Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 27, 2025 21:36 Re: Brak diagnozy i pomysłu - znowu kocie perypetie.

Cats Plate gastro+ - 3.40% w suchej masie
Cats plate wieprzowina - 0.40% w suchej masie
Cats plate królik - 4.55% w suchej masie.
Czasem jeszcze je cats plate koza - 0.37% w suchej masie

Najwięcej je gastro+, inne smaki bardzo sporadycznie. Na barfie miała bliskie zeru, ale nic nie spadało.

Tak, próbka jest lipemiczna, niestety już któryś raz. Raz jej badałam trójglicerydy i gdy próbka wyszła nielipemiczna wyjątkowo to ich poziom wynosił 2,78 przy normie do 1.14. Dlatego tak jak tutaj wyszło 6, to wiem, ze to wartosc delikatnie zawyzona przez lipemie, dlatego normalnie ma pewnie koło 3-4.. Wychodzi lipemia pewnie przez te trójglicerydy

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11

Post » Pon sty 27, 2025 21:51 Re: Brak diagnozy i pomysłu - znowu kocie perypetie.

Moim zdaniem dieta musiałaby być bardzo niewłaściwa, żeby TG były podwyższone - i to trochę, a nie tak bardzo, jak u Simi. To naprawdę wyglada na zaburzenia metaboliczne. Na ile to się łączy z przewodem pokarmowym - nie wiem. Możliwych mutacji w przemianie lipidowej jest dużo, poza tym najczęściej są to mutacje mieszane, a więc mogą dawać różne efekty w różnych miejscach w organiźmie. Nie wiem, jak połączyć wysoki poziom TG z obecnością śluzu czy powiększonymi węzłami - one nie muszą się łączyć bezpośrednio, moga być skutkiem takiej "mieszanej mutacji", wpływajacej na różne procesy. Tu raczej trzeba myśleć o likwidowaniu skutków, czyli obniżenia TG lekami i może tym olejem.

Moim zdaniem wazniejszy jest obraz mikroskopowy - moczu. 0-5 leukocytów w polu widzenia to prawie norma. Natomiast trochę mnie dziwi, że mocz jest "lekko mętny", a w preparacie nie widać, od czego miałby być mętny. No i zawiera białko - też nie wiadomo od czego. Białko w moczu może być z powodu np. dużej ilosci bakterii, leukocytów, albo pochodzić z nerek, które w normie nie powinny go przepuszczać do moczu, tylko zatrzymywać. Czy to się może wiązać z poziomem TG we krwi? W końcu taka właśnie krew, z dużą iloscią lipidów, wpływa do nerek. Nie wiem, jak to może wpływac na filtrację, trzeba by doczytać. Na same nerki pewnie nie wpływa dobrze, bo w naczyniach TG mogą się odkładać, także w naczyniach nerek.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon sty 27, 2025 22:02 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Dzięki Jolu za wytłumaczenie. To badanie moczu traktowałabym mimo wszystko z przymrużeniem oka, łapałam je do pojemnika podczas jej sikania wiec nie powinien byc zanieczyszczony, ale wciaz to nie mocz pobierany z pecherza. Zreszta nie ufam temu labowi, takze powtorze badanie w innym. Nawet nie mialam badac tego moczu, bo mialam badac jedynie stosunek kortyzolu do kreatyniny w moczu, ale stwierdzilam, ze probka swieza to i mocz zbadam. U Nesta tez sa leukocyty "25". Moze to jakis standard w tym labie albo cos jest zle opisane. Powtorze w innym. Ja u niej na pewno nie zauwazylam problemow z siusaniem czy innych tego typu rzeczy

Bardziej o polaczeniu z jelitami myslalam pod tym katem, ze ona ma ewidentny jakis problem z wchlanianiem (obnizone witaminy) przez co moze ma zaburzenie wchlaniania tluszczow. Ale to bym chyba widziala odzwierciedlenie w kale, a kał tłusty nie jest. Tez sie najbardziej skłaniam ku hiperlipidemii, bo nic innego nie pasuje. Chyba, ze potencjalny stan zapalny jelit (wezly chlonne) tak wplywa na tluszcze.

Zeeni

Post » Pon sty 27, 2025 22:07 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Problem z wchłanianiem tłuszczów powodowałby raczej niskie TG. To wg mnie jest zaburzenie na poziomie przemiany wchłoniętych już tłuszczów we krwi, ich wchłaniania do komórek albo rozkładu. Może znajdę coś na ten temat w necie.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon sty 27, 2025 22:10 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

https://magwet.pl/wpd/40836,postepowani ... e7D2gBoevC

w tym artykule jest, że hiperlipidemia może być powiązana z rasą. Jednocześnie wynika, że u SIMI jest ona w stopniu umierkowanym

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon sty 27, 2025 22:20 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Faktycznie. Jeśli wziąć wynik z lipemią, to tak, jak wziąć wynik bez lipemii, który raz miała, to jest mniej niż ta norma.

