SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 05, 2009 22:43

moje dziewczyny te puszki dostaja na smaka... zyja raczej na suchym, a Bubus to najchetniej by jadal nasze... :twisted: dsotaje kuraka surowego i jego czesci oraz wolowinke...
Video do naszej ksiazki, dla tych co w langlidzu...
http://www.youtube.com/watch?v=JzWxhZ0h ... e=youtu.be

Aleksandra LM

Od: Śro sty 09, 2008 21:53

Post » Wto maja 05, 2009 23:02

Moje też Almo raz na jakiś czas, a na pewno nie codziennie :-)

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Czw lip 09, 2009 21:40

a moja na suchej karmie First class i dokładamy Almo natur

alik78

Od: Wto lip 07, 2009 20:11

Post » Pon lip 13, 2009 17:26

wiecie co... doradźcie
wczoraj wetka powiedziala mi ze najlepsza karma to ta "weterynaryjna" RC Weaning. (19pln/400g) i ze ona ma wszystko co kotu potrzeba i nie trzeba zadnych dodatków do niej dawac itp, ze kot powinien monotematycznie jesc, czyli jedno i to samo, wtedy nie bedzie problemów z jelitami itp.
no i zgłupiałam troszkę
sąsiadka kociczkę karmi tymi karmami "sklepowymi" Perfect fit czy jakos tak, suchymi, (13pln/400g) i kota jest super zdrowa, do tego dostaje paste malt i te "usteczka" i nic jej nie jest

moje kocie ma 8 tyg. dostalam próbkę tego RC weaning... , wczesniej dałam jej tą Perfect Fit. Daję jej po trochu mleczka Whiskasa. Wiem że w poprzednim domu jadła saszetki "sklepowe".....

na innym forum jakis user nastraszyl mnie ze te karmy "weterynaryjne" to zdziersto i nie są takie zdrowe, ze potem koty chorują i sie wszyscy zastanawiają "dlaczego kot chory" jest i ze to niby wina tych karm.....

to ja nie wiem juz co dac, zeby temu kotu nie zaszkodzic....

neva123

Od: Nie lip 12, 2009 2:26

Post » Pon lip 13, 2009 20:21

neva123 pisze:wiecie co... doradźcie
wczoraj wetka powiedziala mi ze najlepsza karma to ta "weterynaryjna" RC Weaning. (19pln/400g) i ze ona ma wszystko co kotu potrzeba i nie trzeba zadnych dodatków do niej dawac itp, ze kot powinien monotematycznie jesc, czyli jedno i to samo, wtedy nie bedzie problemów z jelitami itp.

Nie jestem ekspertem, ale pracowałam w służbie zdrowie i podejrzewam, że mechanizm jest ten sam :wink: Rozejrzyj się po gabinecie swojego weta, spójrz na tablice, plakaty, długopisy, fartuch, karteczki... jakiej firmy logo widnieje na tych rzeczach?
Byłam kiedyś u weta, mówił to samo co Twój. Jego gabinet wyglądał jak składzik przedstawiciela handlowego RC :wink:
Nie twierdzę, że RC jest złą karmą, ale nie można dać się zwariować :wink:
W kocim ABC powinny być odnośniki do tematów o kocich dietach :)
Polecane Karmy
Whiskas i Kitekat, dlaczego nie.

Abudabi

Od: Sob lut 07, 2009 14:00

Post » Pon lip 13, 2009 20:24

zdzierstwo to fakt, bo są tańsze karmy (lub w podobnej cenie) a mają lepsze składy niż RC. A RC jest ciągle polecane przez wetów i nie tylko, jako super karma, która obecnie ma dość słaby skład...
taka moja subiektywna opinia....
Perfect fit jest gorszy do RC ;) najlepiej poszukaj jakiejś karmy z dużą zawartością mięsa, a przystepnej dla Ciebie cenie (duża, to dla suchego tak powyżej 40%, dla mokrego powyżej 60-70% więc whiskasy odpadają ;))
Ja swojemu podaję (lub podawałam) z suchych: Acanę, Orijena, teraz mam zamiar zacząć na dobre z Taste of the Wild :twisted: , był przez jakiś czas na RC, Sanabelle (ale sierść bardzo się pogorszyła)...

i co do zmienności: ja zmieniam, tylko że powoli, urozmaicam: nie jest ciągle na suchym, dostaje mięso, ryby, itd
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pon lip 13, 2009 20:44

Abudabi, tak tak, znam ten patent, fakt że cały gabinet jest w karmach RC :wink: dzięki za linki, oba już zdążyłam przestudiowac... ale w tej tabeli ostatnia aktualizacja była datowana na 2004r wiec to też niemiarodajny spis

