Historia Felka- drugiego kotka, który zachorował na FIP.. :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 14, 2023 12:44 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Egwusia, bardzo Ci dziękuję , że nas czynnie wspierasz ! <3 dziewczyny dziękuję, że nam kibicujecie. Dobre myśli teraz też bardzo potrzebne. :1luvu:

Felutkowi przybyło dziś 100g.. :( Nie chce ze strzykawki. Ma odruch wymiotny. Może ten prlvomax wreszcie zadziała.
Jest słabszy. Oddycha z wysiłkiem. Wczoraj w nocy dzwoniłam do lecznic 24h. Albo mówili, że mają kolejkę na kilka godzin, albo że brak miejsca na tlen, albo lekarza coby ewentualnie płyn usunął, a jak taki był to słyszałam , że nie ma o leczeniu FIP pojęcia niestety i bałam go się narażać Felka na wielki stres i i ewentualność nieumyiętnego postępowania. POnoć przy FIP płyn można odciągać tylko w absolutnej konieczności. Podobnie z furosemide. Felek i tak jest odwodniony. Podskórna kroplówka już nie wiele daje...

W nocy nie wiedząc co robić i jak rozpoznać czy kot oddycha już tak, że trzeba interweniować , czy jeszcze dać mu spokój.
Wyporzyczyłąm konceleratora tlenu. Zrobiłam pudełko z dziurkami i dostaje 2 litry tlenu. Mam nadzieję, że to mu pomoże dotrwać do jutra gdy pojedziemy do naszej kliniki, gdzie będzie zaopiekowany...

6 GS , ale drugi w większej dawce...
5 ty dzień bez kupy. Jutro pewnie będzie lewatywa, niewykluczone, że zdecydują odciągnąć płyn z klatki. A może atoniczny żołądek uciska i coś ruszy do spodu bez inwazyjnych żabiegow?

Będę dawać Wam znać i proszę , bądźcie z nami dalej. To wszystko jest bardzo trudne. Udostępnijcie zrzutkę dobrym ludziom i wizualizujcie zdrowego Felutka :201461
Felutku ... <3 przepraszam Cię

dino&felek

Od: Śro maja 05, 2021 12:41

Post » Nie maja 14, 2023 13:05 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Nie czekałabym do jutra, udałabym się z nim do całodobowej. Muszą go przyjąć jako pilnego pacjenta, jest w stanie zagrożenia życia. Rozumiem kolejka, ale taki pacjent nie może czekać w kolejce. Wiem, że odciągnięty płyn znowu będzie narastał dopóki GS nie zacznie działać ale jednak po odciągnięciu części płynu będzie mu lepiej, zyskacie czas żeby dotrwał do jutrzejszej wizyty. Bez tego może być mega trudno.

Felek, masz cudowną opiekunkę, zdrowiej chłopaku :201494

makrzy

Od: Sob sie 04, 2018 14:23

Post » Nie maja 14, 2023 13:32 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Udostępniłam na FB w grupie pomocowej.
Trzymam za Was ogromnie kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Nie maja 14, 2023 14:51 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Mozemy tylko trzymac kciuki.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Nie maja 14, 2023 15:38 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Żeby się nie udusił, trzeba mu pomóc jeśli oddycha z tak widocznym wysiłkiem :(

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie maja 14, 2023 18:50 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Jest teraz w szpitalu. Nie maja odwagi go odbarczac. Sami tez nie potrafia ocenić czy to juz bezwzględnie konieczne czy nie ... Dostaje kroplówkę z potasu w wolnym wlewie okolo 30ml dozylnie płynu... Bardzo odwoniony. Z noska wyciekl glut żółty mimo metronidazolu... Jestem obok lecznicy bo nie potrafię się przybić fo donu. A odbior dopiero po 22-23...
Podpieli go pod tlen. Xzyli to sprowadzenie do domu tkenu to hyl strzal w 10. Jestem teraz otepiona. Piszę z tekefonu. Nie spalam prawie całą noc patrzeć jak oddycha. Odezwę się niebawem . Dziękuję niezmiennie że jesteście
Felutku ... <3 przepraszam Cię

dino&felek

Od: Śro maja 05, 2021 12:41

Post » Nie maja 14, 2023 20:05 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Co tzn. nie mają odwagi go odbarczyć i nie potrafią bezwzględnie ocenić czy to już konieczne?
Jeśli akurat jest lekarz który nie potrafi tego zrobić, to jeszcze jestem w stanie to zrozumieć ale czy już to konieczne to chyba potrafi to ocenić. Jeśli potrafi to wg mojej wiedzy powinien to zrobić, czyli odbarczyć. Wiadomo bezpieczniej tylko częściowo, ale to znacznie poprawi kotu komfort i da Wam czas do jutrzejszej wizyty.
Teraz Felek ma min uciśniętą przeponę przez ten płyn i stąd taka silna duszność. Bez odbarczenia, może sobie nie poradzić :(
Nieustające kciuki za Felka, za Was :ok: :ok: :ok:

makrzy

Post » Nie maja 14, 2023 20:12 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Też myślę, że powinni odbarczyć.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie maja 14, 2023 21:58 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Nieustająco trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Annaa

Post » Nie maja 14, 2023 22:06 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

tylko, że na ogól w calodobówkach na dyżurach są świeżaki, albo wręcz studenci. Skąd mają wiedzieć, gdzie się wkluć ?.

Aniu - nie wiem, czy to Ci się przyda - tlen najlepiej podawać kotu w transporterze - wsuwasz tę wężyk bez maseczki/wąsów między kratki.Transporter opatulasz ściśle grubymi ręcznikami.
Ja po prostu kupiłam koncentrator tlenu na raty dla mojego Gucia z masywną astmą. 09.01 spłaciłam ostatnią ratę,10.01 Gucio odszedł :placz: :placz:

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon maja 15, 2023 8:32 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Jak minęła noc? Jak Feluś?
Nieustająco ślę ciepłe myśli :ok:

makrzy

Post » Pon maja 15, 2023 11:41 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Jeśli ktoś jeszcze rozważa wsparcie zrzutki lub jej nie udostępniał a chce lub ma pomysł gdzie jeszcze można to zrobić, to w imieniu Felka i jego opiekunki bardzo proszę o pomoc, ta noc była dla nich bardzo ciężka, także finansowo niestety, obecnie kocurek nadal jest ratowany/stabilizowany, tym razem już w lecznicy która ma doświadczenie w takich kotach, jest w poważnym stanie :( ale weci już działają konkretnie. A to dzielny gościu.
Dino&felek pewnie potem napisze coś jak ochlonie, ja teraz sobie pozwalam na wlasną inicjatywę bo wiem co przeżyli tej nocy :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon maja 15, 2023 17:09 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Podbije, kazda forma pomocy sie przyda.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pon maja 15, 2023 17:40 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

wpłaciłam parę groszy, bardzo trzymam za kotełka :1luvu:

marivel

Od: Sob mar 21, 2009 12:48

Post » Pon maja 15, 2023 17:48 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Zaglądam ze strachem i nadzieją.Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok:
Udostępniłam zbiórkę na kolejnej grupie na FB.
Obrazek

Annaa

[poprzednia][następna]