ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 12, 2012 10:44 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

MalgWroclaw pisze:Programu nie widziałam.
Zajrzyj w link

MalgWroclaw pisze:Ale wątpię, czy coś się zmieni, niestety.
I tu niestety masz rację.

Przetarg co prawda ogłoszono http://przetargi.bip.uml.lodz.pl/pokaz/ ... htm?id=879

Ale pan Kaczmarek z UMl nie umie odpowiedziec na pytanie, gdzie kierowac ludzi z kotkami w ciąży i ze ślepymi miotami do czasu rozstrzygnięcia przetargu.
Interwencyjne sterylki w schronisku były w zeszlym roku, owszem, ale w kwietniu. I pan nie wie, co robnić z wlasnie urodzonymi kociakami i kotkami w ciąży. I jakoś trudno mu przyjąc do wiadomości, że trudno kotom przekazać informację o konieczności wstrzymania się prokreacją...

Chyba potrzebne jeszcze tochę maili - tym razem i interwencyjne sterylki w wyznaczonej lecznicy lub w schronisku
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon mar 12, 2012 19:28 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

wiem o kotce która urodziła 6 małych
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Pon mar 12, 2012 19:34 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

Wiem, że to nierealne, a pewnie także głupie i emocjonalne, ale gdyby wspomniany pan Kaczmarek z UMl dostał w prezencie tę kotkę z sześcioma małymi, musiał ją na własny koszt wysterylizować, zaszczepić, kociaki wyleczyć i rozdać do dobrych domów, bardzo szybko zmieniłby mu się punkt widzenia.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon mar 12, 2012 19:39 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

bordo pisze:wiem o kotce która urodziła 6 małych

wiem że to okrutnie zabrzmi, ale mam nadzieję, że są jeszcze ślepe...

tekst zaraz spróbuję jakiś stworzyć i wkleję na wzór - tu i na fejsa. Tylko proszę o podpowiedź, na jaki adres trzeba wysłać, to od razu puszczę :)

edit:

Szanowni Państwo,

w imieniu swoim i kolegów działających na rzecz bezdomnych zwierząt zwracam się z uprzejmą prośbą o uruchomienie interwencyjnych bezpłatnych dla opiekunów kastracji kotów (szczególnie kotek) wolno żyjących oraz usypiania ślepych miotów w schronisku bądź wybranej lecznicy do czasu rozstrzygnięcia przetargu na te usługi w ramach miejskiego programu zapobiegania bezdomności zwierząt.

Niestety już teraz otrzymujemy od karmicieli sygnały o ciężarnych kotkach oraz przychodzących na świat kociakach, z których większość pewnie odejdzie w męczarniach w pierwszych tygodniach życia... Często opiekunów nie stać na zabiegi nierzadko kilku zwierząt na raz, i oni, i koty potrzebują pomocy. Im więcej kotek uda się wykastrować zanim urodzą, tym mniej kociąt trafi także do schroniska, finansowanego przecież z pieniędzy podatników. Im mniej kociąt przyjdzie na świat, w opiece nad tym mniejszą liczbą kotów miasto będzie musiało pomóc w przyszłości. Z humanitarnego punktu widzenia to także lepsze wyjście- mniej bezsensownego cierpienia i śmierci.

Zdaję sobie sprawę, że ogłoszenie i rozstrzygnięcie przetargu wymaga czasu, niestety natura nam go nie daje. Dlatego będę bardzo wdzięczna, jeżeli uda się znaleźć przejściowe rozwiązanie pozwalające wykonać choć najpilniejsze zabiegi.

Z poważaniem,
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto mar 13, 2012 9:51 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

MalgWroclaw pisze:Wiem, że to nierealne, a pewnie także głupie i emocjonalne, ale gdyby wspomniany pan Kaczmarek z UMl dostał w prezencie tę kotkę z sześcioma małymi, musiał ją na własny koszt wysterylizować, zaszczepić, kociaki wyleczyć i rozdać do dobrych domów, bardzo szybko zmieniłby mu się punkt widzenia.

