Bianka 4 pisze:Ostatnio widziałam na wystawie kota MCO, w wieku prawie 1,5 roku - był wykastrowany jak miał 3 miesiące. Wielki kocur z małą główką. Przykro mi, ale nie popieram wczesnej kastracji, podobnie jak moich 2 wetów. Nie ma może uszczerbku dla zdrowia, ale są różnice w wyglądzie. Moja wetka nie godzi się nawet na kastrację dachowców przed pierwszą rują u kotek i zanim kocur nie przymierza się do znaczenia terenu.
No cóż, na ten temat zdania są podzielone i wydaje się, że takie opinie weterynarze wygłaszają na ogół z przyzwyczajenia(przywiązania do wieloletniej praktyki) i niewiedzy - nie drążenia tematu, nie śledzenia badań itp.
Aczkolwiek nie kwestionuję(bo nie mam wiedzy na temat kastracji przed osiągnięciem dojrzałosci płciowej wśród kotów rasowych) możliwego wpływu na wygląd, co w przypadku kotów rasowych ma znaczenie, tak tego:
nie rozumiem, skoroMoja wetka nie godzi się nawet na kastrację dachowców przed pierwszą rują u kotek i zanim kocur nie przymierza się do znaczenia terenu.
. W przypadku dachowców jakie jest porównanie, do jakiego wzorca wyglądu? I jakie to ma znaczenie? Bo "brzydoty" to nie spowoduje.Nie ma może uszczerbku dla zdrowia