SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 05, 2014 10:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jak wiecie, opiekuję się 4 małymi kociakami i ich mamą. 1 ostatnio znalazł dom. 1 niestety gdzieś przepadł :( Pewnie się zgubił. Mam nadzieję, że ktoś go przygarnął... Czyli zostały mi 2 maluchy.
Rozmawiam z wetem o sterylizacji. Mówi, że koty będą zdolne do rozmnażania się już od 5 m-ca życia. I że już wtedy można je "ciąć". Pytam, dlaczego więc wszędzie, gdzie czytam, podana jest magiczna granica 10 miesięcy. Marketing producentów karm o tym decyduje, a tym samym weci wtedy właśnie zalecają zabieg 8) Bo taki RC wypuszcza swoje kitteny do 10-mca, a potem hulaj dusza - przeogromny wybór karm włącznie z tymi dla sterylizowanych kociąt. Ot, taki świat :201422

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Wto sie 05, 2014 18:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

anuuuusia pisze: Marketing producentów karm o tym decyduje

Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić w kwestii kotów domowych i nie wychodzących. Bo jeśli mamy takiego kociaka, to im później go wykastrujemy nie narażając na rozmnażanie, tym układ hormonalny i dojrzałość emocjonalna będą lepiej ukształtowane. One też mają swój okres dojrzewania.
Koty wolnożyjące trzeba sterylizować jak najszybciej, żeby zapobiegać niekontrolowanemu rozmnażaniu, więc to zrozumiałe, że trochę zaciera się ta granica dojrzałości jedynie w stronę dojrzałości płciowej...

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Wto sie 05, 2014 19:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

nataleia pisze:Waży ok 4kg, uważam że to już za dużo :( (zapytam u weta na wizycie), nie chcę żeby stała się domową kulką, bo potem dieta i odchudzanie bedzie jeszcze gorsze :(.
Nie mam pojęcia jak zmniejszyć jej apetyt, bo chyba ma za duży troszkę.

Na utrzymanie wagi u kota dobrze działa drugi kot, który go zmusza do wysiłku fizycznego :) Koty bawią się ze sobą, ganiają itp.
Ale oczywiście nie każdy jest gotowy na drugiego kota.

Kiedy miałam jednego kota (3-letniego) i on wykazywał skłonności do nadwagi, to dawałam mu karmę light. Ale mu się zrobił łupież po niej (mało tłuszczu, jak mniemam?)
Sprawę potencjalnej nadwagi załatwił drugi kot :D Od roku kot nr 1 trzyma wagę, a żarcie ma łatwo dostępne prawie przez całą dobę.

Co do fast foodów, to moje kociaste dostają przede wszystkim Applawsa suchego, mokre z listy dobrych na pierwszej stronie tego wątku oraz fast foody mokre: Gourmeta, Whiskasa itp.
Fast foody (w małej ilości!) ułatwiają mi podawanie leków - mam gwarancję, że kot zeżre wszystko razem z lekami :D
A poza tym, skoro ja jem fast foody od czasu do czasu, to co będę kotom żałować :)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Wto sie 05, 2014 21:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Śro sie 06, 2014 11:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

blathin pisze:
anuuuusia pisze: Marketing producentów karm o tym decyduje

Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić w kwestii kotów domowych i nie wychodzących. Bo jeśli mamy takiego kociaka, to im później go wykastrujemy nie narażając na rozmnażanie, tym układ hormonalny i dojrzałość emocjonalna będą lepiej ukształtowane. One też mają swój okres dojrzewania.
Koty wolnożyjące trzeba sterylizować jak najszybciej, żeby zapobiegać niekontrolowanemu rozmnażaniu, więc to zrozumiałe, że trochę zaciera się ta granica dojrzałości jedynie w stronę dojrzałości płciowej...

Oczywiście, masz rację :)
Nie mam w swoim otoczeniu kotów niewychodzących, dlatego też myślę nieco innymi kryteriami.

wistra, z tego, co kojarzę to Ty podawałaś swoim kociętom ToTW. Rozmaczałaś je wcześniej? Wczoraj dostałam przesyłkę. Myślałam, że chrupki są nieco mniejsze i na razie je skrapiam wodą, bo mam wrażenie, że te moje maloty tego nie pogryzą 8O

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pt sie 08, 2014 11:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A co sądzicie o karmie ALMO NATURY DAILY MENU, bo podczas moich wakacji rodzice zaczęli sami karmić kota..i pozamawiali masę różnych karm.. i właśnie widzę, że ta też się znalazła, skład chyba kiepski, ale moja kicia jest w niej zakochana..

