Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 24, 2007 14:08

Wiem że to offtop ale tu najwięcej osób się kręci a liczę na szybką odpowiedź. Mój kot przy obu uszacz na zewnętrznej stronie ma dwa ''woreczki'' Ma pośrodku dwa dodatkowe kawałki skóy i futerka które zamknęły się tworząc coś w rodzaju woreczka. jest niewielki, jak 2 lepki od szpilki ale do czego on służy i czy to jakaś choroba? :oops: przy okazji, nie wiem czym to jest spowodowane ale wygląda odrobinkę dziwnie.

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Wto wrz 25, 2007 7:11

Myszka.xww pisze:Zalezy jaka purina - Cat Chow jest jakosci whiskacza. Pro Plan jest z wyzszej znacznie polki.
Cat Chow jest kolorowa, jak pewnie zauwazylas. Kolorowych karm NIE kupujemy.

2 miesieczny kitek moze jesc kittena, o ile jest w stanie go pogryzc. Jesli nie jest w stanie - daj mu babucata, jest bardzo drobniutki.

OD KIEDY CAT CHOW PURINY JEST KOLOROWY? WIdziałaś kiedyś tą karmę na oczy ze tak mówisz??

Cat chow moze i jest tylko troche lepszy od Wshiskasa, ale napenwo nie jest konserwowany ani barwiony.
Tu jego duza wyższość.

Ajlon- mozesz podawać Royala Kittena swojemu kotkowi. Jak bedzie za twarde, rozmocz.
Ja mojemu brytyjczykowi od 2 miesiaca wlasnie podawałem i podaje nadal.

seer
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Wto wrz 25, 2007 7:16

seer pisze:
Myszka.xww pisze:Zalezy jaka purina - Cat Chow jest jakosci whiskacza. Pro Plan jest z wyzszej znacznie polki.

2 miesieczny kitek moze jesc kittena, o ile jest w stanie go pogryzc. Jesli nie jest w stanie - daj mu babucata, jest bardzo drobniutki.

OD KIEDY CAT CHOW PURINY JEST KOLOROWY? WIdziałaś kiedyś tą karmę na oczy ze tak mówisz??

Nie krzycz na mnie. Widzialam.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Wto wrz 25, 2007 7:20

Myszka.xww pisze:
seer pisze:

Nie krzycze, tylko głośno piszę.

Który to więc rodzaj jest barwiony?

Widziałem i mam w domu wszystkie rodzaje, nie ma tam barwników, karmy są jednokolorowe, a nie jak whiskas.

Najczesciej kolor jasny zbozowy, ciemniejszy jest Hairball controll.

uważasz ze one są barwione jednym barwnikiem?

Na opakowaniu nie jest napsiane ze barwione.

SEER

seer

Post » Wto wrz 25, 2007 7:22

Gosia_kitty pisze:Wiem że to offtop ale tu najwięcej osób się kręci a liczę na szybką odpowiedź. Mój kot przy obu uszacz na zewnętrznej stronie ma dwa ''woreczki'' Ma pośrodku dwa dodatkowe kawałki skóy i futerka które zamknęły się tworząc coś w rodzaju woreczka. jest niewielki, jak 2 lepki od szpilki ale do czego on służy i czy to jakaś choroba? :oops: przy okazji, nie wiem czym to jest spowodowane ale wygląda odrobinkę dziwnie.

Troche cięzko to sobie wyobrazić.

Moze foto?

seer

Post » Wto wrz 25, 2007 7:22

Zanim trafiłam na forum i swego weta byłam głupia jak but w kwestii karmienia kotów,myslałam że wiskas to super karma,teraz moja banda je royala dla urozmaicenia daje surowa rybe kupuje najtańsze filety morskie morszczuk lub mintaj ,surowe serduszka drobiowe,lub mięso indyka.Czasami poszalejemy i daję wołowinkę .Gotowanego miesa w zęby nie wezmą czasami Kluniś ukradnie kawałek z talerza.Z puszek to najlepszy sos mięso zjada suka.Sylwi lubi kukurydzę w puszce.Kluniś serki.Mozik mleko.Mieszko jest na etapie zjadania wszystkiego co sie nadaje do zjedzenia.
Obrazek

ezra

Od: Nie cze 25, 2006 18:22

Post » Wto wrz 25, 2007 8:05

seer pisze:
Gosia_kitty pisze:Wiem że to offtop ale tu najwięcej osób się kręci a liczę na szybką odpowiedź. Mój kot przy obu uszacz na zewnętrznej stronie ma dwa ''woreczki'' Ma pośrodku dwa dodatkowe kawałki skóy i futerka które zamknęły się tworząc coś w rodzaju woreczka. jest niewielki, jak 2 lepki od szpilki ale do czego on służy i czy to jakaś choroba? :oops: przy okazji, nie wiem czym to jest spowodowane ale wygląda odrobinkę dziwnie.

Troche cięzko to sobie wyobrazić.

Moze foto?
Zaraz będą zdjęcia, poczekam aż zaśnie bo inaczej się nie da. Robione komórką więc nie będą wspaniałe ale to jednak coś...

