NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 05, 2010 15:29 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Dawid , dr Gubała przynajmniej trochę ma doswiadczenia z nerkowymi przypadkami w przeciwieństwie od tych poprzednich konowałow.
Ale zastanów się, ilu w Polsce jest super ludzkich lekarzy , a chorzy ludzie jadą w świat szukac lepszych , bardziej doswiadczonych.
Nie chcę Ci robić mętliku, mozesz się stosowac lub nie do moich rad.

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pt lut 05, 2010 15:29 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Następna bardzo ważna rzecz, to czytanie ulotek od leków. Na ulotce Alusalu jest wyraźnie napisane, że podaje się z jedzeniem...na każdej ulotce zą zasady podawania, czy z jedzeniem czy bez, oraz dawkowanie (to powinien dla kota wet określić, ale samemu też warto myśleć. Wet tez człowiek i czasem coś przeoczy).

No i...wiesz...osoby które się wypowiadają w Twoim wątku (ja może najmniej :wink: ) są takie mądre dlatego, że same to wszystko już "przerobiły", nauczyły się na swoich kotach. Naprawdę warto ich sluchać. I co do leków i co do dawkowania, karmienia, i różnych nowinek. Jeśli ktoś się wgłębi w jeden temat bo akurat ma chorego kota i mu zależy, to wie na ten temat nieraz dużo więcej od najlepszego weta.

Lotensil to lek na obniżenie ciśnienia. Czy Pituś miał mierzone ciśnienie? jeśli nie to warto zmierzyć.
Jak każdy lek, ma działania niepożądane

http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2636

Masz to też w ulotce. Porozmawiaj o tym z dr. Gubaą, jeśli Pituś nie miał mierzonego ciśnienia (wiem, że u kotów nerkowych często zakłada się z góry, że maja za wysokie ciśnienie w kłębuszkach nerkowych, ale moja kotka np miała niskie)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pt lut 05, 2010 15:36 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kazia pisze:Następna bardzo ważna rzecz, to czytanie ulotek od leków. Na ulotce Alusalu jest wyraźnie napisane, że podaje się z jedzeniem...na każdej ulotce zą zasady podawania, czy z jedzeniem czy bez, oraz dawkowanie (to powinien dla kota wet określić, ale samemu też warto myśleć. Wet tez człowiek i czasem coś przeoczy).

Podawałem mu wcześniej razem z jedzeniem (strzykawka + papka z karmy + alusal) :ok:
Teraz mu będę podawać zawsze gdy coś zje. 4 razy dziennie po 1/4 tabletki.

Kazia pisze:No i...wiesz...osoby które się wypowiadają w Twoim wątku (ja może najmniej :wink: ) są takie mądre dlatego, że same to wszystko już "przerobiły", nauczyły się na swoich kotach. Naprawdę warto ich sluchać. I co do leków i co do dawkowania, karmienia, i różnych nowinek. Jeśli ktoś się wgłębi w jeden temat bo akurat ma chorego kota i mu zależy, to wie na ten temat nieraz dużo więcej od najlepszego weta.

Ja sobie zdaję z tego dobrze sprawę i naprawdę analizuję wszystko co tu piszecie i to co mi Pan Gubała zlecił. To jest mój pierwszy zwierzak więc mnie sami zrozumcie, że jak chcę dla niego jak najlepiej ale czasem nie wiem kogo się słuchać - czy weta czy Was. Staram się stosować do zleceń weta i do Waszych!

Kazia pisze:Lotensil to lek na obniżenie ciśnienia. Czy Pituś miał mierzone ciśnienie? jeśli nie to warto zmierzyć.

M.in. na obniżenie ciśnienia, bo miał chyba zwiększone, ale też na kanałki nerkowe czy coś takiego. Jakoś Pan Gubała mi to tłumaczył, że ten lek nie tylko obniża ciśnienie, ale też pomaga zmuszać nerki do lepszej pracy i wypłukiwać mocznik z organizmu. Jakoś tak mi to tłumaczył na pierwszej wizycie. Nie pamiętam dokładnie...
31.08.2010 [*] Pituś. Nigdy o Tobie nie zapomnę! Kocham Cię!

DawidKRK

Od: Wto paź 21, 2008 14:37

Post » Pt lut 05, 2010 15:43 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Jeszcze jedno chcę Ci uzmyslowić , przy chorych nerkach kazdy lek,ktory podajesz nie jest prawidłowo wydalany i kumuluje się w organizmie, dlatego podaje się go mniej .
Pisalam o 1/4 tabletki famidyny , Ty piszesz ze bedziesz 1/2 podawal.
Antybiotyk ,który Pitus ma zalecony, jest bardzo silny , w ulotce do której link Ci podalam wcześniej , jest że 1/2 tabletki jest na kota
o wadze 5 kg, Twoj Pituś ma 3,5 kg i chore nerki , dopowiedz sobie resztę........................
Ten antybiotyk tezz jedzeniem powinno sie podawac.

gisha

Post » Pt lut 05, 2010 15:45 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Źle napisałem - będę mu podawać 1/4 famidyny! Skoro pan gubała zlecił mu 1/2 tabletki antybiotyku to przecież ma tyle dostawać? No dobra, może się pomylił. Napisz mi ile mam dziennie dawać tego antybiotyku pitusiowi, to zacznę tak podawać.
Ja podaję WSZYSTKO z jedzeniem lub po pitusiowi!

