STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 07, 2014 15:07 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

MM93 pisze: dzisiejszych czasach są takie środki farmakologiczne, które nie dość, że pozwolą zwierzęciu odlecieć w niebyt to jeszcze nie zaciemnią wyników testów.

Owszem, kiedy zwierzeciu boruje sie w czaszce dziury (co jest niezbedne do przeprowadzenia eksperymentu) stosuje sie w celu znieczulenia np. chloraalhydrat - srodek , ktory w anestezjologii nie jest juz stosowany z tego wzgledu, ze jego wlasciwosci usmierzajace sa za slabe do tego, by nawet takie male zwierze jak myszka , czy szczur "odlecialy w niebyt" . Ale kogo to obchodzi? I te srodki sa stosowane do takich drastycznych operacji w celu "przygotowania" zwierzecia do eksperymentu, ktory nastepnie trwa tygodniami , lub czesto miesiacami (na zywca).

MM93 pisze:To cudowne, że miliony osób na świecie woli aby przeprowadzać eksperymenty na LUDZKICH nienarodzonych dzieciach. A od tego będziemy o krok aby zacząć przeprowadzać te badania na dzieciach już całkiem narodzonych. Szkoda, że owe miliony nie potrafią wyciągnąć wniosków z nie tak dawnej historii.

To jest Twoja konkluzja i interpretacja. Masz do tego prawo. Zwracam Ci uwage , ze w rzeczonej petycji nie ma nawet mowy na ten temat. To sa czyste dywagacje i spekulacje w stylu: gdyby babcia miala wasy to bylaby dziadkiem. Innymi slowy, gdyby zaprzestac eksperymentow na zwierzetach , to do labow trafia ludzie (z lapanek , czy dobrowolnie?) Nie jest wykluczone, ze czlowiek skorzysta z tej furtki, bo czlowiek jest zdolny do wszystkiego. Jesli sie dobrze przyjzec tematowi, to ludzi juz dawno wykorzystuje sie do testowania lekow. Zwlaszcza lekow onkologicznych, o czym pacjenci nawet nie wiedza i wiedziec nie beda!! To jest tajemnica koncernow farmaceutycznych i specjalistow, ktorzy biora za pozwolenie testowania lekow na ludziach ciezkie pieniadze. I doprawdy do tego procederu nie trzeba zamykac laboratoriow z bezbronnymi, maltretowanymi zwierzetami .

MM93 pisze:W rzeźni też są maltretowane żywe zwierzęta, nie wiedziałaś ?

Czytanie ze zrozumieniem : odsylam do moich postow powyzej. Tam znajdziesz odpowiedz. A swoja droga moze powinnas zalozyc osobny watek na temat zwierzat rzeznych. Z cala pewnoscia popre Twoje nawolywania do zaprzestania uboju zwierzat czy to z ogluszaniem, czy bez..

alysia

Od: Pt sie 17, 2007 21:56

Post » Pt lut 07, 2014 15:07 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

alysia

Post » Wto lut 25, 2014 10:41 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

http://antidierproeven.wordpress.com/20 ... leven-wij/

Psy maja bardzo dobrze rozwiniety zmysl powonienia. Dlatego wykorzystywane sa do testowania gazow
trujacych?

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 7069_n.jpg

alysia

Post » Wto lut 25, 2014 11:04 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

MM93 pisze:(...)
Obejrzałam ten filmik. Tak uważam, że to okrutne co robią temu zwierzęciu. Dlatego uważam, że powinno być ono otępiane. I bynajmniej nie palnięciem w łeb czy morfiną. W dzisiejszych czasach są takie środki farmakologiczne, które nie dość, że pozwolą zwierzęciu odlecieć w niebyt to jeszcze nie zaciemnią wyników testów.
(...)

Chciałabym żebyś sobie odpowiedziała na jedno pytanie.
Czy jeśli uważasz za słuszne eksperymentowanie na zwierzętach w imię "wyższych celów" - to :
Czy oddałabyś którekolwiek ze swoich zwierzaków aby
nawet po "otępieniu" były na nich przeprowadzane takie lub podobne badania ?

Gwoli ścisłości - nie zamierzam tu wywoływać burzy , pytam z ciekawości.
Oddałabyś swoje zwierze ?

Edit : literówka
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Wto lut 25, 2014 11:09 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Monika_Krk pisze:
Obejrzałam ten filmik. Tak uważam, że to okrutne co robią temu zwierzęciu. Dlatego uważam, że powinno być ono otępiane. I bynajmniej nie palnięciem w łeb czy morfiną. W dzisiejszych czasach są takie środki farmakologiczne, które nie dość, że pozwolą zwierzęciu odlecieć w niebyt to jeszcze nie zaciemnią wyników testów.
(...)

