ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 28, 2010 10:19 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

violavi pisze:Walka ze sklepem nic nie da, dopóki będą chętni na zakup takich zwierząt.
I koło się zamyka.

Inna sprawa, że oni wspierają pseudohodowle i nie widzą w tym nic złego, wręcz przeciwnie uważają, że pomagają tym kotom.
Ciekawe czy jako sklep mają jakieś faktury na ten "towar".
Przecież sklep musi mieć wszystko udokumentowane, towar musi być legalny.
Może od tej strony im jakoś zaszkodzić?

Myślę, że kontrola ze strony Niezwykle Upierdliwego Urzędu byłaby niezłym pomysłem. Chociaż możliwe też, że wpasowują się w jakieś kruczki prawne - w końcu i oni, i pseudohodowle już tyle funkcjonują... :roll: Nie wiem, musiałabym się w to dokładniej wgłębić.
Użytkownik na długim urlopie - nie ma go. Obrazek

mejflajek

Od: Śro kwi 21, 2010 15:23

Post » Sob sie 28, 2010 11:04 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Ja mam nadzieję, że z sieciami może pójść łatwiej niż z anonimowymi pseudohodowcami, wbrew pozorom i walka teoretycznie jest do wygrania :D. Czarny PR to jest to, czego boją się duże, znane marki.

Rozgłos medialny, bojkot ze strony części klientów, też może skłonić niektóre sklepy do zaprzestania tego typu działan.

A jakie zdanie i kompetencje ma w tym zakresie TOZ? Czy ktoś z Was się orientuje?
Czy TOZ lub inna instytucja może interweniować w tej dziedzinie?

Gdyby wprowadzono pewne obwarowania dotyczące sprzedaży zwierząt w sklepach np. sprzedaż zwierzęcia, tak, ale po spełnieniu wymogu podpisania umowy adopcyjnej, szczepieniu, odrobaczeniu. I taka dokumentacja winna być sprawdzana (przez inspektora TOZ?).
Inspekcje ze strony TOZ (kontrole: czy zwierzeta zostały odrobaczone, zaszczepione, czy zapewniono im odpowiednie warunki)

Może takie obostrzenia sprawią, że sklepy zrezygnują ze sprzedaży zwierząt...bo stanie się to zbyt kłopotliwe i kosztowne. Handlowcy myślą w ekonomicznych kategoriach zysku i strat.

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Sob sie 28, 2010 11:07 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

seidhee pisze:Nie wiem, czy mam dalej korespondować z tym panem. Z uporem maniaka wmawia mi, że oni pomagają zwierzętom :roll:

Będzie tak gadać, bo doskonale zdaje sobie sprawę z tego, iż pewien odsetek klienteli sklepów zoologicznych to osoby, którym nieobojętny jest los zwierzaków.

Działanie stricte pijarowskie :twisted:

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Sob sie 28, 2010 11:13 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

a ja myślę, że:

- po pierwsze i dla mnie najważniejsze - te maluchy potwornie się męczą i stresują siedząc w akwariach/klatkach w przegrzanych sklepach z tłumem ludzi nad głową i za szybą,
- po drugie - walka z handlem zwierzętami z pseudo-hodowli zawsze i wszędzie jest wskazana - bo skoro jest zbyt to jest powód do dalszej "produkcji"

i dlatego z uporem maniaka będę tępiła i przyłączała się do tępienia takiego procederu!

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Sob sie 28, 2010 12:57 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Słuchajcie, Stowarzyszenie Przyjaciół Fretek też walczy, alby w sklepach albo nie sprzedawano tych zwierząt, albo miały dobre warunki.

Może warto wraz z SPFem spróbować zjednać siły?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Sob sie 28, 2010 14:36 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

wistra pisze:Słuchajcie, Stowarzyszenie Przyjaciół Fretek też walczy, alby w sklepach albo nie sprzedawano tych zwierząt, albo miały dobre warunki.

Może warto wraz z SPFem spróbować zjednać siły?

Myśle, ze warto zjednoczyć się bo tylko w masie nasza siła. Viva chyba tez o to walczy. Podpięlam nasz protest do ich strony na facebooku.

