Wwa Falenica, Bobi ZNALEZIONY po 25 dniach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 20, 2019 13:48 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Kochani, piszcie co Wam przyjdzie do głowy, co Wam doświadczenie podpowiada.
Żebyśmy mogli sobie omówić możliwe warianty.

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Czw cze 20, 2019 13:49 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Nigdy nie łapałam domowego kota na klatkę-łapkę. Spokojnie podchodziłam, kucałam ( ważne, koty boją się jak ktoś nad nimi się pochyla). Mówiłam spokojnym głosem, wyciągałam otwartą dłoń, rzucałam delikatnie chrupki i kot dał mi się w końcu wziąć na ręce. Nie można go przestraszyć. Opiekun powinien to robić, kot go zna. Żadnych nerwowych zachowań. Kot jest namierzony, już nie powinien się przemieszczać. Cierpliwości. Klatka może go wystraszyć, nie próbowałabym. Ale to tylko rada, wynika z mojego doświadczenia. Na klatkę łapałam wyłącznie dziczki.
Szkoda, że jestem daleko. Chętnie bym pomogła, dobra jestem w te klocki.
Ostatnio edytowano Czw cze 20, 2019 13:50 przez ewar, łącznie edytowano 1 raz
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw cze 20, 2019 13:50 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Na razie mamy trop, że jest większa niż dotychczas możliwość, że to Bobik.
Wszystkie rady cenne.

gusiek1

Post » Czw cze 20, 2019 14:19 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

gusiek, napisać w tamtym wątku, że potrzebny doświadczony łapacz? mogę zmienić tytuł żeby bardziej rzucało się w oczy

edit.: już zmieniłam tytuł
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Czw cze 20, 2019 14:43 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Chodzi mi po głowie tabo10, ona ma chyba spore doświadczenie? Może ktoś ma do niej kontakt?

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Czw cze 20, 2019 14:55 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Ogrynię złapał mi Tajemniczy Wujek Z.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Czw cze 20, 2019 14:59 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Iwonami pisze:Ogrynię złapał mi Tajemniczy Wujek Z.

sqbi ma kontakt do Tajemniczego Wujka, z tego co pamiętam to on łapie koty na Cmentarzu Wolskim jak potrzebna jest pomoc wet. Tylko nie wiem czy teraz gdzieś nie miał wyjeżdżać

a mnie przyszła na myśl Prakseda, chyba ma duże doświadczenie w łapankach
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Czw cze 20, 2019 15:08 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

zuzia96 pisze:
mziel52 pisze:Tu chyba Bobik nie ma ogłoszenia
http://zaginionekoty.pl/szukaj.html

faktycznie nie ma, już dorabiam (mam tam nawet konto)

wczoraj od razu zrobiłam tam ogłoszenie Bobiemu. Do chwili obecnej oczekuje na akceptację, szlag by to... a cytując sqbiego rrrwa…

takie to są teraz portale :evil:
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Czw cze 20, 2019 15:20 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Schronisko Na Paluchu ma tablicę ogłoszeniową, ale tam to chyba sqbi musiałby sam dodać ogłoszenie?

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Czw cze 20, 2019 15:32 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Przede wszystkim żadnych nieprzemyślanych ruchów, które mogłyby wystraszyć kota. Najpierw cicha obserwacja, jak się zachowuje, gdzie idzie się ukryć, czy jest chętny na wystawione z odległości przysmaki. Jak reaguje na ciche wołanie właściciela. Potem dopiero łapanka z fachową pomocą i właściwą klatką. Trzeba wiedzieć, jak ustawić klatkę, jak zakamuflować, którędy puścić ścieżkę z jedzeniem i zapachami.
Kiedy nie było takich udogodnień, wymyślało się inne sposoby. Ja swojego uciekiniera, siedzącego pod moim domem, na ruchliwym placu, na ogrodzonym terenie budowy z głęboką dziurą w ziemi, gdzie się chował, łowiłam tydzień. Najpierw karmiłam w nocy (nie podchodził do mnie) i obserwowałam jego zachowanie i otoczenie, potem od weta dostałam krople uspokajające, w dniu akcji podałam z jedzeniem, odczekałam godzinę i przyszłam łapać. Nie z koszykiem ani torbą, ale z workiem. Kot kręcił się lekko śpiący, udało mi się więc zatkać cegłami dno jego dziury, żeby daleko nie mógł się tam schować. Potem on wszedł do tej dziury i zaczął przysypiać. Wtedy cicho podpełzłam po piachu i jednym szybkim ruchem za kark go i natychmiast do wora, który ścisnęłam oburącz i taki pakunek odniosłam do domu. W worku kot się dezorientuje.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw cze 20, 2019 15:42 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Mi nie chodzi o was. Mi chodzi o osoby, którym osobiście parę razy zdarzyło się pomagać, a teraz udają, że ich nie ma i nawet nie raczą się odezwać :(

