Kontrowersyjny Whiskas

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 30, 2011 21:43 Re: Kontrowersyjny Whiskas

nie łapie tego, rozwiń prosze :)

To są te puszki?

Obrazek ; Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Nie paź 30, 2011 21:45 Re: Kontrowersyjny Whiskas

tak :)

Ferdek

Od: Nie paź 23, 2011 14:28

Post » Nie paź 30, 2011 21:48 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Ha! :mrgreen: Moja mama je często z Niemiec przywoziła i faktycznie koty bardzo chętnie je jadły..Niemieckie Whiskasy i Felixy też mają bogatszy skład niż te nasze polskie.. Nigdy nie zapomnę jak się dorwały do Whiskasa z sercami :ryk:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Nie paź 30, 2011 22:03 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Hehe, wiesz co, ja jakoś już przestałem ufać whiskasom i nawet mój kot tego nie lubi jeść także jestem szczesliwy. Teraz kupilem 2 puszki 400g i wcina je strasznie. Niby duzo mięsa, i sklad podobny jak animonda kitten. Zobaczymy jak wypowie się ktoś kto moze rozszyfrowywuje te teksty ze składu :)

Ferdek

Post » Nie paź 30, 2011 22:06 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Słuchajcie a propos tanich karm jeszcze. W marketach można dostać takie "kiełbasy" w folii dla psów i kotów, nazywają się Rufi. Jak mnie przyciśnie albo chcę trochę odmienić dietę, to kupuję tą karmę, kosztuje 2 zł za sztukę.
W składzie są tylko produkty mięsne i jakies zboże, ale widać gołym okiem ze tego zboża nie jest dużo.
Psom mieszam z ryżem, kotom daję bez dodatków. Mam z tym bardzo dobre doświadczenie, wszystkie bardzo chętnie wcinają.
Nie jest to może pierwszy sort jeśli chodzi o mięso, ale przecież i tak czystym mięsem zwierząt nie karmimy, wręcz wszelkie żyłki i chrząstki, a nawet tłuszcz, są jak najbardziej wskazane. I też wolę dać im to, niż kitekata w puszce :mrgreen:

Kiedyś pisali w necie o takim doświadczeniu, które warto zrobić - dla niedowiarków.
Włóż karmę z puszki (własnie chodziło o whiskasy i kitekaty) na patelnię, podsmaż i zobaczysz co się stanie. To co zostanie, jest właśnie zasadniczym posiłkiem kota :twisted:
Ostatnio edytowano Nie paź 30, 2011 22:29 przez sisay, łącznie edytowano 1 raz

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Nie paź 30, 2011 22:13 Re: Kontrowersyjny Whiskas

sisay pisze:Słuchajcie a propos tanich karm jeszcze. W marketach można dostać takie "kiełbasy" w folii dla psów i kotów, nazywają się Rufi. Jak mnie przyciśnie albo chcę trochę odmienić dietę, to kupuję tą karmę, kosztuje 2 zł za sztukę.
W składzie są tylko produkty mięsne i jakies zboże, ale widać gołym okiem ze tego zboża nie jest dużo.
Psom mieszam z ryżem, kotom daję bez dodatków. Mam z tym bardzo dobre doświadczenie, wszystkie bardzo chętnie wcinają.
Nie jest to może pierwszy sort jeśli chodzi o mięso, ale przecież i tak czystym mięsem kota zwierząt nie karmimy, wręcz wszelkie żyłki i chrząstki, a nawet tłuszcz, są jak najbardziej wskazane. I też wolę dać im to, niż kitekata w puszce :mrgreen:

Kiedyś pisali w necie o takim doświadczeniu, które warto zrobić - dla niedowiarków.
Włóż karmę z puszki (własnie chodziło o whiskasy i kitekaty) na patelnię, podsmaż i zobaczysz co się stanie. To co zostanie, jest właśnie zasadniczym posiłkiem kota :twisted:

Czyli mówisz, ze ta karma którą wymienilem na pooprzedniej stronie to tanie gówno? :p
I powiedz dokkladnie, w jakim markecie moge dostać Rufiego, i przytocz co się dzieje z tym whiskasem na patelni :D

mowa o tym żarciu, masz jakieś doświadczenie?

http://imageshack.us/photo/my-images/88 ... ddddd.png/

Ferdek

Post » Nie paź 30, 2011 22:24 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Nie, nic takiego nie powiedziałam - przeciez napisałam wcześniej, że sama kupuję podobne tacki niemieckie 8)
Skład wygląda fajnie. Tylko ze u mnie to nie jest podstawa karmienia, raczej traktuję to jako smakołyk, bo one by się tym mogły zażreć na śmierć, a mnie puścić z torbami :lol: Podstawą jest suche.

