Schronisko Sosnowiec zbiórka na rzecz zwierząt w schronisku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 20, 2011 21:36 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

Nie dzwoniłam jeszcze do Piotra, bo decyzję o kocie podjęłam emocjonalnie.

Natomiast przedyskutowałam sprawę z Mężem, opłakałam zaginioną Tosie i jestem gotowa przyjąć nową kicię.

Mam tylko prośbę: doradzcie, ja myślałam o kotce rocznej-dwu letniej. A moze lepiej małego kociaka? Widzę, że Mefisto bardzo tęskni za Mamą i za każdym razem kiedy otwieram drzwi od domu wybiega i miauczy. Ciągle wyglada przez taras, podchodzi do drzwi. Jak myslecie jakie rozwiązanie jest lepsze?

ula77

Od: Śro sie 03, 2011 21:39

Post » Pon sie 22, 2011 13:46 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

Właśnie do schronu jedzie 7 maluszkow....
Brakuje jedzenia suchego mokrego brakuje funduszy na leczenie .... Schron już prawie pęka.... Ehhh...
Walczę dalej o każdego kociastego
ObrazekObrazek

jedno serce, jedna miłość - tylko MAN UTD i żona :-)

wolontariusz

Od: Pt mar 25, 2011 9:14

Post » Pon sie 22, 2011 14:32 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

Kurcze no masakra :cry:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Wto sie 23, 2011 6:16 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

ula77 pisze:Nie dzwoniłam jeszcze do Piotra, bo decyzję o kocie podjęłam emocjonalnie.

Natomiast przedyskutowałam sprawę z Mężem, opłakałam zaginioną Tosie i jestem gotowa przyjąć nową kicię.

Mam tylko prośbę: doradzcie, ja myślałam o kotce rocznej-dwu letniej. A moze lepiej małego kociaka? Widzę, że Mefisto bardzo tęskni za Mamą i za każdym razem kiedy otwieram drzwi od domu wybiega i miauczy. Ciągle wyglada przez taras, podchodzi do drzwi. Jak myslecie jakie rozwiązanie jest lepsze?

musiałaby byc to kotka przyjazna wobec dzieciaka. Mamy w schronie maluchy, kotki po sterylce - trikolor, czarna

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Wto sie 23, 2011 6:20 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

Trikolorka jest bardzo przyjazna wobec dzieci - jak na moim dyżurze przyszła rodzina z dziewczynką ok. 5-7 lat to się z nią miziała jak szalona. Gorzej, że zazdrosna o głaski - jak się ją głaszcze, inne koty nie powinny podchodzić bo prycha na nie :roll: A czarna kicia tak miziasta, że szaleństwo - wciąż głaski jej w głowie :D .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto sie 23, 2011 14:49 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

Alienor pisze:Trikolorka jest bardzo przyjazna wobec dzieci - jak na moim dyżurze przyszła rodzina z dziewczynką ok. 5-7 lat to się z nią miziała jak szalona. Gorzej, że zazdrosna o głaski - jak się ją głaszcze, inne koty nie powinny podchodzić bo prycha na nie :roll: A czarna kicia tak miziasta, że szaleństwo - wciąż głaski jej w głowie :D .

Lolisia już dawno znalazła dom.... Teraz w schronie jest inna tricolorka..... Nie wiem jako ma stosunek do dzieci
ObrazekObrazek

wolontariusz

Post » Wto sie 23, 2011 15:36 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

To myślcie, szukajcie a ja chętnie przygarnę :)

ula77

Post » Wto sie 23, 2011 18:27 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

Filomen pisze:Zakładam kolejny wątek poświęcony kotom w sosnowieckim schronisku.

11 czerwca 2010 została podpisana umowa pomiędzy Urzędem Miasta a Fundacją SOS dla Zwierząt o prowadzenie wolontariatu w schronisku.
Umowa ta to efekt wielu działań ze strony SOS, Stowarzyszenia Nadzieja na Dom oraz Fundacji For Animals, z którą wspólnie od grudnia 2009 starałyśmy się o utworzenie wolontariatu. Urząd wybrał SOS a my, Nadzieja na Dom, dzieląc obowiązki między Kocią Chatkę i schronisko, nadal pomagamy kotom w Schronisku.
Przed 11 czerwca Nadzieja na Dom pomagała nieoficjalnie kotom w schronisku od kilku lat.
Pomagają również wolontariusze nie będący członkami naszego Stowarzyszenia - każda para rąk mile widziana :ok:

Mamy świadomość, że pionierzy nie mają łatwo, że jest bardzo dużo pracy, są trudne momenty i przychodzi czasami zniechęcenie, szczególnie jak umierają koty.
Nie poddajemy się jednak łatwo, powoli ale skutecznie zachodzą zmiany.

