Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 16, 2010 20:11 Re: Kocięta przymierają głodem w schronisku! Pomocy!!!!

Lidka pisze:
Nowa82 pisze:A jakie powinny być proporcje? pół na pół?

Nie, to powinna byc spora przewaga mięsa.
Dla kotów piwnicznych gotuje codziennie 2 łyżki platków jeczmiennych i 2 łyżki grysiku kukurydzianego, do tego dodaję 2,5 kostki mięsa z ekokarmy. Teraz chyba będę gotowac porcję to zapisze ile czego daję.

to zamiesc przepis :D a ta ekokarme to jak mozna zamowić ?

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Pon sie 16, 2010 20:51 Re: Kocięta przymierają głodem w schronisku! Pomocy!!!!

Filomen pisze:

to zamiesc przepis :D a ta ekokarme to jak mozna zamowić ?

Tak mozna zamówic http://www.ecokarma.pl/ , Pan jest bardzo sympatyczny, jak tylko ma trasę przebiegajaca koło mojego domu ,to zawsze dzwoni czy chcę cos zamówić :D
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Pon sie 16, 2010 21:46 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Filomen pisze:hej mamy uzbierane 1060 zł na razie :D z miau, z Facebooka, od moich kolezanek i kolegów z pracy. Tak sobie marzę, że ofiarodawcy zgodziliby sie jakbyśmy za część kasy zaszczepili kociaczki? :?:

Ewa ja jestem jak najbardziej za szczepieniem kociaków, może wszystkich nie da się uratować, ale przynajmniej będą chyba miały jakąś szansę.
W niedzielę zabrałam do siebie ze schroniska 4 kociaki, 3 rodzeństwa maleńtasy takie około 5 tygodni i około 10 tyg. buraska. Do czwartku było wszystko dobrze rano wszystkie biegały i bwaiły się, po południu przyszłam z pracy burasek siedział osowiały, spakowałam wszystkie do weta... niestety w niedzielę burasek odszedł :( Maluszki jak do tej chwili nic się nie dzieje, ładnie jedzą kupy ok. W czym rzecz jak brałam je ze schroniska Pani powiedziała, że wet tą trókę zaszczepił (podobnież miał jakieś szczepionki - nie za bardzo mi się chciało wierzyć bo koty tam nigdy nie były szczepione i teraz też nie są, nawet byłam zdziwiona bo podobnież takich maluszków się nie szczepi) natomast burasek nie został zaszczepiony, i wydaje mi się że może coś w tym jest może faktycznie zostały zaszczepione bo jak na razie jest spokojnie, odpukać w niemalowane, one w schronisku były dłużej niż burasek. Może nie mam racji może jeszcze się coś z nich wykluje, ale jak u buraska już się zaczęło w czwartek to one też by już chorowały. Sama nie wiem.

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Wto sie 17, 2010 8:54 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Ja tak nieśmiało napomknę, ze nowe klatki by się przydały, bo te królicze są do bani :oops:
Obrazek Obrazek Działajmy razem, bo działamy w słusznej sprawie, uczmy się od braci mniejszych-klik

Rybka_39

Od: Sob kwi 18, 2009 16:44

Post » Wto sie 17, 2010 9:04 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Lidka to jak będziesz gotować to wrzuć tu proszę przepis :D moze też coś pomogę z gotowaniem.

A co do klatek to ja proszę o instrukcję jakich najlepiej żeby były rozmiarów i jak one mają w ogóle wyglądać (rozumiem, że takie wielkie z plastikowym dnem są do bani tylko z metalowym mają być?) Może uda mi się jakąś wylicytować na allegro, już od dawna się do tego przymierzam ale nie wiem jak to ugryźć.
Obrazek

Nowa82

Od: Czw mar 18, 2010 12:41

Post » Wto sie 17, 2010 14:16 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Nowa82 pisze:Lidka to jak będziesz gotować to wrzuć tu proszę przepis :D moze też coś pomogę z gotowaniem.

