Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 01, 2014 21:25 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:tego profilu fundacji AIDAA na facebooku nie ma

dziękuję Małgosiu, już poprawiłam
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Śro sty 01, 2014 21:32 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

napisałam na facebooku:

Nasza akcja jest całoroczna - dziękujemy że jesteście z nami
- zapraszamy - wpisujcie Wasze doświadczenia - prosimy o Wasze propozycje haseł, plakatów - razem możemy pomóc zwierzętom

:kotek: 832 osoby przyłączyły się do akcji Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar

dziękujemy :1luvu:
Ostatnio edytowano Śro sty 01, 2014 22:01 przez wibryska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro sty 01, 2014 21:36 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Widziałam dziś w telewizji mężczyznę - starego, siwego mężczyznę, który w sylwestra stracił oko. Opowiedział, że odpalał petardę i ona strzeliła. O mało nie spadłam z krzesła, do tej pory myślałam, że to bardzo młodzi ludzie i dzieciaki strzelają. Stary, a bez mózgu.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro sty 01, 2014 22:00 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Amica pisze:Zawsze jestem w sylwestra w domu,
nie wyobrażam sobie abym mogła zostawić koty same (i mieszkanie bez nadzoru - mieszkam na parterze, kilka lat temu ktos rzucił petardę do piwnicy i był pożar).

coś okropnego :(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro sty 01, 2014 22:35 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Tego właśnie najbardziej się boję.
A okienko piwnicznych kotów wychodzi właśnie na taki placyk między blokami.
Tam na szczęście w tym roku nie było wielu chętnych do "świętowania".
W tym roku nie zbierałam tych pozostałości, bo było jakoś tak mgliście i nieprzyjemnie. Ale zazwyczaj takie właśnie patyki zabieram do karmników jako patyczek do siadania. Niech choć tyle pożytecznego będzie. No ale w tym roku będziemy bambusiki stosować:)

Moje koty bardzo były przestraszone oprócz trzech.
Dwójka schroniskowych tymczasików po kolacji zasnęła spokojnie i żadne takie tam na zewnątrz nie wytrąciły ich z tego błogiego stanu:)
No i oczywiście Szeryf, który zawsze jest ciekawy co się dzieje. Odkurzaczowi też się spokojnie przygląda a czasem i łapką pacnie:)
Reszta garnęła się do nas, żeby być blisko.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro sty 01, 2014 23:48 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

U mnie na szczęście większość zwierzaków zniosła huki spokojnie, Lila schowała się w kociej budce (chi).

Kra zachwycona, ten pies był w poprzednim życiu zadymiarzem 8O zażądała wypuszczenia w celu oglądania pokazu fajerwerków (a byłam bardzo blisko Rynku)..... pełnia szczęścia, kwik i bieganie z podrzucaniem patycków....

Sabina (niewidoma z padaczką) która źle znosi hałas była wyciszona lekami, jest na szczęście ok, uffff......
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Czw sty 02, 2014 10:44 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

To nasz pierwszy rok z kotami, więc postanowiliśmy zostać w domu w Sylwestra i zaprosić do nas bliskich znajomych.

Moje malce były bardzo podekscytowane strzałami, które u nas już grzmiały od południa. Nie były przestraszone, ale bardzo pobudzone. Dawałam im Kalm Aid i chyba w połączeniu z zmęczeniem spowodował ogromną senność kotów od ok. 22.30. O północy schowałam malce w łazience, a kiedy po złożeniu życzeń szybko do nich zajrzałam, brykały w najlepsze po wannie i pralce :)

ufff...
Obrazek

mag.da.lena

Od: Nie lis 03, 2013 19:37

Post » Czw sty 02, 2014 18:46 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Jest ważna akcja na facebooku - prosimy przyłączcie się:
https://www.facebook.com/events/1475962642630442/

