Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Liwia_ pisze:To wszystko miało miejsce we czwartek, ale kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia jest tu dość jasny - jeżeli przyjęto mandat, a czyn, za który go nałożono wykroczeniem jest - odwołanie nie ma sensu.
Liwia_ pisze:Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu. (Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia)
Tak, składa się do sądu, ale w tej sytuacji Justyna nie będzie składać odwołania.
Jest bazarek na pomoc w zapłaceniu tych 400 zł, jeżeli ktoś może pomóc - prosimy
Od 20 maja 1971.Kociara82 pisze:powiedzcie mi, od kiedy to jest czyn zabroniony, od kiedy jest to wykroczenie?!
Art.145 Kodeksu Wykroczeń.Kociara82 pisze:a jest wykroczeniem? Podaj mi na to paragrafy, przepisy itp. Udowodnij, ze to jest wykroczenie!
Lilianna J-wie pisze:"Przypominamy, że zgodnie z art.1 ust.1 i 3, art. 2 , art. 4 ust 4, 8, 9, 11 i 15, a w szczególności art. 5, dalej 6, 7 i 11(osoby znęcające się nad kotami, wydające polecenie zniszczenia ich w sposób fizyczny, niedopuszczające do nich karmicieli i prześladujące opiekunów kotów podlegają karom wynikającym
z ww. ustawy) oraz art. 21, dalej art. 33-37 oraz 40 Ustawy o Ochronie Zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. (Dz. Ustaw nr 111, poz. 724 ) obligują Was do ponoszenia odpowiedzialności za bytowanie bezdomnych zwierząt z terenu gminy.
Brak przestrzegania obowiązującego prawa i utrudnianie sprawowanie opieki (społecznej) nad bezdomnymi zwierzętami, spowoduje wyciągnięcie konsekwencje prawnych wobec winnych.
Wszelkie przypadki okrutnego traktowania zwierząt (art. 4 ust.- rozumie się przez to "wymienione w Ustawie przypadki znęcania się nad zwierzętami oraz inne postępowanie prowadzące do skutków porównywalnych do znęcania się" - Towarzystwo będzie kierowało do Prokuratury jako łamanie prawa."
To jest część pisma jakie zostało przez nasz TOZ wysłane do administratorów. Karmicielom nie wolno wlepiać mandatów, jak już się jakiś uprze to w żadnym przypadku nie przyjmować!
justyna8585 pisze:
Oni mnie straszyli następnym mandatem o spowodowanie uszczerbku na zdrowiu mieszkańców,bo wg nich sprowadziłam szczury i ludzie mają w domu też pchły
o wlasniegosiakot pisze:justyna8585 pisze:Mam poważny problem.Dostałam mandat za zaśmiecanie,a dokładnie za karmienie kotów.Ludzie mieszkający w klatce u P.Czypionki tak mnie załatwili.Wszystko było już ugrane .To jest 400 zł.mandat przyjęłam,bo straszyli mnie Sądem Grodzkim i zamiast 400 zł,mogłabym mieć 3-4 tys.
Koty są głodne,te najmniejsze nie potrafią zdobywać jedzenia,ja już pomijam,że nie mają gdzie sie schować:(Jak mnie tylko widzą,nawet jak ide z psami,to wychodzą i podchodząChciałam założyc wątek,ale to nie ma sensu.
Wszyscy sie cieszą,.że P.Czypionka umarła,ja co miesiąc wydaje ogromną sume na suche,mokre i mięso dla nich,boję się zostawiać im już jedzenie,bo nie mam pieniędzy na następne mandaty,z resztą na ten też.
Jestem załamana
Najgorsza syt. jest z najmniejszymi,bo one cały czas są pod oknem P.Czypionki,albo zaraz obok pod autami.Mają ok 4 mies.,może 5 mies.Takz wyglądu,to chyba 4 kotki.Ja już nie mam siły na nic.Niedługo dojdą następne koty.Na jedzenie przychodzi ok 15-stu kotówquote]
witam , tu gosiakot - bardzo prosze o pilną informację kiedy przyjęłaś mandat (data) . Jest 7 dni od daty gdy przyjęłaś mandat ,aby próbować cos zrobić . przepis mówi " prawomocny mandat karny podlega uchyleniu , jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie . uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w (...) terminie 7 dni od uprawomocnienia się mandatu ( tj od dnia kiedy go przyjęłaś). prosze o pilną informację na PW.
LUDZIE NIE PRZYJMUJCIE W TAKICH SYTUACJACH MANDATÓW - w ten sposób pozbawiacie się możliwości rozpoznania sprawy przez sąd ktory ma pojęcie o prawie i skazujecie sie na wątpliwą wiedzę i kompetencje innych organów , które mogą wcale nie mieć żadnej wiedzy
Liwia_ pisze:O tym, że w takich sytuacjach nie należy przyjmować mandatu napisałam już x postów temu, nie wiem, po co roztrząsać to ciągle od początku. Justyna niestety dała się zastraszyć i powtarzanie w kółko, że zrobiła błąd nie zmieni teraz sytuacji ani o jotę. Teraz wystosowana jest prośba o pomoc - nie ma żadnego obowiązku pomagania, po prostu - jeżeli ktoś chce i może, wsparcie w zapłaceniu tego mandatu bardzo się przyda, bo Justyny na to po prostu kompletnie nie stać
Liwia_ pisze:Od 20 maja 1971.Kociara82 pisze:powiedzcie mi, od kiedy to jest czyn zabroniony, od kiedy jest to wykroczenie?!Art.145 Kodeksu Wykroczeń.Kociara82 pisze:a jest wykroczeniem? Podaj mi na to paragrafy, przepisy itp. Udowodnij, ze to jest wykroczenie!
No właśnie. Justyna została zupełnie sama, we wrogim otoczeniu, znikąd nie ma pomocy, a koty są w sytuacji beznadziejnej.CheshireCat1 pisze:Dziewczyny, nie ma co roztrzasac sprawy mandatu, musimy jakos pomoc tym kotom i Justynie. Przeciez to jakis koszmar, co tam sie dzieje.
Prosze zastanowmy sie razem co sie da zrobic! Musi byc jakies wyjscie!
Liwia_ pisze:No właśnie. Justyna została zupełnie sama, we wrogim otoczeniu, znikąd nie ma pomocy, a koty są w sytuacji beznadziejnej.CheshireCat1 pisze:Dziewczyny, nie ma co roztrzasac sprawy mandatu, musimy jakos pomoc tym kotom i Justynie. Przeciez to jakis koszmar, co tam sie dzieje.
Prosze zastanowmy sie razem co sie da zrobic! Musi byc jakies wyjscie!
Potrzebne są sterylki, miejsce, do przetrzymania kotów po zabiegach, pomoc w ich łapaniu i wożeniu i wsparcie na karmę...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 90 gości