SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 16, 2013 8:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ratio pisze:Kartoniki, dwa smaki 6x370 z zooplusa, wołowina i kurczak z ibdykiem w sosie. Moja kicia waży tak około 3 kg, drobna jest. A i tak ma zawsze suchą karmę w misce. Dziennie to będzie tak 50-80 g, nie więcej. Dlatego te kartoniki tak mi się spodobały, łatwe zamykanie :)

Przy tak małej ilości mokrego dziennie to taniego nic w wygodnym opakowaniu nie znajdziesz (saszetki Catz FineFood są po 85g, ale są drogie; jest też kilka innych karm po 80-85g puszeczki, ale też drogie) - chyba, że chcesz wiele dni mieć otwartą puszkę; inna opcja - kupić większe opakowanie - swego czasu wyczytałam, że dużo lepiej natychmiast po otwarciu nadmiar podzielić na porcje i zamrozić nawet w polietylenowych woreczkach śniadaniowych, a później odmrażać jak się robi z mieszankami BARFowymi i to działa - zapach jakby zaraz po otwarciu puszeczki, a kotuś zjada ze smakiem jakby też było dopiero co otwarta; kombinowałam z różnymi pojemniczkami, słoiczkami itp. - dla Magnolci na drugi dzień to już było prawie niejadalne (a gdzie, żeby więcej dni); z tym mrożeniem jest OK - zjada ze smakiem całość, a ja nie wyrzucam.

Tyle, że skoro Bozity dajesz 50-80g, to lepszej karmy (typu Catz FineFood, GranataPet, Grau) byś musiała 35-55g dać, czyli mniej; jeśli chcesz spróbować, to polecam Catz Finefood - duży wybór kompozycji (poza tym jako jedyna z tych trzech smakuje mojej Magnolii, a to mały wybrzydzacz); są teraz w promocji takie zestawy po 400g puszki - niby za kg więcej niż Bozita kosztuje, ale daje się mniej, więc wyjdzie tylko minimalnie drożej albo nawet tak samo, a skład dużo lepszy; w Bozicie z tego, co piszą na ich stronie, podstawą zawsze jest kurczak plus mięso w danym smaku; w CFF, GP i Grau jak jest dany smak, to ma tylko mięsa wg smaku, czyli jak kupujesz wołowina + kaczka to jest to tylko wołowina + kaczka, a nie kurczak z domieszką (stąd zapewne też cena trochę wyższa).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto lip 16, 2013 8:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To mokre kocie żarcie można mrozić? Każde?

Bo ja też żyję na saszetkach 80g, większe opakowania odrzucam z góry, za długo by stały w lodówce. A takie mrożenie to byłaby super opcja.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto lip 16, 2013 8:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No ja też żyłam na saszetkach 85g CFF i strasznie drogo wychodziło, więc zaczęłam szukać. Podczas mrożenia jedyne co ginie, to flora bakteryjna, której w puszkach i tak być nie może, bo by się zepsuło; później po rozmrożeniu też by się mnożyły bakterie, gdyby tam były przed zamrożeniem (ale jak stoi otwarte opakowanie, to już też się tam co nieco bakterii dostał i się mnożą, tylko szybciej); dlatego tak ważne jest, aby to podzielić i wrzucić do mrożenia natychmaist po otwarciu puszki, a nie jak postoi. BARFa też się mrozi. Tylko przed podaniem trzeba dobrze rozmrozić (na zewnątrz to małą porcja 50g gdzieś 3h w temp. 20st, a w lodówce temp. 5st. - 5-6h; tak bardzo około to jest - trzeba wybadać samemu) i przed podaniem jak każde z lodówki, czyli gdzieś na 15-30 minut w temperaturze pokojowej.

Jedynie galaretki na tym cierpią, bo się robi rosołek, ale w tych dobrych puszkach jest ich malutko, a do tego kotuś i tak je wychlipie ze smakiem pomimo zmiany konsystencji (mówię o naturalnie powstających galaretkach lub z żelatyny, bo z tego, co się orientuję, to guma kasja po mrożeniu i rozmrożeniu nadal zostaje niezmieniona).
...

czarnekoty123

Post » Wto lip 16, 2013 8:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No właśnie, podzieliłabym od razu na porcyjki typu 50 g i byłoby super.

Ja do żarcia i tak dolewam wody (w ramach dopajania kota), więc rosołki mogą się robić, nie ma problemu. A odgrzewam zwykle w misce nad miską z gorącą wodą, bo Maciek i tak woli takie ciepłe, więc tak samo mogę po prostu odmrażać.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto lip 16, 2013 9:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

morelowa pisze:Kotkinsie - kto wymiotował? wszyscy? i ile dałaś tego tłuszczu?
A mięso jadł Leoś?

