Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 15, 2015 19:35 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

MalgWroclaw pisze:
estom pisze: Z mojej strony wygląda to tak, że ja po prostu nie mam na to czasu. Pracuję po 12-15 godzin na dobę. Pierwszą rzeczą, gdy wychodzę z domu jest karminie moich kotów, a potem do auta i praca. Ostatnią gdy wracam - karmienie i do łóżka. Mojego własnego karmią w ciągu dnia moi rodzice, którzy wpadają się z nim pobawić i dać mu jedzenie i lekarstwa. Tak w sumie 6 a niekiedy 7 dni w tygodniu. Poszukiwanie gotowca nie wynika z pójścia na łatwiznę, ale po prostu nie jestem w stanie się zająć samodzielnym wykonaniem.
Apel nadal aktualny :)

Pogadaj estom z aptekarzami. Może akuratnie coś będzie na zbyciu.W tamtym roku na allegro sprzedawano takie farmaceutyczne pudła. One dobre są. Grube z otwieranym "dachem".

Może z 2 można zrobić jedno?
http://market.ice.pl/pl/p/pudlo-styropianowe-50l/160
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw paź 15, 2015 20:02 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Wymiary 60x40x35 są wręcz idealne. Gdyby jeszcze tylko grubość ścianki była nieco większa. Ale jak się wsadzi w gruby foliowy worek taki na 120l to do wiosny wytrzyma. Na wierzchu położyła bym jeszcze deskę żeby był daszek i domek nie pofrunął na wietrze. I pamiętaj otwór o średnicy nie większej niż 15 cm w górnym rogu dłuższej ścianki.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Czw paź 15, 2015 21:38 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kochani, a w zasadzie powinienem napisać: Kochane Forumowiczki :) Doceniam ogromnie Wasze rady, jest mi miło. Jednak muszę napisać wprost: są dla mnie zupełnie nieprzydatne. Jestem facetem, bez najmniejszego problemu poradziłbym sobie z przycięciem płyt, złożeniem ich w całość i uszczelnieniem przy pomocy folii. Obszedłbym też z miłą chęcią apteki w poszukiwaniu pudeł z demobilu. Otwory o odpowiedniej szerokości wyciąłbym kilkoma ruchami. I wszystko to byłoby dawno zrobione, gdyby nie drobny fakt, o którym napisałem, że wychodzę z domu do pracy w chwili, gdy wszystkie sklepy, apteki itd. są jeszcze zamknięte, a wracam gdy są już zamknięte. I z całą pewnością oddałbym się przyjemności wymajstrowania domku -- co najpewniej zajęłoby mi mniej niż 4 godziny -- gdyby nie drobny szczegół polegający na tym, że wracam do domu w stanie takiego zmęczenia, że zdarza mi się zdziwić, iż drzwi mieszkania nie otwierają się pilotem z kluczyków samochodowych. A za tymi drzwiami czeka mój własny, ciężko chory kot, którym muszę się zająć, podać leki, nierzadko porządnie posprzątać zanieczyszczone wymiotami mieszkanie. No i jeszcze parę rzeczy wynikających ze zwykłego życia muszę zrobić. Wychodząc zatem z jedynego słusznego założenia, że każdy powinien robić to co umie i może, zapytałem o możliwość kupienie gotowego domku, za który z chęcią zapłacę należną kwotę, a nie o porady dotyczące samodzielnego skonstruowania tegoż, bo jest ich wszędzie w bród, a i bez nich dałbym radę :) Ponieważ jednak jest to forum o kotach a nie o mnie, pozwolę sobie dyskretnie zamilknąć do chwili, gdy -- być może -- znajdzie się posiadacz dobrych wieści o ofercie, która mnie interesuje, czyli o możliwości zakupu gotowego domku.

