SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 13, 2014 22:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

w temacie tłuszczu i wit - kupiłam smalec gęsi by dodac do karmy, gadek jeden omijał konsekwentnie fragmenty wymieszane z tym smalcem, samego nie ruszy.. natomiast jak tylko słyszy, że wyjmuję kapsułki tranu to spokojnie nie można przy nim połknac. Można kotu dac taki tran? Oraz czy te inne tłuszcze to miesza się z karmą, czy tez daje kotu do wylizania np na spodeczku?
Obrazek

agara

Od: Pon lis 09, 2009 22:35

Post » Pon sty 13, 2014 22:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tran , jeśli to czysty tran a nie zawiesina rozpuszczalnych w tłuszczach witamin krzywdy kotu nie zrobi.
Sprawdź skład.

Ja daję masło, smalcu wszyscy żywiołowo nie znosili.
Za bardzo pachnie.

A ten tłuszcz wołowy Grau w proszku jest fajny.
Jedzą po pół łyżeczki w mięsie i nic grymaszą.
A Leoś się lekko zaokrąglił!
Oczywiście trzeba ich jeszcze suplementować bo sam tłuszcz to za mało.
Ale i tak się bardzo cieszę.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pon sty 13, 2014 22:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

tran - Iskial , kapsułki - więc koci gadek ;) nie dostanie
Smalec gęsi producent Kedam - nawet nie ma mocnego zapachu, no ale ja człowiek - kot inaczej może czuje, cóż musze szukac dalej i przekabacic go na inne tłuszcze :)
Obrazek

agara

Od: Pon lis 09, 2009 22:35

Post » Wto sty 14, 2014 1:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

@gpolomska
z tymi % to nieporozumienie. ja podaje % w odniesieniu do dostarczonego kotom białka, albo w odniesieniu do suchej masy, a nie % ogólnie. Myślałem, że to oczywiste, teraz widzę, że wprowadzam ogół w błąd.
w praktyce w dużym przybliżeniu wygląda to tak dziennie:
100gram mokre (około 10gr białka) + 25 gram chrupek ( około 8 gr białka) + 15 gram mięsa (około 2,5 gram białka), czyli białka 10+8+2=20, a więc 50%+40%+10%.
wszystko zależy od dnia, to tylko średnia. obliczałem sobie dokładnie w excelu, tu tylko zarys.
a więc wilgoć wychodzi w przybliżeniu: 80,5gr+2,5gr+11gr=84gr a karmy 100+25+15=140 czyli 84/140=60%
dodatkowo do saszetek udaje mi się dolać trochę wody (do mielonki i pasztetów znacznie mniej), ale saszetki ze względu na gorszy skład od carny i pasztetów daje co 2-3 dni. powoduje to jednak wilgotność około 64%.
wczesniej jak karmiłem marketowymi whiskas, perfect fit (wyraźnie słonawy) czy nawet totw, to jednak koty piły wodę, może teraz daje więcej mokrego+mięso i po prostu im to wystarcza, nie wiem. myślę, że zwiększę nieco % saszetek kosztem pasztetów, natomiast mielonki carny (albo zamiennika) i CFF pozostawię na tym samym poziomie, co pozwoli dać kotkom jeszcze więcej wody kosztem tylko nieznacznego lub prawie pomijalnego pogorszenia jakości karmy.

z tym tłuszczem z carny, to tak, taki biały łój i od razu smak i zapach puszki robi się nieciekawy.
ale miałem puszki carny, które na drugi dzień były okay i zjadane chętnie, cała dobra partia 12 puszek.
kompletny brak kontroli jakości.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Wto sty 14, 2014 10:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Masło daję swoim.
Też nie lubią, wmuszam.
Czasem trzeba jak z dziećmi i tranem, właśnie.
Ech...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto sty 14, 2014 11:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kotkins pisze:Masło daję swoim.
Też nie lubią, wmuszam.
Czasem trzeba jak z dziećmi i tranem, właśnie.
Ech...

A taki zwierzęcy tłuszczyk nie wejdzie, wołowy np.? Można byłoby dodawać go do mięska.
Ostatnio kupiłam pięknie tłustą łopatkę wołową - tłuszcz odkroiłam i zamroziłam coby kotom do mieszanki dodawać. Wołowe porcje rosołowe też mają sporo tłuszczu.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Wto sty 14, 2014 14:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka, mało kto by policzył sam już na suchą masę - dlatego mi nawet do głowy nie przyszło, że przeliczyłeś ;-) jeśli jest 64%, to nie jest idealnie, ale całkiem nieźle.

