GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Potrzebna pomoc.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 10, 2011 13:40 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

Duszka, nie wiem, czy to widać na zdjęciach, wydaje się być bardzo chora. Wczoraj byłam ją karmić z Kotiką, ale na widok zupełnie obcej osoby zaczęła uciekać, więć Kotika odeszła. Obserwacja z daleka potwierdziła moje obawy, kotka kuleje, ma coś z łapkami. Nie udało się zaobserwować jej oczu, ale cała jest jakby ubłocona, zmoczona. W piątek, kiedy podeszła razem z Gryzeldą do miski (pokazała się po raz pierwszy), wydawało się, że ma dreszcze. Bardzo chciałabym pokazać ją wetowi, ale trzeba by ją złapać w klatkę-łapkę.
Bardzo się zmartwiłam dziś rano, bo tacki były chyba pokryte jakąś tłustą dziwnie pachnącą mazią. Zapach taki chemiczyny, trochę jak denaturat , czyżby ktoś chciał zrobić kotom krzywdę? :( :cry: Siedzę w pracy i to pytanie nie daje mi spokoju. Zajrzę do kotów jeszcze raz po południu, rano nie było Duszki, tylko Gryzelda. Strasznie się denerwuję.
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Od: Śro mar 17, 2010 14:12

Post » Pon sty 10, 2011 15:52 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

:(

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pon sty 10, 2011 17:00 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

:( Mam nadzieje że nikt nie wpadł na taki kretyński pomysł :evil: Oby z kotką było wszystko w porządku i udało się ją złapać do weta :(
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Pon sty 10, 2011 17:00 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

Mam nadzieję, że uda się złapać Duszkę.

Ale ta maź?
Dużo jej było?
Jak nie czuć jej było jedzeniem, to koty na pewno nie spróbowały.

Może ktoś chciał nakarmić jakimiś przeterminowanymi resztkami? Ludzie takie świństwa nieraz kotom wyrzucają, że szok.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Wto sty 11, 2011 8:50 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

Wczoraj po południu poszłam jeszcze raz do kotów i sprawdziłam wszystko przy świetle dziennym. Rano, jak je karmię, jest jeszcze ciemno, a tam nie ma żadnej lampy.
Miska z wodą wyglądała jak rosół. Oka były niebieskawo-zielone. Zapach trochę denaturat, trochę benzyna. Tym samym świństwem były polane białe tacki, które zostawiłam pod drzewem. Zabrałam wszystko do mycia i obejrzenia. Wąchali wszyscy: mąż, syn, koleżanka. Opinie: zapach nafty, pasty do butów, nieokreślonej chemii. Na pewno nie była to jakakolwiek żywność. Strasznie mnie to wk.... Mam tylko nadzieję, że to głupie gnojki znalazły coś na śmietniku i polały tym kocie miski. Ale jeśli to zamierzone działanie jakiegoś psychola....

Na śniegu też były ślady po tym płynie, niebieskawo-zielone. Może ktoś ma pomysł, co to mogło być? Strasznie tłuste, trudno mi było zmyć to z rąk ( a tylko dotknęłam tacek), i o dość intensywnym zapachu, mi przypominał trochę terpentynę.
Gryzelda i Duszka pojawiły się dziś rano i nie wyglądały jakoś gorzej. Pewnie nawet do tak śmierdzących misek nie podeszły. Ale niepokój pozostaje.
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Post » Wto sty 11, 2011 8:55 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

jaaana pisze:Mam nadzieję, że uda się złapać Duszkę.

Duszka jest bardzo nieufna. I tak jest poprawa, bo pokazuje się, jak przynoszę jedzenie i podchodzi na odległość 1,5 m. Koleżanka z Pogórza pożyczy nam klatkę-łapkę, bo ta Kotiki zakotwiczyła w stoczni. Będziemy próbować. Bo kotka piękna, duża, dorodna. Tylko łapki ma jakieś strasznie biedne, oblepione brudem. No i sierść zmierzwiona. Ale i tak wygląda troszkę lepiej, niż na początku.
Kciuki się przydadzą. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Fanszeta

Post » Śro sty 12, 2011 8:05 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

Duszki nie było dziś rano. Bardzo mnie to martwi. Wolałabym ją codziennie mieć na oku. Tym bardziej że powolutku się oswaja i zaczęłyśmy już myśleć o złapaniu jej i pokazaniu wetowi.
Koty trzeciomajowe z okolic garażów zostały nazwane. Przedstawiam Państwu :) : Rudas, Krecia (szylkretka) i Marta (znałam kiedyś Martę, była tak elegancka jak pingwineczka). Marta jest najbardziej oswojona, podchodzi i pozwala się głaskać, Krecia odrobinę się do mnie przyzwyczaiła, już nie zmyka na mój widok, jakby zobaczyła diabła :mrgreen:. A Rudas, jak to Rudas, spogląda na wszystko z bezpiecznego dystansu, a poza tym raz jest, a raz go nie ma.
Za to pod rurą wita mnie komplet, albo prawie komplet. Dzisiaj nie było trikolorki, ale za to Mr. Białas zaczął stołować się bardzo regularnie. Ma swoją miskę, odstawioną jakieś pół metra od pozostałych, i dostojnie przy niej czeka na swoją kolej, jak podaje mu żarciątko, cofa się kilka kroków, bo chyba nie chce się za mocno spoufalać. Za to reszta towarzystwa (za wyjątkiem trikolorki) nawet na milimetr nie odpuści, pilnują dranie :) swojego miejca przy misce.