Chciałabym żebyś sobie odpowiedziała na jedno pytanie.
Czy jeśli uważasz za słuszne eksperymentowanie na zwierzętach w imię "wyższych celów" - to :
Czy oddałabyś którekolwiek ze swoich zwierzaków aby
nawet po "otępieniu" były na nich przeprowadzane takie lub podobne badania ?

Gwoli ścisłości - nie zamierzam tu wywoływać burzy , pytam z ciekawości.
Oddałabyś swoje zwierze ?

Edit : literówka

Nie. W zasadzie po przemyśleniu tematu zmieniłam zdanie i zgadzam się z alysią.
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Wto lut 25, 2014 11:19 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Nie. W zasadzie po przemyśleniu tematu zmieniłam zdanie i zgadzam się z alysią.

Mądry człowiek nie boi się zmieniać zdania. :ok:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Sob mar 01, 2014 15:11 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

alysia

Post » Sob mar 01, 2014 18:46 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

alysia pisze:
MM93 pisze:To cudowne, że miliony osób na świecie woli aby przeprowadzać eksperymenty na LUDZKICH nienarodzonych dzieciach. A od tego będziemy o krok aby zacząć przeprowadzać te badania na dzieciach już całkiem narodzonych. Szkoda, że owe miliony nie potrafią wyciągnąć wniosków z nie tak dawnej historii.

To jest Twoja konkluzja i interpretacja. Masz do tego prawo. Zwracam Ci uwage , ze w rzeczonej petycji nie ma nawet mowy na ten temat. To sa czyste dywagacje i spekulacje w stylu: gdyby babcia miala wasy to bylaby dziadkiem. Innymi slowy, gdyby zaprzestac eksperymentow na zwierzetach , to do labow trafia ludzie (z lapanek , czy dobrowolnie?) Nie jest wykluczone, ze czlowiek skorzysta z tej furtki, bo czlowiek jest zdolny do wszystkiego.

Nieprawda. Poczytaj sobie petycję. Tam jest napisane, że należy zaprzestać wszelkich eksperymentów na zwierzętach, a w zamian za to stosować obligatoryjnie badania na bardziej adekwatnym materiale, czyli ludzkim... nie pamiętam czy tak jest dosłownie, jeszcze sprawdzę, ale jest na pewno.

Nie oddałbym swojego zwierzęcia na eksperymenty, ale swojego dziecka tym bardziej nie ...

A w ogóle, to zaprzestańmy używać leków, szczepionek, kosmetyków i innych substancji pochodzenia zwierzęcego to problem sam upadnie i takie petycje nie będą potrzebne.

p.s. cytat z petycji:

Przedmiot:
Propozycja stworzenia europejskich ram prawnych mających na celu zniesienie doświadczeń na zwierzętach.
Główne cele:
Biorąc pod uwagę zastrzeżenia etyczne odnośnie eksperymentów na zwierzętach oraz solidne dowody naukowe podważające zastosowanie "modelu zwierzęcego" jako adekwatnej metody dla badania ludzkich reakcji, wzywamy Komisję Europejską do unieważnienia dyrektywy 2010/63/UE w sprawie ochrony zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych oraz do przedstawienia nowej propozycji, która zniesie eksperymenty na zwierzętach, wprowadzając w zamian obowiązek stosowania w badaniach biomedycznych i toksykologicznych danych adekwatnych dla ludzkiego gatunku.

już bez komentarza...

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Sob mar 01, 2014 19:46 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

To, co zapamietalas z petycji:

jul-kot pisze: Nieprawda. Poczytaj sobie petycję. Tam jest napisane, że należy zaprzestać wszelkich eksperymentów na zwierzętach, a w zamian za to stosować obligatoryjnie badania na bardziej adekwatnym materiale, czyli ludzkim... nie pamiętam czy tak jest dosłownie, jeszcze sprawdzę, ale jest na pewno.

a teraz co mowi petycja

jul-kot pisze:
p.s. cytat z petycji:

