Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 25, 2010 13:09 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

alareipan pisze:I ja na przykład nie widzę problemu, żeby taką promocję konkretnych kotów (a wierz mi, że nie będzie ich tak wiele, jak teraz Ci się wydaje) robić na starym wątku. Ja mam 2 posty na 1. stronię. Spokojnie mogę założyć nowy profil, do którego Ty, Kasia, Marika, Naline i wszystkie osoby, które będą chciały się do pracy przyłączyć moga mieć hasło i na bieżąco dopisywać tam koty. Poproszę moderatora, to zamieni te moje posty na wspólne. Mnie na właśnych postach nie zależy, bo tu nie chodzi o to do kogo posty należą... A moje rozliczenia na pewno Jamkasica przygarnie do swojego postu niżej :mrgreen:

Bardzo dobry pomysł.

Jeśli chodzi o aktualizację, to rzeczywiście jest to problem.
O wielu kotach nie jest podawane info na stronie schroniska.
Znajduję zdjęcie w bazie, więc wiem, że kot/kocięta przybyły do schronu.
I na tym koniec.
Oprócz tego wiele kotów, o których jest info w bazie - nie ma dodanych zdjęć. :roll:

Mam od pewnego czasu dostęp do netu w domu, ale coś jest nie tak z moim sprzętem, bo ciągle mnie wylogowuje.
Czasem dopiero za n-tym razem mi się udaje coś wysłać. :|
Piekielnie mnie to wkurza, bo tracę masę czasu na pisanie kilka razy tego samego.
Zaczęłam już każdy przygotowany do wysłania tekst kopiować do notatnika. :evil:

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Sob gru 25, 2010 16:34 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

http://paluch.org.pl/index.php?do=news_all&idae=115

Paluch pisze:Przypominamy, że uruchomiony został adres poczty elektronicznej dla osób zainteresowanych promocją bezdomnych zwierząt przebywających w Schronisku "Na Paluchu".

Jeżeli chcesz umieścić zwierzę w kąciku adopcyjnym na oficjalnej witrynie Schroniska, prześlij zgłoszenie na adres ogloszenia.wolontariatu@napaluchu.pl

Prawidłowe zgłoszenie powinno zawierać następujące informacje:

1) Numer ewidencyjny zwierzęcia

2) Imię

3) Płeć

4) Wiek (w przybliżeniu)

5) Informacja o zabiegach (kastracja, sterylizacja)

6) Krótka charakterystyka zwierzęcia (zachowanie, charakter, stosunek do ludzi i innych zwierząt)

7) Przynajmniej jedno zdjęcie w formacie JPEG (bez polskich znaków w nazwie pliku).

Prosimy o przesyłanie mateiałów.

(mm)

8O

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Nie gru 26, 2010 10:48 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

-Anula- pisze:http://paluch.org.pl/index.php?do=news_all&idae=115

Paluch pisze:Przypominamy, że uruchomiony został adres poczty elektronicznej dla osób zainteresowanych promocją bezdomnych zwierząt przebywających w Schronisku "Na Paluchu".

8O

wow, nie miałam pojęcia, że jest taka opcja 8O Ale ten kącik adopcyjny... Wszystko pomieszane, psy z kotami... Nieźle trzebaby się natrudzić by wśród tych wszyskich psów koty wyłuskać :roll:

jhet

Od: Wto lip 14, 2009 23:15

Post » Nie gru 26, 2010 20:49 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

jhet pisze: informacyjny dla osób, ktore szukają kota, że takie a takie są w schronisku.

Jeth nie wiem też już co napisać... może tylko to, że siedzę w paluchowych adopcjach od kilku miesięcy, a Ty od kilku dni...
A co wtedy, gdy takiego a takiego nie będzie w schronisku przypuśćmy dwa dni po zamieszczeniu go tutaj, bo umrze, albo pójdzie do adopcji... Biorąc pod uwagę, że nie chcesz pośredniczyć w adopcjach tych kotów, ani na wątku, ani telefonicznie, to obowiązek tłumaczenia się, znoszenia fochów i wymówek właścicieli-którzy-już-się-przecież-zakochali-w-takim-a-takim kotku spada na pracowników. A jak taka osoba, której nie przeprowadzimy za rękę zrazi się do schroniska, poawanturuje w BA i nie weźmie ze schronu żadnego kota, to już jest szkodzenie. I gwarantuje Tobie, że o taką sytuację trudno nie będzie i długo nie będzie trzeba czekać, bo ludzie są beznadziejni!!!! (żeby nie wyrazić się mocniej ;) ) Pobędziesz trochę na paluchu, to zobaczysz.

