Wielka prośba do osób mających zabezpieczenie z siatki ryb.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 24, 2007 12:45

Zamawiał ktoś niedawno moze siatkę u Pana Rozmiarka ? Dzis dzwoniłam do Nigo, ale jakos dziwnie sie gada. Ja o jednym On o innym. Powiedzial ze wysle mi siatke z oczkami 2,5 cm, ja ze nie chce, ze wole 4 cm. On ze sie boi o mojego kota ze wypadnie. Jak to, przez te 4 cm oczka??? Dziwne, dziwne.
Pytam sie o grubosc sznurka czy sa różne, a on dawaj znowu o czym innym. No dogadac sie nie mogłam. Miał ktos tak. Czy zrealizuje moje zamowienie czy dostane co innego??? Juz sie o cene nawet nie spytalam bo tak dziwna ta rozmowa.

unadonna

Od: Pon lis 01, 2004 19:01

Post » Czw maja 24, 2007 13:00

Może robi tylko takie, ja jeszcze nic nie zamówiłam :oops:
Bo narazie na 100% chce zrobić drzwi dodatkowe a dopiero potem siatka.
Obrazek
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'

zunia

Od: Śro lut 15, 2006 11:55

Post » Czw maja 24, 2007 13:06

Ale chyba nawet w tym wątku ktos pisał ze od niego ma z oczkami 4 cm. Ktos tez pisał....ze wspolnie z Panem Rozmiarkiem cos tam ustalił.....kurcze ale ja wogole dogadac sie z nim nie mogłam. Normalnie jakbym gadała w sobotę wieczorem, a Pan Rozmiarek był wlasnie na imieninach ;)

unadonna

Od: Pon lis 01, 2004 19:01

Post » Czw maja 24, 2007 18:43

zunia pisze:W zasadzie technicznie sobie tego nie wyobrazam, taka długa siatka luźno zawieszona i silny wiatr i deszcz...
Jak tak dalej będe nie zdecydowana to w końcu zawiśnie siatka i dodatkowe drzwi na balkon tak to sie moze skończyć :roll:
Przez tyle lat nie wypuszczałam koty na balkon, że nie wiem czy zdołam się przełamać nawet jak będzie siatka.
A może jak już będzie siatka to oboje z mężem się na niej uwiesimy i jak nie spadniemy z tą siatką to dopiero pozwolimy kotuchom wychodzić na balkon :wink:
No taka strachliwa kobieta ze mnie :oops:

Zuniu, ja też mam sieć rybacką na balkonie (prawie sześciometrowym :roll: ) i u mnie jest napięta - nic nie zwisa, wygląda estetycznie itd. Więc się da 8) Tylko wtedy trzeba być przygotowanym na takie widoki: :twisted:
Obrazek

Oczywiście w przypadku sztywnego napięcia nie wchodzi w grę opcja naciągnięcia na same haczyki - siatka musi być rozpięta na ramce z prętów, kątowników lub linki stalowej. Żeby nie było przerw między siatką a ścianą.
Ja mam oczka czterocentymetrowe. I zamawiałam w Korszach. Sama sieć jest ok, ale czekanie na paczkę............. :roll: trwało długo..... Za całą tę sieć dałam coś koło 50 złotych.

asica

Od: Sob sty 28, 2006 15:31

Post » Czw maja 24, 2007 19:01

Oczywiscie tylko i wyłącznie na linkach, ale jakbym zobaczyła taki widok to napewno krócej bym żyła.Narazie będziemy robić dodatkowe drzwi,bo do roku spółdzielnia ma remontować wszystkie balkony.
Remont naszego balkonu skończyliśmy dwa tygodnie temu czyli syzyfowa robota, no nic.
Obrazek
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'

zunia

Od: Śro lut 15, 2006 11:55

Post » Czw maja 24, 2007 19:06

unadonna pisze:Zamawiał ktoś niedawno moze siatkę u Pana Rozmiarka ? Dzis dzwoniłam do Nigo, ale jakos dziwnie sie gada.