Co do tranu... to bomba wit. A oraz D - o ile dawka toksyczna wit. A jest wysoka (nawet dla kota), o tyle wit. D już przy przekroczeniu 15 razy zaczyna być mocno problematyczna jeśli to trwa dłużej.
Zapotrzebowanie kota na wit. D to 227IE na 1lb suchej masy, czyli ok. 500 IE na 1kg suchej masy (źródło). Kot o wadze 4kg suchej masy zje ok. 50g i to w wersji karma sucha, bo w BARFie czy mokrej jest mniej wypełniaczy, a więcej wody, więc suchej masy wyjdzie mniej, czyli potrzebuje 0,05 * 500 = 25IE, czyli 25/40 = 0,625 mgc. Jedna kapsułka tranu /pierwszy jaki znalazłam w aptece w necie/ ma jakieś 5mcg, czyli 8 razy tyle, ile potrzebuje przeciętny kot. Zabić go to nie zabije, tylko po co? Tłuszczu i tak nie uzupełni brakującego w mięsie, bo to inny tłuszcz. Jeśli chodzi o kwasy omega, to lepszy jest olej z łososia (nawet ten z dzikiego pomimo sporej zawartości witaminy D, to ma jej i tak kilka razy mniej niż tran).

Jeśli chodzi o uzupełnianie tłuszczu, to nigdy nie wybiera się olejów rybich - one są dla kwasów omega, a przy okazji wit. A i D - i tylko do tego. Żeby dobrze uzupełnić tłuszcz, trzeba by ich dać większe ilości. Poza tym proporcje dla kotów kwasów omega 3 do omega 6 powinny być od 1:5 do 1:10 (dla ludzi 1:1 do 1:4) - kot jest mięsożercą i dlatego potrzebuje znacznie więcej omega 6 niż omega 3. Do uzupełniania tłuszczu nadają się najlepiej (idealnie w wersji surowej) skóry drobiowe, tłuszcz wołowy świeży (przy szpondrze pełno) lub tłuszcze z ptaków itp. (co tam wisi przy dowolnym mięsie, byle nie wieprzowina) oraz smalce i masło (koniecznie bez dodatków), ewentualnie trochę śmietanki kremówki (30%, bez dodatków) jeśli kot lubi pochlipać. Ale i tak najlepiej wybierać po prostu tłuste mięso lub drób ze skórą, a nie chude i tłuszcz osobno, bo zawsze takie zmontowane przez naturę jest lepsze, a i kotu lepiej wchodzi mięso tłuste, a nie chude ubabrane osobno tłuszczem i to innego rodzaju (sami też wolicie tłustą potrawę niż chudą popapraną miejscami tłuszczem i to zupełnie z innej bajki, prawda?).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro sty 15, 2014 10:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Pierwsze lody z PONem przełamane :D Jedynie w pierwszy dzień był lekki bunt, ale już wcina aż miło. Dzisiaj zauważyłem, że w misce zostaje tylko porta a PON zjedzony. Za 2 dni chcę już mieszać pół na pół, chyba nie bedzie za szybko?
Kotka też sporo je, jakieś tam mięsko w ciagu dnia, ale suche zjada też w duzej ilości, chyba wiecej niż w tabelach. To normalne przy 14 tygodniowym kocie? Jest w połowie meikunem. Oczywiście szatan z niej, energia ją rozpiera.
Jak do nas trafiła miała matową i szorstką sierść, często się drapała,była mizerna(karmiona kk). Ale już nabrała ciała, sierść zrobiła się gładka i błyszcząca :)

tracershy

Od: Nie mar 17, 2013 14:08

Post » Śro sty 15, 2014 14:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Małe koty potrzebują dużo więcej jedzenia - tutaj pisałam o kotach dorosłych, ale jest tam link do zapotrzebowania maluchów; kot 1 tygodni, czyli 4 miesiąc życia potrzebuje ok. 175kcal na 1kg masy ciała, ale czasami koty są tak hiperaktywne, że może potrzebować więcej.