Natomiast wiem że kot powinien ze względów zdrowotnych jeść mokre i robię sobie domowe żarcie (tzn, kotom, nie sobie) gotując udka z kurczaka, serca indycze plus jeszcze coś (zależy co akurat uda mi się kupić), dodaję ze 4 łyżki ryżu, jajko, oliwę z oliwek i jakąś marchewkę. Wszystko miksuję na taki pasztecik, razem z tą wodą w której się gotowało. Odrzucam tylko kości po obraniu, a wszystkie skóry i chrząstki zostawiam.
Porcjuję i zamrażam. Daję to raz dziennie. Z dużego gara mam zapas na tydzień albo półtora :) tylko że u mnie jest w tej chwili sześć kotów. Na jednego czy dwa to jest całkiem solidny zapas ;)

PS. Z patelnią nie eksperymentowałam :twisted: tylko powtarzam co wyczytałam. Dotyczyło karm w puszkach z serii "4 % mięsa". Aczkolwiek nie było podane, co się dzieje z karmą typu "Animonda" po przesmażeniu, czy też zostaje brązowy glut :?:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Nie paź 30, 2011 22:28 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Po pierwsze w dobrej karmie nie ma zbóż.
Mięso jest okej - 90% - tylko jakie jest to mięso skoro tylko 5% jest kury ? Jestem pewna, że gdyby producent w tej puszce zamknął dobre jakościowo mięso, a nie odpady to pochwaliłby się tym na etykiecie, skoro chwali się, że karma zawiera symboliczną ilość kurczaka.
Pozostała część to pewnie różne świństwa które zostały po uboju, zmielone i jest ich te 85%. Flaki czy ozory to też mięso no nie ? Ok kot w naturze zjada i jelita, ale jelito w myszy zajmuje mały procent.
Tauryny jest za mało, a tauryna jest niezbędna w diecie kota, jej niedobór może naprawdę wyrządzić wiele szkód w organizmie futrzaka. Węglowodanów za dużo.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Nie paź 30, 2011 22:37 Re: Kontrowersyjny Whiskas

które węglowodany? I czym mogę uzupelnić brak tauryny? :P

Dzięki karola za konkret odpowiedz :) poleć jakąs karme.

Ferdek

Post » Nie paź 30, 2011 22:44 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Ilość węglowodanów oblicza się w następujący sposób :

100% – (białko + tłuszcz + popiół + włókno + woda) = % węglowodanów

Kot w naturze zjada max. 5% węglowodanów, a często i mniej, tyle też powinno ich być w pożywieniu które serwuje mu człowiek.
Taurynę można kupić w sklepach zoologicznych, ale raczej tylko internetowych, taka dostępna w aptekach nie nadaje się dla kota bo zawiera również różne antyzbrylacze i dodatki.

Ja polecam mięso. Surowe. Wyniesie Cię to taniej niż te wszystkie gotowe puszki w których i tak nie wiemy co jest skoro po otwarciu to przemielona paciaja.

karola7

Post » Nie paź 30, 2011 22:48 Re: Kontrowersyjny Whiskas

No ok, a jeśli podaje surowe, to czy oprócz suchego muszę mu coś jeszcze podawać? I jaki rodzaj surowego mięsa, schab np? Jakieś pieczenie wieprzowe?

Ferdek

Post » Nie paź 30, 2011 22:53 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Dobrze zbilansowane karmy mokre to Herrmanns Bio, Grau, Miamor Milde Mahlzeit. Można znaleźć w sklepie Zooplus.

Kot jest drapieżnikiem i 100% mięsożercą i trzeba mieć takiego świadomość. On musi jeść mięso, nawet kości, skóry, krew. W naturze poluje i zjada całą ofiarę i nikt się z nim nie cacka, że musi się nieco pomęczyć żeby pogryźć jakieś tam kostki. ;)

Aa i nie wolno dawać kotu wieprzowiny ! Ze względu na ryzyko choroby Aujeszkyego . Możesz dawać drób ( kurczak, indyk, kaczka, gęś ) w tym i podroby ( serca, żołądki, od czasu do czasu małe ilości wątroby ) , a także wołowinę - ale tłustą , poprzerastaną, nie żadne tam chudziutkie mięsko na tatar ;) .

karola7

Post » Nie paź 30, 2011 23:07 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Ferdek tu masz zdjęcia z podręcznika do żywienia zwierząt rozdział o żywieniu kotów http://imgur.com/a/kG0sd#5

z mięsa polecam pręgę wołową (mocno poprzerastana tkanką łączną, tłuszczem, przyzwoita cena)
u mojego Kotosława podstawę zywienia stanowi sucha bezzbożówka i właśnie pręga bo drób gryzie w zęby podobnie jak animonda, bozita, iams.

Karola7 tych ozorów jako zapełniacza tanich karm nie czepiałbym się, przecież ozór to dobry mocno ukrwiony mięsień,lepszy na pewno niż mom czy soja :)

anastemoza

Od: Wto sie 02, 2011 21:44

Post » Nie paź 30, 2011 23:13 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Anastemoza , ten ozór to tylko dla przykładu, podejrzewam, że nawet ozora nie ma bo by coś producent napisał. Chodzi jedynie o tajemniczość, podają 90% mięsa i 5% kury, a czym jest pozostałe 85% ? Wychodzi na to, że "czymś" czym nie warto się pochwalić.

karola7

Post » Nie paź 30, 2011 23:20 Re: Kontrowersyjny Whiskas

karola7 pisze:Anastemoza , ten ozór to tylko dla przykładu, podejrzewam, że nawet ozora nie ma bo by coś producent napisał. Chodzi jedynie o tajemniczość, podają 90% mięsa i 5% kury, a czym jest pozostałe 85% ? Wychodzi na to, że "czymś" czym nie warto się pochwalić.

Jasne wiem o co Ci chodzi, osobiście chyba wolę nie wiedzieć czym jest pozostałe 85%
Kiedyś z braku czasu na zakupy kupiłam dla siebie paczkowane mielone, które miało w sobie 60% mięsa, po wrzuceniu na patelnie odechciało mi się jeść tego smrodliwego gluta.

anastemoza

Od: Wto sie 02, 2011 21:44

[poprzednia][następna]