Ostródzkie schronisko-wątek do zamknięcia.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 25, 2010 19:16 Re: Ostródzkie schronisko - DT dla Amelii!! PILNIE!!! str.4

Śliczny bazarek :) :1luvu: :1luvu:

Przypominam, ze szukamy DT dla koteczki Amelii, zanim kicia wykończy się fizycznie w tych schroniskowych warunkach :( ;( ;(
Obrazek

vega29

Od: Pt lip 31, 2009 13:39

Post » Pt lut 26, 2010 8:10 Re: Ostródzkie schronisko - DT dla Amelii!! PILNIE!!! str.4

Hop, Amelka błaga o pomoc :!: :!: :!:
Obrazek
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Pt lut 26, 2010 16:00 Re: Ostródzkie schronisko - co się tam naprawdę dzieje???

vega29 pisze:W naszym ostródzkim schronisku dzieje się źle - schronisko nie ma szpitalika z prawdziwego zdarzenia, w całym schronisku jest tyko jeden budynek - pełniący rolę biura, garkuchni, kotłowni, pomieszczenia dla zwierząt chorych oraz zaplecza socjalnego dla pracowników 8O 8O . Reszta to wiaty dla zwierząt. Głównie stare i niezbyt nadające się do dalszej eksploatacji. Jest też, a jakże wiata pokazowa - "nówka funkiel" wybudowana jakieś dwa lata temu - jedna jedyna, przy wjeździe do schroniska.

Przy obecnych mrozach temperatura w wiatach, w stojących w nich budach jest baaaardzo zbliżona do tej panującej na zewnątrz. A ta spada do blisko -30 w nocy :?

Warunki sanitarne panujące w schronie są trudne do opisania. Jest po prostu brudno. W budach brakuje słomy, kołdry w kociej sypialni są zasikane, kuwety i kocie budki pełne odchodów.

Poniżej zamieszczam link do wątku na forum ostródzkim, utworzonego przez osoby całkowicie niezależne, które również zwróciły uwagę na sytuację w schronisku:
http://forum.ostrodaonline.pl/viewtopic.php?f=1&t=2572.

I jeszcze artykulik o ostródzkim schronisku z zeszłej jesieni: http://www.olsztyn24.com/?m=1&i=7967

Wracając do tego tematu... normalnie nie uwierzycie, co też zarządzająca schroniskiem wymyśliła :evil: :evil: :evil:
Mianowicie oskarżyła oficjalnie AFN w lokalnej telewizji o to, że robimy na nią nagonkę, bo przegraliśmy przetarg, a w schronisku jest wprost cudownie 8O :evil: :evil:

Dziwny jakiś ten Hilton dla zwierząt. Normalnie pozaklasowy :evil:

Jak w końcu pojawi się na stronie internetowej TVO ww. materiał, nie omieszkam podczepić tu linku. Nie ma to jak serdeczne podziękowanie za cały trud i kasę wpompowaną przez Fundację w to schronisko.

Szanowna Pani Zarządzająca, jeśli już nas Pani i tu czyta, nie robimy na Panią nagonki. Każdy kto nie ma -30 dioptrii, jest w stanie zauważyć jak cudownie jest w schronisku. To właśnie zrobiły niezależne od nas osoby na ostródzkim forum. Nikt z nas tych osób o to nie musiał prosić, ani nawet się tam wypowiadać. Własną drogą doszli do takich wniosków, a nie innych.
Stając do przetargu braliśmy pod uwagę przegraną, bo warunki sformułowano tak, jak sformułowano. Trudno mieć tu jakikolwiek żal. Przetarg jest przecież tylko na rok, prawda?

Mam nadzieję, że szefowa AFN za powyższe mnie nie zje :wink:

A wszystkim zaglądającym do tego wątku przypominam, ze pilnie szukam DT dla koteczki Amelii. Ta słodka Arlekinka jest w coraz gorszym stanie. Nie pozwólmy jej zginąć w tym "cudownym", "wzorcowym" schronisku...
Obrazek

vega29

Post » Pon mar 01, 2010 11:39 Re: Ostródzkie schronisko - DT dla Amelii!! PILNIE!!! str.4

Hop, tyle pięknych kotów czeka na adopcje ...
Obrazek Obrazek

panikota

Post » Pon mar 01, 2010 12:32 Re: Ostródzkie schronisko - DT dla Amelii!! PILNIE!!! str.4

