Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 07, 2011 11:57 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

tak mi sie to kojarzy z wierszem Baczyńskiego
....
Jeno wyjmij mi z tych oczu
szkło bolesne - obraz dni,
które czaszki białe toczy
przez płonące łąki krwi.
Jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
...

a przez płonace łąki biegną koty na drugą stronę TĘCZY

Obrazek
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Wto cze 07, 2011 12:44 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Jarek, a co można zrobić? Masz jakiś pomysł? Pomoc była, karma dostarczana regularnie, a jak się to skończyło?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto cze 07, 2011 13:13 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

ewar pisze:Jarek, a co można zrobić? Masz jakiś pomysł? Pomoc była, karma dostarczana regularnie, a jak się to skończyło?

moim zdaniem nie ma co paść kolesia karmą, trzeba z udziałem odpowiednich służb zorganizować odbiór kotów- podstawy są. W razie potrzeby skontaktuję się z koleżanką z TOZu, ona będzie wiedziała, komu to przekazać. Ewentualna pomoc TYLKO pod warunkiem kastracji kotów- inaczej facet będzie się śmiał pomagającym w twarz.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto cze 07, 2011 13:16 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Nawet już się nie staram mieć jakiekolwiek pomysly.

Odwiedzam czasami koty z tamtych terenów.

Nie moge już sie tak angażować jak dawniej
za mocno się zżywam z tamtymi kotami i wtedy wszystkie porażki bardziej bolą.
Nawet lekarz powiedział ze spacerki na swieżym powietrzu są wskazane ale powinnienem spacerować w miejscach gdzie nie ma kotów.
Starsi Panowie Dwaj śpiewali " już szron na głowie już nie to zdrowie a w sercu ciągle MAJ"
a u mnie w sercu tylko ŻAL
Ostatnio za często widzę ten Tęczowy Most.
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Wto cze 07, 2011 14:59 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

XagaX, byłabym zachwycona, gdyby cokolwiek udało się zrobić.Do tej pory udało się wspólnym wysiłkiem wysterylizować kilka kotek, prawie wszystkie znalazły nowe domki, kilka jednak wróciło.Miały sobie spokojnie żyć, karma była, preparaty na pchły również, czyli to, co można było zrobić na odległość.Jarek tam bywał, ja dzwoniłam do p.Bożeny.Ostatni telefon , jaki wykonałam ( więcej nie zdzwonię) spowodował, że załamałam się.Kobieta uśpiła PIĘĆ kotów, kotów, które ponoć kochała, głaskała.Nie wiem,czy wśród nich nie były te wysterylizowane na koszt forumowiczów, nie miałam siły o to pytać.Ta kobieta nie jest biedna, z resztą tam wszyscy są dość zamożni.Tylko ten człowiek, o którym tyle pisałam żyje w nędzy straszliwej.Fakt, na własne życzenie.Żyje w brudzie, bez wody, światła z bratem obłożnie chorym, który jest podobno jeszcze chory psychicznie.Jakoś mniej mam do niego żalu, on na swój sposób kocha te koty, nie krzywdzi ich celowo, cieszy się, jeśli ktoś daje im jeść.Inaczej pozostali mieszkańcy( może z jakimiś wyjątkami, ale ich nie znam).Pisałam,że zwracano mi uwagę, abym nie dawała kotom jedzenia.Gdyby nie to,że byłam turystka, a na nich bardzo im zależy, bo z turystów żyją, chyba reagowano by ostrzej.
Tam nie chodzi o to, że koty nie mają co jeść.Koty przeszkadzają, zdaniem mieszkańców odstraszają turystów, a więc należy je ZABIJAĆ.Facet nie zabija, same umierają.Z głodu i chorób.W sumie na jedno wychodzi.
Chciałam, aby TVN się tym zajął, sądzę,że odniosłoby to skutek, ale nie chcą, albo ja nie mam szczęścia, nie potrafię ich zainteresować tym tematem.

ewar

Post » Wto cze 07, 2011 15:08 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

napisałam do koleżanki z TOZ, opisałam sprawę, obiecała się zastanowić. Ten facet nie powinien mieć zwierząt, jeśli nie chce czy nie może się nimi porządnie zająć- żywić, leczyć, zapobiec rozmnażaniu.

