Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 06, 2020 22:25 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

:ok: :ok: :ok: Dużo sił życzę Tobie i kotu

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt mar 06, 2020 22:30 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

klakier12 pisze:Dodam jeszcze , że ma ranę na mosznie od wylizywania i wysuszoną. Jutro jedziemy jeszcze do naszej doktor aby zrobić wyniki moczu i wyleczyć ranę. Muszę jeszcze nauczyć się robić zastrzyki z nivalinu bo nie stać mnie codziennie jeździć na zastrzyk.

Super Klakier! Zuchy z WAs! Czyli jednak pojechalas do kogos innego na konsultacje?
Super ze sama sie nauczysz zastrzykow, bo to i koszty i stres dla kota ciagle do weta jezdzic. :ok:
Tak trzymac, bedzie dobrze, za jakis czas bedziesz ten trudny czas bedzie tylko wspomnieniem. :ok:
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pt mar 06, 2020 22:42 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

pibon pisze:
klakier12 pisze:Dodam jeszcze , że ma ranę na mosznie od wylizywania i wysuszoną. Jutro jedziemy jeszcze do naszej doktor aby zrobić wyniki moczu i wyleczyć ranę. Muszę jeszcze nauczyć się robić zastrzyki z nivalinu bo nie stać mnie codziennie jeździć na zastrzyk.

Super Klakier! Zuchy z WAs! Czyli jednak pojechalas do kogos innego na konsultacje?
Super ze sama sie nauczysz zastrzykow, bo to i koszty i stres dla kota ciagle do weta jezdzic. :ok:
Tak trzymac, bedzie dobrze, za jakis czas bedziesz ten trudny czas bedzie tylko wspomnieniem. :ok:

Pojechaliśmy do innego weta , piątego z kolei z polecenia. Wszystko dokładnie wytłumaczyła i pokazała.
https://zrzutka.pl/fm6f8r
Pomóż Klakusiowi wrócić do zdrowia

klakier12

Od: Wto lut 18, 2020 13:43

Post » Pt mar 06, 2020 22:51 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Jestem bardzo szczęśliwa, że jednak Klakier ma szansę. Z czasem odsikiwanie stanie się szybsze i łatwiejsze dla was obojga. Każda z nas, mających koty, którym trzeba pomagać w załatwianiu się przeszła przez ten etap. Podobnie jak pamiętamy łzy wylane przy pierwszym zastrzyku. Już ogarniam.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt mar 06, 2020 23:03 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Alienor pisze:Jestem bardzo szczęśliwa, że jednak Klakier ma szansę. Z czasem odsikiwanie stanie się szybsze i łatwiejsze dla was obojga. Każda z nas, mających koty, którym trzeba pomagać w załatwianiu się przeszła przez ten etap. Podobnie jak pamiętamy łzy wylane przy pierwszym zastrzyku. Już ogarniam.

Dzięki. Mam nadzieję że ogarnę to wszystko i nauczę się. Muszę jeszcze Klakiera przekonać do tego i w pracy poukładać. Zamierzam założyć zrzutkę na pomoc jemu i mnie bo finasowo jestem wypłukana i zalegam u weta. Ake znalazłam o wiele tańsze podkłady na internecie to chociaż na tym zaoszczędzę Dziękuję, że rak mi zmyłaś głowę i sumienie. Nigdy bym nie oddała Klakusia . Dziś po tej wizycie jestem znów pełna nadzieji. Klakuś śpi właśnie na sofie jak kiedyś .

klakier12

Post » Sob mar 07, 2020 0:09 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Jeśli chcesz robić zastrzyki sama w domu, zaopatrz się w internecie w krótkie igły. Normalna igla ma ostrze długości 4 cm, a zastrzyk kotu można zrobić igłą długości 1,6 cm, o tej samej średnicy 0,8 mm. Ja dzięki tym igłom nauczyłam się szybko robić zastrzyki podskórne, potem nauczyłam koleżankę, a wcześniej obie byłyśmy pewne, że w życiu nie zrobimy kotu zastrzyku. :ok: Taką krótką igłą trudno zrobić kotu krzywdę, a długą łatwiej się wkłuć nieumiejętnie.
Zaraz wrzucę Ci link do miejsca, gdzie kupuję te igły (w aptekach zwykle o takich nie słyszeli). Warto zamówić od razu więcej, bo opakowanie (100 igieł) kosztuje ok. 5 zł, a najdroższa jest przesyłka.
Edit. O tu można kupić:
https://www.repuls.com.pl/product/Igly- ... LONE-s3967
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob mar 07, 2020 1:31 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Trzymam i ja kciuki za was
Wiem jak to ciężko jeszcze jak kot nie współpracuje tylko rzuca się i drapie
Nie mam siły pisać ale jeszcze można z tańszych leków podawać wit b compleks
Wkładać w kapsułki żelatynowe żeby nie czuł smaku
Bo jest obrzydliwe
Ogon po nich może się podnieść