Nana

Post » Wto wrz 25, 2007 8:38

seer pisze:
Myszka.xww pisze:
seer pisze:

Nie krzycze, tylko głośno piszę.

Który to więc rodzaj jest barwiony?

Widziałem i mam w domu wszystkie rodzaje, nie ma tam barwników, karmy są jednokolorowe, a nie jak whiskas.

To moze pisz ciszej. Nie jestem az tak slepa ;)

A Adulta masz? Tego, co ma min 4% miesa i 34% bialka.

Myszka.xww

Post » Wto wrz 25, 2007 8:41

No mam, mam w ręku teraz.
Jest jednokolorowy :o :o

SEER

seer

Post » Wto wrz 25, 2007 8:48

Niesamowite. Musze sie przejsc po hurtowniach i zweryfikowac poglady.
Bylam w zeszlym tygodniu i wciaz byla kolorowa. Stare zapasy?

Generalnie purina cat chow nie karmie - powstrzymuje mnie "min 4 % miesa / 34% bialka".

Wole wet activ, bento, ostatnio testuje orijena.

Myszka.xww

Post » Wto wrz 25, 2007 9:00

Ja mysle ze nieuczciwy sprzedawca w worku po CAT CHOW wpuścił jakies gówno kolorowe za 3,50 za kg ( są takie na allegro) i sprzedaje jako Cat Chow..

To sa bardzo częste praktyki.
:? :? :?

Purina CAT CHOW jest karmą o WIELE lepszą od Whiskasa.

powody:
1. Markowy Producent ( Nestle)
2. Taka sama cena - czasem taniej z duzego worka
3. brak barwników
4. brak konserwantów
5. bardzo chetnie zjadana przez koty, ładny zapach, nie sztucznie nęcąca jak Whiskas itp.

Jak ktos podaje swieże mięso, ta karma na uzupełnienie jest idealna - ma wszystkie witamimy, błonnik, tauryne itp itd.

Aha, to nie jest min 4 % mięsa, tylko 4% kurczaka i 4% idnyka w mięsie ogólnie , w całej karmie.

Np karma skłąda się z 30% miesa roznego rodzaju ( nawet jakies okołomięsne) a na 100% w tych 30% jest 4% mięsa kurczaka i 4% indyka np.)

Nie oznacza to: ze w karmie jest 4% mięsa!!

4% kurczaka jest w ogólnej zawartsoci mięsa której sie najczesciej nie podaje. Najpeniej nie przez zapomnienie, tylko z braku powodu do chwalenia się tym faktem, czyli najpewniej mało.

Niestety stosuje ten proceder prawie każdy producent.

Nawet BIOMILL pisze jasno ( dla niektórych) ze karma zawiera mięso ( w tym 50% kurczaka) Niektórzy mylnie to odczytują myslac ze jest w karmie 50% kurczaka, co jest kompletną bzdurą.

50% kurczaka moze byc w 4% zawartsoci miesa ogolnie, czyli kurczaka w karmie jest 2% -

Nie wiem czy napewno jest oparte na prawdzie to chwalenie się 60% zawartością miesa w Acanie. Musi gdzies być haczyk.

SEER

seer

Post » Wto wrz 25, 2007 10:32

http://upload.miau.pl/3/34724.jpg

http://upload.miau.pl/3/34728.jpg

http://upload.miau.pl/3/34730.jpg

Wybrałam 3 najbardziej wyraźne obrazki. Czy każdy kot ma ten "woreczek"? Gdy próbowałam mu zrobić zdjęcie nie chciał, wyrywał się jakby go to bolało. Nie ma żadnym zlych skojerzeń związanych z fotografowaniem. Czy to normalne?

Nana

Post » Wto wrz 25, 2007 10:44

Gosiu, patrze na te zdjęcia i patrze i nie wiedze zadnej anomalii :)

Seer,
odpowiem tylko tak, jak sie chce zawsze sie znajdzie jakies wytlumaczenie dla karmy z 4% mięsa

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Wto wrz 25, 2007 10:46

Basia_D pisze:Gosiu, patrze na te zdjęcia i patrze i nie wiedze zadnej anomalii :)

Seer,
odpowiem tylko tak, jak sie chce zawsze sie znajdzie jakies wytlumaczenie dla karmy z 4% mięsa

Nie wiem jak odbierać tą wypowiedz?

Myslisz ze ja bronię taj karmy nad zycie? Wierz mi ze kupuje jej bardzo małe ilosci, byle tylko urozmaiciś menu moim futrom. A menu mają bogate, aktualnie na stanie mam około 20 różnych karm roznych producentów.

Nie bronię jej!! Piszę tylko ze jest LEPSZA od Whiskasa i Kitekata, Friskiesa i Darlinga.

Tu chyba kazdy się ze mną zgodzi.

seer

seer

Post » Wto wrz 25, 2007 10:48

Basia_D pisze:Gosiu, patrze na te zdjęcia i patrze i nie wiedze zadnej anomalii :)

Basiu a czy z uszkiem Bakali jest wszystko ok?

Obrazek Obrazek Obrazek

Martwie sie :(

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

[poprzednia][następna]