A co do klatek to ja proszę o instrukcję jakich najlepiej żeby były rozmiarów i jak one mają w ogóle wyglądać (rozumiem, że takie wielkie z plastikowym dnem są do bani tylko z metalowym mają być?) Może uda mi się jakąś wylicytować na allegro, już od dawna się do tego przymierzam ale nie wiem jak to ugryźć.

taka klatka jest fajna
http://www.artmet.katowice.pl/4kip/4kippl.html

tylko najlepiej potem zadzwonić do tej firmy i zamówić bez nóg i wkładów metalowych, wychodzi ok. 150 zł. zamiast wkładu dotniemy sklejke i okleimy tapetą samoprzylepna PCV. Klatka jest fajna bo mozna ja podzielic na 2 czesci

Filomen

Post » Wto sie 17, 2010 15:20 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

kupiłam karmę Animony junior w hurtowni oraz na spróbowanie My Lady dla maluchów - ktoś słyszał? bo dobra cena. 450 g kosztuje 2, 80 netto.
zapłaciłam 190 zł
nie umiem zamieszczać PDF'ów bo wrzuciłabym fakture zeskanowaną, ktos doradzi? :)

Filomen

Post » Wto sie 17, 2010 17:14 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Zaczęłam gotować. Mam 4 udka za 7,60, dalam 3 marchewki. Wygląda mi na to, że dodam do tego po 3 łyżki płatków jęczmiennych i grysiku kukurydzianego. Może ciut więcej ale niewiele. Pewnie jeszcze łyżkę lub dwie siemienia lnianego. Mam to mielone. Tak sobie pomyślałam, że dobrze byloby kupić taurynę i dodać do tego. Mam algi może troszkę dodam. Tłuszcz w udkach zostawiłam.
Napisze potem ile porcji mi wyszło.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto sie 17, 2010 18:13 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Filomen pisze:
Nowa82 pisze:Lidka to jak będziesz gotować to wrzuć tu proszę przepis :D moze też coś pomogę z gotowaniem.

taka klatka jest fajna
http://www.artmet.katowice.pl/4kip/4kippl.html

tylko najlepiej potem zadzwonić do tej firmy i zamówić bez nóg i wkładów metalowych, wychodzi ok. 150 zł. zamiast wkładu dotniemy sklejke i okleimy tapetą samoprzylepna PCV. Klatka jest fajna bo mozna ja podzielic na 2 czesci

Weszłam na ich stronę i są tam trzy rodzaje transporterów ala klatki i taka klatka wystawowa, rozumiem, że o tą chodzi?
Obrazek

Nowa82

Post » Wto sie 17, 2010 18:21 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Lidka pisze:Zaczęłam gotować. Mam 4 udka za 7,60, dalam 3 marchewki. Wygląda mi na to, że dodam do tego po 3 łyżki płatków jęczmiennych i grysiku kukurydzianego. Może ciut więcej ale niewiele. Pewnie jeszcze łyżkę lub dwie siemienia lnianego. Mam to mielone. Tak sobie pomyślałam, że dobrze byloby kupić taurynę i dodać do tego. Mam algi może troszkę dodam. Tłuszcz w udkach zostawiłam.
Napisze potem ile porcji mi wyszło.

ja zrobiłam kotu kiedyś coś na podstawie mniej więcej diety BARF (niby dla psów ale... przerobiłam ją troszkę)
drób ugotowałam jak na rosołek z marchewką
marchewkę ugotowaną zmieliłam z mięskiem drobiowym do tego siemię lniane i dałam kotu taką papkę ... :( ie zjadł ale on wybredzioch jest tylko by surowe jadł ...
Obrazek

Madziula

Od: Wto sty 25, 2005 15:32

Post » Śro sie 18, 2010 0:18 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Kocięta zazwyczaj takiego kurczaka jedzą, zwłaszcza takie schroniskowe.

