K-ów,N Huta,zaginęła szylkr Ala-ODNALEZIONA-DZIĘKUJEMY :)))!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 18, 2013 23:34 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob paź 19, 2013 12:14 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Przeczytałam ten tekst z bloga - bardzo ciekawy. Jednak.... na prawdę nie wiem, jak go zastosować do Ali. Nie mam pojęcia co mogło jej przyjść do głowy. Problem w tym, że po 7 latach życia w jednym domu została wyadoptowana do innego. Mieszkała w tym nowym 2 tygodnie do miesiąca (trudno powiedzieć, nie do końca udaje nam się dogadać z jej ostatnią opiekunką). Potem uciekła (została wypuszczona?- też trudno powiedzieć...). Dwa do trzech tygodni błąkała się po osiedlu wokół bloku i w okolicach nie chowając się ale też i nie dając się złapać opiekunce. Nie weszła do zastawianej klatki-łapki. Wskakiwała na okno opiekunki ale nie weszła do domu i nie dała do siebie podejść. Była bardzo ostrożna ale nie przestraszona na tyle, żeby się gdzieś zaszyć. Potem zniknęła. Nikt od tamtej pory jej nie widział. Ani opiekunka ani ludzie na osiedlu (przepytani).
Wtedy dopiero my tam weszliśmy, bo wtedy dopiero dostaliśmy informacje, że kot zaginął.
Nie wiem czy Ala wiedziała, że to jest jej dom. Może po prostu odeszła, czując że to nie jest jej miejsce.
A może stało się coś złego i już jej nie ma.
Wszystko jest możliwe.
Bardzo trudno w tym przypadku zastosować jakieś ogólne zasady zachowania się kotów, bo sytuacja była szczególna. Trudno uznać, że kotka uciekła ze swojego domu. I nie wiem czy chciała do niego wracać :(

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Sob paź 19, 2013 16:18 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Kotka mogła po prostu odejść dalej, bo znalazła jakąś metę w piwnicy czy karmiciela. Nic nie piszesz, kto ją dokarmiał i jak, kiedy kręciła się koło domu.

Masz tu historie kotów odnalezionych i podobny przypadek Mikitki - wyadoptowana, zwiała po niedługim czasie, ale odnaleziona i szczęśliwa po powrocie do dt, zamienionym na ds.
Nie należy się poddawać, ogłaszać coraz dalej od miejsca zamieszkania, kotka jest charakterystyczna, łatwiej ją namierzyć niż burasa czy czarnego.

viewtopic.php?f=1&t=104532&start=0

mziel52

Post » Nie paź 20, 2013 15:27 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Wczoraj przyjechała Anita i szukaliśmy Ali. I nic.

mahob

Post » Nie paź 20, 2013 16:25 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Najczęściej koty odnajdują się przez zmasowane ogłoszenia z obietnicą nagrody za wskazanie miejsca pobytu. Bo raczej obcemu taki kot złapać się nie da. Trzeba je cierpliwie wieszać w okolicy, kot potrafi przewędrować i dwa kilometry.

mziel52

Post » Nie paź 20, 2013 21:01 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

W wieszaniu ogłoszeń potrzebujemy pomocy.
Do tej pory bardzo pomogły nam katikot, kasumi, fiszka13, którym bardzo dziękuję i proszę o kontynuację.
Gdyby mogły dołączyć też inne osoby, bardzo prosimy o taką pomoc.

Rozszerzając pole działania trzeba by obwiesić ogłoszeniami:
- na północ od Ronda Kocmysrzowskiego - osiedle Przy Arce, osiedle Kazimierzowskie, okolice Fatimskiej
- na wschód od Ronda Kocmyrzowskiego - osiedle Krakowiaków, osiedle Górali, osiedle Zielone, osiedle Centrum C i Centum D, ewentualnie Szklane Domy, Szkolne i Sportowe
- na zachód od Ronda Kocmyrzowskiego - okolice Tomexu, osiedle Niepodległości, os. II Pułku Lotniczego, os. Kazimierzowskie i Dywizjonu 303
- na południe od Ronda Kocmyrzowskiego - os. Centrum D, ewentualnie Czyżyny. Poza tym są tam już tylko Łąki Nowohuckie.

Gdyby ktoś mógł pomóc proszę o sygnał - prześlę ogłoszenie na mail.

Anita nie ma netu, jak tylko będzie mogła zamieści prośbę w pierwszym poście i może zmieni tytuł wątku.

mahob

Post » Pon paź 21, 2013 8:23 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Podniosę, czy ktoś może pomóc z ogłoszeniami?
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Pon paź 21, 2013 18:35 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

zaglądam z nadzieją, koteńko co się z Tobą dzieje biedulko :(
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Wto paź 22, 2013 9:26 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Tak sobie pomyślałam, że dzieci są bardzo spostrzegawcze, może są tam gdzieś w pobliżu szkoły, gdzie można by powiesić ogłoszenia?

Joako

Od: Wto cze 19, 2007 7:59

Post » Wto paź 22, 2013 9:58 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Są ogłoszenia przy trzech szkołach i przy przedszkolu.
Przy ośrodku zdrowia, przy sklepach też.

mahob

Post » Wto paź 22, 2013 15:50 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Ktoś musiał Alę przygarnąć, no bo gdzie mogła się podziać? :(

Joako

Od: Wto cze 19, 2007 7:59

Post » Wto paź 22, 2013 15:55 Re: K-ów, Nowa Huta, zaginęła szylkretka Ala, pomocy! :(

Do mnie nie dociera to co się stało.
Nie przyjmuję tego do wiadomości.
Wiem, że nie powinno się tak stać.
Jednak moje rozważania, moje poczucie winy, nie mają znaczenia w tej chwili.

Byłam na tym osiedlu dzięki mahob i jej TŻtowi, żadnych zakamarków, nie wiem...

Chciałam bardzo podziękować wszystkim za pomoc, szukanie, wieszanie ogłoszeń, wiem, jak mało czasu macie dla siebie, a przez to, co stało się z Alą jeszcze mniej... :cry:

Zaraz przekleję prośbę do 1 postu.
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Wto paź 22, 2013 17:31 Re: K-ów,N Huta,zaginęła szylkr Ala,pomocy w wieszaniu ogłos

Powiesiłam nowe ogłoszenia pod Rondem Czyżyńskim, po drodze z Czyżyńskiego do Carrefoura, po drodze z Carrefoura na Kolorowe, coś dowiesiłam na Kolorowym. Będę się w tym tygodniu trochę przemieszczać po Hucie, więc przy okazji porozwieszam trochę ogłoszeń.

Edit: literówki
Ostatnio edytowano Wto paź 22, 2013 17:42 przez katikot, łącznie edytowano 1 raz

katikot

Od: Pt paź 26, 2007 23:31

Post » Wto paź 22, 2013 17:35 Re: K-ów,N Huta,zaginęła szylkr Ala,pomocy w wieszaniu ogłos

Ogromnie Ci dziękuję! :1luvu:
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Wto paź 22, 2013 17:49 Re: K-ów,N Huta,zaginęła szylkr Ala,pomocy w wieszaniu ogłos

Wykryjcie okoliczne miejsca karmienia kotów (leżą tam na ogół tacki z resztkami jedzenia) - przy okienkach piwnicznych, śmietnikach, ukrytych w krzakach kocich budkach. Tam się zostawia ogłoszenia dla karmicieli, którzy najprędzej zauważą kręcącego się obcego kota.

mziel52

[poprzednia][następna]