Przedmiot:
Propozycja stworzenia europejskich ram prawnych mających na celu zniesienie doświadczeń na zwierzętach.
Główne cele:
Biorąc pod uwagę zastrzeżenia etyczne odnośnie eksperymentów na zwierzętach oraz solidne dowody naukowe podważające zastosowanie "modelu zwierzęcego" jako adekwatnej metody dla badania ludzkich reakcji, wzywamy Komisję Europejską do unieważnienia dyrektywy 2010/63/UE w sprawie ochrony zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych oraz do przedstawienia nowej propozycji, która zniesie eksperymenty na zwierzętach, wprowadzając w zamian obowiązek stosowania w badaniach biomedycznych i toksykologicznych danych adekwatnych dla ludzkiego gatunku.

adekwatny, czyli innymi slowy ODPOWIADAJACY gatunkowi ludzkiemu... czy rozumiesz roznice miedzy Twoja intrpretacja petycji, a tym co w niej de facto napisano?

alysia

Post » Sob mar 01, 2014 20:25 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

A jak TY to rozumiesz? inaczej niż ja? Jakie to są dane adekwatne dla ludzkiego gatunku?
Może mi to wyjaśnisz, na jakim to materiale stosowanym w badaniach petycja proponuje te dane adekwatne dla ludzkiego gatunku uzyskać?

To że autorzy tej petycji uważają wszystkich za głupków nie potrafiących doczytać jej sensu nie oznacza że ja też muszę być takim głupkiem ...

Badania na zarodkach już się odbywają, nielegalnie. Niedawno czytałem w wiadomościach, że pewna klinika okulistyczna w Polsce, która również dokonywała zapłodnień in vitro zrezygnowała z tego. Pozostał jej duży zapas ludzkich zarodków zamrożonych w ciekłym azocie. Po jakimś czasie przestała kupować azot, co oznaczało że ogrzane zarodki zgniły i poleciały do kanalizacji. Sprawa trafiła do sądu, który ją umorzył, bo "nie ma przepisów regulujących postępowanie z ludzkimi zarodkami".
To znaczy, ze ludzkie zarodki nie mają żadnej ochrony prawnej i każdy może z nimi zrobić co chce ... A czy dziecko z takiego zarodka wyhodowane w macicy świni będzie miało ochronę prawną jak człowiek? Obawiam się że nie...
Zastanówcie się nad tym chwilę, drodzy współforumowicze ................

jul-kot

Post » Sob mar 01, 2014 20:49 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

jest to niby drobna, ale w gruncie rzeczy olbrzymia roznica...

Ty piszesz: adekwatny, czyli ludzki

a w petycji jest napisane: adekwatny do ludzkiego...

Jesli nie widzisz roznicy miedzy Twoja interpretacja tresci petycji, a tym, co w niej faktycznie napisano, to ja kapituluje... nie wiem, jak Ci te roznice wyjasnic.

jul-kot pisze:To że autorzy tej petycji uważają wszystkich za głupków nie potrafiących doczytać jej sensu nie oznacza że ja też muszę być takim głupkiem ...

bez komentarza :roll:

alysia

Post » Sob mar 01, 2014 21:08 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

jul-kot pisze:A jak TY to rozumiesz? inaczej niż ja? Jakie to są dane adekwatne dla ludzkiego gatunku?
Może mi to wyjaśnisz, na jakim to materiale stosowanym w badaniach petycja proponuje te dane adekwatne dla ludzkiego gatunku uzyskać?

Zapytałem, odpowiedz na moje pytanie. Jak TY to rozumiesz? Chyba pytanie jest proste?
JAKI TO MIAŁBY BYĆ MATERIAŁ? Skoro tak dobrze rozumiesz petycję, oświeć mnie ...

jul-kot

Post » Sob mar 01, 2014 21:47 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Eksperymenty nie powinny być przeprowadzane ani na ludziach ani na zwierzętach. Tak samo jak nie powinno się zabijać zwierząt w celach konsumpcyjnych ani jakichkolwiek innych. Posuwając się dalej uważam, że nie powinno się stawiać pieniądza ponad życie ludzi i zwierząt. A w tym temacie nie chodzi o nic innego, jak o pieniądze, bo alternatywne metody badań są drogie. Nie oszukujmy się - skoro można wyhodować hamburgera, to nic nie stoi na przeszkodzi aby wyhodować tkanki ludzkie i na nich przeprowadzać eksperymenty. Ale koszty stworzenia takiej tkanki, przekraczają zysk jaki mogą ( a nie muszą, tzn. wkład się nie zwróci !) przynieść badania.

Ale nie oszukujmy się żyjemy w świecie, w którym bardziej opłaca się inwestować w zbrojenia niż zwalczyć np. głód na świecie.
Dlatego nie wierzę w to, że na obecnym poziomie świadomości wykorzystywanie innych stworzeń przestanie mieć miejsce.
A co za tym, uważam, za mniejsze zło przeprowadzenie eksperymentu na zwierzęciu niż na człowieku. Przy czym nadal należy pamiętać, że jest to Zło.

