Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 02, 2011 21:50 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Krzysiekbolo pisze:Ale przecież T4 i FT4 są w normie.
Chyba tę uwagę o interpretacji wyników T4 wstawiają do każdego badania.

Zgadza się.Spróbowałam dojrzeć na skanie wynik i jest prawidłowy.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob wrz 03, 2011 0:13 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

BASIENKO KOCHANA PAMIETAM I CIERPIE !!!!
KOCHANA BASIENKO NA ZAWSZE ZOSTANIESZ W MOIM SERCU [*]

ObrazekObrazekObrazek

toz-police

Od: Sob sie 27, 2011 13:50

Post » Sob wrz 03, 2011 1:53 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

"The sample was hemolytic"-czyli rozpad krwinek, prawda? :cry:
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Sob wrz 03, 2011 2:07 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Według mnie, uwaga 1. do wyników badań (żeby je traktować z ostrożnością) odnosi się do faktu, że w próbce poddanej badaniu z powodu przedłużonego okresu od pobrania do badania albo niewłaściwego przechowywania próbki, doszło do rozpadu krwinek.
W próbce, nie w Basi.
"In vitro hemolysis can also occur in a blood sample because of prolonged storage or storage in incorrect conditions (i.e., too hot or too cold)."
Poza organizmem, rozpad krwinek może również wystąpić w próbce krwi z powodu przedłużającego się przechowania albo przechowania w nieodpowiednich warunkach (np. za ciepło albo za gorąco)
moje tłumacznie
http://en.wikipedia.org/wiki/Hemolysis
Krzysiekbolo

Post » Sob wrz 03, 2011 5:08 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Ja nie widzę najlepiej ile tego sodu jest (nie udaje mi się powiększyć obrazu) - widzę jedynie dwa krzyżyki przy wyniku - a to oznacza silne jego podwyższenie i może być samo w sobie stanem zagrożenia życia.
Na pewno to nie spowodowało samej choroby - ale mogło być bezpośrednią przyczyną śmierci - szczególnie jeśli w pewnym momencie ten sód jeszcze skoczył w górę z jakiegoś powodu.
Próbka uległa hemolizie - więc wyniki morfologii są bardzo mało wiarygodne.
Inne zresztą też - bo w czasie rozpadu krwinek do próbki dostają się składniki chemiczne które normalnie są związane w komórce, co może zafałszować obraz.

Amika6 pisze:ponad 3 krotnie jest przekroczony LDH (Dehydrogenaza mleczanowa)

Ale to może być właśnie wynikiem hemolizy, niestety.
Także zaniku mięśni, może również wskazywać na nowotwór.

Kiedy będą wyniki sekcji?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob wrz 03, 2011 7:05 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Jak rozumiem, nawet, gdyby wyniki przyszły wcześniej, niewiele by to pomogło?

ewar

Post » Sob wrz 03, 2011 9:17 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

A gdzie wyniki morfologii?
Czy coś przegapiłam?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob wrz 03, 2011 9:31 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Erin pisze:A gdzie wyniki morfologii?
Czy coś przegapiłam?

Masz rację - morfologii nie ma.
Pewnie właśnie przez to że doszło do hemolizy.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob wrz 03, 2011 11:04 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Morfologię i inne podstawowe badania można chyba było robić na miejscu, prawda? Wysyła się krew, jeżeli potrzebne są specjalistyczne badania.Tak jest u mnie.Zupełnie nie zrozumiały jest dla mnie ten medyczny żargon :oops: , to tak na marginesie.

ewar

Post » Sob wrz 03, 2011 11:41 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Blue pisze:Ja nie widzę najlepiej ile tego sodu

171 na 149-163
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Sob wrz 03, 2011 12:47 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

ewar pisze:Morfologię i inne podstawowe badania można chyba było robić na miejscu, prawda? Wysyła się krew, jeżeli potrzebne są specjalistyczne badania.Tak jest u mnie.Zupełnie nie zrozumiały jest dla mnie ten medyczny żargon :oops: , to tak na marginesie.

Też myślę ,że podstawowe badania mogli jej zrobić na miejscu na szybko. Może cos nieprawidłowego od razu rzuciłoby im się w oczy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

edii

Od: Pon paź 04, 2010 18:05

Post » Sob wrz 03, 2011 17:22 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Właśnie nie wiem dlaczego nie zrobili na miejscu morfologii i badania moczu, zazwyczaj jest to norma, a nawet jesli nie to skoro widać, że kot nie jest w dobrej formie to sie kieruje tam, gdzie to robią z prośba o powrót do gabinetu po uzyskaniu wyników. Z jednej strony teraz to tylko takie gdybanie i Basieńki życia już to nie zwróci :(
Obrazek

Amanli

Od: Wto sie 23, 2011 17:23

Post » Sob wrz 03, 2011 17:28 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

toz-police pisze:BASIENKO KOCHANA PAMIETAM I CIERPIE !!!!

Przytulam Cie mocno, mi Basienki tez bardzo brakuje, pokochalam ta kotke calym sercem :cry:
Obrazek

Ania i jej Nitro

Od: Pon lip 25, 2011 13:44

Post » Sob wrz 03, 2011 19:02 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

wybitnie nieczytelne wyniki.

czy dało by rade zeskanowac w wiekszym formacie? albo dac jako miniaturke z mozliwoscia powiekszenia zdjecia?

Krew mogla ulegnąć hemolizie nie tylko w wyniku zlego przechowywania niestety. Ale jest taka mozliwosc. O wiele bardziej mam zaufanie do naszego polskiego LabWetu, gdzie wyniki sa za 2-3 godziny, w czytelnej formie i po polsku - dla osoby nieobeznanej z jezykiem angielskim medycznym to na pewno o wiele lepsze rozwiazanie.

Widzialam juz przypadki zwierząt, gdzie wyniki były niemal rewelacyjne, a od środka coś niestety zjadało organizm. Widziałam na przykład dwukrotnie negatywny test z kału na pp (Franuś od meggi 2), gdzie kot umarł właśnie na pp z książkowymi objawami.
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Sob wrz 03, 2011 21:52 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Czekalysmy dzisiaj jak na zbawienie na wyniki sekcji, niestety nikt do nas nie zadzwonil, dzwonilysmy same ale nikt nie odbieral. Ja juz niewiem co mam myslec o tym wszystkim ??
KOCHANA BASIENKO NA ZAWSZE ZOSTANIESZ W MOIM SERCU [*]

ObrazekObrazekObrazek

toz-police

Od: Sob sie 27, 2011 13:50

[poprzednia][następna]