Nietypowy problem urologiczny u kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 21, 2011 15:10 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Przejrzałam wątek od początku.
Ogólne wrażenie jest takie, ze Twój kot ma problemy z pęcherzem. Być może na tle nerwowym (stresuje się) ale niekoniecznie.
Ma za niskie pH. Może tam są szczawiany? nie widziałam w wynikach nic o kryształkach ?
Należałoby porządnie poszukać skąd się te problemy z pęcherzem biorą.

Natomiast wyniki krwi ma bardzo dobre jeśli chodzi o nerki, czyli do niewydolności to mu jeszcze hoho i troszkę, bardzo daleko.
Być może są tam już torbiele, być może kot ma PKD (należałoby poszukać specjalisty od nerek albo kogoś kto wiarygodnie zrobi USG czyli polecanego speca od USG) i to jeszcze raz sprawdzić. Ale niekoniecznie zaraz, może być spokojnie za pół roku przy następnym kontrolnym badaniu.
No i z tego by wynikało, że nie ma żadnych wskazań do karm nerkowych. Kot powinien jeść możliwie najlepszą karmę z jak największą zawartością mięsa, a bez zawartości białek roślinnych, takiej karmy powinnaś szukać.
Jest to istotne dla ochrony nerek, bo białka zwierzęce są łatwo trawione i nerki nie muszą się napracować. Białko roślinne jest dla kota trudno strawne.

Jeśli kłopoty z pęcherzem są na tle nerwowym, może poszukać jakichś środków łagodnie uspokajających ? np Tabletki Uspokajające,

http://www.doz.pl/apteka/p3922-Tabletki ... ace_60_szt

one są z walerianą. Tylko to powinien wet pomyśleć, i każdy kot inaczej na takie leki reaguje, być może Twój kot źle zareaguje na walerianę...to już trzeba doświadczalnie sprawdzić. We współpracy z wetem. Warto spróbować z tej strony.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw wrz 22, 2011 9:09 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Nie wiem może to głupie co napisze, ale kot bardzo często reaguje na to w jakim stanie psychicznym jest jego właściciel, ja zaczynam się stresować kot też i to widać po jego zachowaniu, zaczyna szwędać się po mieszkaniu wkurzony i inne rzeczy które zauważam jako jego właściciel. Jeśli chodzi więc o jego mocz, robiłam specjalnie w dwóch różnych miejscach, a gdy kotek zaczął załatwiać się normalnie to wyniki z moczu wyszły ok (robiłam kolejne badanie jego moczu).
Natomiast jeśli chodzi o PKD to nosicielem genu jest napewno, a na usg torbiele były również. Fakt iż te dwa torbiele widoczne na usg mogły być u niego już od dawna, tego niestety już się nie dowiem. Ale chciałabym jak najbradziej jest to możliwe podawać kociakowi jak najlepsze karmy dostosowane specjanie dla niego, niestety narazie nic odpowiedniego nie znalazłam.

czarekpers

Od: Nie sie 28, 2011 18:07

Post » Czw wrz 22, 2011 9:18 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

To wcale nie jest głupie, odwrotnie.
Koty maja wyjątkowo wrażliwą psychikę, reagują na nasze nastroje, humory.
Kot np. doskonale wie, że ktoś go nie lubi, nawet jeżeli ta osoba na pozór jest dla kota słodziutka.
No i właśnie dlatego sądzę, że powinnaś szukać ogólnie karm najlepszych dla kotów. Czyli o możliwie najlepszym składzie.
Oczywiście najlepszy byłby BARF, jeśli jednak wiesz, że kot nie zje surowego mięsa, i nie chcesz popracować, żeby go przestawić, to może wybierz karmę ze "złotej listy" dagnes ?

viewtopic.php?f=10&t=117399&p=6429857&hilit=z%C5%82ota+lista#p6429857

Ogólnie polecam do poczytania wątek BARF-owy :)

Polecam też ten dzial, ale on się dopiero rozwinie, teraz na pewno możesz zadać pytanie na pw.

http://www.barfnyswiat.org/viewforum.php?f=15

Natomiast dopóki wyniki nerkowe są w normie, to nie przejmowałabym się za bardzo torbielami. O ile mi wiadomo, nic z nimi nie można zrobić, więc nie warto się tym denerwować na zapas. Jak zaczną wpływać na pracę nerek, wtedy będziesz miała czas się tym pomartwić. Być może dopiero za kilka lat.

Ziwi Peak jest już dostępna w Polsce. Wprawdzie cena powala, ale jest :)
Miałam próbkę i bardzo wybredna kotka zjadła z wielkim smakiem :) Mnie się ta karma podoba.