Ja miałam z panem Rozmiarkiem też nieco dziwną rozmowę w zeszłym roku.
Zamawiałam u niego siatkę i pytam się, czy ona ma jasny kolor? a on na to: "tak, jasny, eee.. - oliwkowy znaczy się...". Więc mówię mu, że znajoma (AnetS zresztą, z forum) zamawiała u niego BIAŁĄ(!) siatkę, a on na to, że "białej to on nigdy nie robił" 8O Więc tłumaczę, że przecież widziałam ją na własne oczy, że może nie jest snieżnobiała, ale co najwyżej jaśniutkoszara - a on: "oliwkowa znaczy się" :roll: :lol:
Więc zamówiłam tę "niby oliwkową", pojechałam ją odebrać (na szczęście w Poznaniu), a siatka okazała się ciemnozielona :? W ten sposób pan Rozmiarek musiał robić siatkę jeszcze raz, bo tej zielonej na mojej zabytkowej kamienicy za nic nie mogłam powiesić. Tym razem zrobił kremową (bo mu się nagle znalazł taki sznurek 8) ) i wszystko wygląda ok :)

Tyle tylko, że ja nie mam zabezpieczonego balkonu od góry, bo mam balkon wystający (półkolisty do tego), ale moje koty na siatkę się nie wspinają, tym bardziej, że jest na to za luźna.

Acha: ja swoją siatkę zdejmowałam na zimę ze wzgl. na sadze z okolicznych kominów i prałam - wygląda jak nowa :)
Ostatnio edytowano Czw maja 24, 2007 19:11 przez mircea, łącznie edytowano 1 raz
"Idiotów jest niewielu, ale są tak sprytnie rozstawieni, że trafiasz na nich na każdym kroku."

mircea

Od: Śro lip 13, 2005 0:59

Post » Czw maja 24, 2007 19:10

asica pisze:Zuniu, ja też mam sieć rybacką na balkonie (prawie sześciometrowym :roll: ) i u mnie jest napięta - nic nie zwisa, wygląda estetycznie itd. Więc się da 8) (...)
Oczywiście w przypadku sztywnego napięcia nie wchodzi w grę opcja naciągnięcia na same haczyki - siatka musi być rozpięta na ramce z prętów, kątowników lub linki stalowej.

Rewelacyjnie ma zabezpieczony taras (długi i zakręcający) AnetS. Siatkę ma naciągniętą na metalowych linkach i hakach wwierconych w ściany i sufit. Wszystko jest idealnie naciągnięte, nie zwisa - a z dołu siatka jest praktycznie niewidoczna (ma prawie taki sam kolor jak elewacja budynku).
"Idiotów jest niewielu, ale są tak sprytnie rozstawieni, że trafiasz na nich na każdym kroku."

mircea

Od: Śro lip 13, 2005 0:59

Post » Czw maja 24, 2007 20:44

Zastanawiam się czy te`4 cm oczka nie będą za duże przy 4 miesięcznym kociaku?
Ludzie się dzielą na tych którzy kochają koty i na tych pokrzywdzonych przez los

Obrazek
WĄTEK MOICH DZIEWCZYNEK

gingerka

Od: Śro sty 10, 2007 9:22

Post » Wto cze 12, 2007 11:07

Gingerka- głowa to jusz się pewnie przez taki oko nie zmieści, najlepiej sprawdź jakoś wcześniej :)
spieszę powiadomić że my jusz zabezpieczeni - i możemy podpowiedzeć jak to zrobiliśmy, jeśli ktoś chętny :) sięc od p. Rozmiarka, pszesyłka w kilka dni.
dziewczyny oczywiście prawie całe dnie siędzą na balkoniei teraz, nawet upały im nie straszne :)
jeśli idzie o fotki to na razie tu kilka jest http://www.dwa-kociaki.blog.pl/

drobina

Od: Wto mar 06, 2007 12:29

Post » Wto cze 12, 2007 11:28

Klaudia pisze:Jeśli siatka nie będzie mocno naprężona, tylko luźniejsza to kot nie ma możliwości wspinania. Mamy siatkę puszczoną przed (a nie za) barierką, koty próbują łapać ją łapkami szykując się do wspinaczki ale zaczynają się z siatką bujać i nic z tego :wink:

Siatke mamy rozciągnięta na lince stalowej, zaczepiona na haczykach. Oczka 4x4cm, wisi już rok, nie jest brudna, wygląda jak założona wczoraj :wink:
.

