SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 03, 2014 11:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

natalian pisze:Jedyną karmą bez kurczaka jest Orijen rybny.

nie jest to prawdą - jest też totw canyon river, wildcat cheetah, ziwipeak bez kurczaka (dokładnych smaków nie pamiętam) i mnóstwo smaków karm mokrych :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt sty 03, 2014 14:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mam pytanie:jesli kot jadł przez kilka lat:whiskas,kitekat,lidl,royal canin,cat chow,potem sanabelle i przez kilka lat nic sie nie działo dopiero od 2 lat sie drapie czy to może byc alergia na kure? weci tak obstawiaja,nie zauważyłam róznicy w drapaniu miedzy karma cat chow a sanabelle

a moze to zborza uczulaja? kazda ma kukurydze soje pszenice?
jest jeszcze porta 21 grain free ale musze sprawdzic sklad-ale ona jest z kura, czy kombinowac czy kupic poprostu taste of the wild(na wildcat cheetach to mnie nie stac,na orjena i acane tez)
Kotka Milka

Post » Pt sty 03, 2014 14:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:czy to może byc alergia na kure? weci tak obstawiaja,nie zauważyłam róznicy w drapaniu miedzy karma cat chow a sanabelle

myślę, że to możliwe - skoro ja, człowiek, mogę mieć inne alergie w wieku 20 lat niż miałam w dzieciństwie, to dla kota też to możliwe.

wtedy chyba miałby raczej problemy z trawieniem i objawy pokarmowe, a nie skórne - ale zboża jak najbardziej mogą uczulać.

jest jeszcze porta 21 grain free ale musze sprawdzic sklad-ale ona jest z kura, czy kombinowac czy kupic poprostu taste of the wild

czy grain free ma pakiety próbne, paczkę 400g? to Ci powinno starczyć na dwa tygodnie - zdążysz zaobserwować, czy drapanie ustępuje, czy jest takie samo, jak było. a co do ToTWa, oni nie sprzedają małych paczek: poproś tu na miau, ktoś na pewno odsypie Ci część karmy i wyśle na próbę :ok:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt sty 03, 2014 14:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:
Kotka Milka pisze:czy to może byc alergia na kure? weci tak obstawiaja,nie zauważyłam róznicy w drapaniu miedzy karma cat chow a sanabelle

myślę, że to możliwe - skoro ja, człowiek, mogę mieć inne alergie w wieku 20 lat niż miałam w dzieciństwie, to dla kota też to możliwe.

wtedy chyba miałby raczej problemy z trawieniem i objawy pokarmowe, a nie skórne - ale zboża jak najbardziej mogą uczulać.

Kupy ma wzorowe, biegunki tylko po mleku-czyli sądzisz że to kurczak? no ale w whiskas i tych innych to tam kurczaka 4% ?dawalo by objawy?
jest jeszcze porta 21 grain free ale musze sprawdzic sklad-ale ona jest z kura, czy kombinowac czy kupic poprostu taste of the wild

czy grain free ma pakiety próbne, paczkę 400g? to Ci powinno starczyć na dwa tygodnie - zdążysz zaobserwować, czy drapanie ustępuje, czy jest takie samo, jak było. a co do ToTWa, oni nie sprzedają małych paczek: poproś tu na miau, ktoś na pewno odsypie Ci część karmy i wyśle na próbę :ok:

Nie mam 1 kota, więc wole więcej kupić tylko-porta 10 kg-150 zl taste 6 kg 130 zl wole wziasc wieksze
Kotka Milka

Post » Pt sty 03, 2014 14:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka, wysyłałam Ci TOTW "na spróbowanie" - coś z nim było nie tak, że nadal szukasz?

Mam TOTW na odsprzedanie (opakowanie otwarte jakieś 2 tyg. temu) - Rocky Mountain Feline - nie wiem ile może być w paczce, myślę, że koło 1 kg. Mogę zważyć jeśli ktoś chciałby odkupić.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt sty 03, 2014 14:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nel, chodzi o ToTWa Canyon River - Rocky Mountain ma sporo kury.

