Bolek z Chmielnej i inni - z życia kotów ogrodowych

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 04, 2008 19:24

Jak kotki przezimowaly w tym cudnym domku, przekonały się do niego?. Ogrodem jestem zachwycona. A pomysł z domkiem wspaniały. Takie apartamenty.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Pon maja 05, 2008 18:14

Zima była lekka, to i problemów też nie było. :D

Bolek jest ostra zawodniczka: większość nocy wolała spać w wiklinowym wymoszczonym koszu niż w domku. 8O Do domku wchodziła tylko jak już było naprawdę zimno. No cóż, ona lubi "mieć oko" na wszystko w okolicy...

A w środku domku poza kocią budą było jeszcze styropianowe pudło z polarową wyściółką. Tam nawet w czasie mrozów jest cieplo. :D Takie samo pudła z polarami postawiłam koło osiedlowych ochroniarzy i moje osiedlowe bezdomniaki też chętnie tam zimowały. A swoją drogą, fajnie mieć takich sprzymierzeńców jak "moi" ochroniarze: jak wyjeżdżam na kilka dni, to zostawiam im karmę, ale oni sami mają potrzebę opiekowania się zwierzakami. :D Nawet porozwieszali ogłoszenia w stylu "lepsze koty niż szczury" itd. Propagandę im dostarczyłam osobiście. :lol: Dzięki Praksedzie mam w tej chwili jeszcze 2 takie super pudła w garażu. :D Polecam się chętnym na następną zimę! Warto!

Podsumowując, chyba nieźle tym kotom w ich domku, bo miewają sublokatorów. Ostatnio miałam nawet wrażenie, że zwidy mnie dopadły i widzę 2 Bolki naraz. Ale to jakiś koleś usiłuje zamieszkać razem z panienkami. :lol: Tylko śmierdziel z niego. Trzeba go złapać i obciąć mu te śmierdzielowate fragmenty kota. :lol: Koleś przychodzi jak do siebie: rozciąga się na słoneczku, najada do oporu (i na zdrowie :lol: ) i jeszcze chwila, a poprosi o stały meldunek. :lol:

Ale koniec o tej paskudnej zimie. Wiosna przyszła wreszcie. Dziewczyny szczęśliwe, przytulaste. :D Jak tylko uda mi się zrobić zdjęcia, pokażę Wam te moje ogrodowe szczęścia.
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Wto lis 11, 2008 20:34

Wyciągnęłam wątek z czeluści forum. :wink:

Od wiosny zmian w ogrodzie było sporo, nie tylko ze względu na pory roku. W lipcu dołączyły do ogródka Rakieta, Siostrzyczka i Bezik. Dołączyły tak ostro, że PrawieBiałą musiałam natychmiast zgarnąć do domu, bo nowi przybysze pogonili rezydentki. 8O
PrawieBiała wyglądała po kilku dniach jak obraz nędzy i rozpaczy, jest teraz kotem domowym, niestety wciąż w moim domu, czeka na swój prawdziwy dom, czeka, czeka.....

Bolka jest dzielniejsza, starała się przetrwać trudne chwile, ale bywało bardzo ciężko, bo Rakieta goniła ją tak, że nawet na końcu ogródka nie zawsze Bolci udało się zjeść ze swojej miski. Serce mi pękało, wydawało się, że sytuacja jest patowa. Rakieta pojechała na wieś, tam udało się ją lepiej oswoić i dołączyć do stada.

Z Siostrzyczką i Bezikiem - Bolek radziła sobie znacznie lepiej, nie było przyjaźni, ale przynajmniej mogła wrócić na swoje miejsce. Ulubiony koszyk wiklinowy bywał co prawda zajęty, ale zawsze jakiś kącik się znalazł. :) Od kilku dni koty jadały razem, dawały się głaskać razem, wreszcie nastał spokój. :D

Jeszcze w sobotę stado krów wypoczywało na tarasie:
Obrazek

Wczoraj Bezik trafił do super domu, dzisiaj Siostrzyczka też znalazła własny dom. No i Boleczka - samotny myśliwy - ostała się sama na włościach. Teraz ona znów goni intruzów przychodzących do stołówki. :wink: Jedynie co odważniejsi mogą się u niej najeść. :wink:

A tak wyglądała moja Królowa Ogrodu dzisiaj w czasie słonecznego popołudnia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Agneska

Post » Śro lis 12, 2008 7:33

:)
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Pt lis 14, 2008 2:37

czyli ten duecik już w domkach? :D

Obrazek

fajnie 8)

Bolka jest moją ulubienicą :oops:

taka cudna, mądra i kochana koteczka...

i wiercipięta straszna, wszystkie jej zdjęcia mam poruszone :lol:

toaleta po kolacji:

Obrazek

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Pt lis 14, 2008 22:30

Boleczki nie sposób nie kochać. :D

Dobrze, że już jutro weekend, to się wymiziamy. :D
Obrazek

Agneska

Post » Nie sty 02, 2011 0:24 Re: Bolek z Chmielnej i PrawieBiała - z życia kotów ogrodowych

Tyle czasu minęło od ostatniego wpisu, PrawieBiała, Bezik, Siostrzyczka, Rakieta, Pirat, Pchełka, Wiga - mieszkali tam z Bolką, ale wolą jednak towarzystwo człowieka.
Teraz Bolka teoretycznie spędza zimę sama, ale wprowadził się do niej jakiś spory buras. Dobrze, zawsze jej raźniej, skoro nawet w tęgie mrozy nie chce wejść do domu. :(

A na wiosnę pewnie przyjdzie nam kolejne dzikusy osadzać w nowym środowisku. :roll:
Obrazek

Agneska

Post » Nie sty 02, 2011 8:26 Re: Bolek z Chmielnej i inni - z życia kotów ogrodowych

zaznaczę do poczytania :kotek:

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Nie sty 02, 2011 8:32 Re: Bolek z Chmielnej i inni - z życia kotów ogrodowych

:kotek:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie sty 02, 2011 12:18 Re: Bolek z Chmielnej i inni - z życia kotów ogrodowych

To żem se poczytała...Jakoś tak fajnie "w środku" się zrobiło :1luvu: :1luvu: ,wiosennie,mimo śniegu za oknem :mrgreen: Ślicznie piszesz Aga :ok:

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Wto sty 04, 2011 11:00 Re: Bolek z Chmielnej i inni - z życia kotów ogrodowych

Ja mam na balkonie 3 stałe bezdomniaki, w porywach stołuje sie do 6 sztuk. agneska widziała mój koci hilton, na wierzchu domku dodatkowo budka dla kolejnego lokatora (taka z gąbki, materiałowa, obłozona kożuszkami z wierzchu). na zewnatrz domku stołówka, 2 razy dziennie uzupełniana i wyjadana do czysta oraz kuweta (czasami uzywana):P parter z ogrodzonym ogródkiem i kryta loggia z domkiem to wspaniałe schronienie dla kotów. doceniaja to :ryk: JS

Maria Szczyglińska

Od: Pt gru 03, 2010 14:58

[poprzednia]