Królewna Czekoladka, Krokodyle i Tygrysy (s. 103)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 12, 2006 8:44

te nowe karmy nie bardzo jej wchodzą. Saszetki jeszcze je, ale suche zupełnie ignoruje i płacze,że głodna :cry: Nie wiem co robić :?
Koty dostają posiłki w oddzielnych pomieszczeniach. Moje też przywykły do tego, że sucha karma stoi cały dziń i mogą sie częstować kiedy chcą. Teraz muszą przywyknąć do nowych porządków.
Poza tym kicia czuje sie dobrze, tuli się, mruczy, wtula pięknie w szyję, coraz lepiej podpiera sie chorą łapką, ale jak dotknę tam, gdzie boli, to gryzie i już :x Od kociej bandy raczej stroni, najczęściej okupuje parapet w swoim pokoju.
Siooo i qpka ładnnie w kuwetce, ale zakopuje z takim rozmachem, że teraz cały pokój wygląda jak kuwetka :roll:

ObrazekObrazek
Obrazek

agnes_czy

Od: Wto lip 05, 2005 13:48

Post » Sob sie 12, 2006 10:17

No właśnie...to nerkowe jedzonko jakoś kotom nie bardzo wchodzi...Będzie możliwość zrobienia Czekuni usg?
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob sie 12, 2006 11:34

Myślę, że za tydzień będzie. Na razie nie chcę jej stresować kolejną wizytą i kolejnym badaniem- za dużo tego na raz. A co USG może wykazać?
Obrazek

agnes_czy

Post » Sob sie 12, 2006 13:22

USG może pokazać w jakim stanie są nerki, czy nie ma jakiś wad itp.

U mnie cały czas jest wystawiona sucha karma ale jest to karma nerkowa. W ten sposób Szkrabka i Viki mają cały czas do niej dostęp, natomiast pozostałe jak nawet trochę jej skubną to nic im się nie stanie. Jest tylko jeden minus takiego postępowania, idzie mi trochę więcej nerkowego żarełka i kieszeń troszkę bardziej obciążona.
Co do nerkowych mokrych karm, to Szkrabka nawet chętnie je tacki nerkowe animondy. Viki nie chce żadnego mokrego dietetycznego :(
Mam nadzieję, że Czekoladka przekona się do zmiany żarełka :ok:
A jaką konkretnie suchą karmę jej kupiłaś? Jak nie ta, to może inna by jej spasowała ? Teraz najlepiej kupować małymi porcjami dopóki nie znajdziesz takiej, którą Czeko polubi :wink:
Kciuki za zdrówko Czekusi :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

gagatek

Od: Wto wrz 20, 2005 16:11

Post » Sob sie 12, 2006 15:30

RC Renal- suche i saszetki. Na razie nie wiem nawet, jaki jest wybór. Będziemy eksperymentować.
Obrazek

agnes_czy

Post » Sob sie 12, 2006 15:41

moje na renala saszetki nawet nie chciały spojrzeć :twisted: , dziczki w końcu je zjadły, natomiast animonda Szkrabci smakuje ale początkowo Hillsa k/d w puszce też jadła z apetytem, a teraz nie chce :roll:
Na szczęście karm nerkowych jest kilka do wyboru i mam nadzieję, że wkrótce trafisz na tą, którą Czeko zaakceptuje :)

gagatek

Post » Sob sie 12, 2006 15:46

Dzięki gagatko, dobrze wiedzieć, że są inne, bo dotychczas nawet sę w sklepie nie rozglądałam. Szkoda, bo przed godziną właśnie byłam w sklepie ZOO, a teraz za późno, musi biedulka do jutra wytrzymać. Czy troszkę kurczaka z ryżem nie może zjeść? Nie zmieści się w diecie?
Obrazek

agnes_czy

Post » Sob sie 12, 2006 15:53

Puszkin moze jest mieso,ale z tym lekarstwem na "i'
Gunia i Zulka&Fruzia
Obrazek Obrazek

GuniaP

Od: Czw sie 05, 2004 20:34

Post » Sob sie 12, 2006 15:56

agnes_czy pisze
Czy troszkę kurczaka z ryżem nie może zjeść? Nie zmieści się w diecie?

Zmieści się, ale razem z Ipakitine :wink: [/quote]

gagatek

Post » Sob sie 12, 2006 16:33

Agnes, nie wiem jak u Was, ale u nas karmę nerkową i inne weterynaryjne można dostać tylko w lecznicach, w "normalnych" sklepach zoo nie. Gdybyś miała jakiś problem to napisz...
Martwię się zdrówkiem Czekuni, i dlatego pytałam o usg. Gagatek już Ci odpowiedziała. Ja po usg Mruczysława troszkę się uspokoiłam, bo w nerkach nie było jeszcze widać żadnych zmian. Mietek ma już 6 lat i tak sobie myślę cichutko, a nie chciałabym kwestionować diagnozy, że Czekunia młodziutka przecież, może to "tylko" chwilowe...Z niecierpliwością będę czekać na wyniki usg i ponownego badania krwi. A czy Czeko miała robioną pełną analizę, czy tylko mocznik i kreatyninę?
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob sie 12, 2006 16:54

Miała kompleksowe badanie krwi. Wszystko inne względnie dobrze, tylko te nerkowe takie.
Pilnie mi potrzeba tego na "I" Jutro pójdę do lezcnicy, mam nadzieję, że mają.
Niunia sie pięknie ułożyła w koszyku ze "świeżo pranym" :lol: Nie mam serca jej wyganiać.
Obrazek

agnes_czy

Post » Sob sie 12, 2006 20:10

Ja mam połowę opakowania, z tym że termin ważności to czerwiec 2006...
A dokładnie jest tam napisane:"najlepsze przed..." Ponieważ to w zasadzie nie jest lek, pewnie można użyć. Jak nie znajdziesz u siebie - daj znać... A nie może być tak, że te wyniki to takie "polekowe" są? Czekunia przez dłuższy czas brała różne i może to taka reakcja nerkowa?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob sie 12, 2006 20:19

Też pytałyśmy wetkę o to- stwierdziła, że nie jest to możliwe.

Dzięki, Pixie. Myślę, że lek dostanę, bo w schronie jest. Nasz nerkowy Puszkin dostał, zastanawiam sie, dlaczego ta sama wetka Czekusi go nie zaleciła. No ale jutro na szczęscie lecznica otwarta.
Obrazek

agnes_czy

Post » Sob sie 12, 2006 20:23

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
i buziaczki dla Czekuni....
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob sie 12, 2006 20:26

a dlaczego to Czekuniu nie jesteś jeszcze zdrowa? Czu kot to ma tak czas na chorowanie? Trzeba ganiać, robic fikołki, wspinać sie na firanki i włazic do szafy a ty co? Ładnie to tak wszystkich denerwować?

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

[poprzednia][następna]