estom

Od: Pon cze 15, 2015 9:21

Post » Czw paź 15, 2015 23:41 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

estom, zrozumiałam Cię bardzo dobrze, jasno napisałeś już wcześniej. Wcale nie jest dziwne, że nie możesz tego zrobić. Współczuję. Mam nadzieję, że znajdziesz domki.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt paź 16, 2015 9:17 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Lidka pisze:Dostałam odpowiedź ze Styromaxu, że niestety, bo formy są drogie.
I że klienci mówią, że docieplają.
No tylko, że jak mam docieplać budkę to chyba lepiej samemu ze grubego styropianu zrobić.
Płyta 8cm 50x100cm kosztuje ok 6,50. Trzeba by chyba 5 płyt, żeby było z wiatrołapem.
Szkoda, że w wątku pisiokota z Łodzi zniknęły zdjęcia. Tam był krok po kroku, bo to w sumie prosta sprawa.

I nie przenoście się na pw, bo to ważne sprawy i zawsze jakaś informacja.

Nie, nie, nie....
Oczywiście ja doceniam, że robicie domki każdy w miarę swoich możliwości. :1luvu: :ok:
Ale protestuję jeśli chodzi o robienie z płyt. Nie dlatego, że uważam się za alfę i omegę. Ale 20 letnia praktyka w robieniu budek, nauczyła mnie, że klejone płyty nigdy nie mają tej szczelności, co gotowe, lite pudło, w którym doklejam tylko pokrywę.
Ja jestem dokładna w tych sprawach, sklejałam płyty, po wyschnięciu jeszcze poprawiałam a mimo tego na łączeniach zdarzały się nieszczelności. Zaznaczam, że kleję pianką montażową, która jest lepsza niż klej, bo "puchnie" i wypełnia szczeliny, ubytki w styropianie. Wystarczy niezauważalna dla ludzkiego oka mikrodziurka i woda napływa. tak było np. w przypadku budek ustawionych na cmentarzu Bródnowskim. Budki stały suche całą zimę. Zima była wtedy bardzo śnieżna. Wiosną nastąpiły roztopy, budki stały w kałużach i niestety część polaru była mokra, właśnie na brzegach, przy sklejeniach.

Oczywiście to dotyczy domków stojących pod chmurką, ukrytych w krzakach czy między grobami, bo jak można budkę ustawić na podwyższeniu/palecie i pod dachem np. w altanie, to wtedy nie ma sprawy.

W moim wątku "Budki dla kotów...." w pierwszym poście, jest link do organizowanej w Koterii akcji grupowego robienia budek pod moim kierunkiem. Są tam zdjęcia, krok po kroku". Załączam i tutaj:

http://www.koteria.org.pl/miejskie/budki_instrukcja.htm
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pt paź 16, 2015 17:08 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

ASK@ pisze:
MalgWroclaw pisze:
estom pisze: Z mojej strony wygląda to tak, że ja po prostu nie mam na to czasu. Pracuję po 12-15 godzin na dobę. Pierwszą rzeczą, gdy wychodzę z domu jest karminie moich kotów, a potem do auta i praca. Ostatnią gdy wracam - karmienie i do łóżka. Mojego własnego karmią w ciągu dnia moi rodzice, którzy wpadają się z nim pobawić i dać mu jedzenie i lekarstwa. Tak w sumie 6 a niekiedy 7 dni w tygodniu. Poszukiwanie gotowca nie wynika z pójścia na łatwiznę, ale po prostu nie jestem w stanie się zająć samodzielnym wykonaniem.
Apel nadal aktualny :)

Pogadaj estom z aptekarzami. Może akuratnie coś będzie na zbyciu.W tamtym roku na allegro sprzedawano takie farmaceutyczne pudła. One dobre są. Grube z otwieranym "dachem".

