Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Kociara82 pisze:a nie umiesz sie odezwac do tych ludzi i powiedziec, ze takie cos jest karalne? Nie umiesz zglosic tego do jakiegos TOZ-u? A jestes pewna, ze jak ty nie bedziesz tam karmic czy ktokolwiek inny to ci ludzie i tak nie spelnia swoich grozb?!
Liwia_ pisze:Miejsce do przetrzymania po sterylkach jest sprawą zasadniczą, bez tego ciężko zacząć cokolwiekGdyby znalazła się np piwnica, garaż, strych w okolicy zamieszkania Justyny, można byłoby próbować organizować łapanie. Może czyta nas ktoś ( i tu już niekoniecznie z samej Rudy, kto ma możliwość udostępnienia takiego miejsca? Albo ktoś, kto mógłby zapewnić tym kotom dt po zabiegach? To nie jest kwestia długiego tymczasowania, wystarczy właściwie miejsce na klatkę...
Gdyby ktoś chciał i mógł pomóc Justynie w spłacie mandatu - bardzo proszę o pw, podam nr jej konta.
Kociara82 pisze:na szczescie nie bylo takiej potrzeby bo w mojej okolicy jest na szczescie wiele miejsc, gdzie koty w miare spokojnie sobie bytuja. Ale gdyby zaszla taka potrzeba-tak latwo nie daje za wygrana.
terenia1 pisze:Liwia_ pisze:Miejsce do przetrzymania po sterylkach jest sprawą zasadniczą, bez tego ciężko zacząć cokolwiekGdyby znalazła się np piwnica, garaż, strych w okolicy zamieszkania Justyny, można byłoby próbować organizować łapanie. Może czyta nas ktoś ( i tu już niekoniecznie z samej Rudy, kto ma możliwość udostępnienia takiego miejsca? Albo ktoś, kto mógłby zapewnić tym kotom dt po zabiegach? To nie jest kwestia długiego tymczasowania, wystarczy właściwie miejsce na klatkę...
Gdyby ktoś chciał i mógł pomóc Justynie w spłacie mandatu - bardzo proszę o pw, podam nr jej konta.
Liwia_ miejsce do przetrzymywania po sterylkach wg mnie jest raczej sparwą wtórną, bo jeśli Justyna jest sama to nie da rady oporządzić tego wszystkiegonie chcę się wymądrzać
ale jeśli nawet takie miejsce sie znajdzie - to trzeba koty łapać, wozić na sterylki, przywozić ze sterylek, pomieszczenie sprzątać, dawać kociakom jeść, na to wszystki są potzrebne pieniądze, nie mówię o płatnościach za lokal, media, żywienie, żwirek - i co się stanie jak się okaże że nie każdy z kotów może wrócić na wolność bo nie jest dzikusem, a nie daj Boże jak koty po sterylkach zaczną chorować - i tu powstanie dylemat wypuścić chore co dalej...,
mnie się osobiście wydaje po moich doświadczeniach jakie mam że przede wszystkim trzeba zorganizować choć ze trzy , cztery osoby które będą doglądały kociaków, będą łapały, będą służyły transportem, bez tego nawet z pomieszczeniem Justyna nie da rady sama![]()
My kiedyś tam zaczynałyśmy od piwnicy w bloku - i znalezienie miejsca było mniejszym problemem niż obsługa tego wszystkiego.
Ja też dorzucę się do mandatu prosze o dane do konta na pw, żałuję że nie mogę więcej pomóca w jakiej dzielnicy Rudy Justyna mieszka - bo Ruda to takie dziwne miasto z wieloma dzielnicami bez żadnego centrum
Liwia_ pisze:Tak sobie myślę, by zacząć od podstaw, od miau, stworzyć nowy wątek w celu szukania osób, które mogłyby pomóc. Tak, jak pisze Terenia - przy 3-4 zmotoryzowanych pomagaczach, rzecz byłaby do ogarnięcia... I może zdarzyłby się cud i ktoś znalazłby kawałek miejsca w piwnicy czy w garażu?
Kociara82 pisze:moglas nie przyjac tego mandatu. Jesli to jest zasmiecanie to co powiecie na to, jesli na przystankach autobusowych zawartosc kublow wala sie po ziemi, nie ma gdzie stanac sucha noga na tymze przystanku? To nie jest zasmiecanie, dajesz niewiele karmy, koty to szybko zjedza. Co innego gdyby karma zostawala np na nastepny i jeszcze nastepny dzien a ty zamiast uprzatnac ja przed podaniem nowej, poprostu bys dolozyla jeszcze. Przyjelas mandat=przyznajesz sie do bledu, to popelnienia przestepstwa. Ale zastanow sie, czy aby na pewno jest to blad, przestepstwo, czy aby na pewno robisz cos zlego? W wielu miejscach jest to praktykowane, czy komukolwiek z karmicieli ktos cos takiego zarzucil, czy ktorykolwiek karmiciel dostal za to mandat?
Liwia_ pisze:Od 20 maja 1971.Kociara82 pisze:powiedzcie mi, od kiedy to jest czyn zabroniony, od kiedy jest to wykroczenie?!Art.145 Kodeksu Wykroczeń.Kociara82 pisze:a jest wykroczeniem? Podaj mi na to paragrafy, przepisy itp. Udowodnij, ze to jest wykroczenie!
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510, puszatek i 1592 gości