Alysia zapytała się mnie skąd będzie brać się ludzi do eksperymentów, nie odpowiedziałam ponieważ uznałam to nadal za science fiction.
Odpowiem teraz - nic nie stoi na przeszkodzi aby stworzyć hybrydę człowieka i szympansa. Aby stworzyć zamknięty obóz takich istot, na wzór niemieckich obozów zagłady. Przecież już zgodnie z prawem były przeprowadzane takie eksperymenty na zarodkach. Owszem, prawo nakazuje je niszczyć po upływie kilkunastu dni... Ale jak wiadomo ciekawość ludzka nie zna granic.
Być może idea tworzenie hybryd ludzko-zwierzęcych nadal należy do świata fantastyki, ale czy tak będzie za rok, dwa, dziesięć.. Na jakim poziomie będzie stała nauka za pięćdziesiąt lat ? Uważam, że nad tym należy się głęboko zastanowić.
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Sob mar 01, 2014 23:45 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Nie są potrzebne hybrydy. Były przeprowadzane eksperymenty hodowli zarodków ludzkich w macicy świń, które mają strukturę genetyczną bardzo zbliżoną do człowieka, pisałem o tym zresztą tutaj wcześniej. Czym się skończyły i czy się skończyły być może nigdy się nie dowiemy.
Co do hodowli tkankowych, są robione i są wykonywane eksperymenty na takich tkankach, i ludzkich i zwierzęcych już od wielu lat.

Ale ja wracam do mojego pytania dotyczącego petycji, bo tego zostawić nie można.
cytuję ponownie:
"...zniesie eksperymenty na zwierzętach, wprowadzając w zamian obowiązek stosowania w badaniach biomedycznych i toksykologicznych danych adekwatnych dla ludzkiego gatunku."

Do badań może być użyty "materiał" zwierzęcy lub ludzki. Innej możliwości nie ma. Jeśli pominiemy hodowle tkankowe, które nie do wszystkich badań są przydatne, to jaki ten materiał ma być, jeśli nie ma być eksperymentów na zwierzętach???
Wybór, jak to się mówi zerojedynkowy, to lub tamto. Jeśli nie to to co?

Pomijam już drobny błąd, chociaż nie wiem, czy nie celowy - w badaniach biomedycznych i toksykologicznych nie stosuje się danych, dane są wynikiem badań.

Warto czytać ze zrozumieniem to, co się podpisuje...

jul-kot

Post » Nie mar 02, 2014 9:27 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Mozliwosci jest wiele - poczytaj posty na poprzednich stronach. Informacje, ktore tam znajdziesz nie wyczerpuja na pewno rozleglosci tematu. Miast snuc katastroficzne wizje, poszukaj dalej w internecie, literatury na ten temat dosc, w roznych jezykach.

Mozliwosci czlowieka sa nieograniczone. Gdyby zabronic definitywnie maltretowania zwierzat , do czego zmierzaja i czego zadaja organizacje prozwierzece, na pewno poswiecono by wiecej laskawej uwagi na szukanie metod alternatywnych i udoskonalanie tych, ktore juz sa... Tak dlugo jednak, jak dlugo daje sie przyzwolenie na maltretowanie zwierzat za szczelnie zamknnietymi drzwiami laboratriow medycznych, tak dlugo ten temat bedzie olewany, bo PO CO zadawac sobie trudu. Na to czlowiek jest za pazerny i za leniwy. Bo ma sie pod reka bezbronne zwierzeta... prosta, chora logika!

jul-kot pisze:Niedawno czytałem w wiadomościach, że pewna klinika okulistyczna w Polsce, która również dokonywała zapłodnień in vitro zrezygnowała z tego. Pozostał jej duży zapas ludzkich zarodków zamrożonych w ciekłym azocie. Po jakimś czasie przestała kupować azot, co oznaczało że ogrzane zarodki zgniły i poleciały do kanalizacji. Sprawa trafiła do sądu, który ją umorzył, bo "nie ma przepisów regulujących postępowanie z ludzkimi zarodkami".

To wystarczy takie przepisy stworzyc.. TYLKO obawa przed stosowaniem ludzkich ludzkich zarodkow i brak odpowiednich przepisow, regulujacych te sprawe to troche za malo, by dawac przyzwolenie na maltretowanie zwierzat? W ktorym wieku my zyjemy?

alysia

[poprzednia][następna]