SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 17, 2013 19:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Chyba w hurtowniach zabraklo PoN, bo w dwoch netowych sklepach nima, trzeba czekac. U mnie jakos poszlo 2 kg i chcialam kontynuowac. Z desperacji kupilam w sklepie troche TOTW po jakiejs chorej cenie duzo wyzszej od RC, choc w necie jest akurat odwrotnie. I - o dziwo- mlodszy sie ucieszyl, choc wczesniej czesciej go widzialam przy misce babci z RC niz przy PoN. ;) Zobaczymy, co dalej.

Kolejny "udany" zakup to smalec gesi, dodany nawet do chetnie jedzonych puszeczek Gourmet Gold zbrzydzil koteczkom posilek. Chyba wymiekam. Jak w tym dowcipie "co mamy z gesi?" - co mam zrobic z tym smalcem? :mrgreen:

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Śro lip 17, 2013 19:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Arcana pisze:Kolejny "udany" zakup to smalec gesi, dodany nawet do chetnie jedzonych puszeczek Gourmet Gold zbrzydzil koteczkom posilek. Chyba wymiekam. Jak w tym dowcipie "co mamy z gesi?" - co mam zrobic z tym smalcem? :mrgreen:

zjeść. nie wiem jak Ty, ale ja kocham smalec :ryk:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro lip 17, 2013 20:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Chcesz smalec? To pudeleczko wielkosci kostki smalcu. Moge Ci kupic wiecej. Mam swietna budke z drobiem przy Hali Mirowskiej, tam jest wszystko, nawet krew na czernine :mrgreen:

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Czw lip 18, 2013 12:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

słuchajcie, jeśli Łajza jest uczulony na białko z kurczaka oraz na tłuszcz z kurczaka (co najmniej na wygotowany rosołek), czy jest sens ryzykować podawanie mu żółtka z jaja kurzego? nie chcę tego robić, jeśli ryzyko jest wysokie - jego alergia objawia się wydrapanymi strupami w okolicy szyi i łebka.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw lip 18, 2013 12:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Boo pisze:Ponieważ się poddałam dysponuję znaczna ilością karmy PoN Meadowland Mix. Karma otworzona około 2 miesięcy temu, bardzo szczelnie zamknięta, przechowywana w ciemnym, z dala od źródeł ciepła. Przez ten czas otwierana może z 2-3 razy góra. Odsprzedam i wyślę wszelkie ilości, większe czy mniejsze :)

Się przypomnę bo wciąż mam :oops:

A dziś na ZooPlusie wyczaiłam coś takiego: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ys_kitchen

Wygląda, na pierwszy rzut oka, interesująco.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw lip 18, 2013 12:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Boo pisze:A dziś na ZooPlusie wyczaiłam coś takiego: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ys_kitchen

(ryba) co najmniej 65% mięsa lub ryby z hodowli organicznych: organiczne mięso (30%), organiczny kurczak (10%), organiczne mięso z indyka (15%), organiczna wieprzowina (10%), organiczna spirulina, karagen, tauryna, składniki mineralne, witaminy.
(jagnięcina) co najmniej 60% mięsa z hodowli organicznych: organiczna jagnięcina (30%), organiczna wołowina (20%), organiczne wątroby kurczaka (5%) i organiczne mięso wieprzowe (5%), organiczna marchew (4%), organiczny mniszek lekarski, organiczna pokrzywa, organiczna spirulina, karagen, tauryna, składniki mineralne, witamina E.
kurczak odpada dla alergików, wieprzowina odpada dla każdego. jak dla mnie zawartość wieprzowiny absolutnie skreśla tę karmę, mam świra na punkcie wścieklizny rzekomej.
plus w rybie "organiczne mięso 30%" to co to jest? w jednej partii będzie kurczak, w innej dorsz?
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw lip 18, 2013 12:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:słuchajcie, jeśli Łajza jest uczulony na białko z kurczaka oraz na tłuszcz z kurczaka (co najmniej na wygotowany rosołek), czy jest sens ryzykować podawanie mu żółtka z jaja kurzego? nie chcę tego robić, jeśli ryzyko jest wysokie - jego alergia objawia się wydrapanymi strupami w okolicy szyi i łebka.

