz pierwszy będziemy jechac z 3 kotkami!
Na szczęście, Natalia nie straciła apetytu. Nauczyła się jeśc suchą karmę i najbardziej lubi łososiowe Profilum i Acanę Light. Ten psychopata, który ją wyrzucił dawał jej resztki z obiadu, nie odrobaczał i nie zaszczepił jej. Życzę mu takiego losu, jaki chciał zgotowac Natalce. Jest to najgrzeczniejszy kot, jakiego widziałam. Jutro napiszę, jak było u weta.

Beata Jolanta

Post » Nie gru 28, 2008 11:30

Wczoraj Natalia miała zdjęte szwy. Wszystko się ładnie wygoiło. Dostała zastrzyk antytasiemcowy, preparat Anipracit, działający przez miesiąc. Była grzeczna, w przeciwieństwie do Agatki, która dała niesamowity popis! Rezydentki zostały profilaktycznie odrobaczone Aniprazolem. Natalka ma apetyt i czuje się dobrze. 13/01 ma powtórkę szczepienia.

Beata Jolanta

Post » Nie gru 28, 2008 14:02

Beata Jolanta pisze:Wczoraj Natalia miała zdjęte szwy. Wszystko się ładnie wygoiło. Dostała zastrzyk antytasiemcowy, preparat Anipracit, działający przez miesiąc. Była grzeczna, w przeciwieństwie do Agatki, która dała niesamowity popis! Rezydentki zostały profilaktycznie odrobaczone Aniprazolem. Natalka ma apetyt i czuje się dobrze.

:D :D :D
13/01 ma powtórkę szczepienia.

A 14.01 powtórkę szczepienia mają chłopaki, więc 15.01 na Natalię będzie już czekała własna kuweta, komplet miseczek, itp. ;)
Nie możemy się doczekać :D

charm

Post » Pon gru 29, 2008 18:25

Zuch dziewczyna :) Tak trzymać :)
ObrazekObrazek

Ines_Chorzow

[poprzednia][następna]