FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 11, 2012 21:33 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, a te oczy? DT!!!

Dobrze zrobiłaś.

Prosimy o dt dla trzech maluszków tracących oczy..
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Sob maja 12, 2012 5:09 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, a te oczy? DT!!!

to ja tak tylko zza węgła, bo loguję się raz na ruski rok, przywitam się na jednym z ulubionych wątków..
ale czytam namiętnie :twisted: i chylę czoła

za kocie sprawy :ok: i maluchy - biduchy :ok:

kikkera

Od: Sob kwi 18, 2009 10:33

Post » Sob maja 12, 2012 9:34 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, a te oczy? DT!!!

Wczoraj, zanim zdążyłam wrócić z pracy, pani od "pana" zabrała z lecznicy tę kotkę, którą przedwczoraj przyniosła na sterylkę. Trochę za wcześnie po zabiegu, poza tym trochę szkoda, ze kotka wróciła w ten syf, ale i tak nie było jej dokąd zabrać, a lecznica wydała osobie, która kotkę przyniosła...
Tak więc u "pana" są na pewno 2 koty - pingwinek chłopczyk i ta kocica "z odrobiną rudego", matka zabranych kociaków. Nie wiem, co jeszcze :( - niestety, do upijania "pana" się nie nadaję, a na trzeźwo "pan" twierdzi, że więcej kotów nie ma. Pani to potwierdza. Ale ja myślę, ze tam jeszcze są jakieś koty...

bordo- :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob maja 12, 2012 18:56 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, a te oczy? DT!!!

A ja dalej o kotach z Piotrkowskiej. Zadzwoniła sąsiadka, zbulwersowana, bo wczoraj na oknie widziała PIĘĆ kotów, w tym dwa mniejsze, jakby kociaki. Ustaliłyśmy, że jutro pani sąsiadka będzie próbowała tam wejsc i zabrać co się da w transporterze (powiedziałam, że jak nieduże, to może wsadzić 2 dojednego transportera). Rano w poniedziałek zaniosłaby zdobycz sama dolecznicy. :D
Pogadałyśmy sobie, pani stwierdziła, że dopiero teraz otwierają jej się oczy. Jest wrażliwa na krzywdę zwierząt, w domu ma psa adoptowanego ze schroniska staruszka, którego wyleczyła. Powiedziała, ze koło jej działki jest gospodarstwo, gdzie kotka ciągle rodzi, wiec ona tam pójdzie z misją sterylizacyjną (obiecałam pożyczyć transporter). Może uda się tę kotkę ciachnąc? :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob maja 12, 2012 21:40 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, a te oczy? DT!!!

jolabuk5, a ja nie podrzuciłam Ci transportera co nabyłam dla Cie na giełdzie, pewnie by się przydał......postaram się niebawem

natomiast dzis poszłam do poradni gdzie pod schodami kocica ukrywa dwoje dzieci, wejscie ma z dwu stron, jest tam ciasno i ciemno, powierzchnia spora i nic mi się dzis nie udało, z jednej strony nastawiłam łapkę by kotka lub kociak uciekając wskoczyli, z drugiej strony lezałam i kijem robiłam hałas, efekt był taki, ze kocica wyskoczyła mi niemal na twarz, a kociak lub kociaki ( powinny być dwa) schowały się nie wiadomo w jaki zakamarek tych katakumb, podkopywanie się nie miało sensu, choć zabrałam łopatkę :D, zabrałam też łapke na "motyle" licząc ze połapię w nią uciekające maluchy, a tu lipa, liczę, ze kocica wystarszona dzisiejszą akcją przeniesie dzieci do jednej z bud, jakie ustwione są w poblizu, poszło mi marnie, żałuję, bo kociaki coraz większe i starsze i dzikie na maksa pewnie bo nie mają kontaktu z człowiekiem, jutro idę znowu próbować, sobota i niedziela to jedyna szansa na akcję bez towarzystwa gapiów
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Sob maja 12, 2012 23:31 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, a te oczy? DT!!!