Trudne przypadki leczymy z własnych funduszy, prosimy o wsparcie, brakuje nam pieniędzy a teraz mamy jeszcze sterylizacje i kastracje bezdomniaków
Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami „Nadzieja na Dom”
41-216 Sosnowiec Dojazdowa 26
KRS 0000365274 Regon 241717100 NIP 644 34 77 690
Konto - PKO BP SA 80 1020 2313 0000 3502 0381 9133
Wolontariusze: przy kotach pracują:
Dorotka
Alienor
Mar_tika
Felinae
Kinga
Filomen z Piotrem
kto chce dołączyć? :kotek: :kotek: :kotek: czekają a nas jest za mało

I jeszcze ja ;) Magda

MagdaMiotlinska

Od: Pon cze 27, 2011 17:34

Post » Wto sie 23, 2011 18:48 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

Witam, po popołudniowym dyżurze:

adopcje- 15 kotów się doliczyłam, chociaż wszystko biegało :), wszystkie są ok, dostały karmę i kurczaka
jeden mały kotek czarno-bialy ma cos koło oczka - futerko jest jakby przybrudzone i mokre, przymyka oczko. Nie moglam się dokładniej przyjrzec bo mi zwiał. Czarny, "fukajacy" kot/kotka (fuka tak dziwnie jakby mial/a zadyszkę) i nowa trikolorka nie sa zbyt towarzyscy względem innych kotów. Ale poza tym ok.

kwarantanna - nakarmilam lub nie karmiłam zgodnie z zaleceniam z kartek - nie karmilam kotki czekajacej na zabieg, zabralam też z klatki karmę z suchym, zostala tylko woda; 3 buraski i 2 kotki Mamuska i czarna - tylko suche, inne koty dostały kurczaka.

szpitalik - Piracik+ male kotki z sąsiednich klatek (biało-łaciate) zakropiłam i nasmarowalam oczy, wszystkie nakarmione kurczak+karma. Piracik ma się dużo lepiej - oczko wyglada już lepiej i postawił tez uszka do góry(więc chyba się pewniej czuje :), je razem z innymi kotami :wink:

To tyle, pozdrawiam :)
Mam pytanie: czy ktoś adoptowal tego czarnego kotka z górnego boxu i tego, który siedzial w klatce na kwarantannie sam( tego co dokarmialiśmy strzykawką)?

MagdaMiotlinska

Post » Wto sie 23, 2011 18:58 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

ula77 pisze:To myślcie, szukajcie a ja chętnie przygarnę :)

Jest taki kotek (lub kotka- nie sprawdzilam :oops: ) w schronisku na adopcjach, mały, bardzo ładnie umaszczony: taki burasek-tygrysek na grzbiecie i glowce, białe pogardle i brzuszek, końiec ogonka i chyba "skarpetki'. Ma też bialą plamę na nosie i nad noskiem( to jest takie charakterystyczne dla niego). Jest bardzo przyjacielski i kontaktowy. Patrzy prosto w oczy i zaczyna mruczeć, przytula się do człowieka, chodzi koło nóg. Taki akuratny do domu :ok:

Jeśli myslisz o doroslym kocie to moimi, osobistymi faworytami są: 1.czarny kot z adopcji - młody, chyba kastrowany, ale tu należy pytac Piotra Lub Ewę, zielonooki, bardzo łagodny i grzeczny, toleruje inne koty. 2. kotka biala z burymi latkami - ostatnio miala młode, ale już sa samodzielne, nie jestem pewna co do sterylizacji (ale chyba jeszcze nie), nadal ma instynkt macierzyński np dzis jej młode wyjadały jej z miski kurczaka, a ona im na to pozwlała, a sobie wyjmowala kawaleczki łapką i zjadala na boku :1luvu: to było rozczulajace, aż jej dałam inna miske, by sobie w spokoju pojadła :wink: 3. Ferdek - dorosły kot, wykastrowany, bardzo łagodny i tolerancyjny wobec innych kotów, zwlaszcza malych, jest grzeczny i mam wrażenie, ze reaguje na swoje imię. On na pewno bedzie lubił wychodzić na spacery.
Uff, to tyle. Zapraszam do schroniska, najlepiej je sobie wszystkie osobiscie zobaczyć :D