W sobotę wpisałam do zeszytu uwag o kocich uszach. Wszystkie koty mają czarno i wątpię, aby czuły się z tym syfem komfortowo. Zobaczymy, jak Pani Zarządzająca kocha zwierzęta. Jeśli faktycznie kocha, powinna zainwestować w ich leczenie tą kasę, którą dostaje od Gminy Miasta Ostróda na utrzymanie zwierząt w schronisku. To utrzymanie obejmuje też leczenie!!!!!!!
Obrazek

vega29

Post » Wto mar 02, 2010 13:29 Re: Ostródzkie schronisko - DT dla Amelii!! PILNIE!!! str.4

Obiecałam, że podlinkuję materiał z 50 sesji Rady Miasta. Więc słowo się rzekło, kobyłka u płotu...

http://www.ostrodaonline.pl/TVO/50-Sesja-Rady-Miasta-z-dnia-2010-02-19-czesc-6.html

Temat rozpoczyna się od 37 minuty.
Kogo poza mną szlag trafia???? :evil: :evil: :x
Obrazek

vega29

Post » Wto mar 02, 2010 14:16 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

A... i nie dajcie się zwieść temu pseudo-peanowi wygłoszonemu na początku przez Zarządzającą na cześć Fundacji... To bardzo przebiegła osoba. Miód zaprawiony dziegciem, jeśli o ścisłość chodzi.
Najpierw, że AFN jej pomaga, a potem że szkodzi, bo przetarg przegrał i ma żal. I z której strony się to kupy trzyma??? :conf: :conf: :conf:

A tak super jest w schronisku przy roztopach:
Obrazek
link do dużego formatu: https://forum.ostrodaonline.pl/download/file.php?id=136&mode=view

Obrazek
link do dużego formatu: https://forum.ostrodaonline.pl/download/file.php?id=145&mode=view

W kociarni w tylnych wiatach na wybiegu też jest błoto z wodą po kostki...

Psy i koty powinny chyba kajaki wynająć, bo pracownikom schroniska nie chciało się śniegu z wiat usunąć...
Obrazek

vega29

Post » Wto mar 02, 2010 15:58 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

NIestety, nie otwiera mi się ani sesja, ani zdjęcia... ani linki :(

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Wto mar 02, 2010 16:16 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

Sesja idzie - trzeba zainstalować nakładkę Microsoft Silverlight, która powinna pojawić się na zalinkowanej stronie zaraz po wejściu na nią.

Na zdjęcia nic nie poradzę. Mi się w tej chwili też nie wyświetlają... Wejdź na forum ostródzkie, może tu obejrzysz... https://forum.ostrodaonline.pl/viewtopic.php?f=1&t=2572&sid=f6eb2fff96d7cfbd8052ae62e503effb&start=75
Obrazek

vega29

Post » Wto mar 02, 2010 16:37 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

Właśnie byłam na ostródzkiej stronie. Zdjęcia są straszne. To okropne...
Sesji nie będę oglądać, nie chcę nic instalować... Ale poczytałam na forum dyskusje.
W Ostródzkim schronisku nigdy nie byłam. W Olsztyńskim tylko raz i przypłaciłam to kilkudniową depresją.
Nie orientuję się w ogóle - kto może zostać kierownikiem schroniska, jakie musi spełniać warunki? I czy nie można odwołać go ze stanowiska, jeżeli źle spełnia swoją funkcję?
Niedawno czytałam w gazecie o pięknej akcji AFN, która szuka potencjalnych opiekunów dla zwierząt za granicą (tzn opiekunów zza granicy). Podobno na nowy dom ma szansę kolejnych 50 piesków. Mam nadzieję, że dla kotów też się znajdują chętne domki. NIech jak najwięcej opuści to straszne schronisko. Tak sobie myślę - czy schroniska tez nie mogą szukać domów poza granicami państwa? Brak stron internetowych też jest dużym błędem...

Sihaja

Post » Wto mar 02, 2010 17:55 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

Sihajo, ja to ma wrażenie, że schronisku nie zależy na adopcjach, które koniecznie trzeba zdjąć z ewidencji. Bo wtedy będzie mniej kasy... A przecież zarządzająca musi zarobić. Nie ukrywajmy, stać ją było na przeprowadzkę z mieszkania do domu. Ostatnio pewna osoba, która pamięta, gdzie zarządzająca mieszkała wcześniej stwierdziła "no patrz, jak to się można na zwierzętach dorobić". Może coś w tym jest?