Polityka schronu jest taka - do adopcji są koty w AI, czyli te kilka-kilkanaście zakwalifikowanych jako zdrowe i wysterylizowane. Wszystkie na AII, czyli pozostałe kilkadziesiąt chorych i kotki przed sterylką oraz koty z kawrantanny NIE SĄ do adopcji. ADOPCJE WARUNKOWE (czyli adopcja kota do leczenia za własną kasę (niestety zwylke sporą) z obligacją rozliczenia sterylizacji i szczepienia na wściekliznę), to procedura, która praktycznie była stworzona rok temu DLA NAS, taka jest prawda :roll:
A to, że się schronisko z nią nie wychyla, to ja rozumiem... Pani bierze kociaka, mówisz jej, że może być chory, że trzeba z nim iść od razu do weta, bo może umrzeć, w gabinecie od weterynarza słyszy dokładnie to samo, czasami jeszcze raz od pracownika BA, podpisuje papier do umowy, w którym czasrno na białym napisane jest, że kot może być chory i może umrzeć... A tydzień później przyjeżdża do schronu i robi dziką awanturę, że schronisko chore koty wydaje, że ona wydała 200 złotych itp, itd., a kot jej umarł... I to jest Jeth norma, a nie jakiś tam odosobniony przypadek.

jhet pisze:
-Anula- pisze:http://paluch.org.pl/index.php?do=news_all&idae=115

8O

wow, nie miałam pojęcia, że jest taka opcja 8O Ale ten kącik adopcyjny... Wszystko pomieszane, psy z kotami... Nieźle trzebaby się natrudzić by wśród tych wszyskich psów koty wyłuskać :roll:

Akurat ludziom, którzy myślą o adopcji trudne się to za specjalnie najwyraźniej nie wydaje... :roll: Większość kotów, które w kąciku zamieszczałyśmy poszły właśnie z telefonów z tego kącika, poszło też trochę kotów, które nie były, a przez telefon udało się namówić osobą na wizytę w schronie i namówić na innego. I poszły również ostanio dzięki temu kącikowi Lalunia, Gwiazdka i Szkielety z dt, bo ludzie dzwonili masowo na Harietkę.

A kącik działa rewelacyjnie! Schronisko oddało go wolontariuszkom. Dziewczyny spisują się świetnie - dziś piszesz ogłoszenie, najpóźniej jest jutro na stronie (choć zwykle jeszcze tego samego dnia).

I koty wcale nie giną między psami, bo rotacja jest tak duża, że zwykle jesteśmy na pierwszej stronie.

Jedyny ból jaki mają koty z kącikiem adopcyjnym, to to, że ja i Kasia mamy mało czasu na robienie fotek i pisanie ogłoszeń... :oops:

alareipan

Od: Wto lip 22, 2008 13:50

Post » Nie gru 26, 2010 23:00 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Dziewczyny, w sumie obie macie racje, więc znajdźmy kompromis.

Nie ma co ukrywać, że wątek Paluchowy to głównie koty specjalnej troski. Jeśli chcę się dowiedzieć, co jest obecnie w PA, to z tamtego wątku się tego nie dowiem po prostu zaglądając - a ostatnio takiej informacji potrzebowałam na cito, bez konieczności pytania kogokolwiek.
A tutaj moglibyśmy to nadrobić... nawet jeśli tylko poza sezonem, bo w sezonie się nie da.

