Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Blue pisze:Przeciwciała przeciwjądrowe bada się przy podejrzeniu uogólnionego procesu autoagresywnego, tocznia układowego.
Myślę że Twoja koteczka kwalifikuje się do takiego podejrzenia, biorąc pod uwagę objawy, wyniki, przebieg choroby.
Przy takich uogólnionych objawach, szczególnie jeśli wyjdzie leukopenia albo leukocytoza - trzeba brać też pod uwagę niestety paskudne wirusówki: FeLV, FIV i najgorszą możliwość FIP.
OKI pisze:Przy takich objawach bierze się jeszcze pod uwagę toxoplazmozę - również bada się przeciwciała.
kashucha pisze:OKI pisze:Przy takich objawach bierze się jeszcze pod uwagę toxoplazmozę - również bada się przeciwciała.
Poprosiłam mailem o zbadanie przeciwciał również pod tym kątem. Mam nadzieję, że wezmą pod uwagę moje sugestie. Prosiłam tez o zbadanie CRP, poziom białka reaktywnego C, które może powiedzieć jak się toczy zapalenie. jeśli będą to badać przy każdym pobraniu krwi, to myślę, że będzie widać czy jest poprawa czy pogorszenie.
Blue pisze:Weci nie wspominali o możliwości procesu autoagresywnego?
O konieczności zbadania przeciwciał przeciwjądrowych?
OKI pisze:kashucha pisze:OKI pisze:Przy takich objawach bierze się jeszcze pod uwagę toxoplazmozę - również bada się przeciwciała.
Poprosiłam mailem o zbadanie przeciwciał również pod tym kątem. Mam nadzieję, że wezmą pod uwagę moje sugestie. Prosiłam tez o zbadanie CRP, poziom białka reaktywnego C, które może powiedzieć jak się toczy zapalenie. jeśli będą to badać przy każdym pobraniu krwi, to myślę, że będzie widać czy jest poprawa czy pogorszenie.
U kotów CRP jest słabym wskaźnikiem akurat http://www.idexx.pl/animalhealth/education/vmi/0809.pdf
emill pisze:CRP jest bardzo czujnym wskaźnikiem, najlepiej odzwierciedla dynamikę choroby infekcyjnej, ostrej.
MalgWroclaw pisze:Proś o tłumaczenie. Tam się zmieniają lekarze i jest ich dużo
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot], kasiek1510, Majestic-12 [Bot] i 1676 gości