Wszyscy wiemy, co dzieje się każdego roku z petardami, fajerwerkami,
ich skutkami zdrowotnymi, toksycznymi dla środowiska oraz jakim są niebezpieczeństwem dla ludzi i zwierząt.
Każdy kto ma zwierzę wie, jakie katusze przeżywa ono podczas kanonady materiałów pirotechnicznych.
Giną ptaki, psy i koty, zwierzęta dzikie, niejednokrotnie umierają na atak serca czy dostają padaczki etc.
Aż strach myśleć o psach łańcuchowych, schroniskowych i zwierzętach gospodarskich.
Mając na uwadze,że zjawisko nasila się, a negatywne skutki tej prymitywnej mody się pogłębiają
- Fundacja na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt Mondo CANE wraz z Organizacjami Prozwierzęcymi oraz osobami fizycznymi
ma zamiar wystosować List Otwarty o całkowitym zakazie sprzedaży materiałów pirotechnicznych osobom fizycznym czy firmom.
Naszym postulatem jest by dozwolona została tylko działalność profesjonalna z zakresu używania i wykorzystywania materiałów pirotechnicznych na potrzeby imprez masowych.

WIECZOREM WSTAWIMY LIST I GORĄCO ZAPRASZAMY DO POPARCIA.

- - -

jest też grupa Dość petard, chcę żyć bezpiecznie:
https://www.facebook.com/groups/186071191599925/
Inspektor ds. Ochrony Fundacja na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt Mondo CANE - Małgorzata Frąc
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sty 02, 2014 19:16 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

I takie wydarzenie w 100% popieram.
Fajerwerki lubię, nie chciałabym z nich rezygnować w ogóle. Ale uważam, że takie pokazy powinny być przygotowywane przez profesjonalistów, w miarę oddalonym od budynków mieszkalnych (i oczywiście wszelakich przytulisk), miejscu.
20 minut strzelania w noc Sylwestrową dało by się przeżyć. Mam 12,5-letniego, schorowanego psa, który już w zeszłym roku zaczął się bać wystrzałów. Teraz, od prawie tygodnia (!), przeżywamy koszmar, bo jacyś !@#$%^ porobili sobie zapasy na "wystrzałową" zabawę :evil: Kilka razy dziennie ktoś rzuca petardą miedzy blokami - echo niesie się podwójnie. Kaj trzęsie się i sika pod siebie, gdy tylko biorę smycz do ręki i chce z Nim wyjść na spacer. O normalnym chodzeniu po dworze nie ma mowy, o załatwianiu się tam, również...
Nie muszę chyba dodawać, że większości przypadków, ci idioci, to nieletni (czasem nawet bardzo). Potem się czyta o oderwanych palcach u 11-latka...
Stanowcze TAK. Sprzedaży materiałów pirotechnicznych powinno się zakazać w sklepach, stoiskach etc.
Zwykłe petardy, których zadaniem jest tylko i wyłącznie narobienie huku, powinny być w ogóle zakazane. Kompletnie nie rozumiem, dlaczego na ulicach nie ma teraz straży miejskiej, która nie poucza takich ludzi, że Sylwester się już skończył...

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Czw sty 02, 2014 19:19 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

TREŚĆ LISTU OTWARTEGO DO PREMIERA TUSKA - WYSYŁAJCIE, GDZIE CHCECIE, WYŚLEMY TEN LIST DO WSZYSTKICH MEDIÓW.

MAIL DO KANCELARII PREMIERA kontakt@kprm.gov.pl

Szanowny Panie Premierze,

Zwracamy się do Pana z prośbą o zajęcie się sprawą nowej, krytykowanej powszechnie tradycji świąteczno-noworocznej, to jest używania materiałów pirotechnicznych, petard i fajerwerków.

Tradycja ta od kilku już lat budzi poważny sprzeciw społeczny, nie tylko wśród wielbicieli zwierząt czyli autorów tego listu.

