Tarnobrzeg - powódź - KRK transport darów 23.07 !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 24, 2010 16:57 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Ja również dziękuję.Zadzwonię do Mokrzyszowa wieczorem,oni pracują w polu i odbierają albo wcześnie rano,albo po zmroku.Bardzo,ale to bardzo dziękuję. :1luvu: :1luvu:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw cze 24, 2010 19:39 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Dzwoniłam.Okazuje się,że są trzy kociaki,które kotka jeszcze karmi.Dwa czarne i chyba pingwinek,z opisu tak wynika.Ona je dopiero przyprowadza,ale boją się jeszcze ludzi.Dostają karmę,którą przywiozłam i piją mleko.Pani uważa,że jeszcze kilka dni (tydzień,dwa!) muszą być z matką i muszą się oswoić.Ma je wpuszczać do sieni,karmić,głaskać,tak mi obiecała.Mówiłam,że Bogusia może być już w ciąży,ale nie,nie można jej zabierać,ani kociaków,bo pójdą sobie i zginą.Powiedziałam,że za kilka dni zadzwonię.Ciężko się gada, raz słyszę jedno,potem drugie.Powiedziałam,że zabiorę kociaki, tak jak obiecałam.Dobrze,ale jeszcze nie teraz.Zapas jedzenia mają,bo zawiozłam bardzo dużo suchego,trochę puszek i zamrożonych porcji mięsa.Pies też dostał zapas.Podobno lepiej wygląda i ma ładniejszą sierść.Oni nie są zamożni, córka tej kobiety jest z terenów powodziowych.Pies tej córki nie przeżył (pisałam,że chorował,wymiotował),ale zostały jeszcze koty.Ona tam jeździ i wozi im trochę tej karmy,którą tam zawiozłam.Obiecałam jeszcze zawieźć więcej,niech nie oszczędza,tylko karmi zwierzęta.
Tak to wygląda. :cry:

ewar

Post » Czw cze 24, 2010 20:01 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Basia1968 pisze:informuję iż karma dotarła - serdecznie dziękujemy

To się cieszę :ok:
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Czw cze 24, 2010 20:15 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Są do oddania dla powodzian kołdry, poduszki ( nowe) i być może również trochę uzywane ale w doskonałym stanie). Po 2-3 sztuki wszystkiego. I używany, w dobrym stanie porządny materac spręzynowy. ( jak to przewieźć? :( ). Czytam o niesprawiedliwym rozdawaniu darów, o wzajemnym oskarżaniu się i wiem, że jak rzeczy trafią przez Miau, to faktycznie potrzebujących.

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Czw cze 24, 2010 20:33 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

I kolejna wątpliwośc. Od czterech lat stoi w moim garażu nystolik i dwa fotele, z serii szwedzkich mebli gietych ( takich jak teraz są za grosze w Ikei, ale dawno temu były dostępne tylko na zamowienie i były faktycnie sprowadzane z Szwecji. Używane, trochę sfatygowane, ale żal wyrzucić, na Allegro planuję wystawić od 4 lat :mrgreen: . I tak sobie stoją. Fotele superwygodne, ale tapicerka wymaga wymiany ( oryginalna wymieniłam kiedyś na polską i po roku była w gorszym stanie, niż oryginala po 10. Być może komuś, kto stracił szystko, by się przydały, ale głupio mi proponować takie graty...

Tosza

Post » Czw cze 24, 2010 21:41 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Najprawdopodobniej w piątek 02/07 będę jechać do Tarnobrzega, więc mniejsze rzeczy (kołdry i poduszki) mogłabym zabrać.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt cze 25, 2010 6:22 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Sylwka pisze:Najprawdopodobniej w piątek 02/07 będę jechać do Tarnobrzega, więc mniejsze rzeczy (kołdry i poduszki) mogłabym zabrać.

A będzie komu je wydać?