Kazia

Post » Czw wrz 22, 2011 12:22 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Kazia pisze:... nie widziałam w wynikach nic o kryształkach ?

A jeśłi byś widziała, to co?

Kazia pisze:...
Należałoby porządnie poszukać skąd się te problemy z pęcherzem biorą.
....
Jeśli kłopoty z pęcherzem są na tle nerwowym, może poszukać jakichś środków łagodnie uspokajających ?
....
Koty maja wyjątkowo wrażliwą psychikę, reagują na nasze nastroje, humory.

viewtopic.php?f=1&t=133367

Kazia pisze:...
np Tabletki Uspokajające,
http://www.doz.pl/apteka/p3922-Tabletki ... ace_60_szt

Koszt stresu (ujemny zysk) związanego z podawaniem placebo przewyższa zysk (zerowy) z jego zastosowania. Chyba, ze na tyle podniesie samopoczucie opiekuna, że zmienią się warunki środowiska kota.

Kazia pisze:.....
Oczywiście najlepszy byłby BARF, jeśli jednak wiesz, że kot nie zje surowego mięsa, i nie chcesz popracować, żeby go przestawić, to może wybierz karmę ze "złotej listy" dagnes ?
...

Z czego wynika, że najlepszy? Z bajania Dagnes? Rodzaj karmy ma nikłe znaczenie wobec FLUTD i RF. Istotna jest ilość zawartej w niej wody, nic więcej. Wiecej wody, zdrowsze nerki i pęcherz.

Kazia pisze:.....
O ile mi wiadomo, nic z nimi nie można zrobić, więc nie warto się tym denerwować na zapas.

Istotnie, wiele nie można zrobić.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw wrz 22, 2011 12:29 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Ciekawe czy będzie ban po dojechaniu do setki.

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Nie gru 04, 2011 16:32 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Blagam o pomoc moj Garfi ma problem z pecherzem zaczelo sie od podlizywania dziwacznego zalatwiania poszlam do weta dostal zastrzyk przeszlo na 1,5 tygodnia po tym czasie doszlo do tego ze strasznie mialczal przy oddawaniu moczu (przerazilam sie strasznie) wiec od razu pobieglam do weterynarza,tym razem tez dostal zastrzyk + tabletki (na 21 dni) + plynny lek (na 3 dni) niestety nastepnego dnia znow bylam u weta i Garfi zostal tam na caly dzien bo zastrzyk nic nie pomogl wiec wet pobrala probke moczu i znalazla bakteryjki wiec dala mu antybiotyk (na 7 dni) i oczywiscie cala reszta ktora wyzej opisalam.Antybiotyk sie skonczyl ale dawalam mu jeszcze tabletki,gdy tylko one sie skonczyly ,3 dni i znow zauwazylam ze napina sie w toalecie.Polecialam dzisiaj do weterynarza i znow mam kupe lekow.
Teraz mi powiedzcie moj kociak ma 3 lata jest kastratem, czy powodem problemow z pecherzem co wspomaga stres oczywiscie!! moze byc nowy mieszkaniec domu czyli pies?????? ktory rzecz jasna odbiera czesc mieszkanka kotu.
Serdeczne dzieki za wszelkie odpowiedzi.

karola0530

Od: Nie gru 04, 2011 16:17

Post » Nie gru 04, 2011 16:52 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

karola0530 pisze:Blagam o pomoc moj Garfi ma problem z pecherzem zaczelo sie od podlizywania dziwacznego zalatwiania poszlam do weta dostal zastrzyk przeszlo na 1,5 tygodnia po tym czasie doszlo do tego ze strasznie mialczal przy oddawaniu moczu (przerazilam sie strasznie) wiec od razu pobieglam do weterynarza,tym razem tez dostal zastrzyk + tabletki (na 21 dni) + plynny lek (na 3 dni) niestety nastepnego dnia znow bylam u weta i Garfi zostal tam na caly dzien bo zastrzyk nic nie pomogl wiec wet pobrala probke moczu i znalazla bakteryjki wiec dala mu antybiotyk (na 7 dni) i oczywiscie cala reszta ktora wyzej opisalam.Antybiotyk sie skonczyl ale dawalam mu jeszcze tabletki,gdy tylko one sie skonczyly ,3 dni i znow zauwazylam ze napina sie w toalecie.Polecialam dzisiaj do weterynarza i znow mam kupe lekow.
Teraz mi powiedzcie moj kociak ma 3 lata jest kastratem, czy powodem problemow z pecherzem co wspomaga stres oczywiscie!! moze byc nowy mieszkaniec domu czyli pies?????? ktory rzecz jasna odbiera czesc mieszkanka kotu.
Serdeczne dzieki za wszelkie odpowiedzi.

nie znam sie na tym ale wydaje m i sie ,ze będzie to dla kota dodatkowy stres :(
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie gru 04, 2011 18:52 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

karola0530 pisze:....Teraz mi powiedzcie moj kociak ma 3 lata jest kastratem, czy powodem problemow z pecherzem co wspomaga stres oczywiscie!! moze byc nowy mieszkaniec domu czyli pies?????? ktory rzecz jasna odbiera czesc mieszkanka kotu.
Tak, taka sytuacja może być przyczyną, ale może być też wiele innych przyczyn.