1. Technicznie - jak mu to podrzucic na biurko?
2. Kto poświęci kotkę z małymi? Ja nie...
3. Na 300% nie zająłby się nimi, wyrzuciłby przed budynek albo zdzwonił po schronisko, przyjechaliby w trzy miga.
4. Nie sądzę, by dało mu to coś do myślenia.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Wto mar 13, 2012 17:21 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

dzis dzwoniłam do WYDZIAŁU OCHRONY SRODOWISKA,
oczywiscie pytałam o wnioski: kiedy mam przyjechać, bo jestem w pilnej potrzebie, własnie z powodu narodzin tych 6 małych, gdzie mam je uspić?

Pan powiedział, ze mam poczekać do końca marca, tak do 28-29 marca i przyjechać. Tylko nie zapytałam, po co wtedy mam przyjechac w zwiazku z tymi małymi, bo na uspienie bedzie już na późno 8O
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Śro mar 14, 2012 16:14 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

dostałam odpowiedź
przeklejam z mejla
jeszcze nie odpisałam
... mry!

Łódź, dnia 14 marca 2012 r.

W związku z licznymi interwencjami mailowymi w sprawie sterylizacji lub kastracji kotów wolno żyjących, uprzejmie wyjaśniam:

Przetarg na sterylizacją i kastrację kotów wolno żyjących ogłoszony został w dniu 
8 marca 2012 r., po wcześniejszym zebraniu opinii od organizacji pozarządowych do wstępnego projektu Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na rok 2012, sporządzonego w oparciu o przepisy art. 11a. 1. ustawy 
z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt.
Przedmiotem ogłoszonego przetargu jest świadczenie usług weterynaryjnych w zakresie:
sterylizacji lub kastracji kotów wolno żyjących,
usypiania ślepych miotów,
czipowania psów właścicielskich,
zapewnienie całodobowej opieki weterynaryjnej dla zwierząt rannych w kolizjach drogowych poza godzinami pracy gabinetu weterynaryjnego w Schronisku dla Zwierząt.
Warunki wzięcia udziału w przetargu oraz wzór umowy zostały opublikowane na stronie Biuletynu Informacji Publiczne Urzędu Miasta Łodzi: http://przetargi.bip.uml.lodz.pl/pokaz/ ... htm?id=879

