uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzebna

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 24, 2012 1:00 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

jak kotka się czuje?
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Czw maja 24, 2012 11:00 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

mikela pisze:jak kotka się czuje?

Trudno uwierzyć że nie widzi, dziś była w ogródku, bardzo się awanturowała, jak ją zabrałam, ale nie mogę jej tam samej zostawić, bo prędzej czy później znalazłaby tą dziurę, którą z ogródka wychodzą inne koty.
Bawi się w tunelu, poluje z tym charakterystycznym bujaniem pupą zanim wykona skok ( na co planuje zapolować, skoro nie widzi? 8O ) i próbuje tłuc inne koty, tylko nadal w nie nie trafia, ale generalnie się socjalizuje. Przydałby sie jej dom bez innych kotów, byłaby szczęśliwsza. I np z małym ogródkiem bez dziur z ogrodzeniu :evil: , bo była naprawdę zachwycona.

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Czw maja 24, 2012 15:57 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Dziś w gabinecie u pani weterynarz puściłam kotkę luzem. Wg pani doktor jest niemożliwe, by ten kot nic nie widział. To było obce dla niej pomieszczenie, pełne sprzętów, a na żaden z nich nie wpadła, wszystko omijała, jak widzący kot. Ale w wysokich miejsc-znanych i nieznanych- nie zeskakuje, za to z niskich (np krzesło) tak i to również wtedy, gdy jest to obce miejsce.
Przydałby mi sie kontakt do kogoś z niewidomym kotem, pisałam z prośbą o pomoc (jak stwierdzić, czy kot na pewno nie widzi) w wątku ślepaczków, ale widocznie było nie na temat, bo nikt nie odpowiedział :mrgreen:

Tosza

Post » Czw maja 24, 2012 16:10 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Jak na niewidzącego kota to faktycznie dziwne, że na nic nie wpadła...
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Czw maja 24, 2012 16:18 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

nelka83 pisze:Jak na niewidzącego kota to faktycznie dziwne, że na nic nie wpadła...

Co więcej, pod stołem do badania zwierząt idzie dośc nisko poprzeczka stabilizująca stół. Kotka do niej podeszła zgięła łapki i przeszła pod nią nie dotykając jej.
Ale jak bije koty to nadal zupełnie w nie nie trafia :mrgreen:

Tosza

Post » Czw maja 24, 2012 16:24 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Tosza pisze:
nelka83 pisze:Jak na niewidzącego kota to faktycznie dziwne, że na nic nie wpadła...

Co więcej, pod stołem do badania zwierząt idzie dośc nisko poprzeczka stabilizująca stół. Kotka do niej podeszła zgięła łapki i przeszła pod nią nie dotykając jej.

Hmmm... to ja już nic nie rozumiem :?
Są może jakieś badania aby dokładnie to sprawdzić? Nigdy nie miałam styczności z niewidomym kotem, nie wiem jak się zachowuje.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Czw maja 24, 2012 16:28 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

nelka83 pisze:
Tosza pisze:

Hmmm... to ja już nic nie rozumiem :?
Są może jakieś badania aby dokładnie to sprawdzić? Nigdy nie miałam styczności z niewidomym kotem, nie wiem jak się zachowuje.

Podobno są, bada się coś w mózgu ( :oops: wiem, że to mało precyzyjne). Dlatego szukam kogos, kto mieszka z niewidomym kotem i podpowie mi, czy tak się może zachowywać kot, który nie widzi.

Tosza

Post » Pt maja 25, 2012 6:06 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Miałam kiedyś kociaka ślepego najprawdopodobniej od urodzenia. Był bardzo mało aktywny- poruszał się najchętniej na niewielkim, znanym sobie obszarze. Nie potrafił samodzielnie zeskoczyć z tapczanu, chyba, że spadając. Puszczony na podłogę niekiedy ruszał dość śmiało przed siebie, ale wpadał na meble.
Nie wiem, czy to związane z brakiem wzroku, ale miał specyficzny sposób poruszania się- najczęściej "kicał" jak zając, takimi skokami. Wtedy najczęściej lądował na jakiejś przeszkodzie :(

Z drugiej strony, wet mi kiedyś opowiadał o kotce, która była niewidoma też najprawdopodobniej od urodzenia, a skakała po najwyższych meblach. Opiekunka przez kilka lat nie miała pojęcia, że kot nie widzi 8O

Natomiast dwa razy miałam koty z zaburzeniami wzroku na tle neurologicznym(raz FIP, raz zatrucie po odrobaczeniu). Wtedy też miałam wrażenie, że chwilami kot widzi, a chwilami nie.
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt

mikela

Post » Nie cze 10, 2012 21:30 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Będę ogłaszała kotkę jako niewidzącą lub słabo widzącą. Testu ze spadająca watką nie zdała, ale jak szaleje z tunelem, to zawsze wbiega do wejścia ( z dużą szybkością), choć to wejście, podobnie jak sam tunel, jest co chwilę w innym miejscu.
Ja mam dom bardzo dynamiczny-w dosłownym znaczeniu :) ;co chwilę pojawiają się na chwile nowe duże przedmioty,za chwilę znikają, za to pojawiają sie nowe w innych miejscach.Nigdy w nie nie wpada, choć miseczki stojącej 10 cm od niej nie widzi.
Jest szybka, pełnosprawna i przemiła, jak tylko komuś nie będzie przeszkadzał brak wzroku, będzie miał pociechę z tego kota.

Tosza

Post » Nie cze 10, 2012 21:41 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Mój Diluś też nie widzi jak mu coś lata przed nosem-pozostałość po przebytym po amputacji oka zapaleniu nerwu wzrokowego i błony naczyniowej oka. Na początku też nie widział miski przed sobą-namierzał węchem.
Nie traktuję go jednak jak kota niedowidzącego. Czasami widzi takie drobiazgi ,że ja zachodzę w głowę jak on to tam wypatrzył. Z bliska jednak nie-wie, że coś się dzieje ale fokusuje dalej :lol:
Ani jemu ani mnie to nic a nic nie robi ;)
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Nie cze 10, 2012 21:50 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Teraz jako jedyna z młodzieży nie usiłuje mi zdemolować domu w pogoni za ćmą. .Na pewno ją słyszy, bonawet ja ją słyszę

Tosza

Post » Pon lip 16, 2012 16:54 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

jestem praktycznie pewna, że kotka widzi;poluje na małe latające stworzonka po drugiej stronie szyby. bawi się zabawkami.
Raczej ma jakies niedobory, bo szynki podstawionej pod pyszczek szuka na węch, ale nikt mnie nie przekona, że ona nic nie widzi.

Tosza

Post » Nie sie 19, 2012 16:24 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Kotka od wczoraj w nowym domu. Zarówno nowi włascielele jak i ja jesteśmy zdania, że kot widzi. Może nie jak przeciętny kot, ale widzi. Zwiedziła całe mieszkanie, na nic nie wpadła, wskakiwała na wysokie półki.

Tosza

Post » Nie sie 19, 2012 20:04 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Tosza pisze:Kotka od wczoraj w nowym domu. Zarówno nowi włascielele jak i ja jesteśmy zdania, że kot widzi. Może nie jak przeciętny kot, ale widzi. Zwiedziła całe mieszkanie, na nic nie wpadła, wskakiwała na wysokie półki.

:) :ok:
[/url]Obrazek

mikela

Post » Nie sie 19, 2012 21:05 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Super! Dużo szczęścia dla kici w nowym domu :ok:

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

[poprzednia][następna]