PcimOlki

Post » Pon gru 05, 2011 15:15 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Ja juz sama nie wiem co mam robic dzisiaj rano zanioslam Garfiego do weta gdyz nie zauwazylam zadnej wiekszej zmiany :( zostal tam na obserwacje.Pani powiedziala ze bedzie prubowala odblokowac mu pecherz recznie tak jak za pierwszym razem jesli to nie zda rezultatu bedzie musiala mu wprowadzic rurke.Nie wiem co mam robic jestem kompletnie skolowana ostatnia noc nie przespana przez co wzielam sobie dzisiaj wolne w pracy bo wygladam jak zabi , zaraz do niej zadzwonie bo miala dzwonic miedzy 14:00-16:00 ale ja juz chyba nie wytrzymam tego czekania.
Czy w ogole ktos was mial podobny problem z kocorkiem i wszystko skonczylo sie dobrze.pozdrawiam

karola0530

Post » Pon gru 05, 2011 16:07 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Przejrzyj wątki w których występuje lek Rowatinex
search.php?keywords=Rowatinex&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

To są wątki dotyczące właśnie zatykania sie kocurów, wyszywania cewki.

Kazia

Post » Pon gru 05, 2011 17:25 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Kazia pisze:Przejrzyj wątki w których występuje lek Rowatinex
search.php?keywords=Rowatinex&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

To są wątki dotyczące właśnie zatykania sie kocurów, wyszywania cewki.

Wszystkie niezbędne informacje o FIC są tutaj: viewtopic.php?f=1&t=133367
Te wątki w większości zawierają chaotyczny opis pasma błędów.
Ten kot powinien mieć zrobiony posiew moczu i USG. Przez 7 dni żadnego UTI się wyleczy.
Nie ma badań dokumentujących skuteczość Rowatinexu u kotów. Badania na ludziach nie wykazały rewelacji.

PcimOlki

Post » Pon gru 05, 2011 19:02 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

dzieki serdeczne za wasze odpowiedzi :P Garfi dzisiaj jednak nie odetkal sie za pomoca reki musial jechac do szpitala zeby wsadzili mu rurke to chyba wlasnie to cewkowanie.Wszystko poszlo gladko caly mocz wylecial...Slodziak moj dopiero niedawno sie obudzil mam nadzieje ze go jutro juz odbiore i ze juz wszystko bedzie dobrze.

PcimOlgi Garfi mial robione badanie moczu nie wykazalo kamienia ani krysztalkow wiem ze cos tam jeszcze mu z moczem wylecialo ale to nie kamien jutro bede(mam nadzieje)go odbierac to pani weterynarz wszystko mi powie i jasne podziele sie informacjami.

karola0530

Post » Pon gru 05, 2011 23:14 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

karola0530 pisze:...PcimOlgi Garfi mial robione badanie moczu nie wykazalo kamienia....
Bo nie mogło. Kamicę można potwierdzić tylko USG i tylko ono pozwala odróżnić kamicę od zapalenia pęcherza. W obu przypadkach najbardziej pomaga zwiększenie ilości spożywanej wody. Posiew pozwala odróżnić zapalenie idiopatyczne od bakteryjnego i, w tym drugim przypadku, dobrać antybiotyk. Nie ma innych, wiarygodnych, metod. Po cewnikowaniu kot jest w grupie wysokiego ryzyka UTI i posiew właściwie staje się koniecznością, jeśli zależy ci na kocie.

PcimOlki

Post » Wto gru 06, 2011 14:45 Re: Nietypowy problem urologiczny u kota

Czy zalezy mi na kocie ????? no jasne ze tak ! gdyby mi nie zalezalo nie chodzila bym taka struta tylko problem polega na tym ze ja jestem w Londynie,a tutaj nie jest to tanie w sumie koszt juz jest dosc wysoki bo 1000£, a Garfis nadal na obserwacji.Na pewno powiem lekarce ze chce zeby zrobiono mu usg zeby miec pewnosc co do kamieni.
Co to jest to UTI ?? Juz wiem zakazenie drog moczowych.Po prostu swietnie.

karola0530

[poprzednia]