Oferty na świadczenie usług weterynaryjnych przyjmowane będą do godz. 9:00 19 marca 2012 r. Otwarcie ofert nastąpi tego samego dnia w siedzibie Wydziału Zamówień Publicznych UMŁ z s. przy ul. Skorupki 21 w Łodzi. W dniu otwarcia ofert nastąpi badanie ich kompletności oraz ocena wg kryteriów podanych w warunkach przetargu. Biorąc pod uwagę najkrótszy, 5-cio dniowy termin przewidziany na zawarcie umowy, jaki musi upłynąć od czasu zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty, umowy na świadczenia usług podpisane zostaną w dniach 27 – 28 marca 2012. Od momentu zawarcia umowy pracownicy Zespołu ds. Rolnictwa, Ochrony Zwierząt, Łowiectwa i Rybactwa w Wydziale Ochrony Środowiska i Rolnictwa z s. przy ul. Tymienieckiego 5, pokój nr 27 będą wydawali skierowania do lecznic w godzinach pracy Urzędu, tj. od 8 – 16 w poniedziałki środy
i czwartki oraz w godz. od 9 – 17 we wtorki. Odnosząc się do organizacji zlecania
i prowadzenia kastracji i sterylizacji kotów wolno żyjących w roku 2012, to będą one podobne do tych, które obowiązywały w roku poprzednim. W każdej z dzielnic Łodzi wybrana zostanie co najmniej jedna lecznica weterynaryjna, w której będę przyjmowane zwierzęta dostarczone przez społecznych opiekunów kotów na podstawie skierowań wydanych uprzednio przez WOŚiR.
Łączna wartość środków przeznaczonych w roku 2012 w budżecie Miasta Łodzi na wymienione na wstępie usługi weterynaryjne, zlecane przez WOŚiR wynosi 222.857 PLN 
i obejmuje także koszty związane z udzieleniem opieki i pomocy zwierzętom gospodarskim, na zasadach określonych w art. 11a ust. 2 pkt 7 ustawy o ochronie zwierząt.
Z przeprowadzonego oszacowania wynika, że pozwoli to na wykonanie w roku 2012 1875 zabiegów w postaci kastracji i sterylizacji kotów wolno żyjących, poza zabiegami wykonywanymi w Schronisku dla Zwierząt. Warto przypomnieć, że w ramach realizacji Programu w roku 2008 wykonano 902 zabiegi, których koszt wniósł 80.000 PLN, w roku 2009 wykonano 942 zabiegi o wartości 83.000 PLN, w roku 2010 przeprowadzono już 1.233 zabiegów o wartości 83.000 PLN oraz w roku 2011 – 1.612 zabiegów o wartości 179.000 PLN. W roku ubiegłym zabiegi wykonywane były do końca grudnia. Biorąc pod uwagę, że koty wolno żyjące mają swoje ostoje na terenie miasta w budynkach lub budowlach (np.
w kanałach ciepłowniczych), w których panują inne warunki niż w terenie otwartym, ich biologiczny rytm rozrodczy zmienił się i trwa praktycznie przez cały rok, tak jak w przypadku zwierząt domowych żyjących w gospodarstwach domowych swoich właścicieli. Prowadzenie sterylizacji i kastracji kotów wolno żyjących do końca ubiegłego roku pozwoliło na obniżenie rozrodczości wśród dorosłej części populacji z porównywalnym, a wręcz z takim samym skutkiem jak rozpoczęcie ich od stycznia 2012 roku.
Rok 2012 jest pierwszym rokiem, w którym Program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt sporządza się i przyjmuje na okres jednego roku. W roku 2012 ustawodawca po raz pierwszy wprowadził w art. 11a ustawy 
o ochronie zwierząt zamknięty katalog spraw, które Program musi uwzględniać. Zgodnie 
z treścią art. 11a ust. 2 pkt 4 ww. ustawy, obligatoryjny obowiązek sterylizacji albo kastracji dotyczy jedynie zwierząt w schroniskach.
Wprowadzone przez ustawodawcę zmiany spowodowały, że w pierwszej kolejności sporządzony został projekt Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt. Projekt ten przesłany został do zaopiniowania przez podmioty i osoby wymienione w art. 11a ust. 7 ustawy o ochronie zwierząt. Biorąc pod uwagę, że w działaniach na rzecz udzielania pomocy i opieki zwierzętom bierze udział Schronisko dla Zwierząt, Straż Miejska, Leśnictwo Miejskie – Łódź oraz Wydział OŚiR i w ograniczonym zakresie także Miejskie Ogród Zoologiczny, Program musiał być uzgodniony z każdą z ww. jednostek. Celem tego uzgodnienia było m.in. opracowanie porozumienia o współpracy pomiędzy jednostkami, wraz ze sporządzeniem szczegółowych procedur postępowania, które w razie potrzeby uruchamiane będą przez każdą z jednostek lub, w przypadku zdarzeń ze zwierzętami poza godzinami pracy Urzędu, przez Wydział Zarządzania Kryzysowego i Bezpieczeństwa. Zgodnie z procedurą ustanawiania aktów prawa miejscowego projekt Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt przedstawiony zostanie
w dniu 15 marca 2012 Pani Hannie Zdanowskiej - Prezydentowi Miasta Łodzi na Kolegium Prezydenckim z wnioskiem o przyjęcie projektu i wniesienie go pod obrady Rady Miejskiej
w Łodzi.
Wprowadzone przez ustawodawcę z dniem 1 stycznia 2012 zmiany do ustawy 
o ochronie zwierząt po raz kolejny zwiększyły zakres zadań gmin na rzecz zwierząt bez wskazania źródeł ich finansowania, co w okresie niedoboru środków publicznych utrudnia lub wręcz uniemożliwia realizację nałożonych obowiązków. Zwiększenie zakresu obowiązków gmin w roku 2012 sprawiło, że w odróżnieniu od lat poprzednich zwiększył się także zakres zlecanych przez Miasto usług weterynaryjnych, m.in. o usypianie ślepych miotów 
i zapewnianie całodobowej opieki weterynaryjnej dla zwierząt rannych w kolizjach drogowych. W tym miejscu wyjaśniam, że ze względu na brak środków finansowych zlecenie mogło dotyczyć jedynie okresu poza godzinami pracy gabinetu weterynaryjnego 
w Schronisku dla Zwierząt. Ustalając wstępne warunki zlecenia na opiekę weterynaryjną dla zwierząt rannych w kolizjach drogowych, na wyraźne żądanie lekarzy, warunki zlecenia 
w części dotyczącej diagnozowania stanu zwierząt i wykonywania niezbędnych zabiegów weterynaryjnych ratujących życie zwierząt zostały zaopiniowane przez Łódzką Izbę Lekarsko-Weterynaryjną oraz Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej. Ww. organy przekazały swoje uwagi i zostały one uwzględnione w warunkach zlecenia.
Wszystkie opisane przeze mnie okoliczności nie pozostały bez wpływu na termin zlecenia i wykonywania usług weterynaryjnych.
Korzystając z okazji bezpośredniego wystąpienia chciałbym serdecznie podziękować za współpracę w roku 2011, a przede wszystkim za czas i osobiste zaangażowanie Państwa 
w działania na rzecz zwierząt. Szczególnie dziękuję wolontariuszom, bez których kastracja i sterylizacja ponad 1.600 kotów w roku 2011 nie byłaby możliwa. To dzięki Państwa bezpośrednim działaniom populacja wolno żyjących kotów na terenie miasta ustabilizowała się na poziomie zapewniającym możliwie optymalne warunki dla ich życia na wolności.