Czasem chciałabym wiedzieć, co z rzeczy "zwykłych" się dzieje na Paluchu. Nie tylko z tych megapilnych i ekstradowyciągnięciajuż.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Nie gru 26, 2010 23:09 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

To obejrzyj bazy zwierząt na stronie Palucha.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Nie gru 26, 2010 23:13 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

alareipan wybacz, ale twoje argumenty do mnie kompletnie nie trafiają :( Z tego co piszesz wynika, że lepiej w ogóle nie oglaszac żadnych kotów, i najlepiej tez ich zdjecia skasowac ze strony schroniska, bo przeciez 5 minut po adopcji kota ktos inny moze zdjecie tego kota zobaczyc, zakochac sie w kotku, zadzwonic do schroniska w jego sprawie i o boze, rozpacz i tragedia, bo kotek własnie chwile wczesniej do nowego domu pojechal... :roll: I jesli to jest dla kogos powód do urządzania dzikiej awantury, to ja bym komus takiemu kota nie dała... I po drugie - koty w szpitaliku w większosci nigdy stamtąd nie wyjdą, bo sie w wiekszosci nigdy nie wyleczą, wiec nieoglaszanie ich to skazwanie ich na dozywocie w szpitaliku albo smierc. I dobrze wiesz, ze nawet koty niby zdrowe w PA w wiekszosci wcale do konca zdrowe nie są... I czy ktos nieodpowiedzialny dostanie w schronisku kota chorego czy "zdrowego" to zadna roznica - po prostu najwyzej u takiej osoby, ktora nie chce wydac kasy na leczenie, jeden kot umrze szybciej a drugi troche później. A wydając do DS chore koty przynajmniej jest szansa i nadzieja, za chociaż część z nich zamiast gnić w schroniskowym szpitalu znajdzie kochajace domy i troskliwych opiekunów.
I jesli argumentem za nieoglaszaniem kotów jest, ze ktos przyjdzie do schroniska zrobic awanture z jakichs wyimaginowanych powodów, to ja dziekuje - tu liczą sie zwierzeta a nie dobry humor pracowników schroniska, czy jakichś nawiedzonych "ludzi".
A kącik adopcyjny powinien byc podzielony na koty i psy - i to, że ludzie jednak tracą czas na przeglądanie kilkuset zwierząt, aby się upewnic, czy gdzies tam na końcu jeszcze jakis kot się "nie ukrył", nie jest argumentem, by nie usprawnić tego kącika. Choc według mnie dobrze też by było, aby w bazie zwierząt przy każdym zwierzaku dodać button "Szczegóły", gdzie byłby opis zwierzaka i więcej jego zdjęć :) Aha, jeśli chcecie, to możecie użyć moich zdjęć czy opisów tych kilku kotów, które najpewniej jeszcze w schronie są - klusek pojechał już do DS :ok:

jhet

Post » Nie gru 26, 2010 23:37 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Jeth czy zapoznałaś się w ogóle z zasadami adopcji kotów w schronisku? KOTY CHORE ZE SZPITALIKA, KOTY NA KWARANTANNIE I KOTKI W WIEKU ROZRODCZYM BEZ STERYLIZACJI NIE SĄ DO ADOPCJI. nie wiem o czym ty do mnie piszesz?

Chcesz ogłaszać koty do adopcji, czy te koty, które do adopcji nie są?

EDIT: W skrócie myślowym zapomniałam dodać... Bez pośredniczenia osobiście?

alareipan

Post » Nie gru 26, 2010 23:59 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

alareipan pisze:Jeth czy zapoznałaś się w ogóle z zasadami adopcji kotów w schronisku? KOTY CHORE ZE SZPITALIKA, KOTY NA KWARANTANNIE I KOTKI W WIEKU ROZRODCZYM BEZ STERYLIZACJI NIE SĄ DO ADOPCJI. nie wiem o czym ty do mnie piszesz?

Chcesz ogłaszać koty do adopcji, czy te koty, które do adopcji nie są?

link do procedur adopcyjnych chroniska - http://paluch.org.pl/index.php?do=guide&what=3 :roll:

Fragmenty wybrane:
"zwierzęta nierasowe mogą być wydane do adopcji bez zabiegu sterylizacji (Umowa adopcyjna warunkowa) pod warunkiem zobowiązania się właściciela do zgłoszenia się na zabieg w terminie późniejszym wskazanym przez Schronisko"

