Szkoda, że taka dziewczynka jak Malwinka nie ma swojego opisu na stronie schroniska

.
Bywają czasami ludzie, którzy właśnie takie biedactwa chcieliby przygarnąć i im pomóc. Ja szukałam kotek do adopcji właśnie na stronie internetowej schroniska. Opisy, które tam są umieszczane mogą bardzo pomóc -przybliżają charakter kota. Będąc już w schronisku widzi się przede wszystkim jak wyglądają kotki, a ich charakter, psychika jest na pierwszy rzut oka niewiadomą. Ponadto oglądając zdjęcia kotów z ich opisami w domu przed komputerem można się spokojnie zastanowić, które z tych biedactw najlepiej by się u nas czuło. Będąc tylko w schronisku można podjąć decyzję pochopnie i może się później okazać, że nie będzie ona trafiona.
Ja adoptowałam dwie kotki z naszego schroniska -jedną bardzo już wycofaną, i szukałam dla niej drugiej kotki "przyjaciółki" o podobnej psychice, aby było im razem raźniej. Nie potrafiłam jednak podobnej znaleźć, a przeglądałam właśnie też stronę schroniska. W końcu wybór padł na kotkę o charakterze tolerującym inne kotki, aby się mogły obie po prostu zaakceptować. Jednakże ta druga kotka z racji dobrej raczej kondycji psychicznej, łatwiej trafiłaby do jakiegoś innego domku, a ja mogłabym adoptować kotkę o słabszych szansach na adopcję, gdybym tylko o niej wiedziała. Poza tym w moim spokojnym domu szczęśliwsze byłyby kotki o psychice "wycofującej się", które w spokoju mogłyby dojść do siebie. Kotce w pełni aktywnej (tak jak ta druga kotka) może być trochę u mnie smutno. Mam wrażenie, że lepiej by się czuła w większej rodzinie, gdzie coś się ciągle dzieje.
Najlepiej byłoby gdyby wszystkie koty w schronisku miały swoje opisy. Zwiększyłoby to szansę, że ktoś przeglądając opisy w domu "zakocha się" w jakiejś kotce. Tymczasem widzę, że znajduje się tam właściwie parę opisów i to głównie kotek z DT, a tylko kilka opisów kotów przebywających fizycznie w schronisku. Tak okrojona "kocia" strona z pewnością nie spełnia swojego zadania. Wiem to po sobie, bo byłam nieco rozczarowana, że nie mogę przejrzeć -dobrać odpowiednio charakterów kotek. Mam wrażenie, że dział psi jest dużo bardziej rozbudowany. Kotów nie ma też w dziale "ostatnio adoptowanych", nie ma też w "metamorfozach" (a byłoby pewnie co pokazać). Przynajmniej niektórzy ludzie widząc jak nawet zaniedbane, pozornie brzydkie koty "odżywają" i pięknieją gdy znajdą swój domek, przychylniej popatrzyliby i na takie koty.
Domyślam się, że opisy powstają tylko dzięki dobrym sercom wolontariuszy i ich zaangażowaniu w pomoc tym kochanym koteczkom. Ale może właśnie strona schroniskowa mogłaby też dużo więcej pomóc gdyby można umieścić tam opisy wszystkich kotów ze schroniska a nie tylko parę sztuk (i to głównie z DT).

Trzymam kciuki za wszystkie biedactwa, którymi z tak wielkim sercem się opiekujecie. Za Otta, Laurę, i pewnie wiele innych. Ale oby Malwinka uniknęła podobnego załamania i znalazła jednak Domek Stały. Tylko o tym myślałam pisząc ten post, bo chciałabym ją i wszystkie te pozostałe kochane istotki przygarnąć, no ale raczej jest to niemożliwe