Kotka Milka - Whiskas i inne takie akurat spokojnie mogą uczulać wszystkim, nie tylko kurczakiem czy konkretnym zbożem, więc zmiana tej karmy wyjdzie kotom na dobre. ale czy wykluczyliście u weta grzybicę?
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt sty 03, 2014 14:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:Nel, chodzi o ToTWa Canyon River - Rocky Mountain ma sporo kury.

Kotka Milka - Whiskas i inne takie akurat spokojnie mogą uczulać wszystkim, nie tylko kurczakiem czy konkretnym zbożem, więc zmiana tej karmy wyjdzie kotom na dobre. ale czy wykluczyliście u weta grzybicę?

Tak,grzyba,swierzba nużenca stres alergie kontaktowe-no chyba ze kot ma alergie na mnie albo atopie :cry:
Kotka Milka

Post » Pt sty 03, 2014 14:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:Nel, chodzi o ToTWa Canyon River - Rocky Mountain ma sporo kury.
[...]

Ja wiem, tylko nie pamiętam jakiego TOTW wysyłałam bo miałam dwa i Acanę chyba :? Pogubiłam się już :oops:
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt sty 03, 2014 15:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:Tak,grzyba,swierzba nużenca stres alergie kontaktowe-no chyba ze kot ma alergie na mnie albo atopie :cry:

tak czy siak warto spróbować... jeśli chcesz ryzykować 10kg karmy/zejdzie Ci na inne koty, a nie wyrzucisz jej, jeśli kotu się nie poprawi, to bierz.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt sty 03, 2014 18:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zaznaczę sobie :wink:

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Nie sty 05, 2014 14:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mam dwa pytanie jedno odnoście tauryny, drugie oleju z łososia.

Zacznę od tauryny czy dodajecie ją swoim kotom to żarełka, a jeśli tak to w takiej dawce ?
Zrobiłam przegląd mokrego i nie ma tak aż tyle tauryny ile kot potrzebuje.
GranataPet ma 1500 mg/kg ale to i tak chyba za mało.
Terra Faelis tylko 1000mg/kg, a w Miamor MIld nie mogę znaleźć.

Drugie o olej łososia czy można do jedzenia dodawać inny olej powiedzmy z dorsza ? Czy musi to być z łososia ?
Ile powinna dodać g/ml oleju na 100g mokrego żarcia jeśli daję do jedzenia:
Porta 21 Holistic która ma 11% białka i tylko 3,5% tłuszczu
Miamor Mild które ma 10,5% białka i 4% tłuszczu
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Wto sty 07, 2014 0:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jako przerywnik w dyskusji na temat składu karm proponuję króciutka piosenkę.

http://www.youtube.com/watch?v=mQO7JmBoNF0
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Wto sty 07, 2014 13:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Hahaha, bardzo pozytywna! :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto sty 07, 2014 19:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Miał ktoś do czynienia z suchymi karmami Power of nature? Od 2 dni mam 3 miesięczną kotkę, która dotychczas była karmiona tylko karmą kitekat i chcę jak najszybciej przestawić ją na bezzbożówkę. Mój wybór padł na PoN z kurczakiem,indykiem i łososiem. Karma jest już zamówiona ale trochę się boję jak zostanie przyjęta. Na razie do kitekata dodaję po kilka granulek porty 21 no grain i kitka trochę się zastanawia zanim zje, choć karmiona z reki zjada nawet samą portę. Jest dość mizerna po tym śmieciowym jedzeniu, matowa i szorstka sierść, chudziutka. Mam nadzieję, że szybko doprowadzę ją do ładu i przejście na PoN będzie bez strajków.

tracershy

Od: Nie mar 17, 2013 14:08

Post » Wto sty 07, 2014 22:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja przestawiałam z RC na PONa w wieku 12 tygodni i mała wyjadała z miseczki kawałeczki Pona, a RC zostawiała.
W pierwszych dniach rozdrabniałam troszkę, bo ma spore chrupki, ale po 2 - 3 dniach chrupała już bez problemu.
Wszystkie koty, które próbowały to jadły chętnie.

Olej z łososia ma inne składniki, niż olej z dorsza.
Możesz podawać i jeden i drugi, ale jeden nie zastąpi drugiego.
Tauryny w GranataPet wystarczy, kiedyś mi Grażynka wyliczała.
Co do innych puszek to nie jestem pewna, ale chyba mają za mało.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

[poprzednia][następna]