Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 02, 2011 20:09 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Kotka brała silne leki, dużo leków - one mogły zafałszować wyniki.
Koteńka mogła cierpieć na jakąś formę paskudnej autoagresji - choroba mogła zaatakować mięśnie, stawy, układ nerwowy - ale bez większych sugestii ze strony krwi.
Czasem nawet niewielki nowotwór, trudny do znalezienia badaniami może wywołać szereg koszmarnych objawów tzw. zespół paranowotworowy. I to nie sam nowotwór to powoduje - ale reakcja organizmu na niego.
To nie są rzeczy łatwe do zdiagnozowania, ale sekcja powinna dać jakiś obraz.

Jedno jest pewne - koteczka była bardzo, bardzo chora, nie dolegała jej blacha przypadłość.
Błąd był po stronie lekarzy - zamiast skupiać się na jednym objawie - powinni potraktować kotkę jako całość, jako jednego, całego, poważnie chorego kota.
Bo nie dosyć że tracili czas na diagnozowanie skóry - to zlecali bardzo obciążające leczenie - które nie pomagało, a zapewne mocno zaszkodziło, szczególnie tak choremu kotu :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt wrz 02, 2011 20:14 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Trzeba poczekać na sekcję.Na pewno nie sprawdzono jakiegoś parametru.U ludzi też się zdarza,że wyniki OK, a ktoś ciężko choruje.Są takie przypadki pokazywane na TLC. Oglądam, bo ciekawe.
Basię znałam tylko z forum, a ryczałam jak bóbr, wyobrażam sobie, co Wy przeżywacie.Nie obwiniajcie się, proszę.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt wrz 02, 2011 20:29 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Chcialysmy jak najlepiej, probowalysmy wszystkiego i wszystko na nic Basiula odeszla to tak bardzo, bardzo boli. Nie moge sobie z tym poradzic i caly czas mysle czy zrobilysmy wszystko ?
KOCHANA BASIENKO NA ZAWSZE ZOSTANIESZ W MOIM SERCU [*]

ObrazekObrazekObrazek

toz-police

Od: Sob sie 27, 2011 13:50

Post » Pt wrz 02, 2011 20:33 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

ewar pisze:Trzeba poczekać na sekcję.Na pewno nie sprawdzono jakiegoś parametru.U ludzi też się zdarza,że wyniki OK, a ktoś ciężko choruje.Są takie przypadki pokazywane na TLC. Oglądam, bo ciekawe.
Basię znałam tylko z forum, a ryczałam jak bóbr, wyobrażam sobie, co Wy przeżywacie.Nie obwiniajcie się, proszę.

Staramy sie nawzajem wytłumaczyc sobie ze chciałyśmy jak najlepiej, ale naprawdę wierzyłam i byłam pewna ze wyniki cos wykażą. A my nadal nie wiemy co Basi dolegało. Nie wiemy jak sobiue to wszystko tłumaczyc.
Moze nie potrzebnie zmieniłysmy lekarza, mogłysmy ja leczyc tak jak na początku. moze właśnie tu zrobiłyśmy błąd.
Moze ona dostawała w toz szczecin takie sterydy, które by ja wyleczyły, bo po tych sterydach jakos funkcjonowała. Nawet nie jakos a dobrze było w miare, miała apetyt, siedziała na kolanach.
To jest dla nas takie trudne, bo nadal nie wiemy co było przyczyna ze ona odeszła. :cry: :cry:

zaraz zeskanuje wyniki.
viewtopic.php?f=1&t=138417

Moja kochana Basieńko nigdy Cię nie zapomnę. Wygrzewaj się na słoneczku za TM.

sylwia637

Od: Sob sie 27, 2011 19:14

Post » Pt wrz 02, 2011 20:34 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

[url][URL=http://imageshack.us/photo/my-images/840/001tzn.jpg/]Obrazek[/url]

Uploaded with ImageShack.us[/url]

sylwia637

Post » Pt wrz 02, 2011 20:35 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

nic nie widac, jak tu czcionke powiększyc?

sylwia637

Post » Pt wrz 02, 2011 20:35 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

toz-police pisze:Chcialysmy jak najlepiej, probowalysmy wszystkiego i wszystko na nic Basiula odeszla to tak bardzo, bardzo boli. Nie moge sobie z tym poradzic i caly czas mysle czy zrobilysmy wszystko ?