Akcję "Nie strzelam w sylwestra" od kilku lat organizuje stowarzyszenie Empatia. Akcje takie organizuje także Fundacja VIVA. Zyskują one poparcie innych organizacji i tysięcy obywateli.
Wg danych Empatii, co roku ofiarą sylwestrowych wystrzałów pada kilkadziesiąt tysięcy zwierząt. Fundacja VIVA! Akcja dla Zwierząt twierdzi zaś, że w wyniku sylwestrowych wybuchów ginie wiele dzikich ptaków, takich jak jastrzębie, puszczyki czy sokoły gniazdujące. Serca wielu ptaków nie wytrzymują stresu i zwierzę umiera. Wiele ogłuszonych ptaków ginie też przy zderzeniu z budynkami

Co roku media proszą i ostrzegają przed skutkami sylwestrowych zabaw pirotechnicznych.
Wszyscy uważamy, że nie ma sensownego uzasadnienia dla kultywowania tradycji, nie przynoszącej nikomu, poza sprzedawcami wspomnianych materiałów, żadnych korzyści.
Nie wynikają z niej korzyści społeczne, edukacyjne, zdrowotne czy kulturalne, tradycja ta nie jest również konieczna, aby celebrować święta.

Cierpią ludzie, a najbardziej zwierzęta – wszystkie – i te kochane, mające właścicieli, i te w schroniskach, lasach i ogrodach zoologicznych. Zdarzają się przypadki zawałów serca u ludzi i zwierząt, uszkodzeń słuchu i ataki paniki. Nie wolno też zapominać, że rokrocznie w Sylwestra dyżurujące przychodnie chirurgiczne odnotowują dziesiątki, jeśli nie setki, ran szarpanych po wybuchach niewłaściwie odpalanych petard.
Ustawa o ochronie zwierząt penalizuje złośliwe straszenie i drażnienie zwierząt. Czymże, jeśli nie tym właśnie, jest urządzanie kanonad i wybuchów, w każdym w zasadzie miejscu, prawie w jednym czasie?
Organizacje pro zwierzęce powinny składać doniesienie na każdą osobę używająca materiałów pirotechnicznych. Ich odpalanie bowiem jest słyszalne w promieniu kilkuset metrów. Cierpią na tym wszystkie okoliczne zwierzęta – pupile domowe, zwierzęta gospodarskie, zwierzyna dzika, ptactwo.

Organizacja imprez masowych wymaga szeregu zezwoleń, które mają zagwarantować, że zostanie zachowane bezpieczeństwo. Nie stosuje się takich zezwoleń w przypadku stosowania przez obywateli materiałów pirotechnicznych bez żadnych ograniczeń wiekowych. Nikt nie kontroluje stanu trzeźwości osób, odpalających petardy. A strzelanie w sylwestra i przy innych okazjach to największa impreza masowa – pozostająca poza jakąkolwiek kontrolą w kwestiach dotyczących bezpieczeństwa.

Apelujemy o wprowadzenie całkowitego zakazu używania materiałów pirotechnicznych przez osoby fizyczne poza zorganizowanymi imprezami masowymi.

Nie istnieje ani jeden racjonalny argument, żeby dalej urządzano w całej Polsce kanonady, w zasadzie naruszające istniejące przepisy.

Wiele krajów europejskich z powodzeniem wprowadziło takie zakazy – bez szkody dla jakości zabaw sylwestrowych. Robią to również niektóre polskie samorządy, jednak bez uregulowań ustawowych z roku na rok będziemy odnotowywać coraz więcej negatywnych skutków tego głupiego i prymitywnego zwyczaju.

Uważamy, że Polska powinna kopiować dobre wzorce z innych krajów, szczególnie, że w rzeczonej sprawie trudno znaleźć grupy społeczne czy organizacje, które chciałyby i potrafiłyby taką tanią rozrywkę uzasadniać jakimikolwiek racjonalnymi względami.

Prosimy o pomoc zwierzętom, nie zapominając o szkodach, dotyczących również ludzi.
Panie Premierze, postarajmy się wspólnie nauczyć Polaków, że zabawa bez petard może być równie dobra. Radość manifestować można w sposób cywilizowany i bez szkody dla zwierząt i ludzi.