Jeszcze opcja stresowa, jak wiecie bądź nie wiecie, Simi to kot "dupa" - czyli wszystkiego się boi. Zawsze się trzęsie podczas pobierania krwi, ogólnie jest kotem, który boi sie wlasnego cienia. Jak ktos idzie na klatce to warczy, chociaz z tym to sie juz uspokoila. Ktos obcy do nas przyjdzie to ona biega wokol pokoju byle sie schowac, nawet jak jest w zamknietym pokoju. Nie wiem jak stres moze wplywac na wynik TG, zapewnie nie jakos bardzo, ale po prostu szukam powodu... Niemniej jednak watpie, ze stres by podowal AZ taki wynik. W sobote będziemy w krakowie na usg, takze zobaczymy co powie na to specjalista :s

Zeeni

Post » Pon sty 27, 2025 22:25 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Z artykułu, zacytowanego przez Izkę53
Objawy kliniczne znacznie podwyższonego stężenia lipidów we krwi mogą być widoczne (na przykład nawracające problemy z przewodem pokarmowym, powstawanie kępek żółtych) i zazwyczaj skłaniają właścicieli do konsultacji z lekarzem weterynarii.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon sty 27, 2025 23:00 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Moim zdaniem stres nie powodowałby tak wysokiego stężenia TG (w ogóle nie wiem, czy może powodować). A może przy okazji kolejnych badań warto byłoby zrobić tę specyficzna kocią lipazę? niby ona diagnozuje zapalenie trzustki, ale w tym przypadku możnaby się spodziewać, że będzie obniżona (a nie podwyzszona, jak w zapaleniu trzustki). Może też lipoproteinogram? Lipoproteinę a? Ale z drugiej strony nie wiem, czy iść w stronę prób zdiagnozowania przyczyny hiperlipidemii (koszty) skoro i tak nie da się jej przyczynowo leczyć.
TG u Simi nie zawsze były wysokie? Jak to się historycznie układało?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon sty 27, 2025 23:15 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

1. Pierwsze badanie trójglicerydów gdy miała 7 miesięcy (alt wyzsze bo wtedy byla odrobaczana, zaraz wrocilo do normy)
Obrazek

2. Badanie gdy miała rok, trzy miesiące później (lipemia w próbce)
Obrazek

3. Ze względu na te trójglicerydy, badanie krwi tydzień później - Bez lipemii
Obrazek

4. KOlejne badania miała w maju, niestety bez oznaczenia trójglicerydów, ale była lipemia w próbce

5. Kolejne badanie robiłam chyba w lipcu gdy gorączkowała, nie mam wyniku online, ale spojrzałam tutaj bo dodawałam, lipemii w próbce nie było i wynik wynosił 3,48

6. No i badania aktualne, które dodałam - lipemia w próbce, trójglicerydy ponad 6. Wyniki z lipemią w próbce zawsze je zawyżają

Zeeni

Post » Pon sty 27, 2025 23:55 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

To nie tyle lipemia je zawyża, ile ich wysokość wywołuje obraz "próbki lipemicznej". Chyba żeby próbka lipemiczna była pobierana niedługo po obfitym, bogatym w tłuszcze poziłku, wtedy lipemia próbki mogłaby byc skutkiem obfitego posiłku, którego tłuszcz jeszcze nie zdążył się wchłonąc - trwa to od 2 do 12 godz., stąd wymagana przerwa w posiłkach, jesli chcemy badać przemianę lipidową.
No to wyglada, że TG prawie od poczatku są podwyższone bardziej lub mniej. Tylko wynik z 7 miesiąca zycia jest w normie. Jednocześnie specyficzna, kocia lipaza wyszła dość nisko.
Wiesz, organizm działa trochę na zasadzie homeostatu - jak czegoś jest za dużo, to powinien reagować podwyzszeniem tego, co powoduje obniżenie (wydalanie, wchłanianie, rozkład). Lipaza jest wydzielana do przewodu pokarmowego, im jest jej więcej (do pewnej normy, kiedy nie ma zapalenia trzustki), tym tłuszcze są lepiej rozkładane i mogą się lepiej wchłaniać do krwi. Czyli tu homeostat (za posrednictwem insuliny, hormonów tarczycy, glikokortykoidów), powinien reagować obniżeniem stężenia lipazy, żeby TG się tyle nie wchłaniało. I rzeczywiście, lipaza trzustkowa jest raczej niska.
Ale to tak na marginesie. Jeśli chodzi o przyczynę lipemii,raczej myslałabym o słabszym działaniu jakiegoś enzymu we krwi, powodującego dalsze przemiany TG czyli powstawanie VLDL, LDL, HDL. Można oznaczyć poziom cholesterolu w tych frakcjach lipidów - to proste i niezbyt drogie badanie, a da pewien wgląd w to, której frakcji jest za dużo.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto sty 28, 2025 0:59 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