Magnolia po kurczaku w kuwecie generuje armagedon - nawet po rosole (to znaczy generowała, bo teraz już nie tknie), a żółtka je 1-2 w tygodniu, a jak jest atak herpesa - codziennie. I po żółtku zero problemów. Ja też nie mogę kurczaków, a jajko tak. Nawet wg diety grup krwi grupa krwi B nie może kurczaków, a jaja jak najbardziej, bo to inne białka. Więc ja bym spróbowała.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw lip 18, 2013 12:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:
Maupa pisze:słuchajcie, jeśli Łajza jest uczulony na białko z kurczaka oraz na tłuszcz z kurczaka (co najmniej na wygotowany rosołek), czy jest sens ryzykować podawanie mu żółtka z jaja kurzego? nie chcę tego robić, jeśli ryzyko jest wysokie - jego alergia objawia się wydrapanymi strupami w okolicy szyi i łebka.

Magnolia po kurczaku w kuwecie generuje armagedon - nawet po rosole (to znaczy generowała, bo teraz już nie tknie), a żółtka je 1-2 w tygodniu, a jak jest atak herpesa - codziennie. I po żółtku zero problemów. Ja też nie mogę kurczaków, a jajko tak. Nawet wg diety grup krwi grupa krwi B nie może kurczaków, a jaja jak najbardziej, bo to inne białka. Więc ja bym spróbowała.

no dobra. surowe, sparzone wcześniej?
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw lip 18, 2013 12:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Myjesz skorupkę w ciepłej wodzie szczoteczką i z jakimś detergentem (przy okazji ręce) i dobrze spłukujesz; później 20-30 sek. we wrzątku. Ja takie jem od dziecka i nigdy mi się nic nie stało (a kupujemy gł. takie bez pieczątek ze wsi z powodu walorów smakowych i wstrętu do wszystkiego o smaku mączki rybnej). Żółtko dajesz kotu (możesz roztrzepać z odrobiną przegotowanej wody), a białko zbierasz do pojemniczka w zamrażarce; jak uzbierasz 5-6, to robisz pyszny sernik na białkach (puchaty i lekki); białek surowych nie polecam - mają awidynę (unieczynnia biotynę /wit. H/ i utrudnia jej wchłanianie). Dobrze do jajka dosypać mielonych skorupek - tak na czubek noża, żeby fosfor spacyfikować.
...

czarnekoty123

Post » Czw lip 18, 2013 13:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:Myjesz skorupkę w ciepłej wodzie szczoteczką i z jakimś detergentem (przy okazji ręce) i dobrze spłukujesz; później 20-30 sek. we wrzątku. Ja takie jem od dziecka i nigdy mi się nic nie stało (a kupujemy gł. takie bez pieczątek ze wsi z powodu walorów smakowych i wstrętu do wszystkiego o smaku mączki rybnej). Żółtko dajesz kotu (możesz roztrzepać z odrobiną przegotowanej wody), a białko zbierasz do pojemniczka w zamrażarce; jak uzbierasz 5-6, to robisz pyszny sernik na białkach (puchaty i lekki); białek surowych nie polecam - mają awidynę (unieczynnia biotynę /wit. H/ i utrudnia jej wchłanianie). Dobrze do jajka dosypać mielonych skorupek - tak na czubek noża, żeby fosfor spacyfikować.

piąteczka :mrgreen:
a z białek wolę bezę. tyle że ja jestem tak niekuchenna, jak tylko jesteś w stanie sobie wyobrazić, więc po prostu je wyleję, od jednego straconego białka budżet się nie zawali ;)
a gdybym podała żółtko jak w konsystencji jajka sadzonego, to co się dzieje z wartościami odżywczymi? Łajza mi czasem talerze wylizuje po takim śniadaniu.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw lip 18, 2013 13:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpołomska - a mogłabyś przepis na ten sernik? Na pw ewentualnie? bo mi zostają te białka i muszę potem usmażyć takie sadzone bez żółtka - nie przepadam, a nie wyrzucę bo tego nie znoszę robić.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw lip 18, 2013 13:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:
Boo pisze:A dziś na ZooPlusie wyczaiłam coś takiego: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ys_kitchen