U mnie pomogło u paru
Zależy w jakim stanie jest
Niwalin ostatnio płaciłam za mniejsza ampułkę 10 zł a większa 20
Nie pamietam ile kosztuje w aptece
Miligama tez droga
Może da wet recepty tylko musisz się zorientować w cenach
Są takie strzykawki do podawania leków ale drogie
Jak mi mój odgryzł początek tej strzykawki to obcięłam ze strzykawki 2ml początek wkładałam tabl w np maśle czy jakiejś paście i tak podawałam
Ale wygodniej wepchać kotu do pyska palcami

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob mar 07, 2020 7:36 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Fantastycznie, bardzo się cieszę!
Krótkie cienkie igły bardzo ułatwiają sprawę przy zastrzykach. Dasz radę!
Do gojenia rany na mosznie polecam Microdacyn C. Moja, gdy na początku pęcherz jej się nie wypełniał i mocz leciał praktycznie cały czas, wyhodowała sobie mimo mycia pokaźną ranę. Microdacyn szybko załatwił sprawę.
Z odsikiwaniem też trzeba pokombinować - czy na stojąco, czy w leżeniu na boku. Po dobrze jest dać jakiś smakołyk, by kotu się lepiej kojarzyło. Opracujesz sobie jakiś schemat, który będzie szybki i bezproblemowy dla Ciebie i kota. Kwestia czasu. Pomału obczaisz, co ile ma wypełniony pęcherz i jak często trzeba kotem sikać. Już nie pamiętam, czy fizjo, czy lekarz, polecił mi przed sikaniem mokrym wacikiem stymulować cewkę. To rzeczywiście działało.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Sob mar 07, 2020 8:48 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Jeśli lek jest rzadki, to można też takimi igłami
https://www.doz.pl/apteka/p13405-Igla_0 ... szt._Romed
Zamawia się w DOZ aptece netowo, najbliższej Tobie, odbiór osobisty, oplata na miejscu, nie płacisz za przesyłkę. Trzeba zamówić za 20 zł lub więcej, więc trzeba sobie coś jeszcze dobrać do tych 20 zł. Można zamawiać też leki na receptę.
Ogólnie szczerze polecam DOZ aptekę netową, ja tylko tam kupuję :) netowo są dużo niższe ceny niż bez zamawiania.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob mar 07, 2020 18:04 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Rano , próbowałam 3 razy. Za pierwszym razem wycisnęłam parę kropel. Później pęcherz wydawal mi sie malutki. W południe weterynarz wycisnal trochęn powiedział , że ma mały pęcherz. Teraz próbowałam z ale tak się rzucał nawet z kołnierzem , że udało mi się tylko chwilę pomasować. Nie jest to łatwe, mam nadzieję , że nauczę się.

klakier12

Post » Sob mar 07, 2020 19:21 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Na pewno! :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob mar 07, 2020 19:34 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Okłady z ręcznika przeprasowanego bardzo gorącym ręcznikiem potrafią pomóc w odsikiwaniu bo rozluźniaja mięśnie podbrzusza.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Sob mar 07, 2020 19:43 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Dobrze by było też wyrobić jakiś rytuał - odsikiwać w konkretnych miejscach, z konkretną sekwencją czynności - to może pomóc wytworzyć pewien automatyzm tej czynności. I może pomóc w odzyskaniu sprawności pęcherza jeśli jest to możliwe.
Trzymam kciuki!

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob mar 07, 2020 20:40 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Blue pisze:Dobrze by było też wyrobić jakiś rytuał - odsikiwać w konkretnych miejscach, z konkretną sekwencją czynności - to może pomóc wytworzyć pewien automatyzm tej czynności. I może pomóc w odzyskaniu sprawności pęcherza jeśli jest to możliwe.
Trzymam kciuki!

Super pomysł. Dzięki. Dziś mi te odsikiwanie nie wychodzi mi.

klakier12

Post » Sob mar 07, 2020 22:58 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

A jak odsikujesz? na stojąco, na leżąco, w przykucu (mowa a pozycji kota). Ciśniesz czy stymulujesz cewke moczową? Pamiętaj że dobrze najpierw sprawdzić czy w odbycie nic nie ma.
Edit: i jeszcze skopiowany post isiai - "W sprawie rehabilitacji skontaktuj się z czarno-czarni z tego wątku: viewtopic.php?f=1&t=179247&start=240.
To jest doświadczona rehabilitantka, organizuje turnusy rehabilitacyjne i ma bardzo dobre efekty swojej pracy. Jej zabiegi pomagają nie tylko na motorykę ale też wypróżnianie zwierząt,
Na FB wejdź na Banda Trojga- ta poczytasz o Dagmarze.
Głowa do góry, dasz radę i Kicia też, koty szybko przystosowują się do codziennych zabiegów higienicznych a Ty też się tego nauczysz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia!"
Ostatnio edytowano Sob mar 07, 2020 23:06 przez Alienor, łącznie edytowano 1 raz

Alienor

[poprzednia][następna]