jolabuk5 pisze:Jeśli chodzi o przyczynę lipemii,raczej myslałabym o słabszym działaniu jakiegoś enzymu we krwi, powodującego dalsze przemiany TG czyli powstawanie VLDL, LDL, HDL. Można oznaczyć poziom cholesterolu w tych frakcjach lipidów - to proste i niezbyt drogie badanie, a da pewien wgląd w to, której frakcji jest za dużo.

z artykułu wyżej zalinkowanego W przeciwieństwie do ludzi psy i koty nie mają enzymu potrzebnego do przeniesienia cholesterolu z powrotem do lipoprotein o niskiej gęstości, dlatego większość cholesterolu we krwi zdrowych psów i kotów występuje w formie HDL.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto sty 28, 2025 1:28 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

No właśnie - zdrowych. A u Simi coś z tymi TG jest nie tak, chociaż nie daje to chwilowo objawów. Dlatego myślę, że warto sprawdzić ten HDL i LDL (VLAL tylko w lipoproteinogramie)
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto sty 28, 2025 9:29 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Przy okazji następnych badań za pewnie jakieś 3-4 miesiące po suplementacji kwasu foliowego zrobię dodatkowe badania do lipidogramu i rozbije ten cholesterol na te frakcje. Będziemy szukać. Chyba, że gastroenterolog sam coś stwierdzi.

Ja wiem tylko tyle, że kocham tego łobuza całym serduszkiem i na pewno będę szukać przyczyny i będę robić cos żeby jej się poprawiło. Może się uda nad tym zapanować i okaże się że to nic „całozyciowego”. Już wystarczy, że biedna pewnie do końca swoich dni będzie miała problem z jelitami…

Najważniejsze, że póki co czuje się dobrze, mam nadzieję, że USG wyjdzie dobrze i nie będzie nic niepokojącego. Może i te węzły się zmniejszyły :c

Edit: co do tej Lipemii Jolu miałam na myśli to, że jej realna wartość trójglicerydów we krwi to jakieś 2.5 - 4, a nie 6. Lipemia w próbce je po prostu podnosi, tak jak i niektóre inne parametry które na szczęścia są mimo wszystko w normie. Dwa razy się udało zbadać TG bez lipemii i wartość jest 2.78 albo 3,4, więc obstawiałabym, że taki jest realnie wynik.

Zeeni

Post » Wto sty 28, 2025 13:20 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Powtòrzę jescze raz, bo chyba niewyraźnie napisałam. Nie ma czegoś takiego jak lipemia w surowicy "sama z siebie". Surowica lipemiczna to po prostu surowica, w ktòrej jest dużo lipidôw, one nadają surowicy mętny, mleczny wygląd. Jeśli jest ich mniej (choć nadal ponad normę) surowica może wyglądać normalnie, nielipemicznie. Kiedy ich poziom wzrasta, lipemia staje się widoczna. Ponieważ może to być wynikiem obfitego posiłku przed badaniem, nie utożsamia się wyglądu surowicy z patologIą lipidów - mętna surowica po obfitym posiłku to "norma", to są lipidy świeżo wchłonięte i jeszcze nie przetrawione. Ale jeśli pacjent był na czczo, a szczególnie 12 godz. Bez jedzenia, to lipemiczna surowica oznacza, że poziom lipidów (trójglicerydów) jest wysoki. Surowica lipemiczna nie podwyższa wyniku TG, to wysokie TG wywołują obraz surowicy lipemicznej. Czyli u Simi po prostu TG wahają się od 2 do 6 mmol/l.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto sty 28, 2025 20:15 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Ok, teraz rozumiem :ok: Mam nadzieje, ze sie okaze, ze to przez cos i jakos z tego wyjdziemy i ze nie bedzie to cos co sie bedzie za nia wloklo cale zycie...

Na razie chociaz smaczki ogranicze, bo ja za bardzo rozpieszczam :roll:

Zeeni

[poprzednia][następna]