Takiego zarządzającego nie tak łatwo sobie odwołać. Przetarg wygrano na rok. Jeżeli nikt nie udowodni w tym czasie przed sądem Zarządzającej, że wykonując zamówienie działała na szkodę, to nawet nie ma opcji, by takiej osobie uniemożliwić wzięcie udziału w kolejnym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego - tak ktoś na Wiejskiej to skonstruował, niestety.
A kontrole z UM? Hm, ostatnia niezapowiedziana, jakoś została zapowiedziana. Wyszło w trakcie kontroli. Pani z UM niechcący powiedziała do zarządzającej, komentując moją u siebie wizytę, że byłam w Urzędzie w czwartek, bo przecież po moim wyjściu dzwoniła do zarządzającej. :roll:
Zważywszy na to jakie to psiapsiuły-nierozłączki, trudno uwierzyć, że się nie zapowiedziała. Dziwnym trafem przyjechały do schroniska w jednym czasie, obie w kozaczkach na szpileczkach. O wizytacji wolier nie było mowy.
Takie działania UM po prostu dyskredytują tą instytucje totalnie. Reakcje radnych-bezradnych na zalinkowanej sesji zresztą też. Rekord pobił radny, który piał z zachwytu, jak to w miłej atmosferze adoptował bezpośrednio w schronisku psa i jak to przemiło wspomina spotkanie z zarządzającą schroniskiem w lecznicy dla zwierząt. A co to ma wspólnego z syfem w schronisku idę się pytać???
Swoją drogą, taki wytrawny polityk lokalny, a nie rozpoznał trującego miodu? Zabawne i smutne zarazem. Podobno politycy do łatwowiernych nie należą, a tu patrz, jaki numer.
Obrazek

vega29

Post » Wto mar 02, 2010 18:31 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

o tak. a co w takim razie można zrobić? Wydaje się, że oprócz protestów i nagłaśniania sprawy, co zresztą tez może dać mierne wyniki, nie można nic.... :roll:

Sihaja

Post » Wto mar 02, 2010 18:43 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

Obawiam się, że będzie, jak piszesz. Ale przynajmniej ludzie będą mówić. Będzie presja. W tym roku mamy wybory samorządowe. Może burmistrz zdecyduje się rozpisać obiecany w listopadzie konkurs na prowadzenie schroniska w 2011 r...

A poza tym, Zarządzająca publicznie oskarżyła nas o kopanie pod nią dołków, to już raczej cicho siedzieć nie będziemy... Zwłaszcza, że parę osób też próbuje wypisywać, jak to Fundacja jest w schronisku, widzi i nic nie robi.

Dla wiedzy takich osób: robi. Ale do tej pory starała się z pełną kulturką, delikatną perswazją. Jak widać skutek osiągnęliśmy mizerny...
Obrazek

vega29

Post » Wto mar 02, 2010 20:12 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

Cóż, ja jestem tylko postronnym obserwatorem, nie wiem jaka jest prawda, aczkolwiek zdjęcia mówią same za siebie. Ale patrząc tak obiektywnie, bez uprzedzeń, załóżmy, że nie znam miau, AFN i jej działań, nie wiem nic o ostródzkim schronie, to:

:arrow: pani zarządzająca robi całkiem niezłe wrażenie
:arrow: jednak osoba, która na proste pytanie jednego z panów o zarzuty wobec schroniska na forum, zamiast wymienic jakiś i go odeprzeć po prostu, zaczyna od tego, że osoby wypowiadające się na forum chcą jej zaszkodzić, nie budzi mojego zaufania. Tak nie zachowuje się osoba, której działalności nie można nic zarzucić.

Tyle z mojej strony. A pani od kontroli masakra :? ... 'nie to że bywałam, ale spisywałam taki protokół co kwartał, bywając częściej' ... aaaaaaaaaaa :strach:

Mam nadzieję, że coś się w końcu zacznie zmieniać w Ostródzie.
Obrazek Obrazek

panikota

Post » Pt mar 05, 2010 0:34 Re: Ostródzkie schronisko-cd. smrodu! DT dla Amelii PILNIE str.4

zaczyna mnie lekuchno wkurzać ta zarządzająca :evil: jeżeli jej się zdaje, że można całe życie jechać na krzywdzie zwierząt a deklarując utrzymanie schronu za takie ochłapy z UM to jest działanie na szkodę zwierzaków, to chyba jednak żyje w "mylnym błędzie".
Tylko, że jeżeli startuje z takim poziomem kasy do przetargu rzucając potem w przelocie, że przecież AFN pomoże zwierzakom jak będą w potrzebie, to jest to już draństwo i skur...stwo i zdaje się, że czas jej to uświadomić a nie pieprzyć się jak ze zgniłym jajem :evil:

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

[poprzednia][następna]