Dariusz Wrzos
(-)
Dyrektor
Wydziału Ochrony Środowiska i Rolnictwa

Wyciąg z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt
Art. 11a. 1. Rada gminy wypełniając obowiązek, o którym mowa w art. 11 ust. 1, określa, w drodze uchwały, corocznie do dnia 31 marca, program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt. 
2. Program, o którym mowa w ust. 1, obejmuje: 
1) zapewnienie bezdomnym zwierzętom miejsca w schronisku dla zwierząt; 
2) opiekę nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie; 
3) odławianie bezdomnych zwierząt; 
4) obligatoryjną sterylizację albo kastrację zwierząt w schroniskach dla zwierząt; 
5) poszukiwanie właścicieli dla bezdomnych zwierząt; 
6) usypianie ślepych miotów; 
7) wskazanie gospodarstwa rolnego w celu zapewnienia miejsca dla zwierząt gospodarskich; 
8] zapewnienie całodobowej opieki weterynaryjnej w przypadkach zdarzeń drogowych z udziałem zwierząt. 
3. Program, o którym mowa w ust. 1, może obejmować plan znakowania zwierząt w gminie. 
4. Realizacja zadań, o których mowa w ust. 2 pkt 3 - 6, może zostać powierzona podmiotowi prowadzącemu schronisko dla zwierząt. 
5. Program, o którym mowa w ust. 1, zawiera wskazanie wysokości środków finansowych przeznaczonych na jego realizację oraz sposób wydatkowania tych środków. Koszty realizacji programu ponosi gmina. 
6. Projekt programu, o którym mowa w ust. 1, przygotowuje wójt (burmistrz, prezydent miasta). 
7. Projekt programu, o którym mowa w ust. 1, wójt (burmistrz, prezydent miasta) najpóźniej do dnia 1 lutego przekazuje do zaopiniowania: 
1) właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii; 
2) organizacjom społecznym, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, działającym na obszarze gminy; 
3) dzierżawcom lub zarządcom obwodów łowieckich, działających na obszarze gminy. 
8. Podmioty, o których mowa w ust. 7, w terminie 21 dni od dnia otrzymania projektu programu, o którym mowa w ust. 1, wydają opinie o projekcie. Niewydanie opinii w tym terminie uznaje się za akceptację przesłanego programu. 
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Czw mar 15, 2012 9:17 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

