Matejko czekał na miłość 8 lat! Odszedł u boku swojej Dużej

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 31, 2010 22:54 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

Ponoć u kotów z FIV i w dodatku w już starszym wieku niewydolność nerek to norma. I w ogóle w straszym wieku kotom nawet zdrowym nerki już powoli siadają, ale mimo tego jeszcze długo mogą "w zdrowiu" żyć. A te wyniki krwi jeszcze nie są aż tak złe, więc spokojnie. Ale ja sie nie znam, wiedze netową mam :wink:

jhet

Od: Wto lip 14, 2009 23:15

Post » Czw kwi 01, 2010 12:31 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

_kathrin, dziekujemy za uratowanie Matejce zycia, za danie mu mozliwosci tulenia sie do swojej Duzej dzien w dzien, za milosc, za opieke, za wszystko.... :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
bedziemy Wam kibicowac i pomagac w miare potrzeb

duzo zdrowka dla koteczka, teraz chyba najpilniejszy ten mocznik, kreatyniny tez sporo, ale moze da rade ja wyplukac... albo przynajmniej obnizyc....

a to, ze nie smierdzi z pysia mocznikiem to oznacza, ze stan nie jest bardzo ciezki? a jak juz jest ten zapach to co wtedy?

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Czw kwi 01, 2010 14:17 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

Miłość czyni cuda :1luvu:
Będzie dobrze, bo musi byc dobrze. Nie po to trafiliście na siebie by sie rozstać!
Kasiu, Matejko trzymajcie sie ciepło :lol:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw kwi 01, 2010 14:33 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

Och Matejko, nawet nie wiesz koteczku jakie masz Szczęście przy sobie, takie już na zawsze. :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Czw kwi 01, 2010 14:44 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

jhet pisze:Ponoć u kotów z FIV i w dodatku w już starszym wieku niewydolność nerek to norma. I w ogóle w straszym wieku kotom nawet zdrowym nerki już powoli siadają, ale mimo tego jeszcze długo mogą "w zdrowiu" żyć. A te wyniki krwi jeszcze nie są aż tak złe, więc spokojnie. Ale ja sie nie znam, wiedze netową mam :wink:

Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie czy chore nerki są wynikiem zaostrzenia FIV, czy są niewydolne niezależnie.
O uszkodzeniu nerek świadczy poziom mocznika i kreatyniny. Mocznik potrafi szybko wzrosnąć (zatruwający przy tym organizm) i przy odpowiednim płukaniu i nawadnianiu spaść. Jednak głównym wykładnikiem uszkodzenia nerek jest poziom kreatyniny, którą zbić nie jest łatwo.
U Matejki kreatynina wzrosła. Nie mogę odnaleźć jego wcześniejszych wyników, ale miał ok 3, teraz jest 4,2 (norma to 1,0-1,8 mg/dl). A i tamte wyniki były w innych parametrach.

Od wczoraj nie ma kupy. Rano przywitał mnie sykaniem, pewnie ma mi za złe wczorajszy dzień.
Szybko go jednak przeprosiłam. Niespecjalnie podchodzi mu dziś jedzenie.
Matejko jest fanem paróweczek Edel Cat, nawet udało mi się bezstresowo podać mu leki ukryte w środku. Będzie dostawał Rubenal i Lotensin.

W oczach i nosku pojawiła się ropna wydzielina, temperatura w normie, ale pewnie będzie trzeba wejść z antybiotykiem. To skonsultuję wieczorem w lecznicy.

tillibulek pisze:a to, ze nie smierdzi z pysia mocznikiem to oznacza, ze stan nie jest bardzo ciezki? a jak juz jest ten zapach to co wtedy?

Tak, to bardzo dobra wiadomość. Jak mój Wieszak miał mocznik powyżej 200 to było to bardzo czuć. Sam kot wtedy śmierdzi. Zapach wskazuje na zatruty organizm.