Aniołku tej Acany i Orijeny nawet w tej tabeli nie ma wiec nie mialam pojecia.
a który smak polecasz? bo boje sie ze po rybach siuski beda bardziej cuchnac

neva123

Post » Pon lip 13, 2009 20:50

A ja znowu o karmach urinary....
Moje koty maja przewlekle problemy z struwitami. Niektore sa juz dlugi czas na hill's s/d (rozpuszczajacym), u innych uporalismy sie juz z kamieniami, weterynarz radzi aby dozywotnio karmic koty leczniczym hill'sem c/d. Ponoc o gwaltowny nawrot choroby nie trudno.... ja jednak mam mieszane uczucia :(
Od razu zaznaczam,ze moj weterynarz nie jest dystrybutorem owej karmy :lol: Sprzedaje rozne lecznicze karmy, ta akurat moim kotom sluzy i skutecznie rozpuszcza kamienie.
Czy ktos jest w podobnej sytuacji? lecznicza karma dozywotnio??
Mam tyle przed sobą
Mój Bóg odnalazł mnie
Lecz nie wiem naprawdę
Kim jest
Jeśli możesz mi pomóc
Nie odmawiaj, nie mów nie
Tak mi Ciebie brak
KOCIARNIA

Emilka

Od: Pt sty 10, 2003 20:42

Post » Pon lip 13, 2009 20:55

neva123 pisze:

Po rybnej nie ma zmiany w zapachu :lol:
Mój kot cały czas na Orijenie rybnym, sama karma bardzo przyjemnie pachnie. Jak dla mnie patrząc na skład - jest to najlepsza sucha karma dostępna na polskim rynku

A Taste of The Wild podobno ma około 36% mięsa - ale nikt mi nie potrafi podać dokładnej ilości

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Pon lip 13, 2009 21:43

neva123 pisze:Abudabi, tak tak, znam ten patent, fakt że cały gabinet jest w karmach RC :wink: dzięki za linki, oba już zdążyłam przestudiowac... ale w tej tabeli ostatnia aktualizacja była datowana na 2004r wiec to też niemiarodajny spis

Moje jedzą orijena tego normalnego, rybnego nie testowaliśmy (jeszcze). Następny wór będzie rybny. Jest ok.
Ostatnio TŻ nakarmił koty kitekatem, po wejściu kotów do kuwety nie dawałam rady z wietrzeniem mieszkania 8O

Co do spisu, nie jest taki dramatyczny, chociaż faktycznie...
Bosh Sanabelle zdarzało mi się kupować w dobie kryzysu finansowego, w hurtowni pod pracą 8zl/kg. Teraz już całkiem przeszliśmy na Orijena, wydaje się być bardziej "wydajny" :) Poza tym naczytałam się o karmach na wagę i staram się unikać.
Z mokrych kupuję wzbudzającą wiele kontrowersji, Bozitę w kartonikach. Koty dostają ją rano. Potem suche, wieczorem mięso.

Abudabi

Od: Sob lut 07, 2009 14:00

Post » Pon lip 13, 2009 21:54

Moja panny wcinaja aktualnie acanę w wersji bezzbożowej (smak praire feast), poprzednio pół roku były na taste of the wild a jeszcze poprzednio - orijen. Tak sobie zmieniamy smaki, karmy z podobnej półki cenowej i jakościowej. Do tego kupuje właśnie bozitę w kartonikach i wg mnie to dobra karma. Wieprzowina przetworzona termicznie bądź z przebadanych (bez wirusa choroby Aujeszkyego) jest bezpieczna, a przy tym rzadko wywołuje alergie pokarmowe :roll:
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pon lip 13, 2009 22:11

neva123 pisze:Abudabi, tak tak, znam ten patent, fakt że cały gabinet jest w karmach RC :wink: dzięki za linki, oba już zdążyłam przestudiowac... ale w tej tabeli ostatnia aktualizacja była datowana na 2004r wiec to też niemiarodajny spis