(ryba) co najmniej 65% mięsa lub ryby z hodowli organicznych: organiczne mięso (30%), organiczny kurczak (10%), organiczne mięso z indyka (15%), organiczna wieprzowina (10%), organiczna spirulina, karagen, tauryna, składniki mineralne, witaminy.
(jagnięcina) co najmniej 60% mięsa z hodowli organicznych: organiczna jagnięcina (30%), organiczna wołowina (20%), organiczne wątroby kurczaka (5%) i organiczne mięso wieprzowe (5%), organiczna marchew (4%), organiczny mniszek lekarski, organiczna pokrzywa, organiczna spirulina, karagen, tauryna, składniki mineralne, witamina E.
kurczak odpada dla alergików, wieprzowina odpada dla każdego. jak dla mnie zawartość wieprzowiny absolutnie skreśla tę karmę, mam świra na punkcie wścieklizny rzekomej.
plus w rybie "organiczne mięso 30%" to co to jest? w jednej partii będzie kurczak, w innej dorsz?

Nie wszystkie koty mają alergię na drób.

Aujeszki pada w 100 stopniach. Myślę, że mięso w karmach mokrych jest podgrzewane co najmniej do setki. Spotkałam się także z innymi karmami zawierającymi w sobie ileś tam wieprzowiny, więc jest ona czasem używana do produkcji karm dla psów i kotów.

I tak, w porównaniu do wielu, karm mają nieźle opisany skład. Tacki z rybą nie trzeba kupować ;)
Obrazek

Boo

Post » Czw lip 18, 2013 13:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Z tego, co wiem, to Ajuszki przy gotowaniu 1 130-140 stopni, ale producenci karm (tych dobrych jak ta), zwykle gotują na parze (para szybciej wszystko tępi i w znacznie niższej temperaturze, bo głębiej wchodzi - dlatego tak łatwo się nią poparzyć paskudnie - dużo gorzej niż wrzącą wodą). W każdym razie to producent dobrych suplementów do BARF, więc nie sądzę, żeby ryzykował reputację. Poza tym być może badają wieprzowinę pod tym kątem (dla ludzie się nie bada, bo nie wirus jest groźny dla ludzi).

Przepis na sernik (podam jakby i inni mieli problem co z białkami?); białka oczywiście można w pojemniczku czy nawet woreczku zbierać dodając je kolejno, ale cały czas lepiej w zamrażalniku trzymać: prawidłowo przechowywane jajko jest sterylne, ale tylko do czasu otwarcia.

Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik,
- 1 szklanka cukru (lub lepiej, bo zdrowiej: ksylitolu),
- 1 szklanka białek (5-7 sztuk zależnie od wielkości jaj),
- 4 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej lub ewentualnie budyniu bez cukru.
Dodatkowo można dodać 100g mielonych migdałów i 1/2 kostki masła.

Wykonanie:
Białka rozmrażamy (o ile nie korzystamy ze świeżych). Masło ucieramy z cukrem. Do twarogu dodajemy wszystkie składniki oprócz białek oraz utarte masło. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę (najlepiej dodać szczyptę soli - łatwiej się ubija) i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej na dole papierem pergaminowym lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (tylko dno - boki mają być bez papieru, smarowania itp.). Pieczemy około godziny (wersja bez migdałów i masła) do półtorej godziny (wersja z masłem i migdałami) w temperaturze 160-170 st. Jeśli góra już jest mocno przyrumieniona, a jeszcze nie koniec pieczenia (dot. szczególnie wersji z migdałami), można górę nakryć papierem pergaminowym.

Sernik jest taki delikatny i puchaty... i pyszny! Oczywiście można po wierzchu czekoladą pociągnąć czy lukrem jeśli ktoś lubi - kwestia fantazji.
...

czarnekoty123

Post » Czw lip 18, 2013 13:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Już mam ochotę i się zaplułam :mrgreen:
Obrazek

Boo

[poprzednia][następna]