Tosza

Post » Pt cze 25, 2010 16:29 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Wiem,że jakaś kobieta, pochodząca z Sobowa,obecnie zamożna businesswoman przysłała cały TIR darów dla mieszkańców tej wioski ( teraz to dzielnica Tarnobrzega).Mnóstwo pościeli,koce,środki czystości..itd.
Centrum Wolontariatu prosi wolontariuszy o pomoc przy sprzątaniu,opiece nad dziećmi,ale jak donoszą lokalne media, bardzo niewielu jest chętnych do pomocy.Sugerują,że koniec roku szkolnego,akademickiego może być przyczyną.
A to posesja,gdzie mieszka Bogusia, mama trójki kociąt.Tam były trzy psy( w głębi widać budę tego potrąconego przez samochód).Był też "powodzianin"pies córki tej gospodyni,nie przeżył.Został tylko ten duży.
Obrazek.Tutaj Bogusia na przystanku,kiedy ją poznałam.Myślałam ,że to bezdomny kociak,a ona była już w ciąży.Obrazek Na tym zdjęciu widać jaka jest malutka ,dla porównania kawałek buta gospodyni.Obrazek Kociaków nigdy nie widziałam.
Tyle prywaty.A teraz poważne pytanie,jak ogłosić,że potrzebna pomoc w rozważaniu karmy, wyprowadzaniu psów ,sprzątaniu? Wywiesić w lecznicach? Dać ogłoszenie na stronie internetowej? Jak to sformułować,jaki kontakt podać?

ewar

Post » Pt cze 25, 2010 20:16 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Amanda_0net pisze:
Basia1968 pisze:informuję iż karma dotarła - serdecznie dziękujemy

To się cieszę :ok:

Ja też się cieszę! :D :ok:
Super dziewczyny! :1luvu: :1luvu:
[img]...[/img]
Moje 2 cudne i ukochane serduszka Obrazek Obrazek

Ulla

Od: Nie paź 19, 2008 20:35

Post » Pt cze 25, 2010 21:21 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

odpowiadam na zapytanie odnośnie pomocy - rzeczy przekazuję najbardziej potrzebującym. Pralka i piecyk jeszcze stoją i czekają, gdyż trafia do Pani z Koćmierzowa,a tam jeszcze stoi woda. Pani mieszka z bratem niepełnosprawnym i mamą w wieku p0onad 80 lat. Trafia do niej też rzeczy - ubrania i cześć pościeli.
Odpowiedziałam tez na apel u nas na stronie lokalnej ogłoszoniowej Stowarzyszenia
cyt.
Witam Panią dziękuje bardzo Pani za odzew na nasz apel. Pomoc potrzebna
jest każda, zwłaszcza wolontariusze do sprzątania i kucia tynków. Ta
rodzina to osoby schorowane. Stanisław, Zofia i Małgorzata posiadają
grupy
inwalidzkie, w tym Małgorzata jest chorująca psychicznie a jej rodzice

w podeszłym wieku. Sami muszą radzić sobie z porządkami. Oprócz
porządków
potrzebują przedmiotów codziennego użytku. Jeszcze dokładnie
zorientujemy
się co potrzebne, bo na nasze pytanie " co potrzeba?" odpowiadają
"wszystko". Odwiedzimy rodzinę i po-niedzieli odnowimy z Panią kontakt.

Bardzo Pani dziękujemy, bo Pani postawa umacnia nas w przekonaniu, że

dobrzy i ofiarni ludzie. Pozdrawiam Iwona Furman- asystent osoby
niepełnosprawnej sandomierskiego stowarzyszenia Nadzieja.

szukam osób, którym naprawdę potrzebna jest pomoc.

Basia1968

Od: Nie kwi 25, 2010 17:59

Post » Pt cze 25, 2010 21:49 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Basiu :ok:
Dziewczyny, jesteście bardzo dzielne!! :1luvu:
[img]...[/img]
Moje 2 cudne i ukochane serduszka Obrazek Obrazek

Ulla

Od: Nie paź 19, 2008 20:35

Post » Nie cze 27, 2010 18:52 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

:ok:
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Pon cze 28, 2010 8:06 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Jesteście wspaniali..