Ulało się ze mnie w nocy. Nie będę przepraszał. Tych, których te słowa nie dotyczyły, nie mam za co. Tych, których dotyczyły, dotyczą dalej.

Malg, bardzo dziękuję za szybką reakcję. Chwilowo mam pożyczony telefon od Gusiek i jeszcze jeden od osoby spoza forum, sprawdzę baterię, jeżeli będą działały i odpalą normalnie mapy i ogłoszenia, to ok. Jeżeli nie, to się odezwę na kontakt od Ciebie. Dzięki raz jeszcze.
Aga66 - dzięki. Tak jak wyżej - zobaczę jak te będą ogarniać, jeżeli będzie ok, to póki co kryzys zażegnany.

Anna2016 - na razie mam gdzie ogarniać ulotki, możliwe, że później będzie mi potrzebna pomoc w tym zakresie. W razie czego mogę się odezwać jak moje ulotkowe źródełko wyschnie?

Marmolada18 - wysłałem do nich ogłoszenie, mieli wywiesić.

zuzia96 - jak pisałaś, to chyba już ganiałem po krzakach. I jako, że nie ogarnąłem forum, to nie wiedziałem nawet, że mam już telefon.

megan72 - problem tkwi w tym, że Bobi - o ile to on, co do czego niestety mam wątpliwości - nie jest widziany ani regularnie ani w tym samym miejscu. :(

gusiek1 pisze:
Romi85 pisze:Moze klatka opadowa?

Mamy taką do dyspozycji.

Mamy? Te, które pożyczyłem, to zwykłe klatki łapki.

ewar - Bobi nigdy nie pozwalał się brać na ręce. Tylko mi wolno i to w dodatku na moment, potem się wyrywa, skutecznie. Z gryzieniem i drapaniem.

zuzia96 - owszem, miał wyjeżdżać.

!!!!!!!
Problem tkwi w tym, że babka, która twierdzi, że widziała Bobcia, nie może mieć pewności.

Zgłoszenia mam z dwóch odległych siebie miejsc, tu i tu upierają się, że to on. Jest jeszcze trzecie miejsce, tam się co prawda nie upierają, ale telefony regularnie.
Wczoraj doszło czwarte miejsce.
To nie może być ten sam kot. Nikt go nie widział dłużej. Ja nie widziałem ani razu. Nie wiadomo w ogóle czy to Bobi.

Gdyby było wiadomo, to siedziałbym tam, kiciał i podtykał żarcie choćby i do uśmiechniętej śmierci.
Ksz.

sqbi90

Od: Śro sie 31, 2016 2:17

Post » Czw cze 20, 2019 15:53 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

sqbi, czy Ty piszesz też o tym miejscu, o którym informowała dzisiaj gusiek? czy to dzisiejsze to jest nowy trop?
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Czw cze 20, 2019 15:55 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

No wydawało mi się,że to opadajaca klatka :(

gusiek1

Post » Czw cze 20, 2019 16:00 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

zuzia96 - nie, to dzisiejsze to miejsce, gdzie klatka stoi dwie noce już. Nowe to pustostan, dzieciak na deskorolce niechcący spłoszył kota, który tam pobiegł, wydaje mu się, że to był Bobi.

Gusiek, opadająca to taka, która jest pusta od dołu i opada na kota. A te co my mamy, to kot musi wejść przez drzwiczki i nastąpić na zapadkę.
Ksz.

sqbi90

Od: Śro sie 31, 2016 2:17

Post » Czw cze 20, 2019 16:09 Re: Wwa Falenica Bobi POTRZEBNA POMOC W SZUKANIU!

Klatka opadająca to taka:

Joli Dworcowej ktoś taką zrobił, ale nie sprawdzała się do końca. Natomiast bardzo się sprawdzają klatki od broka z tego wątku:
viewtopic.php?f=1&t=64830
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

[poprzednia][następna]