Trujace jedzenie dla psow i kotow

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 31, 2007 17:08

straszne jest to wszystko :( :( :(

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob mar 31, 2007 17:11

dlatego jednak wolałabym karmic moje koty po domowemu a suche jako dodatek ale one za nic w swiecie nie chca :roll:

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Sob mar 31, 2007 17:27

Dzisiaj zamówiłam Nutra Nuggets jako że trochę tańsze, a moje zwierza jedzą. Teraz się waham czy nie zmienić. Bo jakoś jeszcze kanadyjskim najbardziej wierzę, mają zdaje się surowe przepisy co do dopuszczalnych składników. ale moje ostatnio na Acanę zaczęły się wypinać :roll: . Orijena zamówiłam 2,5kg, bo nie wiem, czy zechcą. Jest jeszcze kanadyjska NUTRAM-CAT, Indoor jest w workach po 7 kg. Czy ktoś zna? Ma jedną pozytywną opinię (przy mniejszym opakowaniu).

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Sob mar 31, 2007 17:31

Anka pisze:Dzisiaj zamówiłam Nutra Nuggets jako że trochę tańsze, a moje zwierza jedzą. Teraz się waham czy nie zmienić. Bo jakoś jeszcze kanadyjskim najbardziej wierzę, mają zdaje się surowe przepisy co do dopuszczalnych składników. ale moje ostatnio na Acanę zaczęły się wypinać :roll: . Orijena zamówiłam 2,5kg, bo nie wiem, czy zechcą. Jest jeszcze kanadyjska NUTRAM-CAT, Indoor jest w workach po 7 kg. Czy ktoś zna? Ma jedną pozytywną opinię (przy mniejszym opakowaniu).

Orijen i Acana sa robione z tzw "human grade" skladnikow, czyli dopuszczonych w przemysle spozywczym, czyli sprawdzonych, Nutram zawiera skladniki niedopusczone do produkcji "karmy" dla ludzi.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob mar 31, 2007 17:38

AlkaM pisze:
Anka pisze:Dzisiaj zamówiłam Nutra Nuggets jako że trochę tańsze, a moje zwierza jedzą. Teraz się waham czy nie zmienić. Bo jakoś jeszcze kanadyjskim najbardziej wierzę, mają zdaje się surowe przepisy co do dopuszczalnych składników. ale moje ostatnio na Acanę zaczęły się wypinać :roll: . Orijena zamówiłam 2,5kg, bo nie wiem, czy zechcą. Jest jeszcze kanadyjska NUTRAM-CAT, Indoor jest w workach po 7 kg. Czy ktoś zna? Ma jedną pozytywną opinię (przy mniejszym opakowaniu).

Orijen i Acana sa robione z tzw "human grade" skladnikow, czyli dopuszczonych w przemysle spozywczym, czyli sprawdzonych, Nutram zawiera skladniki niedopusczone do produkcji "karmy" dla ludzi.

Czyli to co przeczytałam na polskiej stronie zajmującej się sprzedażą karm NUTRAM to tzw. "pic na wodę" :? . Kopiuję:

" Coraz większa popularność w Polsce kanadyjskich karm z rodziny NUTRAM ( Nutram, K-9, Pet Time ) zaowocowała uruchomieniem sklepu internetowego www.sklep.nutram.pl . Zaistniała bowiem potrzeba zaproponowania właśnie takiej formy sprzedaży znakomitej jakości produktów NUTRAM , wyprodukowanych wg. najnowocześniejszych receptur , z surowców kanadyjskich zaopatrzonych w certyfikaty zgodności jakościowej z żywnością dla ludzi , z dużą ilością naturalnych dodatków ziołowych profilaktycznie chroniących organizm zwierzęcia . Na rynku polskim jest wiele przeróżnych karm , ale na szczęście wciąż rośnie zapotrzebowanie na specjalistyczne karmy najwyższej jakości , karmy dla tych którzy pożywienie dla swoich psów i kotów traktują jako gwarancję ich długiego , zdrowego i szczęśliwego życia."

Na tej samej stronie sprzedają karmę K-9, kiedyś się nad nią zastanawiałam, bo cenę ma przyjazną. Myślałam, że to amerykańska, a to też kanadyjska. Ale... no właśnie, nie wiem co myśleć. Jest jeszcze kanadyjska NUTRIENCE, teraz mało gdzie do dostania. I tylko w małych paczkach. Też dobre rzeczy o niej słyszałam. To co z nią?

Anka

Post » Sob mar 31, 2007 17:51

Przy NUTRAM ADULT można wyczytać że jest zrobiona jak wszystkie inne karmy NUTRAM z mięsa kurcząt dopuszczonego do spożycia przez ludzi. Ale to przy mięsie. A jak w Acanie?

Anka

Post » Sob mar 31, 2007 17:54

No tak.
Tylko ze trujacy okazal sie gluten zbozowy, a nie mieso kurczat.
Czyli wazne sa, a nawet byc moze wazniejsze od miesa, dodatki...