Fanszeta

Post » Czw sty 13, 2011 1:11 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

Może jutro uda się złapać trikolorkę.

Za Bułeczkę trzymam kciuki, może jednak zintegruje się z rezydentami. :ok:
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Czw sty 13, 2011 11:08 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

Bułeczka nie wychodzi spod fotela. Duzi są zniechęceni i przebąkują nawet o powrocie na podwórko. Zawiozłam im Kalm aid. Robię ogłoszenia :cry: :cry: :cry:

Fanszeta

Post » Czw sty 13, 2011 17:16 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

O nie :( ja można w ogóle myśleć o wyrzuceniu kota na dwór :( a może krople bacha by coś pomogły?
Obrazek

JaEwka

Post » Pt sty 14, 2011 10:02 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

JaEwka pisze:O nie :( ja można w ogóle myśleć o wyrzuceniu kota na dwór :( a może krople bacha by coś pomogły?

Sprawa Bułeczki bardzo mnie martwi. Próbuję na różne sposoby, nawet porozsyłałam rozpaczliwe maile po znajomych, no i zrobiłam jej kilkanaście ogłoszeń. Czekam, aż ukaże się ogłoszenie w Gazecie Wyborczej Trójmiasto, bo też mam obiecane.
A może stanie się cud i Kalm Aid zadziała.

A dziś będziemy łapać tricolorkę. Kciuki w każdej ilość potrzebne :ok: :ok: :ok:

Fanszeta

Post » Pt sty 14, 2011 17:53 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Eh nie rozumiem ludzi.. jak można się pozbyć zwierzaka tylko dlatego że jest przestraszony :( Trzeba jej dać czas, niektóry koty zaczynają wychodzić z ukrycia po roku czasu i się okazuj że to strasznie pieszczochy. To ja sobie wolę nie myśleć co by było gdyby naszą Wilczkę wziął ktoś inny (wiem że są tacy ludzie jak my ale to chyba rzadkość) z najlepszym razie pewnie by ją oddali z powrotem w najgorszym po prostu by ją uśpili :( (jest starsza ma niewydolność nerek, sika do kąta, jak miała świerzba to srała i sikała na środku blatu- do tego kiedyś nasikała mi do cukierniczki :lol:, po leczeniu już sika tylko do kąta ale tam podkład daliśmy więc niech sobie sika :wink: ) A ona jest tak kochanym i niesamowitym kotkiem :1luvu:
Obrazek

JaEwka

Post » Pon sty 17, 2011 8:45 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

Ja ciągle mam nadzieję, że Bułeczka zrozumie i się przełamie. Ktoś musi się w tej sytuacji wykazać sprytem i mądrością. Tak czy owak kotka została wyleczona z zapalenia płuc, to najważniejsze.
A Duzi Bułeczki i tak nie są najgorsi. Po prostu nie chcą kłopotów. No i słuchają porad jakiejś "mądrej pani" od kotów, która stwierdziła, że kotka protestuje przeciw uwięzieniu w domu. Ta pani to dla nich autorytet, a ja obca nawiedzona :mrgreen: .

Fanszeta

Post » Pon sty 17, 2011 21:04 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

No tak autorytetów to nie brakuje w okół nas :roll: Szkoda tylko że zazwyczaj są to ludzie którzy nie wiedząc nic mówią najwięcej :roll:
Obrazek

JaEwka

Post » Wto sty 18, 2011 8:53 Re: GDAŃSK.Stoczniowe i majowe koty.Grozi im głód!Pomóż.Sterylki

Na wszelki wypadek nie dzwonię do Bułeczki. Jasno powiedziałam, jak będą mieli już naprawdę dosyć, to mają zadzwonić. Na razie cisza, więc jakoś sobie radzą. I tak trzymać.
Duszka nie pojawiła się już drugi dzień. Nie wiem, dlaczego? Może wystraszyła się ostatnich prób złapania jej w piątek?
Za to pod rurą koty zwykle dopisują. Biała Dama przypomniała sobie, że jada zwykle na daszku metalowej budki, z której wychodzą rury, i domaga się głośnym miauczeniem respektowania tego zwyczaju. Jej biała koleżanka pozwoliła się dzisiaj leciutko pogłaskać. To ważne, bo wkrótce trzeba będzie je "zakrapiac" przeciw wszelkim insektom.

Fanszeta

[poprzednia][następna]