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Pt sie 08, 2014 11:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

anuusia, a w życiu. Nigdy żadnemu kotu karmy nie namaczałam.
Teraz mamy portę 21, małe chrupały ją już jak miały 3 tyg - podobnie było z TOTW.
Zmieniłam z TOTW, bo mieliśmy po nim jednak biegunki, po porcie tfu tfu jest super
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt sie 08, 2014 15:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witam Wszystkich :)
Jestem tutaj nowa, odkryłam to forum niedawno. Chciałabym zapytać jaką mokrą karmę polecacie dla wybrednego kota? Próbowałam już animondy, miamora, granata pet, royala, schesira... nic mu nie pasowało :( Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Pani_Chichotkowa

Od: Śro sie 06, 2014 11:32

Post » Pt sie 08, 2014 17:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pani Chichotkowa zostalo Ci jeszcze sporo do przetestowania aż kot się rozsmakuje. Ja uwielbiam Cosmę, ale to karma uzupełniająca...
U nas poza cosmą ostatnio bywa CatzFinefood nr 19 jest lubiany, ale Cosma to dla moich COŚ :)

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Pt sie 08, 2014 18:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pani_Chichotkowa pisze:Witam Wszystkich :)
Jestem tutaj nowa, odkryłam to forum niedawno. Chciałabym zapytać jaką mokrą karmę polecacie dla wybrednego kota? Próbowałam już animondy, miamora, granata pet, royala, schesira... nic mu nie pasowało :( Z góry dziękuję za odpowiedź :)

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/catz_finefood/pakiet_probny/360912
Nr 19, o którym pisze blathin, to "jagnięcina z mięsem bawołu". "Śledź z krewetkami" też wiele kotów lubi ze względu na intensywny "rybny" zapach.
To są jedyne dwa smaki, jakie jest łaskawie spożywać mój kot "chrupkowy" :)

Na pewno Twój kot nie pogardzi świeżym mięsem - kawałek filetu z kurczaka albo wołowiny, a do tego dobra karma sucha.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pt sie 08, 2014 19:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kurczak dla kocurka jest ble a wołowiny zje dosłownie 3-4 małe kawałki... właśnie niedawno poszłam po rozum do głowy i staram się moje futrzaki przerzucić na suchą karmę Porta 21. Właśnie dzisiaj przyszło małe opakowanie na próbę ;) dobrze, że istnieje to forum :) bardzo dziękuję za rady :)

Pani_Chichotkowa

Post » Pt sie 08, 2014 19:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pani_Chichotkowa pisze:Kurczak dla kocurka jest ble a wołowiny zje dosłownie 3-4 małe kawałki... właśnie niedawno poszłam po rozum do głowy i staram się moje futrzaki przerzucić na suchą karmę Porta 21.

po pierwsze, co to są "małe" porcje dla Ciebie? może być na oko, może być w gramach. wołowina jest bardziej sycąca niż karma, dlatego zadaję to pytanie - może się okazać, że "małe" na ludzki żołądek dla kota są "wystarczające" ;)
po drugie, karmienie kotów karmą zbożową (czym karmisz teraz?) raczej nie jest, jak napisałaś, pójściem po rozum do głowy. generalnie najlepiej karmić bez zbóż, ziemniaków, grochu - koty tego nie zużywają do produkcji energii, którą uzyskują bezpośrednio z białek zwierzęcych, tylko odkładają w postaci tłuszczu.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt sie 08, 2014 20:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Teraz niestety karmę puriną one dlatego napisałam, że poszłam po rozum do głowy bo staram się przestawić moje koty na bezzbożową karmę Porta 21. A małe kawałki wołowiny wg mnie to takie wielkości paznokcia z kciuka :)

Pani_Chichotkowa

Post » Sob sie 09, 2014 7:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Okej, to faktycznie malo :) a zaobserwowalas, co lubia bardziej niz mniej? Sposobem przyzwyczajenia do mokrej karmy moze byc podawanie im karmy filetowej (czyli jednego rodzaju miesa w galarecie, bez witamin i mineralow - najczesciej wystepuja kurczak i tunczyk). Mozesz sprobowac np Gimpeta albo wspomnianej Cosmy. A jak koty zakumaja, ze mokre to tez karma, wtedy sprobowac znowu.
Jestes pewna, ze Porta jest bez zboz? Moge oczywiscie zle pamietac, przed chwila wstalam ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob sie 09, 2014 10:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tylko Sensible jest bezzbożowa.
Obrazek Obrazek Świat z marmuru <3
Mój świat runął. Nigdy już nic nie będzie takie samo... 31.05.2020 [']
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym :)

phoenix6

Od: Śro wrz 18, 2013 22:25

[poprzednia][następna]