AJD

Od: Czw sie 26, 2010 11:56

Post » Sob sie 28, 2010 15:05 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

warto wszystkiego próbować by ukrócić ten proceder :cry:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Sob sie 28, 2010 17:53 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

podnoszę - może jeszcze ktoś się dołączy... :ok:

AJD - może w pierwszym poście dobrze byłoby wytłuścić apel:

Zaprotestuj - wyślij maila ze swoją opinią na adres: biuro@zoonatura.pl

znalazłam w necie wątek, który na ten temat był założony w 2008 roku.... :strach:
http://cia.bzzz.net/zoo_natura_lamie_prawa_zwierzat

od tej pory nic się nie zmieniło.... - czy jest jakaś realna szansa na ukrócenie tego... :(

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Sob sie 28, 2010 18:22 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Jakiś czas temu we Francji, bardzo głośno było o kociakach i szczeniakach przemycanych w skandalicznych warunkach (m.in. z Polski) i sprzedawanych w tamtejszych sklepach. Były osłabione, chore, oczywiście bez papierów - większość z nich nie przeżywała transportu. Sama widziałam kociaki i psiaki w klatkach w paryskich sklepach nad Sekwaną za całkiem pokaźne pieniądze od 300EUR w górę. Nie wiem jak to się skończyło (bo od jakiegoś czasu nie mam dostępu do francuskiej TV. Mam dziwne wrażenie, że u nas może być podobnie, zwierzaki mogą być sprowadzane zza wschodniej granicy. Patrząc na ceny maluchów na allegro (tych bez papierów) myślę, że naszym pseudohodowlom nie opłacałoby się sprzedawanie maluchów za takie pieniądze. Odchowanie maluchów kosztuje, a sklep też musi na tym zarobić. Jakoś nie wierzę w działalność charytatywną sklepów sieciowych. Tylko, że we Francji zajęły się tym organizacje prozwierzęce i było o tym głośno nawet w głównych wydaniach dzienników TV, a u nas..... :(
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Sob sie 28, 2010 20:53 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Pocieszające jest to, że na facebooku ludzie się zainteresowali bardzo od wczoraj. Mam nadzieję, że chociaż 1/5 tych, co deklarują udział, wyśle po mailu... Wtedy z pewnością "derekcja" zauważy, że to nie są fanaberie paru osób... :roll:

mejflajek

Post » Sob sie 28, 2010 21:08 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

mejflajek pisze:Pocieszające jest to, że na facebooku ludzie się zainteresowali bardzo od wczoraj. Mam nadzieję, że chociaż 1/5 tych, co deklarują udział, wyśle po mailu... Wtedy z pewnością "derekcja" zauważy, że to nie są fanaberie paru osób... :roll:

Oby.... ja rozesłałam do wszystkich moich znajomych i jak na razie zero odzewu.... nawet od psiarzy i kociarzy :twisted:
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Post » Sob sie 28, 2010 21:12 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

o przepraszam, właśnie sprawdziłam i kilka osób poparło. Miejmy nadzieję, że będzie więcej
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Post » Sob sie 28, 2010 21:47 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

mejflajek pisze:Pocieszające jest to, że na facebooku ludzie się zainteresowali bardzo od wczoraj. Mam nadzieję, że chociaż 1/5 tych, co deklarują udział, wyśle po mailu... Wtedy z pewnością "derekcja" zauważy, że to nie są fanaberie paru osób... :roll:

Faktycznie akcja na Facebooku ruszyla, wrzucilam info o niej na strony TVN24, radioZ, eskarock, Fundacji AzyluPsiego Aniola, zeby jak najwiecej ludzi o naszej akcji wiedzialo. Jesli duze bedzie poparcie to i media szybciej sie zainteresuja i bedzie mozna linka podeslac o zoonatury.
Warto byloby jednak jakas organizacje prozwierzeca w to wciagnac zeby byla twarza tej akcji. Ktos moze zna kogos z Vivy?

Trzeba probowac i wierzyc ze kiedys uda sie to wszytsko zmienic. Jeden watek na internetowym forum nie zmieni swiata, ale jesli wystarczajaco duzo ludzi nas poprze to jakas szansa jest, nie za dzien, nie za dwa, ale moze za miesiac czy dwa...

AJD

Od: Czw sie 26, 2010 11:56

Post » Sob sie 28, 2010 21:54 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

zaraz piszę maila :evil:
Obrazek

Andzia12

Od: Czw sty 14, 2010 15:57

Post » Sob sie 28, 2010 22:10 Re: ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Czy jest tu ktoś, kto zna się na pisaniu petycji?
Nie wiem, czy istnieje petycja o ustawę o zakazie sprzedaży żywych zwierząt poza zarejestrowanymi hodowlami, ale jeśli nie istnieje, to możemy ją przecież napisać (od razu mówię - nie znam się na tym W OGÓLE). Tylko ja, ciemna masa związkowa, mam podstawowe pytanie: do kogo konkretnie ją można skierować? :roll:
Pewnie Ministerstwo Środowiska lub ktoś raczej z lewicy...

mejflajek

[poprzednia][następna]