Widzisz Guziczka w moim podpisie? No właśnie, wiem jak boli :cry: Do dziś nie mogę sie otrząsnąć. Na to tylko czas jest potrzebny. Nie da sie inaczej . Bardzo Wam współczuję, bo każdy kot, który odszedł tak własnie boli :(

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt wrz 02, 2011 20:36 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

sylwia637 pisze:nic nie widac, jak tu czcionke powiększyc?

Nacisnij razem Ctrl i +. A potem Ctrl i - (działa w drugą stronę) :ok:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt wrz 02, 2011 20:37 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

i jest jeszcze jakas interpretacja ale po angilesku. ktos zna dobrze angielski zeby szybko przetłumaczyc?

[url][URL=http://imageshack.us/photo/my-images/717/0012ns.jpg/]Obrazek[/url]

Uploaded with ImageShack.us[/url]

sylwia637

Post » Pt wrz 02, 2011 21:15 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Nie przetłumaczę, bo to tekst medyczny, trzeba bardziej się znać na medycynie, ale Basia miała nieprawidłowy wynik T4, to jest chyba jakiś hormon tarczycy wskazujący na nadczynność.

ewar

Post » Pt wrz 02, 2011 21:20 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

ewar pisze:Nie przetłumaczę, bo to tekst medyczny, trzeba bardziej się znać na medycynie, ale Basia miała nieprawidłowy wynik T4, to jest chyba jakiś hormon tarczycy wskazujący na nadczynność.

dokładnie tak. to słowo - hyperthyroidism oznacza nadczynnośc tarczycy.

czytam na internecie o nadczynności tarczycy u kotów. a moze ona miała raka tarczycy? jakie badania by to wykazały?

sylwia637

Post » Pt wrz 02, 2011 21:23 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Ale dzisiaj nic nam nie powiedziano, ze z tarczyca bylo cos nie tak
KOCHANA BASIENKO NA ZAWSZE ZOSTANIESZ W MOIM SERCU [*]

ObrazekObrazekObrazek

toz-police

Od: Sob sie 27, 2011 13:50

Post » Pt wrz 02, 2011 21:27 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

ewar pisze:Nie przetłumaczę, bo to tekst medyczny, trzeba bardziej się znać na medycynie, ale Basia miała nieprawidłowy wynik T4, to jest chyba jakiś hormon tarczycy wskazujący na nadczynność.

Niezbyt czytelny ten skan, ale T4 chyba w normie.

Natomiast jest małe przekroczenie sodu i ponad 3 krotnie jest przekroczony LDH (Dehydrogenaza mleczanowa)

http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/krew.html tu są interpretacje poszczególnych parametrów u ludzi

Edit: literówka
Ostatnio edytowano Pt wrz 02, 2011 22:07 przez Amika6, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pt wrz 02, 2011 21:35 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Aby potwierdzić nadczynność zalecają powtórzenie testu za 2-8 tyg.Wynik może wskazywać coś, ale nie musi.Tak ja to rozumiem, potrzebny jest lekarz, tu więcej łaciny niż angielskiego.Słyszałam o TH4, tu jest T4, nie wiem, co to za wskaźnik.Niemniej jednak, nadczynność tarczycy chyba nie spowodowałaby jej śmierci.

ewar

Post » Pt wrz 02, 2011 21:41 Re: Wyłysiała kotka... Basia już za TM [*] Gdzie sekcja?

Ale przecież T4 i FT4 są w normie.
Chyba tę uwagę o interpretacji wyników T4 wstawiają do każdego badania.
Krzysiekbolo

[poprzednia][następna]