MagdaMiotlinska

Post » Wto sie 23, 2011 19:37 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

jutro rano mozna przyjść ogladac kotki do adopcji, bedzie Dorotka i Piotrek

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Wto sie 23, 2011 19:47 Re: Schronisko Sosnowiec - 46 kotów !!!! rekord

Magda wielkie dzieki za pomoc. Teraz spokojnie mogę odpocząć bo wiem że koteczki są najedzone
ObrazekObrazek

wolontariusz

Post » Wto sie 23, 2011 19:52 Re: Schronisko Sosnowiec - 46 kotów !!!! rekord

Bardzo chętnie przyjdę ale niestety w tym tygodniu rano odpada. Mogę być codziennie około 19:00. Mogę tez podjechać w sobotę lub niedziele. Zalezy mi, zeby kotek był nie wychodzacy. Straty kolejnego nie przeboleje :( i niewiem czemu ale w głowie mam kotke

ula77

Post » Wto sie 23, 2011 20:12 Re: Schronisko Sosnowiec - 33 małe koty !!! prosimy o pomoc

MagdaMiotlinska pisze:
Filomen pisze:Zakładam kolejny wątek poświęcony kotom w sosnowieckim schronisku.

11 czerwca 2010 została podpisana umowa pomiędzy Urzędem Miasta a Fundacją SOS dla Zwierząt o prowadzenie wolontariatu w schronisku.
Umowa ta to efekt wielu działań ze strony SOS, Stowarzyszenia Nadzieja na Dom oraz Fundacji For Animals, z którą wspólnie od grudnia 2009 starałyśmy się o utworzenie wolontariatu. Urząd wybrał SOS a my, Nadzieja na Dom, dzieląc obowiązki między Kocią Chatkę i schronisko, nadal pomagamy kotom w Schronisku.
Przed 11 czerwca Nadzieja na Dom pomagała nieoficjalnie kotom w schronisku od kilku lat.
Pomagają również wolontariusze nie będący członkami naszego Stowarzyszenia - każda para rąk mile widziana :ok:

Mamy świadomość, że pionierzy nie mają łatwo, że jest bardzo dużo pracy, są trudne momenty i przychodzi czasami zniechęcenie, szczególnie jak umierają koty.
Nie poddajemy się jednak łatwo, powoli ale skutecznie zachodzą zmiany.

Trudne przypadki leczymy z własnych funduszy, prosimy o wsparcie, brakuje nam pieniędzy a teraz mamy jeszcze sterylizacje i kastracje bezdomniaków
Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami „Nadzieja na Dom”
41-216 Sosnowiec Dojazdowa 26
KRS 0000365274 Regon 241717100 NIP 644 34 77 690
Konto - PKO BP SA 80 1020 2313 0000 3502 0381 9133
Wolontariusze: przy kotach pracują:
Dorotka
Alienor
Mar_tika
Felinae
Kinga
Filomen z Piotrem
kto chce dołączyć? :kotek: :kotek: :kotek: czekają a nas jest za mało

I jeszcze ja ;) Magda

Tyż prowda :ok: :D

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Wto sie 23, 2011 20:16 Re: Schronisko Sosnowiec - 46 kotów !!!! rekord

ula77 pisze:Bardzo chętnie przyjdę ale niestety w tym tygodniu rano odpada. Mogę być codziennie około 19:00. Mogę tez podjechać w sobotę lub niedziele. Zalezy mi, zeby kotek był nie wychodzacy. Straty kolejnego nie przeboleje :( i niewiem czemu ale w głowie mam kotke

Zapraszam w niedziele będe około godz 10 do 13 :D
Czy to ma byc kot dorosly czy maluszek?

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

[poprzednia][następna]