_kathrin

Od: Wto lip 31, 2007 16:53

Post » Czw kwi 01, 2010 19:20 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

pytalam, bo my rok temu stracilismy nasza koteczke, od niej ten mocznik bylo bardzo czuć - my niestety nie wiedzielismy wtedy nic o PNN i myslelismy, ze to od pokarmu jej tak z pysia smierdzi :(

tillibulek

Post » Czw kwi 01, 2010 19:51 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

Ech... no właśnie ciężko z tymi chorobami kocimi wyczuć co i jak. Dlatego ja dla spokojności badam min raz w roku (Sibel ostatnio częściej przy jej chorobie). Morfologia i profil nerkowo-wątrobowy to podstawa. I jeszcze mocz, bo kupale to już drugorzędna sprawa - tam w sumie tylko robale a jak koty są odrobaczane porządnie raz na rok przynajmniej to i robali nie ma.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw kwi 01, 2010 20:57 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

Matejko, duzo zdroweczka, kocie :1luvu: :1luvu: :1luvu:

tillibulek

Post » Czw kwi 01, 2010 21:02 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

dużo zdrowia jak najdłużej!
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Czw kwi 01, 2010 21:40 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

Matejko da radę :wink: W końcu odnalazł Swoją Dużą, ma prawdziwy DOM :1luvu: :1luvu:
Teraz nareszcie ma dla kogo walczyć :1luvu: :1luvu:

Dulencja

Od: Śro maja 27, 2009 13:44

Post » Czw kwi 01, 2010 21:49 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

tillibulek pisze:pytalam, bo my rok temu stracilismy nasza koteczke, od niej ten mocznik bylo bardzo czuć - my niestety nie wiedzielismy wtedy nic o PNN i myslelismy, ze to od pokarmu jej tak z pysia smierdzi :(

Od pokarmu też potrafi śmierdzieć, szczególnie od parszywego, także od zapalenia dziąseł, albo popsutych zębów. Niemniej zapach mocznika jest bardzo charakterystyczny.
Bardzo współczuję straty Twojej kotki :(

_kathrin

Post » Pt kwi 02, 2010 7:16 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

_kathrin pisze:Od pokarmu też potrafi śmierdzieć, szczególnie od parszywego, także od zapalenia dziąseł, albo popsutych zębów. Niemniej zapach mocznika jest bardzo charakterystyczny.
Bardzo współczuję straty Twojej kotki :(

dokladnie, brzydki zapach potrafi byc i od innych rzeczy, mocznik jest charakterystyczny, ale jak sie nie mialo z tym wczesniej do czynienia, to mozna tego nie wyłapać

dziekuje, _kathrin, za slowa wsparcia....
:oops:
trzymam kciuki za Ciebie i Matejko - czekamy na fotki :) :)

tillibulek

Post » Pt kwi 02, 2010 19:41 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

Obrazek
Zdjęcie z komórki, niestety mój aparat nie chce współpracować z komputerem.
Ulubiona pozycja obserwacyjna Matejki.
Dziś już odbywa pierwsze spacery. Zwiedza mieszkanie.
Fajny jest, trochę ucieka, ale i pięknie się mizia. Bardzo lubi głaskanie podczas jedzenia.
Dużo pije i dużo sika. Ale nadal nie było kupy.
Wchodzimy od dziś z Megace i antybiotykiem.
Kochany jest!

_kathrin

Post » Pt kwi 02, 2010 19:45 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

_kathrin pisze:Obrazek

Ulubiona pozycja obserwacyjna Matejki.
Dziś już odbywa pierwsze spacery. Zwiedza mieszkanie.
Fajny jest, trochę ucieka, ale i pięknie się mizia. Bardzo lubi głaskanie podczas jedzenia.

Kochany jest!

:1luvu:
Obrazek

Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)

MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!

Ja-Ba

Od: Pt lis 07, 2008 23:23

Post » Pt kwi 02, 2010 20:21 Re: Matejko czekał na miłość 8 lat! Znalazł swoją Dużą! :)

Matejce się poszczęściło. Ma taką troskliwa opiekę. Musi być dobrze :ok:

Dama Ya

Od: Pt sty 30, 2009 21:44

[poprzednia][następna]