Najlepiej kup małe paczki i zobacz, co kotu będzie odpowiadać ;)
bo np mój kot jadł starą Acanę, teraz 'nową' (o ulepszonej recepturze ponoć) jadł bo musiał, chodził, miauczał, był głodny ale ją jadł jako ostateczność ;)
Próbuj z Acaną, Orijenem, TOTW, Chicken Soup (też niektórzy polecają), szukaj karm, które mają dużą zawartość mięsa, porównuj składy ;)
Bo każdemu kotu odpowiada co innego
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pon lip 13, 2009 22:53

dziękuję pięnie za rady, zaraz wszyskto spiszę i popatrze w moich 2 zoologikach na osiedlu, może w którymś znajde i przepatrze wszystkie wory po kolei względem składu :-) wkońcu klient nasz pan ;-)

ps. wlasnie przegląam opis Orijen. no i niby piszą ze miesko to 75% (to jedyna liczba konkretna w tym opisie) a w skladzie jest mączka z kurczaka, mączka z indyka, mączka z łososia i ryby z północnych jezior, a z tego artykułu http://www.vetopedia.pl/article46-1-Jak ... karme.html wynika że to są wypełniacze a ryby powinny byc tylko oceaniczne i żeby unikac tego w karmach 8O zgłupiec można od tylu sprzecznych informacji :-)
ale coś znajde, wszystko bede po 50gram kupowac (w ramach dziennej porcji, i zobaczymy jak kota zareaguje)

póki co powiem wam że kota jak wczoraj strzeliła pierwszego kupala to byl wzorowy a teraz po tych chrupach co jej daje to takie rzadziaki wali..... wiec te zdecydowanie odpadają...
a ile dni musi kot pojesc karme zeby mozna bylo zaobserwowac reakcje organizmu (ewentualne biegunki) bo ze smakiem to napewno odrazu zauwaze

neva123

Post » Wto lip 14, 2009 5:37

Emilka pisze:A ja znowu o karmach urinary....
Moje koty maja przewlekle problemy z struwitami. Niektore sa juz dlugi czas na hill's s/d (rozpuszczajacym), u innych uporalismy sie juz z kamieniami, weterynarz radzi aby dozywotnio karmic koty leczniczym hill'sem c/d. Ponoc o gwaltowny nawrot choroby nie trudno.... ja jednak mam mieszane uczucia :(
Od razu zaznaczam,ze moj weterynarz nie jest dystrybutorem owej karmy :lol: Sprzedaje rozne lecznicze karmy, ta akurat moim kotom sluzy i skutecznie rozpuszcza kamienie.
Czy ktos jest w podobnej sytuacji? lecznicza karma dozywotnio??

ja daję przemiennie, czyli fajna sucha, a potem parę dni urinary, albo choć to nieco kontrowersyjne, mieszam żarełko...

ale niestety podstawą jest różne mokre, bo wet sugerował, że tak będzie najlepiej...

Kilka lat temu, jak poprzedni kot miał problemy, to wet też mówił o urinary dożywotnio, teraz już nie...

neva123 pisze:dziękuję pięnie za rady, zaraz wszyskto spiszę i popatrze w moich 2 zoologikach na osiedlu, może w którymś znajde i przepatrze wszystkie wory po kolei względem składu :-) wkońcu klient nasz pan ;-)

ps. wlasnie przegląam opis Orijen. no i niby piszą ze miesko to 75% (to jedyna liczba konkretna w tym opisie) a w skladzie jest mączka z kurczaka, mączka z indyka, mączka z łososia i ryby z północnych jezior, a z tego artykułu http://www.vetopedia.pl/article46-1-Jak ... karme.html wynika że to są wypełniacze a ryby powinny byc tylko oceaniczne i żeby unikac tego w karmach 8O zgłupiec można od tylu sprzecznych informacji :-)
ale coś znajde, wszystko bede po 50gram kupowac (w ramach dziennej porcji, i zobaczymy jak kota zareaguje)

póki co powiem wam że kota jak wczoraj strzeliła pierwszego kupala to byl wzorowy a teraz po tych chrupach co jej daje to takie rzadziaki wali..... wiec te zdecydowanie odpadają...
a ile dni musi kot pojesc karme zeby mozna bylo zaobserwowac reakcje organizmu (ewentualne biegunki) bo ze smakiem to napewno odrazu zauwaze

nie zamartwiaj się tak tym składem, to dobra karma...
ze sklepami zoologicznymi i ich zaopatrzeniem to mogą być kłopoty, największy wybór jest jednak na necie.

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Wto lip 14, 2009 17:30

no dobrze kupilam 100gr Orijen, na "spróbowanie"
tylko nieh mi ktos teraz powie jak ja mam to dawac, w tej chwili kot je to PerfectFit, jest to kociak wiec nagle mu nie moge zmienic, wiec co? dodawac po kilka ziarenek narazie i stopniowo zwiekszac proporcje np w ciagu tygodnia? wystarczy? czy odrazu pół na pół albo coś?
bosh tyle kotów było i nic nie pamietam kompletnie....
na dodatek kot dzis dostaje 3 dawke odrobaczenia, wiec pewnei to tez na żołądek wpływa i moze mi zaburzyc obraz reakcji na jedzenie.
:roll:

neva123

[poprzednia][następna]