Marzy nam się zabawa, gdzie wzorem krajów latynoskich i południowoeuropejskich, Polacy zaczną tańczyć i śpiewać na ulicach, ze swoimi pupilami, starsi ludzie będą mogli spokojnie zasnąć, a szpitale będą miały mniej pracy z okaleczonymi.

Fundacja na RZecz Ochrony Praw Zwierząt MONDO CANE i wielu obywateli proszą o rozwiązanie powyższego problemu.

Bo choć w natłoku spraw wagi państwowej, wydawać się może, że sprawa jest błaha – nie jest taką. Budzi bowiem ogromny społeczny protest.
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sty 02, 2014 19:22 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

ja myślę, że większy efekt byłby gdyby była petycja w internecie, którą można podpisać
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sty 02, 2014 20:15 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Aia pisze:I takie wydarzenie w 100% popieram.
Fajerwerki lubię, nie chciałabym z nich rezygnować w ogóle. Ale uważam, że takie pokazy powinny być przygotowywane przez profesjonalistów, w miarę oddalonym od budynków mieszkalnych (i oczywiście wszelakich przytulisk), miejscu.
20 minut strzelania w noc Sylwestrową dało by się przeżyć. Mam 12,5-letniego, schorowanego psa, który już w zeszłym roku zaczął się bać wystrzałów. Teraz, od prawie tygodnia (!), przeżywamy koszmar, bo jacyś !@#$%^ porobili sobie zapasy na "wystrzałową" zabawę :evil: Kilka razy dziennie ktoś rzuca petardą miedzy blokami - echo niesie się podwójnie. Kaj trzęsie się i sika pod siebie, gdy tylko biorę smycz do ręki i chce z Nim wyjść na spacer. O normalnym chodzeniu po dworze nie ma mowy, o załatwianiu się tam, również...
Nie muszę chyba dodawać, że większości przypadków, ci idioci, to nieletni (czasem nawet bardzo). Potem się czyta o oderwanych palcach u 11-latka...
Stanowcze TAK. Sprzedaży materiałów pirotechnicznych powinno się zakazać w sklepach, stoiskach etc.
Zwykłe petardy, których zadaniem jest tylko i wyłącznie narobienie huku, powinny być w ogóle zakazane. Kompletnie nie rozumiem, dlaczego na ulicach nie ma teraz straży miejskiej, która nie poucza takich ludzi, że Sylwester się już skończył...

Aia współczuję biednemu Kajowi i Tobie też i dziękuję za ten wpis
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sty 02, 2014 20:41 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

W noc sylwestrową od wybuchu petard spłonęły dwa samochody w Zakopanem,
podpalono też domek letniskowy w Kościelisku. Policjanci interweniowali 51 razy.

zdjęcia:
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/1 ... a-material
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sty 02, 2014 20:47 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Magda Joanna napisała na wydarzeniu na fb:

Nie wiem, czy już ktoś to wcześniej poruszał,
ale trzeba sobie zdać sprawę z ton metali ciężkich i innych substancji wyrzucanych w powietrze,
które są następnie wdychane przez wszystko co żyje. Ludzi również.
Zastanówmy się nad wpływem na ludzkie zdrowie tych substancji.
Poruszany problem hałasu i olbrzymiego stresu dla wielu osób także jest bardzo istotny.
Ludzie również reagują nerwowo, mało tego, niektórych wystrzały mogą doprowadzić i doprowadzają do ciężkich chorób,
w tym zawałów serca (osoby starsze) oraz uszkodzenia słuchu (małe dzieci, niemowlęta szczególnie).
Osoby starsze, które mają za sobą doświadczenia wojenne kojarzą kanonady ze śmiercią i reagują panicznym strachem.
Z myślą o nich również należy podpisać tę petycję, tak sądzę...

Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw sty 02, 2014 20:53 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wibryska pisze:ja myślę, że większy efekt byłby gdyby była petycja w internecie, którą można podpisać

Tak, tak sto razy tak.

Spróbuję wykorzystać moje kontakty.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

[poprzednia][następna]