Leoś . Mięsem z kaczki z tłuszczem.
Przedwczoraj, dałam samo mięsko i było ok.
Reszta nie, choć z trudem podałam smalec.
Zwłaszcza Amelka go n ie lubi a ona je samo prawie suche.:(

Leoś męczył sie zdwie godziny, samo niestrawione mięso (ile on potrafi zjesć, ale jest sporym kotem!), dziś już ok, zjadł ochoczo Catz Finefood rano, dzwoniłam do syna i jest ok, nie wymiotuje...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto lip 16, 2013 9:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

O, żesz... Znaczy wynika, że ten tłuszcz.. Nie podoba mi sie to. Chciałam wytopić ten tłuszcz żeby polać, bo Migdał prawie nie jada tłuszczu, Morela ten z kaczki bardzo chętnie na surowo..
Ale na razie w okolicy zabrakło filetów kaczych.. :twisted:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto lip 16, 2013 10:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A Leoś ma zdrową wątrobę i trzustkę? I kaczka taka z pewnego źródła? Bo w tłuszczu gromadzą się wszystkie antybiotyki i inne takie (odpady), więc może po prostu jest bardziej wrażliwy na takie rzeczy?
...

czarnekoty123

Post » Wto lip 16, 2013 20:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Leoś był badany w lutym, miał modelowe wyniki (miał robione zęby)
Hmm...treść tego "wymiotu" to było niemal same ,nie strawione mięso w zawrotnej ilości, najwyraźniej połknięte BEZ gryzienia.
Dziś królika pokroiłam drobniej, zwrotu nie było.
A może ten tłuszcz trzeba podgrzać i polać nim nie mięso ale np. mokre?
Ja dałam na mięso, może to źle?

Kaczka była z Piotra i Pawła, mają raczej przyzwoite mięso.
Postaram się o ekologiczną ze wsi, teściowa ma kaczki.
Nie wiem tylko czy jak jej powiem ,że to na smalec dla kotów to mnie nie wydziedziczy:)

Jutro spróbuję znowu.

kotkins

Post » Wto lip 16, 2013 20:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Może Cię wydziedziczyć.. :?
Ja tak myślałam o tym tłuszczu, żeby polać - od troszeczku zacząć - mokre..Kaczka sama w sobie chyba jest tłusta. Chyba..
A w sumie czy on musi jeść tę kaczkę? Czy to żeby większy wybór miał?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Wto lip 16, 2013 20:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jemy tylko królika i jagnięcinę.
Chcę kupić nutrie ale mają jakieś trudności z dostawą no i nie ma.
Chciałam spróbować z kaczką, smakowała mu (ale jemu WSZYSTKO smakuje bardzo...)
Dziś do królika dodałam trochę kaczki, bardzo rozdrobnionej, zjadł ze smakiem, zwrotu nie ma a dostał o 19.
Podgrzeję na łyżeczce rano smalec i poleję troszkę Finefooda.
Na szczęście żaden z moich persiastych chudzielcem nie jest, więc tragedii z tymi wymiotami nie ma.

Fio zjadła smalec, grubej nic nie zaszkodziło.
Amelci wmuszałam troszkę ,ale i ona ma się dobrze.
Tylko akurat zależało mi na Leusiu , on jest chorowity i się nad nim wytrząsam , a tu takie coś...

Przepraszam za OT.

kotkins

Post » Śro lip 17, 2013 6:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No nie każdy ma pancerny żołądek :twisted: mięso surowe zawsze trzeba wprowadzać powoli jeśli kot dotąd nie jadł takiego; mięso na początek mielisz drobno, później możesz dodawać większe kawałki (nawet powinnaś, bo to dobre na zęby). Tłuszcz się miesza z mięsem. Magnolka jak się rzuci na coś i bez gryzienia wsunie, to zwróci zawsze - nieważne, co to jest.

Fonefood ma tłuszczu dość i jak polejesz go, to będzie bardzo mocno tłusty; lepiej by było to chude mięso (królik czy co tam dasz) pomielić i wymieszać z tym tłuszczem (proporcje na barfnym świecie są); jak będziesz dawać za dużo tłuszczu, to się wątroba i trzustka zbuntują. Zerknij na receptariusz na barfnym świecie (forum) - tam masz przykładowe przepisy, więc wyjdą Ci proporcje.
...

czarnekoty123

Post » Śro lip 17, 2013 9:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:Magnolka jak się rzuci na coś i bez gryzienia wsunie, to zwróci zawsze - nieważne, co to jest.

Łajza to samo (i w ogóle sporo kotów). i jeszcze jak się obeżre i przeżre, to mu się ulewa jak niemowlęciu - zwłaszcza mlekiem, bo tego potrafi wypić więcej, niż ma pojemności żołądka, łakomczuch jeden. jeśli więc to mięso nie było pogryzione, tu się może kryć odpowiedź :wink:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro lip 17, 2013 14:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

jakby ktoś był zainteresowany to Felini complete jest w promocji w zooplusie akurat

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ota/151648
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Śro lip 17, 2013 17:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Goyka pisze:jakby ktoś był zainteresowany to Felini complete jest w promocji w zooplusie akurat

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ota/151648

Nie pisze do kiedy promocja, czy ja ślepa i nie widzę?

Obrazek

morelowa

Post » Śro lip 17, 2013 17:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Nie ma do kiedy; czasami piszą "do dnia... lub wyczerpania zapasów", ale tutaj nie ma.
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]