To teraz od poczatku
4 udka
2 marchewki (duże)
Ugotowałam do miękkości. Wyjęłam mięso i marchewki a na rosole ugotowalam po 3,5 łyżki płatkow jęczmiennych i grysiku kukurydzianego. Potem dodałam 2 lyżki mielonego siemienia lnianego i pół łyżeczki alg morskich bo akurat mialam. Do chłodnego dodałam 3 żółtka. Wyszło 30 tacek 100g. (ja jestem śmieciarz i zbieram takie rzeczy:)))
Dokładnie nie wiem ile to kosztowało ale napewno nie przekroczyło z wszystkim 15 zł więc takie 100g wychodzi za 50 gr a mięsa tam jest bardzo duzo. A jest na tyle gęste, że dodanie trochę wrzątku nie zaszkodzi.
Dobrze byłoby dać trochę tauryny, kotom jest to bardzo potrzebne.
http://animalcare.pl/tauryna-50g-p-2173.html

Lidka

Post » Śro sie 18, 2010 6:35 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Dziewczyny, moja znajoma pracuje w sushi-restauracji i powiedziała, że jest możliwość dostania resztek (czyli ryby surowej- głównie tuńczyk) za darmo. Jest kwestia czy chcemy - jak tak, to można odebrać u niej w Katowicach - Szopienicach np. raz w tygodniu. Takie resztki można ugotować na coś w rodzaju gulaszu, wybierając ości z tego - ona tak robi swoim kotom (8). Co wy na to? Mogłabym gotować - ba, nawet ona się oferowała, ze możemy dostać po ugotowaniu, choć nie zawsze, bo czasem ma taki zasuw w pracy, że nie daje rady.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro sie 18, 2010 7:03 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

dzień dobry :)
Obrazek

Madziula

Od: Wto sty 25, 2005 15:32

Post » Śro sie 18, 2010 11:07 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Alienor pisze:Dziewczyny, moja znajoma pracuje w sushi-restauracji i powiedziała, że jest możliwość dostania resztek (czyli ryby surowej- głównie tuńczyk) za darmo. Jest kwestia czy chcemy - jak tak, to można odebrać u niej w Katowicach - Szopienicach np. raz w tygodniu. Takie resztki można ugotować na coś w rodzaju gulaszu, wybierając ości z tego - ona tak robi swoim kotom (8). Co wy na to? Mogłabym gotować - ba, nawet ona się oferowała, ze możemy dostać po ugotowaniu, choć nie zawsze, bo czasem ma taki zasuw w pracy, że nie daje rady.

Wydaje mi sie, że z tego wszystkiego można by niezły BARF zrobić, a napewno dodanie troche takich rzeczy jak np ja gotuje i jest super jdzenie dla wszystkich kotów. Tylko, że to albo trzeba przygotować do podania od razu albo gotowe mrozić. No i wtedy kwestia zamrażarki.

Lidka

Post » Śro sie 18, 2010 12:33 Re: Zbieramy na karmę dla kociaczków i może na szczepienia

Alienor pisze:Dziewczyny, moja znajoma pracuje w sushi-restauracji i powiedziała, że jest możliwość dostania resztek (czyli ryby surowej- głównie tuńczyk) za darmo. Jest kwestia czy chcemy - jak tak, to można odebrać u niej w Katowicach - Szopienicach np. raz w tygodniu. Takie resztki można ugotować na coś w rodzaju gulaszu, wybierając ości z tego - ona tak robi swoim kotom (8). Co wy na to? Mogłabym gotować - ba, nawet ona się oferowała, ze możemy dostać po ugotowaniu, choć nie zawsze, bo czasem ma taki zasuw w pracy, że nie daje rady.

Jak dla mnie super, ale to dziewczyny od wolontariatu muszą się wypowiedzieć...
Obrazek

Nowa82

[poprzednia][następna]