Jeśli nie ma biegunek itp., to możesz mieszać dowolnie. Ona jeszcze nie ma zdewastowanych jelit różnymi rzeczami, więc trawią normalnie jak u kota dzikiego (jakby koty wolno żyjące przy każdej zmianie jedzenia miały chorować, to roku by nie dożyły).
...

czarnekoty123

Post » Śro sty 15, 2014 16:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Na chwilę obecną nerkowy Maciek zajada się: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ate/366012
Ponieważ piszą, że jest to karma uzupełniająca, czy jak dodam taurynę, witaminki, (tłuszcz też) wystarczy? Założenie jest takie, że Maciek wsuwa w ciągu dnia połowę do całej tacki, w nocy zjada chrupki.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Śro sty 15, 2014 16:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tłuszcz to już ma ;-) trochę można dodać (to nerkowiec, więc nie można dawać więcej karmy niż należy i jak mu za mało jedzenia przy zalecanej ilość wg białka, to trzeba tłuszczu dodawać, a nie zwiększać porcję) ale witamin brakuje i tauryny. Tyle, że ja bym się bała podawać nerkowcowi karmę o nieznanej (być może dużej) zawartości wapnia i fosforu, a popiół to ma 2,3 (dla porównania Terra Faelis o poziomie wapnia i fosforu dobrym ma popiół na poziomie 0,9-1,1 przy analogicznej wilgotności); skład to "kurczak" itd., a nie "mięso z kurczaka bez kości", więc ten kurczak może być czymś, co dla ludzi się kupuje jako korpus rosołowy (przynajmniej tak wynika z tak duże ilości popiołuw stosunku do karmy o podobnych parametrach, ale z określonym "mięso z...").
...

czarnekoty123

Post » Śro sty 15, 2014 16:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Tłuszcz to już ma ;-) trochę można dodać (to nerkowiec, więc nie można dawać więcej karmy niż należy i jak mu za mało jedzenia przy zalecanej ilość wg białka, to trzeba tłuszczu dodawać, a nie zwiększać porcję) ale witamin brakuje i tauryny. Tyle, że ja bym się bała podawać nerkowcowi karmę o nieznanej (być może dużej) zawartości wapnia i fosforu, a popiół to ma 2,3 (dla porównania Terra Faelis o poziomie wapnia i fosforu dobrym ma popiół na poziomie 0,9-1,1 przy analogicznej wilgotności); skład to "kurczak" itd., a nie "mięso z kurczaka bez kości", więc ten kurczak może być czymś, co dla ludzi się kupuje jako korpus rosołowy (przynajmniej tak wynika z tak duże ilości popiołuw stosunku do karmy o podobnych parametrach, ale z określonym "mięso z...").

Opcja "więcej karmy niż należy" u Maćka nie wchodzi w grę, bo nie jest to kot z wybitnym apetytem ;)

Co do tego popiołu, wapnia i fosforu pewnie masz rację, problem w tym, że to kot wybredny i był już okres, kiedy żadnej mokrej nie ruszał, tylko chrupki, teraz ma okres, że ten Applaws jest OK (ale nie więcej niż 2 tacki pod rząd), ale w nocy to chce chrupki, mokrej nie je...

W ostatnich badaniach fosfor i wapń w normie, więc przy okazji kolejnych przyglądnę się bliżej i najwyżej będę tego Applawsa rzadziej wrzucać.

Yagutka

Post » Śro sty 15, 2014 20:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

;-) kotom się gusta zmieniają... a poza tym najważniejsze, żeby kot jadł cokolwiek, a dopiero później trzeba go naprowadzać na właściwe tory.

W tej cenie kupisz inny pasztet - Power of Nature natural cat; ma to popiołu koło 2, więcej tłuszczu, witaminy i taurynę. Za 400g np. w ekozwierzaku zapłacisz 10,50zł, to wychodzi nieco taniej niż ten Applaws, a może też mu zasmakuje (Lunie od Bellemere smakowało, a ona nie lubi mielonek tylko ewentualnie pasztet). Możesz spróbować - będzie mniej kombinowania :-)
...

czarnekoty123

Post » Śro sty 15, 2014 21:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

PONa pasztet testowałam, zjadł dwie puchy, potem przestał i kolejne puchy poszły do śmieci ;) Ale mam jeszcze jakieś, więc mu pewnie znów spróbuję dać.

400 g to dużo, próbowałam żarcie mrozić, ale nie chcą takiego przemrożonego, musi być świeże :roll:

Yagutka

Post » Śro sty 15, 2014 21:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zgadza się, Luna była zachwycona, to jedyna karma "z górnej półki" którą łaskawie zdecydowała się jeść. Podobno Terra Faelis tez jest takim musem - skoro PON nie podszedł, to może to? Tylko że to drogie jak diabli.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

[poprzednia][następna]