Do zamknięcia.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 02, 2011 13:15 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Moguncja bardzo dziękujemy za wpłatę na sterylki :1luvu:

cypisek pisze:Malutka już ostrzyżona, miała dużo kołtunów. Doszło jeszcze zapalenie uszka. Bardzo z niej mikrutka chudzinka czuć jej kosteczki , powinna się szybko odkarmić.

Biedna :( Miała dużo szczęścia, że ją cypisku wypatrzyłaś. Naprawdę w samą porę, skoro jest z nią aż tak źle.

Wkurza mnie ta bezsilność tu na miejscu, brak zaplecza (TDT), warunków do pomocy chorym kotom. Brak lecznicy, problemy z transportem do najbliższego weta, nie mówiąc już o pieniądzach.. Leczenie na własną rękę, przypadkowymi lekami nie da rezultatu, a koty cierpią :| Każdy zabrany stąd kot był chory, wymagał leczenia. A co z pozostałymi?
Dzwonił dziś do mnie Opiekun kotów. Pytał, czy nie mam jakiś leków na nosówkę, bo któryś kot jest bardzo chory. Mówił, że pojedzie do Goleniowa i spróbuje kupić jakieś leki - tylko czy wet mu je sprzeda? Raczej będzie kazał złapać kota, zapakować w transporter i przywieźć - to niestety kolejne koszty, a pieniądze potrzebne są przecież na jedzenie... takie to błędne koło, wieczna Treblinka... :(

cypisek pisze:Właściciele są nią oczarowani, zakochani na maxa. :mrgreen: Dostała na imię Vievien /jak odtwórczyni roli Scarlet . :wink:

Cieszę się :) ale martwi mnie to, że została wydana bez żadnej umowy.
Na początku zawsze wszystko jest super - ładne zdjęcia, szczęśliwy kot, zakochani w nim nowi właściciele..ale potem różnie bywa. Same wiecie, z jak błahych i głupich powodów koty tracą domy, wracają z adopcji.
Vievien to kot po przejściach, naprawdę warto byłoby dla pewności zabezpieczyć ją umową adopcyjną.
Cypisek lub monika74, czy któraś z Was mogłaby wziąć na siebie odpowiedzialność za tą kotkę i podpisać z nową opiekunką umowę? Byłabym OGROMNIE wdzięczna.
Ostatnio edytowano Czw mar 03, 2011 15:18 przez Cudak1, łącznie edytowano 1 raz

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Śro mar 02, 2011 13:34 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Justynko koty nie miewają nosówki. To choroba psia. Jeśli koty maja koci katar Opiekun może podać raz dziennie Unidox w jedzeniu.
Proszę o wsparcie i udostępnianie zbiórki:

https://pomagam.pl/100kotow

iza71koty

Od: Sob sie 30, 2008 17:27

Post » Śro mar 02, 2011 13:37 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Też mnie to zdziwiło i nie wiedziałam jaką chorobę Opiekun kotów ma na myśli, ale poszukałam w google i na katar też mówi się potocznie nosówka.

Cudak1

Post » Śro mar 02, 2011 13:41 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Być może. Ja nie spotkałam się z takim określeniem.Unidox to dobry lek. Kosztuje około 8 zł za opakowanie 10 tabletek.Do wyleczenia kota spokojnie wystarczy.Jest słodkawy. Koty go dobrze tolerują. Wystarczy dobrze rozkruszyć na proszek, w podanym jedzeniu.

iza71koty

Post » Śro mar 02, 2011 13:51 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Bez recepty chyba nie da się go kupić?
Jaką część jednej tabletki dziennie się podaje? Bo one chyba duże są, jeśli dobrze kojarzę..

Cudak1

Post » Śro mar 02, 2011 14:03 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Tak są na receptę. Jeśli jest zaprzyjażniony lekarz można wziąść od niego receptę, bo to ludzki lek.Tabletki są raczej małe. Podzielone na połowę.Generalnie daje się połówkę przez minimum 7 dni.

iza71koty

Post » Śro mar 02, 2011 14:11 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Iza71koty dziękuję za informacje o leku :) Mam nadzieję, że uda się go zdobyć i że pomoże..

Anduk mógłbyś przekazać inf. Opiekunowi kotów i zapytać o jakiego kota chodzi (z którego stada)?

Cudak1

Post » Śro mar 02, 2011 14:28 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Chodzi w majowego szarotka i koci katar a nie nosówkę.
Jestem kocurem ;) Obrazek

Obrazek Obrazek

anduk

Od: Pon kwi 26, 2010 2:39

Post » Śro mar 02, 2011 20:09 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Zawsze można też zapobiegawczo trochę chociaż działać. Polewać suche ludzkim betaglukenem w syropie (koty lubią) czy tranem.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Czw mar 03, 2011 10:55 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na STERYLKI!

Bardzo proszę Was o wsparcie na zakup karmy.

Mamy tylko dwie wpłaty :( Ostatnia aktualizacja wpłat była co prawda 19.02, ale nie sądzę, żeby doszły jeszcze jakieś pieniążki, bo nikt nie dawał znać, że coś wpłacił. Chociaż, jakaś nadzieja zawsze jest...

Brakuje jeszcze ok 300 zł, żeby złożyć zamówienie na suchą karmę na kolejny miesiąc... Nie mówiąc już o puszkach, czy mięsie, które Opiekun kupuje z własnej kieszeni, a ma jeszcze teraz wydatki związane z leczeniem kotów na działce (chorują na kk).

Potrzebujemy regularnej pomocy dla tych kotów.
Bardzo proszę Was o wsparcie, rozsyłanie wątku, bazarki... Bez Waszej pomocy będzie naprawdę ciężko :(

Fundacja Kocia Dolina
Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000
koniecznie z dopiskiem w tytule przelewu: "na koty ze Stepnicy"

Cudak1

Post » Czw mar 03, 2011 16:21 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na KARMĘ!

Justynko może powinnaś pomyśleć o Adopcjach Wirtualnych?

iza71koty

Post » Czw mar 03, 2011 16:32 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na KARMĘ!

iza71koty pisze:Justynko może powinnaś pomyśleć o Adopcjach Wirtualnych?

Ja już o tym myślałam i myślę cały czas, bo to byłaby dla nas chyba jedyna szansa na regularną pomoc...
Problem tylko w tym, że musiałabym być ze wszystkim na bieżąco, mieć cały czas aktualne informacje o adoptowanych kotach, a to nie ja je karmię... Zwyczajnie boję się, że nie podołam :(

Cudak1

Post » Czw mar 03, 2011 17:07 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na KARMĘ!

Jest szansa, że Kocia Skarbonka poratuje nas karmą :ok:

Cudak1

Post » Pt mar 04, 2011 8:28 Re: Kilkadziesiąt głodnych,bezdomnych kotów-brakuje na KARMĘ!

Podnoszę...

anduk, udało się zdobyć lek dla Szarotka?

Cudak1

[poprzednia][następna]