PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 17, 2009 9:22 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

tangerine1 pisze:
Jana pisze:A surowica z krwi zdrowego, regularnie szczepionego kota?

Jana, ale warto ja podac kotom, ktore nie maja jeszcze zadnych objawów choroby ?
Moze udaloby sie nawet zdobyc krew z kota ozdrowiciela
tylko nie wiem na ile ryzykowny jest taki zabieg.

Jest dużo mniej ryzykowny niż podanie caniserinu. Podaje się osocze pod skórę, nie ma takiego ryzyka wstrząsu.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw wrz 17, 2009 9:27 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Jana pisze:
tangerine1 pisze:
Jana pisze:A surowica z krwi zdrowego, regularnie szczepionego kota?

Jana, ale warto ja podac kotom, ktore nie maja jeszcze zadnych objawów choroby ?
Moze udaloby sie nawet zdobyc krew z kota ozdrowiciela
tylko nie wiem na ile ryzykowny jest taki zabieg.

Jest dużo mniej ryzykowny niż podanie caniserinu. Podaje się osocze pod skórę, nie ma takiego ryzyka wstrząsu.

echh
na kazdym polu kaszana
okazało sie, ze nasz ozdrowieniec oddawal w tym roku krew tyle razy, ze na razie juz nie moze.
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Czw wrz 17, 2009 9:28 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

To nie musi być ozdrowieniec, naprawdę. Zwłaszcza, jeżeli podawalibyście prewencyjnie.

Jana

Post » Czw wrz 17, 2009 9:39 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

na razie minimalny postep, bo udalo mi sie zamowic TFX
teraz trwaja poszukiwania krwi i weta, ktory ja poda
Obrazek

tangerine1

Post » Czw wrz 17, 2009 9:43 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Za jakieś 15 min będę wiedziała jaka jest dostępnośc TFX i Neupogenu/
Ale ceny sa koszmarne
10 ampułek TFX kosztuje 150 zł
1 ampułkostrzykawka neupogenu ta słabsza (30 chyba mln czegośtam) 260zł a mocniejsza (48 mln) 430 chyba

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw wrz 17, 2009 9:46 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Lidka, TFX bede miala w Dabrowie o 15.00
cena taka sama
na nic wiecej niestety juz mnie nie stac :(
Obrazek

tangerine1

Post » Czw wrz 17, 2009 9:53 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

A ile tego wogóle trzeba?
Mógłby ktoś określic jakie ilości są potrzebne dla jednego małaego kota?

Lidka

Post » Czw wrz 17, 2009 10:11 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Dziewczyny, ale po co Wam ten neupogen i TFX?! To się podaje w chorobie, jeżeli jest leukopenia! Trzeba by zbadać krew i zobaczyć leukocyty.

Prewencyjnie nie wolno tych środków podawać, zwłaszcza neupogenu - to silny lek i bez sensu podany może bardzo zaszkodzić.

Jeżeli nieszczepione kotki nie mają żadnych objawów choroby należy podać przeciwciała albo od rzu zaszczepić (co najmniej 3 dni po sterylce oczywiście).

Jana

Post » Czw wrz 17, 2009 10:20 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Są juz koty chore i są juz te, które nie żyją:(
Wątek katowickich niekochanych:((
Możesz powiedziec ile ewentualnie takiego leku jak TFX trzeba na kociaka?

Lidka

Post » Czw wrz 17, 2009 10:26 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

własnie Jana prosze poradz, bo ja mam metlik w głowie.

wszystkie nieszczepione koty w schronisku, bez objawów jakichkolwiek złych na oko dzis wet zaszczepił.
wszystkie oprocz trzech kotek po sterylkach wczorajszych-jak najszybciej zaryzykowac ze szczepieniem? za trzy dni?
a moze podac im tez surowice z krwi zdrowego kota albo ozdrowienca juz dzis/jutro-jesli cudem zdobedziemy.albo np carisenin?

i co z kicia po amputacjii oka w zeszłym tyg. wczoraj miała usuwany tampon, jest na enrobiofloxie 4 dzien, bo był wyciek-oczko juz ładne, kicia je, czuje sie dobrze.
co robic?

i jeszcze jeden kociak jest zasmarkany ,na betamoxie, dwu miesieczny i podrostkowa kicia, ktora dzis nie chciała jesc, ale jest dopiero trzy dni w schronisku

straszny mam chaos w głowie, nie moge sie skupic zupełnie

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Czw wrz 17, 2009 10:42 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Ja bym podała przeciwciała (czyli surowicę z krwi).
Te, które zachorowały - leczenie.

Ale dziewczyny, ja nie jestem wetem :(

Jana

Post » Czw wrz 17, 2009 10:47 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Jano-wiem,ze nie jestes, ale masz duzo doswiadczenia
oczywiscie ,ze wszystko bedziemy konsultowac z wetami
Tylko u nas cięzko o bardzo doswiadczonych w tym względzie niestety,

w schronisku ,pewnie chwilowo, nie widac chyba chorych naspewno , maluchy maja rozwolnienie, te poszczpione, ale one juz z lekka sraka przyszły, jedza, piją, rozrabiają

dzieki za rady
Ostatnio edytowano Czw wrz 17, 2009 19:00 przez Mała1, łącznie edytowano 1 raz

Mała1

Post » Czw wrz 17, 2009 13:19 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Jana pisze:Ja bym podała przeciwciała (czyli surowicę z krwi).
Te, które zachorowały - leczenie.

zrobiłabym tak samo. Nie sądzę aby surowica z krwi mogła zaszkodzić. Tylko czy macie tylu dawców?

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Czw wrz 17, 2009 19:09 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

dwa kociaki z DT-Kiwaczkowa Wania i siostra Trójeczki, ktora odeszła na pp dzisiaj dostały surowice z krwi naszej ozdrowieniowej Królewny
Została jeszcze kapka, dostał ja mały elegancik w schronisku, mocno zasmarkany, na betamoxie, ciut dostał za mało, ale pewnie lepiej za mało niz wcale, tym bardziej,ze on nie ma objawów zadnych.

na razie mamy namiary na jednego jeszcze ozdrowienca tylko, no i mysle,ze moje dwie domowe koteczki moga oddac krew ,na bank przytargałam juz nie raz pp ze schronu.
sama nie wiem, czy jutro uda sie znów akcja taka jak dzisiejsza, musze byc w pracy :?
zobaczymy. Nadal nie wiem, czy podawac surowice-kotkom po sterylkach

trzymajcie kciuki poki co za te maluchy, ktore dostały surowice

Mała1

Post » Czw wrz 17, 2009 19:39 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Maluchy dostaly surowice z krwi ozdrowienca.

A ja mam dalej metlik w glowie z TFX.
Siostra zmarłej koteczki juz zaczyna chorowac, ma biegunke, jest mniej aktywna.
Zrobilismy morfologie i leukocyty byly lekko ponizej normy.
Wetka bardzo fajna, ale bez doswiadczenia z TFX i nie potrafiła nam pomoc.
Same musialysmy podjac decyzje i koteczka dostała TFX,
nie mam pojecia czy slusznie :?
Obrazek

tangerine1

[poprzednia][następna]