No cóż...
A ja nadal czekam na odpowiedż na maila wysłanego 9 listopada 2011 -
do biura UMŁ, biura prezydenta, p.Wrzosa i p Granatowskioego z Wydziału Ochrony Środowiska.

kalewala

Post » Czw mar 15, 2012 9:39 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

Dostałam tą sama odpowiedź co ewa_mrau wczoraj
Obrazek
Lara [*] 28.03.2012 Fibi [*] 19.11.2012 Basia [*] 03.02.2013 TRUSIA [*] 24.07.2013 Miłek [*] 01.08.2013 Romisia [*] 24.04.2014 Lidzia [*] 06.05.2015 Gniewko [*] 03.09.2015r. Agat [*] 30.11.2015 Feliks [*] 27.03.2017r. RUDA ['] 07.03.2018r. Kocia ['] 11.07.2019r. LOLA ['] 24.03.2020r. MILKA ['] 03.04.2020r. za dużo Was tu

dilah

Od: Wto maja 10, 2011 7:39

Post » Pt mar 16, 2012 7:31 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

bordo pisze:dzis dzwoniłam do WYDZIAŁU OCHRONY SRODOWISKA,
oczywiscie pytałam o wnioski: kiedy mam przyjechać, bo jestem w pilnej potrzebie, własnie z powodu narodzin tych 6 małych, gdzie mam je uspić?

Pan powiedział, ze mam poczekać do końca marca, tak do 28-29 marca i przyjechać. Tylko nie zapytałam, po co wtedy mam przyjechac w zwiazku z tymi małymi, bo na uspienie bedzie już na późno 8O

zapłacę za uśpienie. Choć rozumiem, że chodzi o szerszy problem.

edit:ten sam problem, pomożecie? :) viewtopic.php?f=1&t=140106&p=8688152#p8681264 ja już napisałam ;)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt mar 16, 2012 9:04 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

cytat z pisma, które dostała ewa_mrau:
"Przetarg na sterylizacją i kastrację kotów wolno żyjących ogłoszony został w dniu 
8 marca 2012 r., po wcześniejszym zebraniu opinii od organizacji pozarządowych do wstępnego projektu"
interesuje mnie, które to organizacje i jak opiniowały
i dalej:
"Biorąc pod uwagę, że koty wolno żyjące mają swoje ostoje na terenie miasta w budynkach lub budowlach (np.
w kanałach ciepłowniczych), w których panują inne warunki niż w terenie otwartym, ich biologiczny rytm rozrodczy zmienił się i trwa praktycznie przez cały rok, tak jak w przypadku zwierząt domowych żyjących w gospodarstwach domowych swoich właścicieli. Prowadzenie sterylizacji i kastracji kotów wolno żyjących do końca ubiegłego roku pozwoliło na obniżenie rozrodczości wśród dorosłej części populacji z porównywalnym, a wręcz z takim samym skutkiem jak rozpoczęcie ich od stycznia 2012 roku.
I wszystko jest ok, wg pana :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pt mar 16, 2012 10:23 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

MalgWroclaw pisze:cytat z pisma, które dostała ewa_mrau:
"Przetarg na sterylizacją i kastrację kotów wolno żyjących ogłoszony został w dniu 
8 marca 2012 r., po wcześniejszym zebraniu opinii od organizacji pozarządowych do wstępnego projektu"
interesuje mnie, które to organizacje i jak opiniowały
Do zaopiniowania zosstał przesłany organizacjmom projet programu walki z bezdomniścią zwierząt, trudno go było opiniować, bo nalezało go napisac od nowa. To był praktycznie tan zam projekt, co w ub.roku, smutek... o sterylkach miejskich raczej w nim się nie wspominało.