Zilustruję pełne poświęcenia wysyłki Bordo - przestrzeń pod podestem – tarasem na zdjęciu wygląda znacznie okazalej niż w rzeczywistości. W rzeczywistości nawet bardzo szczupła osoba tam nie wpełznie, a jeśli wpełznie - nie będzie miała żadnej możliwości ruchu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A pozostałe sprawy - też klapa. Z przytupem.

Maciuś się nie pojawił. Była tylko czarna Kasia.

Obrazek

Kotka z Dąbrowy też się nie pojawiła - pani jest tak pewna, że urodziła, że nawet nie chciała, bym zostawiła jej na kilka dni łapkę. Kociaków do uśpienia też pewnie szukać nie będzie, bo przecież i tak dużo robi, karmi tę kotkę…
Kotka z Franciszkańskiej też urodziła - karmicielka jw.

Kolejna pani, która trochę sterylizuje, trochę wyadoptowywuje - ale trochę - jest zdziwiona, że nie możemy zapłacić za ulgową sterylkę kotki wyadoptowanej przez nią do niezbyt zasobnego domu. I że nie chcemy dać karmy pani, której kotka urodziła, i trzeba karmić maluszki, a panią nie za bardzo stać. Nie mamy? Jak to, fundacja nie ma? Poprosiłam o telefon do maluszków - nie ma, to znajoma wspólnej znajomej. Poprosiłam o kontakt ze mną - wie pani, to zbyt krępujące. Czyli nawet nie ma jak zweryfikować sytuacji.

Przez przypadek dotknęłam brzuszka młodej kotki z meliny, sterylizowanej w jednej z talonowych lecznic - i włosy stanęły mi dęba. Pomijam wyjątkowo długi szew, ale rana od golenia? Nie opatrzona, a naprawdę ogromna.
Kotka już po wizycie u prawdziwego lekarza, rana opatrzona.

Obrazek Obrazek

Jedyny pozytyw – udało się zabrać maluszki tracące oczy, bo jedna p.Dr zobaczyła wczorajsze zdjęcia i nie mogła spać. Dziś wyglądały dużo gorzej, choroba od wczoraj wyraźnie się rozwinęła, dodatkowo rzężą płucnie. Ale staramy się być dobrej myśli. W łapaniu bardzo pomogła Kasia i pani, która kiedyś adoptowała jednookiego Szemroka i zobaczyła te maluszki. Na podwórku jest 6 kotów - pani ma je łapać i wozić na sterylki.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Staruszka z ruchomą głową z meliny w lecznicy siedzi wciśnięta w kąt koszyczka, wychodzi zjeść, napić się i do kuwetki tylko w nocy. Myślałam o szukaniu jej jakiegoś innego miejsca, niż ta melina, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Czy warto jej na starość fundować takie stresy. Ona tam spędziła całe życie, to jej dom, jej świat, A koty nie są tam źle traktowane - i szóstka maluszków, i trzy podrostki to ufne, nakolankowe pieszczochy – zaufanie do ludzi wyniosły z tego domu.

Trochę na pociechę -

Kociątko znalezione tydzień temu na podwórku, z którego pochodzą chore kociaki, karmione butelką przez p.Anię M. – ma już trzy tygodnie

Obrazek

Dwa domowe kociaczki wrzucone w piwniczne okienno czekają w luksusach na dom

Obrazek Obrazek

Wyszłam z domu przed 9tą rano, wróciłam po 20tej. Zmęczona i wyczerpana psychicznie. Czy to wszystko ma sens? Zrób, daj, zapłać. Kiedy i czym – a to już tylko mój problem…
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Nie maja 13, 2012 13:37 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

NO A TA RANA POOPERACYJNA TO ISTNA FUSZERKA :!: :!: :!:

GDZIE TO BYŁO ROBIONE :?: , TO TRZEBA ZGŁOSIĆ :!:, WYPUSZCZENIE DZIKIEGO KOTA Z CZYMŚ TAKIM TO SKAZANIE KOTA NA PEWNĄ ŚMIERĆ W MĘCZARNIACH :!: :!: :!: , DZIĘKI BOGU ZE DOTKNĘŁAŚ BRZUSZKA
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Nie maja 13, 2012 18:27 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

Małe Oczka nie jedzą same - trzeba karmić, bo noski pozatykane i bolące, oczy zaklejone, ale powalczymy i miejmy nadzieję, że będzie w porządku. Dzisiaj popołudniu już zaczynały nieśmiało bawić się kocykiem, więc mimo, że muszą być karmione, to mam nadzieję, że się jakoś wykaraskają.

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

Post » Nie maja 13, 2012 19:39 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

mały bazarek dla maluchów
viewtopic.php?f=20&t=142036

zapraszam :)
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Nie maja 13, 2012 20:17 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

Oj Anetko, wielkie dzięki. Przyjdź odwiedzić bobaski - jeden wyjątkowo Ci się spodoba, zobaczysz :lol:

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

Post » Nie maja 13, 2012 20:55 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

Wielkie dzięki za opiekę nad bobaskami i za bazarek :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Maluszki na podwórku pewnie miałyby jeszcze tylko kilka dni.....

Wróciłam z nieudanej łapanki kotki powypadkowej - coś ze szczęką, bo języczek zwisa z buzi, jedna łapka niesprawna.. Teren do łapania trudny, do klztki łapki ani kontenera kotka nie wejdzie.
Jutro próbujemy jeszcze raz.
Karmicielka b.sensowana.
Kciuki bardzo poproszę.

kalewala

Post » Nie maja 13, 2012 21:22 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

:ok: :ok: :ok:
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Pon maja 14, 2012 9:08 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

Kciuki - i wielki podziw dla was za całokształt, jak zawsze!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Pani sąsiadka z Piotrkowskiej zdecydowała, że będzie dziś próbować. Pożyczyła drugi transporter i liczy, że je zapełni :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon maja 14, 2012 9:12 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

jolabuk5 pisze:Pani sąsiadka z Piotrkowskiej zdecydowała, że będzie dziś próbować. Pożyczyła drugi transporter i liczy, że je zapełni :D
Przekaż wyrazy wielkiego uznania dla Pani Sąsiadki :1luvu: :1luvu: :ok: :ok:

Jakby się jej udało ustalić rzeczywista liczbę kotów...

kalewala

Post » Pon maja 14, 2012 11:58 Re: FFA Łódź 1353+108 - Maciuś ma szansę, te oczy też!

Tak wczoraj wyglądały bobaski - oczka już zdecydowanie widać, mam wielką nadzieję, że będą śliczne, czyste i widzące.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

To kocurek z działek, ten, na którego łapanie i kastrację usilnie namawiałam i namówiłam. Kocurkowi oczko pękło we wczesnym dzieciństwie, i pani myślała, ze wszystko jest ok… A w oczodole od tego czasu (rok, może dłużej) paskudziło się…
Kocurek nie jest dziki, szybko dałby się oswoić, ale pani nie może, a my nie mamy gdzie go zabrać. Na razie jest u p.Łucji, za kilka dni wraca na działki….

Bardzo chory znów jest Kiluś – to ten dziki kocur, którego rak temu w podobnym stanie długo łapała Miodalik, w końcu usnął w klatce zastawionej doniczkami z kocimiętką i innymi aromatycznymi roślinami, a potem zadomowił się, oswoił i jest kotem nakolankowo-wolierowym. Już od dawna zdrowy, z dnia na dzień dostał takiego gila - dziś prześwietlenie.

Obrazek

Ogólnie kciuki bardzo potrzebne.
Ostatnio edytowano Pon maja 14, 2012 15:08 przez kalewala, łącznie edytowano 2 razy

kalewala

[poprzednia][następna]