"W Schronisku obowiązuje zakaz wydawania zwierząt:(...)
b/ Chorych, bez ważnego zaświadczenia szczepienia przeciw wściekliźnie, będących w trakcie leczenia, szczennych suk oraz szczeniąt i kociąt przed ukończeniem 8 tygodnia życia, a także zwierząt wyjątkowo agresywnych - z wyjątkiem przypadków, gdy zgłoszą się właściciele tych zwierząt lub nowy opiekun wyrazi pisemną zgodę na zabranie chorego zwierzęcia, po uzyskaniu zgody Dyrektora lub osoby przez niego upoważnionej"

A w skrócie - chore zwierzęta mogą być wydawane do nowych domów po podpisaniu przez osobę adoptującą umowy warunkowej (i to nie jest tylko dla nas, ale dla wszystkich...)

jhet

Post » Pon gru 27, 2010 0:21 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Pierwsze - nieaktualne. Porównaj z obwieszczeniem w gabinecie lekarskim: " Lekarze! Proszę nie wydawać do adopcji kotek w wieku rozrodczym bez sterylizacji. Zarządzenie dyrekcji"

Drugie - zobacz najpierw jak to wygląda w praktyce, a potem będziemy gadać. I przypatrz się też dobrze w trakcie adopcji ilu chętnych na te chore koty będziesz miała.

Adopcje warunkowe, takie "z miasta" (nie te za pośrednictwem forum i nas) również w schronisku mają miesjce, tyle, że kilka razy w roku, bo kilka razy w roku przyjeżdżają ludzie, których nie przeraża chory kot i mają ochotę zawalczyć o jego życie kosztem energii, czasu i, bieukrywajmy, sporych pieniędzy. Cała reszta chce zdrowe, sprawne i najchętniej kolorowe, długowłose, młode i oprawione... Takie jak najbardziej znajdą i znajdują w PA i bez pośrednictwa.

alareipan

Post » Pon gru 27, 2010 1:09 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

A jak ludzie maja adoptowac chore koty, skoro nawet nie wiedzą o ich istnieniu? :roll: A baza zwierząt, z jednym kiepskim zdjęciem i żadnym opisem, do adopcji specjalnie nie zacheca... I znam duuuzo przypadków, gdy ktoś chciał adoptowac chorego kota dzięki ogłoszeniu np. na miau, ale usłyszał, ze nie ma takiej możliwości - choćby pani od Negrity... Co do rozporzadzenia w sprawie wydawania niesterylizowanych kotek - to rzeczywiscie nie zauwazylam go, ale bardzo dobrze, ze jest - tylko jeszcze na stronie przydałoby się zmienić :ok:
To z mojej strony chyba już będzie koniec dyskusji... Nie mam już za bardzo nic do dodania. Przy okazji pytanie od osoby, która niedługo jedzie adoptowac być może jednego z oglaszanych przeze mnie kotów - z czym lepiej jechać na Paluch, z torbą czy plastikowym kontenerkiem,czy nie ma to znaczenia?

jhet

Post » Pon gru 27, 2010 1:20 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Jeth i ja pasuje. Myślę, że pobędziesz trochę w schronisku, poznasz realia, to wtedy inaczej na to wszystko spojrzysz. To nie kwestia złośliwości, lecz doświadczenia.

I torba, i kontener będzie dobry, aby to było coś do transportu kota. W PA dziś zostało 5 kotów, więc sprawdź, czy ten twój nadal jest.

alareipan

Post » Pon gru 27, 2010 9:11 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Dzięki za wskazówkę odnośnie torby/kontenera. Ujawniam się - właśnie ja jestem zainteresowana adopcją, koty całą piątkę zobaczyłam, stad tez wiem że Klusek poszedl do adopcji (jechalam sie z nim zapoznac, ale skoro jego juz szczescie spotkalo, to trzeba ratować resztę kociego świata;). Klemensia wydała się cudna, może jeszcze będzie jak 6.01 pojade po kota...

