o kotach wypadnietych z przerwanym rdzeniem i o leczeniu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 15, 2011 19:02 Re: o kotach wypadnietych z przerwanym rdzeniem i o leczeniu

wiem ze to już nie ten temat. ale co się okazało z kotem, któremu podobno dolegała tylko pęknięta kość śródstopia. Mam wyniki sekcji.

1) serce- kardiomiopatia przerostowa komory lewej
2) płuca- przekrwienie i obrzęk (no jak powiększona lewa komora to rozumiem)
3) nerki- przekrwienie
4) śledziona - zastój krwi
5) węzły chłonne krezkowe rozrost i przerost czynnościowy

badanie histopatologiczne
1) serce- nieuporządkowany układ włókien mięśniowych (czyli jak rozumiem kardiomiopatia wrodzona si?)
2) płuca- znaczny rozrost ściany naczyń, okołooskrzelowe nacieki kom. zapalnych z przewaga kom. jednojądrzastych, rozrost gruczołów śluzowych. (no dobra, to przez wysięk do płuc...)
3) wątroba- zwyrodnienie miąższowe i martwica hepatocytów, widoczne ciała wtrętowe, nacieki zapalne z przewagą limfocytów, zastój żółci, rozrost ściany naczyń krwionośnych.
4) nerki- torbiele w części korowej, rozrost ściany naczyń krwionośnych, martwica kom nabłonka kanalików nerkowych. (o co kaman z tymi torbielami? torbielowatość nerek?? ile chorób u jednego kota??)
5) śledziona- rozrost ściany naczyń krwionośnych, homopoeza poza szpikowa.
6) żołądek metaplazja śluzowa gruczołów żołądka (wg mojej wiedzy początkowe stadium nowotworów nabłonka prawda to?)
7) tarczyca- nieliczne torbiele ( ponownie skąd te torbiele??)

orzeczenie: przyczyną śmierci była niewydolność krążeniowo- oddechowa. Zapalenie serca oraz zapalenie wątroby tła wirusowego.

no to by było na tyle.
"sometimes somethings are better left unsaid"

Zorbeczka

Od: Nie paź 31, 2010 8:29

Post » Śro mar 16, 2011 18:35 Re: o kotach wypadnietych z przerwanym rdzeniem i o leczeniu

No cholera!-jednak trafiłam z tą kardiomiopatią!
Pamiętasz Aguś?-tak mi to pasowało do tego paskudztwa :(
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Czw mar 14, 2013 19:26 Re: o kotach wypadnietych z przerwanym rdzeniem i o leczeniu

zaznaczę
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

[poprzednia]