wiem ze to już nie ten temat. ale co się okazało z kotem, któremu podobno dolegała tylko pęknięta kość śródstopia. Mam wyniki sekcji.
1) serce- kardiomiopatia przerostowa komory lewej
2) płuca- przekrwienie i obrzęk (no jak powiększona lewa komora to rozumiem)
3) nerki- przekrwienie
4) śledziona - zastój krwi
5) węzły chłonne krezkowe rozrost i przerost czynnościowy
badanie histopatologiczne
1) serce- nieuporządkowany układ włókien mięśniowych (czyli jak rozumiem kardiomiopatia wrodzona si?)
2) płuca- znaczny rozrost ściany naczyń, okołooskrzelowe nacieki kom. zapalnych z przewaga kom. jednojądrzastych, rozrost gruczołów śluzowych. (no dobra, to przez wysięk do płuc...)
3) wątroba- zwyrodnienie miąższowe i martwica hepatocytów, widoczne ciała wtrętowe, nacieki zapalne z przewagą limfocytów, zastój żółci, rozrost ściany naczyń krwionośnych.
4) nerki- torbiele w części korowej, rozrost ściany naczyń krwionośnych, martwica kom nabłonka kanalików nerkowych. (o co kaman z tymi torbielami? torbielowatość nerek?? ile chorób u jednego kota??)
5) śledziona- rozrost ściany naczyń krwionośnych, homopoeza poza szpikowa.
6) żołądek metaplazja śluzowa gruczołów żołądka (wg mojej wiedzy początkowe stadium nowotworów nabłonka prawda to?)
7) tarczyca- nieliczne torbiele ( ponownie skąd te torbiele??)
orzeczenie: przyczyną śmierci była niewydolność krążeniowo- oddechowa. Zapalenie serca oraz zapalenie wątroby tła wirusowego.
no to by było na tyle.