Nawiązując trochę do Waszej dyskusji... Jestem tu kompletnie nowa więc może taka opinia osoby z zewnątrz się przyda. Przydreptałam tutaj najpierw trafiając na WKDT na FB, przez miau.pl na stronie Palucha kończąc. Co do wątku paluchowego na miau.pl sądzę ze to dobry pomysł, gdyż stad brałam pierwsze info o kotach, uzupełniając je sobie o info z kącika adopcyjnego i mając równocześnie kilka różnych opinii o kotach. Ale to taka moja zupełnie osobista opinia :)

Pozdrawiam!

sk8er girl

Od: Nie gru 26, 2010 17:09

Post » Pon gru 27, 2010 9:31 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

alareipan pisze:I jeśli np. ja proszę, żeby nie było numerów, to nie dlatego, że chcę Tobie zronić na złość, ale dlatego, że przez mój rok kilkakrotnie przekonałam się, że to może zaszkodzić i schronisku i kotom.

Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób możliwość identyfikacji konkretnego kota [a tym przecież jest numer schroniskowy] ma zaszkodzić kotu, a zwłaszcza schronisku?
Przecież to numer z tego schroniska. Jhet ogłasza koty z pawilonu adopcyjnego, czyli koty do adopcji.

alareipan pisze:I ja na przykład nie widzę problemu, żeby taką promocję konkretnych kotów (a wierz mi, że nie będzie ich tak wiele, jak teraz Ci się wydaje) robić na starym wątku.

Jak większa `kampania informacyjna` [nawet tylko tu na forum] ma być szkodliwa dla tych kotów?
Ja na stary wątek nie wchodzę, bo wiem, że są zaległości z aktualizacją - wszyscy czynnie działający na Paluchu zwyczajnie nie mają na to czasu. [I ja to rozumiem - nie da się robić wszystkiego.]

Nie rozumiem, co może zaszkodzić inicjatywa jhet i w czym. Ja w tym wątku widzę jedynie kolejną inicjatywę na poinformowanie ludzi, że takie koty są do adopcji na Paluchu.
No, chyba że chodzi o przełamanie monopolu określonej grupy na przepływ informacji...
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon gru 27, 2010 10:58 Re: Koci świat schroniskowy - KOTY Z PALUCHA czekają na dom WAWA

Poczytałam oba paluchowe wątki, weszłam do paluchowego kącika adopcyjnego i wiem, jak rozwiązać problem. Potrzebujecie podforum po prostu. Teraz miau przypomina ogromną skrzynię z ubraniami na wszystkie sezony, znaleźć w niej cokolwiek jest nie lada wyzwaniem. Wrzucenie tego wątku do wątku głównego Palucha, utworzenie nowego konta z hasłem dla kilku osób, aktualizacja początkowych postów, to niepotrzebne komplikowanie sobie życia i utrudnienie dla czytelników. Dublowanie informacji tak jak teraz też nie pomaga, bo w końcu nie wiadomo, które są aktualne. Ta dyskusja przypomina kłótnie dziesięcioosobowej rodziny mieszkającej w dwóch pokojach: kochają się, ale mają za mało miejsca, żeby żyć w zgodzie ;)
Moja wizja (oparta na innych forach, na których się udzielam):
Kociarnia -> Dział "schroniska" -> Podforum "schronisko na Paluchu, W-wa" :
Przykładowe działy podforum:
- Baza (miejsce, w którym lądują wszystkie koty - wątek macierzysty)
- Kącik adopcyjny (koty, które są do łatwej adopcji - z PA)
- Koty w pilnej potrzebie (koty, które trzeba adoptować, bo są zagrożone, ale nie będzie to łatwe - wątek, o który się spieracie)
- Koty wymagające pomocy forumowiczów (koty, których się nie da adoptować, ale trzeba leczyć/ratować)
- Kociaki (jeśli ustalicie, że ma sens;)
- Wątek organizacyjny (do zgłaszania potrzeb schroniskowych, np. blender, wsparcie finansowe itp.)
+ wątki osobiste kotów, jeśli zajdzie taka potrzeba

Takim podforum zarządzają wybrane osoby, które dostają od admina funkcję moderatorów podforum i mają dostęp do panelu administracyjnego danego podforum. Nie ma potrzeby tworzenia odrębnego konta, każdy dba o swój wątek, ma możliwość edycji, usuwania spamu itp.
Tu są fora oparte na phpBB, na których to się świetnie sprawdza:
http://wegedzieciak.pl/
http://www.forumveg.pl/index.htm
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

[poprzednia][następna]