Może z 2 można zrobić jedno?
http://market.ice.pl/pl/p/pudlo-styropianowe-50l/160

Doskonale ciebie zrozumiałam.
Dlatego poleciłąm aptekę.
Bo do apteki wszak czasem ty czy rodzina chadza. Chyba nie ma problemu z zapytaniem czy akuratnie nie mają nic na zbyciu. Tym bardziej to cenne ,że pudła są na prawdę solidne i po wycięciu dziury i włożeniu polaru nadają się od razu do wstawienia. No, chyba że jeszcze folią trzeba obić jeśli nie jest pod dachem.
Dałam też linka do zakupu ew pudeł. To chyba też nie sprawi problemu, znaczy się zamówienie. Bo już takie robiłeś i jakoś czas znalazł się jak i sposób odbioru też był.
Potem tylko wycięcie dziury, kocyk... folia.
Uwierz, ja słaba blondynka jestem i nie miałam problemu ze zrobieniem otworów w tych pudłach.
To są na prawdę solidne pudła, nie klejone,nie przeciekają i nic w nich nie wieje, wytrzymują najgorsze mrozy . Latem otwieram górę, czyszczę i wymieniam kocyki. Zamknięcia są pasowane bardzo dobrze i ciężko je poluzować.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt paź 16, 2015 17:34 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

estom pisze: wracam do domu w stanie takiego zmęczenia, że zdarza mi się zdziwić, iż drzwi mieszkania nie otwierają się pilotem z kluczyków samochodowych.

To ja bym się zastanowiła, czy ta praca jest tego warta? A gdzie czas na Miłość, rodzinę, dzieci ? Tego nie da się zamówić w pakiecie przez internet. Sama swego czasu pracowałam w Mordorze na Domaniewskiej aż wylądowałam na oddziale ratunkowym bo nie miałam czasu pójść do lekarza.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Sob paź 17, 2015 12:15 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

estom zrobię domek dla kota ,no może dwa koty się tam zmieszczą ,wysyłka w przyszłym tygodniu :ok:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Sob paź 17, 2015 12:30 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

iwona66 pisze:estom zrobię domek dla kota ,no może dwa koty się tam zmieszczą ,wysyłka w przyszłym tygodniu :ok:

:ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob paź 17, 2015 16:51 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

iwona66 pisze:estom zrobię domek dla kota ,no może dwa koty się tam zmieszczą ,wysyłka w przyszłym tygodniu :ok:

Jesteś niesamowita, ogromne dzięki! Resztę już piszę w mailu.

estom

Post » Śro paź 21, 2015 10:05 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

I domek gotowy ,fachowcy sprawdzili czy wszystko ok;
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kurier odbiera po 17 przesyłkę :ok:

iwona66

Post » Śro paź 21, 2015 11:24 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

iwona66 pisze:I domek gotowy ,fachowcy sprawdzili czy wszystko ok;
Kurier odbiera po 17 przesyłkę :ok:

Cudownie, jestem niesamowicie wdzięczny. Cudne zdjęcia :) Mam małą prośbę - jeśli tu wejdziesz, czy możesz mi napisać, jaka to firma kurierska? Przywożą mi przesyłki tam, gdzie akurat w danym momencie jestem, ale muszę wcześnie rano zadzwonić i to zgłosić. Mogę to zrobić tylko wtedy, gdy wiem jaka firma przywiezie mi przesyłkę :)

No i oczywiście czekam w gotowości by pokryć koszty.

Serdeczności i podziękowania!

estom

Post » Śro paź 21, 2015 11:26 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kurier DPD

iwona66

Post » Śro paź 21, 2015 11:32 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

iwona66 pisze:Kurier DPD

:]
Dzięki!

estom

Post » Pt lis 06, 2015 16:16 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

http://sercedlazwierzat.org/nasze-akcje ... -11-2014/#
Pomysł i akcja super ale już nawet ja poczatkujaca widze błędy i uchybienia:
wejście za nisko, za duże, i za bardzo centralnie. Brak daszka, a wystarczy dłuższa płyta na górze niż podłoga.
Obrazek

Ewa.KM

[poprzednia][następna]