Kaprys2004

Od: Śro kwi 02, 2008 15:53

Post » Pon cze 28, 2010 14:00 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

Piszę na tym wątku,bo jest on trochę "powodziowy".Ludzie,którym staram się pomóc mieszkają w Mokrzyszowie.Nie są zamożni,mąż tej pani jest po wylewie,nie może pracować.Nie mają zwierząt gospodarczych,a tylko psa o imieniu Snoopy,potężny w typie mastiffa i "moją" Bogusię z jej trzema kociaczkami.Dzisiaj ich odwiedziłam,zawiozłam znowu zapas karmy dla psa,kotów i kotów córki tej pani,która jest z Trześni.Tam była powódź.Niczego nie udało im się uratować,jeżeli nie liczyć paru garnków pokrytych szarym,zaschniętym błotem.Widziałam. :cry: Córka ma dwóch małych chłopców,teraz będą mieszkać w takiej komórce (coś w rodzaju letniej kuchni,jak to na wsi nazywają) w gospodarstwie rodziców,dopóki nie osuszą domu (jest drewniany,nie wiem,czy to lepiej czy gorzej).Nie narzekają,ale gołym okiem widać,że lekko im nie jest.Delikatnie spróbuję zapytać,co im potrzeba i postaram się coś zorganizować.
Bogusia nadal karmi,ale ukrywa swoje dzieci.Szukałyśmy ich,ale gdzieś się pochowały.Bogusia daje się brać na ręce,ta pani musiała ją trzymać,bo chciała biec za mną,kiedy odchodziłam.Kotka ma jedzenie,zawiozłam kilka kilogramów suchego RC, trochę mokrej,nie będzie głodna.Pies też ma zapas.Bardzo prosiłam tę panią,aby oswajała kociaki,bo je zabiorę,a Bogusię trzeba koniecznie wysterylizować.Nie ma na co czekać.Mówiła,że się będą starać.Jak dla mnie nie muszą być całkiem oswojone,chodzi tylko o to,aby dały się złapać.A takie zdjęcia zrobiłam dzisiaj.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Pies jest w dobrej kondycji,Bogusia ma zrudziałą sierść i biegunkę.Widziałam,lała się z niej żółtawa breja. :cry:Prosiłam,aby ją poobserwować. Poza tym oczka czyste,pcheł nie ma.Aha,ta pani mówi,że nie może dostać dla psa kagańca,smycz ma.Czy kaganiec trzeba przymierzyć,czy są jakieś uniwersalne?

ewar

Post » Pon cze 28, 2010 14:44 Re: Tarnobrzeg - powódź - KRK transport piątek 18.06 !

TAK JAK PISAŁAM - SA KONKRETNI LUDZIE I KONKRETNE POTRZEBY OTO TREŚC MEILA

Witam Panią!

> Obiecałam kontakt w sprawie pomocy dla powodzian. Bardzo prosiłabym
> o

> pomoc przez Panią oferowaną. Rozmawiałam z rodziną o potrzebach. Są

> duże, ale Pan wybrał rzeczy, które są niezbędne już teraz.

> 1. Ubrania- Pan Stanisław- szczupły wysoki mężczyzna, Pani Zofia-
> grubsza

> średniego wzrostu, Małgorzata- szczupła, średniego wzrostu.
> Najbardziej by

> prosił o ubrania codzienne i na zimę, bo prawie nie ma w czym chodzić.

> 2. Buty- Pan Stanisław rozmiar- 41, Pani Zofia- rozmiar 39, Małgorzata-

> rozmiar- 38/

> 3. Garnki, talerze, sztućce, szklanki.

> 4. Sprzęt AGD ( lodówka, pralka, zamrażalka, odkurzacz, żelazko)-
> używane

> w miarę możliwości.

> 5. Cement.

> 6. Wolontariusze do sprzątania, ponieważ zgłaszaliśmy w różne
> miejsca i

> nie przyszła pomoc.

> 7. Karmę dla kaczek, psów, kota.

> 8. dywany

>

> W biurze stowarzyszenia ul .Św. Barbary 8/11 Tarnobrzeg posiadam do

> wglądu karty powodziowe członków rodziny Nowak. Bardzo prosiłabym o
> pomoc

> w miarę możliwości Pani. Ja w biurze jestem od 10- 15 od poniedziałku
> do

> piątku. Ewentualne dary można przynieść do nas, a my postaramy się
> już

> dostarczyć.

> Z góry dziękuje za zainteresowanie i dobre serce.

> Iwona Furman- Asystent Osoby Niepełnosprawnej

> Stowarzyszenia Nadzieja

jesli macie kochani cos z takich własnie rzeczy - to proszę o pomoc dla tych ludzi. Dla psiaków, kociaków - to oczywiście będzie szła pomoc

Basia1968

Od: Nie kwi 25, 2010 17:59

[poprzednia][następna]