MalgWroclaw pisze: "Biorąc pod uwagę, że koty wolno żyjące mają swoje ostoje na terenie miasta w budynkach lub budowlach (np.
I wszystko jest ok, wg pana :evil:
Znaczy leczenie kataru ma taki sam skutek prze katare, w ciagu jedo trwania, i po?
Jedno się zgadza - sterylki rozliczano do końca roku, końcóweczki z lecznicy na Olechowie / Janowie - nowej, bardzo odległej do miasta dzielnicy, gdzie praktycznie nie ma kotów wolnożyjących, i gdzie w zasadzie żaden z karmicieli z miasta nie dojedzie. We wszystkich pozostałych lecznicach skończyły się dużo wcześniej.
A biologiczny rytm rozrodczy trwa faktycznie przez cały rok, i przerwa styczeń-marzec jest tragiczna w skutkach...
Bo jednek przyroda mimo ciepłych kanałów robi swoje, i najwięcej kociąt rodzi się wiosną.

Najbardziej boli mnie niezauważanie i lekceważenie - mimo grzecznościowych formułek w tym piśmie - pracy karmicveli i wolontariuszy. Bo urzędnik tylko wydaje talony, w godzinach urzędowania w ciepłym czystym biurze. W godzinacvh pracy, za które ma płacone.
A karmiciele i wolontariusze poświęcają długie godziny swojego prywatnego czasu na łapanki, w zimnych i brudnych piwnicach, czasem z niebezpiecznych miejscach.

A jakby tak szczegółowo czepić się ustawy, to być może wyszłoby że to gmina ma zatrudniać łapaczy. Czyli można spekulowac, ze praca karmicieli i wolontariuszy to świadczenie na rzecz gminy, dające gminie ogromne oszczędności.
.

kalewala

Post » Pt mar 16, 2012 11:10 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

Można się uczepić, żeby gmina zatrudniała. Ale to nie przejdzie - na dwieście procent.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pt mar 16, 2012 13:03 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

Może nawet i zatrudni, ale skutecznośc takiego łapacza będzie żadna.
Rozmowa jak z niektórymi karmicielkami - pani, ten kot się nie da złapać..

kalewala

Post » Wto mar 20, 2012 8:49 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do p

Wczoraj było spotkania w UMŁ z organizacjami pozarządowymi.
Byliśmy my (FFA) i Straż dla Zwierząt, i Stowarzyszenie Schronisko.

Oraz SanEpid, wet powiatowy, Straż Miejska, Ochronia Środowiska - pracownik odpowiedzialny za utrzymanie zieleni + pracownik odpowiedzialny za zwierzęta. Oraz z-ca dyrektora tego wydziału, prowadzący spotkanie. I dwie osoby z wydziału odpowiedzialnego za kontakt z mieszkańcami.

Bardzo upraszczając i skracając - poinformowano o problemach z psimi kupami, o szkodliwości tych kup w piaskownicach, o zagrożeniu epidemiologicznym związanym z kupami i zwierzakami jako takimi, o bezradności władz miasta wobec problemu kup. Na omawianie kolejnego punktu programu, czyli projektu programu walki z bezdomnością zwierząt, czasu nie wystarczyło - z-ca dyrektora Wydziału Ochrony Środowiska zakończył spotkanie, gdyż wybiła godz.16.

Szczerze mówiąc, ciągle zastanawiam nad celem tego spotkania - bo oprócz informacji, że kupy są problemem, z którym miasto sobie nie radzi - nie podano żadnego programu rozwiązania tego problemu.
Ot, ponarzekaliśmy sobie i wsio.

kalewala

[poprzednia][następna]