Ja nieopatrznie kupilam suche Best Chois Kitten, w lutym chyba, jeszcze nie dawalam, i teraz musze to obejrzec i sie zastanowic, czy nie lepiej wyrzucic.
:(

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob mar 31, 2007 17:56

Dlatego się zastanawiam. Ogólnie z tego co słyszałam, to Kanada o wiele surowiej niż USA pilnuje producentów karm i różne nadużycia po prostu nie opłacają się. Z kolei ktoś mi mówił, że to dotyczy tylko karm produkowanych w samej Kanadzie. A gdzie jest produkowana Acana, Orijen? Nutram? Nutrience?

Anka

Post » Sob mar 31, 2007 17:58

Ja ostatnio kupiłam Feline Perfection (w Krakvecie 12kg wychodzi taniej niż w sklepie Nutram :roll: ).Kotom smakuje.Rozumiem,że oni te karmy sprowadzają prosto z Kanady?

aga23

Od: Wto sie 02, 2005 23:41

Post » Sob mar 31, 2007 18:01

aga23 pisze:Ja ostatnio kupiłam Feline Perfection (w Krakvecie 12kg wychodzi taniej niż w sklepie Nutram :roll: ).Kotom smakuje.Rozumiem,że oni te karmy sprowadzają prosto z Kanady?

Właśnie nad tym się zastanawiam. Bo kupiłabym też w KrakVecie, w sklepie Nutram tylko poszukiwałam więcej jakichś informacji.

Anka

Post » Sob mar 31, 2007 18:07

Nie moge sie w tym polapac i denerwuje sie, bo na moich saszetkach Hillsa jest napisane jak byk "wyprodukowane w USA".
Numery seryjne roznia sie od tych cytowanych przez Ale, tym niemniej jesli gluten zbozowy zawierac moze toksyczny skladnik, to w sumie nie wiem jak dojsc od ktorego momentu zawiera/nie zawiera. Denerwuje sie ze nie ma rzetelnej informacji, o sprawie mozna przeczytac tylko na forach, a okazuje sie ze karmy ktorymi karmimy wcale niekoniecznie produkowane sa w Europie. Ja mam duzo mniejsze mozliwosci wyboru, moj kot jest na karmie dietetycznej. Chcialabym go przestawic w calosci na karme domowa ale ...jakos nie moge znalezc lekarza ktory mialby wiedze na temat dietetyki i pomogl mi takie menu ulozyc. Z niepokojem sledze bardzo skape informacje... :?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Sob mar 31, 2007 18:11

Różnica cenowa spora-ponad 30zł...W krakvecie sam produkt jest taniej(o ok 5-6zł), do tego nie płaci się już za przesyłkę.W sklepie nutram trzeba jeszcze dopłacić prawie 30zł za kuriera :roll: ...

aga23

Od: Wto sie 02, 2005 23:41

Post » Sob mar 31, 2007 18:34

aga23 pisze:Ja ostatnio kupiłam Feline Perfection (w Krakvecie 12kg wychodzi taniej niż w sklepie Nutram :roll: ).Kotom smakuje.Rozumiem,że oni te karmy sprowadzają prosto z Kanady?

Wlasnie tez sie nad tym zastanawiam.
Bo glowny producent przeciez moze firmowac (czyli byc uwidoczniony na opakowaniu) karme, ktora na jego zlecenie produkuje sie zupelnie gdzies indziej, np. gdzies na Dalekim Wschodzie, bo mu sie to bardziej oplaca nawet jak zaplaci za przewoz.

I nijak sie tego nie dowiemy, ani z opakowania, ani od przedstawicieli, bo ci albo sa niedoinformowani albo sie wykrecaja od odpowiedzi.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob mar 31, 2007 18:50

Wzięłam się za analizowanie kanadyjskich karm. To ci zwróciło narazie moją uwagę, to że NUTRAM ma stosunkowo wysoki poziom magnezu :( . Acana i K-9 mają 0,09% magnezu, a Nutram 0,29, czyli właściwie nie mają obniżonego (karma indoor)

Anka

Post » Sob mar 31, 2007 19:10

W zasadzie to co teraz dostało się na powierzchnię potwierdza co obserwujemy od prawie roku. Rosnącą ilość kotów mających "ni z tego i owego" problemy z nerkami. :? Oczywiście powód może być jeszcze inny (i pewnie w wielu przypadkach jest) ale mimo wszystko za dużo było tzw. "dziwnych" nerkowców wśród kotów ostatnio w całej Polsce.
[url=http://www.foch.info]=Zamiast uczyć kota, choć raz go posłuchaj=
=Niewiele jest rzeczy w które głęboko wierzę. Jedną z nich jest normalna, ludzka, bezinteresowna podłość.=[/url]

LeaManI

Od: Pon maja 17, 2004 15:51

[poprzednia][następna]