DawidKRK

Post » Pt lut 05, 2010 15:52 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

No ale warto czytać na ulotce, kiedy się lek podaje. Bo są leki które trzeba dawać przed jedzeniem. Po prostu pamiętaj i to sprawdzaj zawsze.

Kazia

Post » Pt lut 05, 2010 15:54 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

bede sie starac mu podawac leki po jedzeniu - nigdy na pusty zoladek ( z reszta zawsze tak robie).
to jaka dawke antybiotyku mam mu podawac!!!!!!!!!!!!!!????? juz mam totalny metlik w glowie... :evil: podawac mu 1/4 antybiotyku?

ja juz nie mam sil.. totalny metlik w glowie mi sie robi... na pw pani mi pisze inaczej troszke a ty gisha znow inaczej... zdecydujcie sie bo ja juz zglupialem !!!!!. :roll:

DawidKRK

Post » Pt lut 05, 2010 16:01 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Przy najbliższej wizycie u dr. Gubały zważ Pitusia. To bardzo ważne ile waży, od tego zależy i dawka leku, i po wadze będziesz widzial co się z nim dzieje, np jeśli chudnie.

Kazia

Post » Pt lut 05, 2010 16:19 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Famidyna - 1/4 tabletki dziennie.
Ornitil - 1 tabletka dziennie.
Lotensin - 1/2 tabletki dziennie.
Enrobioflox - 1/4 tabletki dziennie.
Alusal - 1/4 tabletki 4 razy dziennie.

Już jest ok?
Ostatnio edytowano Pt lut 05, 2010 16:27 przez DawidKRK, łącznie edytowano 1 raz

DawidKRK

Post » Pt lut 05, 2010 16:20 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Nie wiem co Ci pani na pw pisze .
Nie wiem na 100% czy to jest ten lek, którego link Ci podałam , bo Ty nie mozesz odczytac , tylko mogę się domyslac, chodzi o ten antybiotyk..
Na Twoim miejscu skonsultowalabym z wetem , zapytala czy przy wadze 3,5kg i chorych nerkach masz podawac 1/2 tabletki , czy nie lepiej zmniejszyc dawkę?Czy dr Gubała wie ile wazy Pituś?
Moja wetka z W-wy z tytulem doktorskim , mająca chore koty , tłumaczyła mi ze przy chorych nerkach trzeba dawke zmniejszac o 1/3 normalnej dawki, dzieki niej moja kotka zyla jeszcze 2,5 roku zamiast kilku tygodni.

Famidyny 1/4 tabletki!!!!!!!!!

gisha

Post » Pt lut 05, 2010 16:27 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

ok, za chwile zadzwonie do pana gubaly i spytam czy dawkowanie lekow jest odpowiednie, bo mam pewne watpliwosci. przeczytam mu rozpiske podawania lekow i powiem, ze pitek warzy 3,5kg.

DawidKRK

Post » Pt lut 05, 2010 16:32 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Pan Gubała powiedział, że to dawkowanie które mi zlecił jest odpowiednie dla mojego kota. No i co Wy na to? Jeszcze powiedział, że można lepiej zastosować Ipakitine zamiast Alusalu, ale skoro on powoduje chudnięcie, to nie będę go stosować..

DawidKRK

Post » Pt lut 05, 2010 16:40 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

przy okazji zapytaj czy nie lepiej byłoby podac zastrzyki ztego antybiotyku?

gisha

Post » Pt lut 05, 2010 16:41 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

:( :( :(

Zrobisz Dawid co zechcesz, ale mnie wet tez kiedys powiedział, na sugestie wyczytane w internecie, to nich pani leczy kota przez internet :(

Powtarzam ostatni raz , w Polsce weci na nerkach sie nie znają, a sugestię podawania ipakitine (ogromnie krytykowana w USA) zamiast Alusalu, nie będe komentowac
Ostatnio edytowano Pt lut 05, 2010 17:03 przez gisha, łącznie edytowano 1 raz

gisha

Post » Pt lut 05, 2010 16:44 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

gisha pisze::( :( :(

a ta mina czemu? wiesz, ze jako jedyna w tym temacie robisz mi metlik w glowie? :/ ja juz kompletnie nie wiem czy mam podawac leki wedlug zlecenia weterynarza czy wedlug ciebie :( totalny chaos!! :/

a co do zastrzyku to spytam jak bede kolejny raz dzwonic

DawidKRK

[poprzednia][następna]