ja mam podobnie, ale siatka jest rozpieta nie na lince stalowej, tylko na linie zeglarskiej bardzo mocno naciagnietej. linke mozna wymienic, wyprac czy co tam jeszcze. jest demontowalne. na tej linie jest rozpieta dopiero siatka. puszczona ZA barierka, ale lekko luzna, koty bardzo szybko olały wspinaczki, bo sie po prostu nie da.
jak na razie jest super.
siatke zamawialam z allegro na woliery. cenowo wychodzi jak rybacka mniej wiecej.
poszukam fotek jesli ktos chce :wink:

mama007

Od: Czw lut 17, 2005 14:43

Post » Wto cze 12, 2007 11:55

drobina pisze:Gingerka- głowa to jusz się pewnie przez taki oko nie zmieści, najlepiej sprawdź jakoś wcześniej :)

Po pomiarach "na oko" doszliśmy do wniosku że maluch się nie przeciśnie. Właśnie wczoraj dotarła przesyłka i faktycznie nie da rady, TŻ wreszcie sprawdził jak gruby jest styropian na balkonie na wszystkich ścianach (na suficie 10 cm :roll: ), na dziś zaplanowane jest kupienie kołków i może już w tym tygodniu kotki będą się wylegiwać na balkonie. Oby :D

Siatka z firmy korsze ma przeplecioną na obrzeżach linkę także zakładamy, że żadne linki stalowe nie będą potrzebne i przy haczykach co 25 cm na tej lince wszystko się utrzyma
Ludzie się dzielą na tych którzy kochają koty i na tych pokrzywdzonych przez los

Obrazek
WĄTEK MOICH DZIEWCZYNEK

gingerka

Od: Śro sty 10, 2007 9:22

Post » Wto cze 12, 2007 12:42

pewnie ze sie utrzyma :)) myśmy wzieli od Rozmiarka, ale tesz ma linke (sznureczek taki) dokoła z pętelkami na rogach cobyśmy wiedzieli jak sie w tej sieci odnależć. z kołkami pomógł nam pan w sklepie jak mu powiedzeliśmy do czego to :) okazało sie że były taki w zestawach haczyk i kołek razem, a mysmy sami chcieli je dobierać najpierw, pewnie byśmy nieżle sie narobili:P

drobina

Od: Wto mar 06, 2007 12:29

Post » Czw cze 28, 2007 12:44

Na stronie o zabezpieczeniach jest aktualizacja - świetny opis wykonania zabezpieczenia balkonu z wykorzystaniem sieci z firmy Korsze.

http://koty.rokcafe.pl/zabezpieczenia/balkony.php

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Nie lip 01, 2007 9:05

Daga pisze:
BarbAnn pisze:mam mieszkanie własnościowe wiec mój balkon jest tylko mój :)

SN w wyroku z 03.10.2002 ( III RN 153/01 )–koszty utrzymania , odtworzenia i
remontu balkonu » własciciel lokalu.

czekam na siatke zamowioną na allegro

Ale to nie jest kwestia tego kto ponosi koszt remontu balkonu tylko tego, jak to co na nim zrobisz wpływa na wygląd elewacji. Szczególnego znaczenia nabiera to w budynkach będacych po ochroną konserwatora zabytków.

zgadzam sięz tobą
ale ja pisalam o moim nowym bloku ktory nie podlega pod ochore konserwatora
a co do elewacji-siatka nie jest trwalym elementem
mozna ją łatwo zdemontowac
mój balkon jest moj i mam prawo go chronic siatką

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Sob lip 28, 2007 21:01

witam, po dwu latach spokojnego mieszkania na parterze i kontrolowanego wypuszczania naszej kici na balkon (ok 10 wyskoczen z szybkim powrotem) przyszedl czas, ze Kici sie spodobalo samodzielne wychodzenie na dluzej (i wracanie ta sama droga). Chcialabym zabezpieczyc loggie, mamy gotowa krate i katowniki szczelnie przylegajace do calego otworu. Myslimy o sieci rybackiej. Mamy tylko dwa dylematy:
1) jaki rozmiar oczek powinnismy wybrac - nasza Kicia to czterokilogramowy okaz, ale ostatnio przewinely sie przez nasz dom male znajdki i czy 4cm srednicy w siatce pozwola takze na wypuszczanie 2 miesiecznych maluchow na balkon...?
2) czym przymocowac siatke do katownika z krata, myslimy o jakims drucie, czy dodatkowej linie którą opleciemy katownik....myslicie, ze to dobry pomysl? wszystkie opisy zawieraja stalowa line lub kolki, ale u nas wydaje sie to byc raczej niepotrzebne, skoro stelaz juz jest, dobrze mysle...?
bede bardzo wdzieczna za wskazowki :)

chaneczka

Od: Pon lis 06, 2006 18:32

[poprzednia][następna]