DO TVN można napisać kolektywnie- jako społeczność forum, albo zalać ich mailami w tej sprawie. Chętnie rozpropaguję ten pomysł na FB.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Wto cze 07, 2011 15:11 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

XAgaX pisze:napisałam do koleżanki z TOZ, opisałam sprawę, obiecała się zastanowić. Ten facet nie powinien mieć zwierząt, jeśli nie chce czy nie może się nimi porządnie zająć- żywić, leczyć, zapobiec rozmnażaniu.

DO TVN można napisać kolektywnie- jako społeczność forum, albo zalać ich mailami w tej sprawie. Chętnie rozpropaguję ten pomysł na FB.

Fakt, nie powinien .
Co do FB, zrób to, jeśli możesz.Nie mam tam konta .

ewar

Post » Wto cze 07, 2011 15:17 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

ewar pisze:
XAgaX pisze:napisałam do koleżanki z TOZ, opisałam sprawę, obiecała się zastanowić. Ten facet nie powinien mieć zwierząt, jeśli nie chce czy nie może się nimi porządnie zająć- żywić, leczyć, zapobiec rozmnażaniu.

Fakt, nie powinien .
Co do FB, zrób to, jeśli możesz.Nie mam tam konta .

Dlatego zdecydowałam się mieć info od TOZ w odwodzie. Może uda się znaleźć tym kotom lepsze warunki albo zmusić faceta do właściwej opieki.

Na FB się zajmę, tylko na którą wersję się decydujemy? Załóż może wątek na Kotach ze wzorem listu i wyślij mi link, a ja się wieczorem zajmę implementacją na FB :)
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro cze 08, 2011 7:31 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Jak ma wyglądać taki list?

ewar

Post » Śro cze 08, 2011 8:49 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

ewar pisze:Jak ma wyglądać taki list?

ma być uzasadnieniem, dlaczego np. Uwaga powinna zająć się sprawą i co powoduje, że koty cierpią. Z tego co czytałam, pisałaś już takie listy.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro cze 08, 2011 9:28 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

OK, dzięki.Zrobię to wieczorem.

ewar

Post » Śro cze 08, 2011 11:24 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

ewar pisze:OK, dzięki.Zrobię to wieczorem.

to ja dziękuję :)
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro cze 08, 2011 20:21 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Czekam na wiadomość od Jarekm ( nie odebrał jeszcze mojego pw).Napiszę wtedy.Przepraszam.

ewar

Post » Śro cze 08, 2011 20:34 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

ewar pisze:Czekam na wiadomość od Jarekm ( nie odebrał jeszcze mojego pw).Napiszę wtedy.Przepraszam.

Nie ma za co - wtedy w najbliższym możliwym terminie pobawię się FB.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro cze 08, 2011 22:00 Re: Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Tylko, że problem jest wiele, wiele szerszy.
Wyobraźcie sobie Półwysep Helski. Cały zajęty przez pensjonaty, kempingi, pola namiotowe. Tam wszędzie są koty. Latem podkarmiane przez turystów, jesienią, gdy ośrodki pustoszeją i zostaje tylko dozorca, koty głodują. Ilu uda się przetrwać zimę? Na wiosnę pojawiają się kolejne.

To są duże odległości, ludzi poza sezonem bardzo niewielu. A na każdym kilometrze drogi można spotkać stadko.

I to samo, jeśli będziemy się poruszać wzdłuż wybrzeża na zachód. Jastrzębia Góra, Karwia. Dalszych okolic nie znam, ale myślę, że jest podobnie.
Bogate gminy. Ale na liście priorytetów nie mają kotów.

Coś udałoby się zrobić, gdyby na półwyspie choć 20 ludzi by się znalazło chętnych do pomocy kotom. Ale ich nie ma.

Gdyby w Pucku czy Władysławowie powstało schronisko czy kociarnia. Albo coś w rodzaju Koterii. Ale nie powstanie.
Jeden z radnych na moją sugestię, uśmiechnął się pobłażliwie i powiedział: Schronisko... Ale zwierzęta w takim schronisku żyją i kto je będzie karmił?

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

[poprzednia][następna]