Fundacja PJD, Vegas ma swój dom! :-)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 18, 2010 12:09 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

Oleńka to śliczna kicia :)
luelka pisze:Nasza wetka nie sugerowała USG, ale może dlatego, że Ola już by sobie nie pozwoliła na nic więcej tamtym razem:). Zadzwonię do niej w poniedziałek i dopytam, jak coś to znowu będziemy umawiać Specjalne Warunki Do Badania Księżniczki.
Po piewszych dawkach leków wątrobowych Olunia jakby mniej nastroszona i w lepszym humorze. Oby :).

Hepatil jest dobrym lekiem, mam nadzieję że odniesie dobry skutek i USG nie będzie konieczne.
USG wątroby powinno wykonać się na czczo, w "trudnych przypadkach" raczej w znieczuleniu ogólnym.
Edit - mam wielką prośbę o zdjęcie w całości tego mebla, pod którym siedzi Ola.
Obrazek
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Nie lip 18, 2010 12:33 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

Majorka, to nie jest mebel tylko fragment barierki na moim balkonie - to barierki, na których umocowane są szyby hartowane, które zastępują balustradę. Moja mama w związku z tym dostaje za każdym razem lęku wysokości u mnie na balkonie, bo dla niej to jakieś takie zbyt przezroczyste :). Chcesz ciągle zdjęcie? :).
"Wykuj własny szlak przez kraj dziki i surowy..."

luelka

Od: Sob cze 30, 2007 8:14

Post » Nie lip 18, 2010 13:45 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

luelka pisze:Chcesz ciągle zdjęcie? :).

Nie, to już dziękuję :) Myślałam, że to stół jest, nogi mi się podobają :lol:
Obrazek
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Post » Pon lip 19, 2010 15:15 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

Stachurka spędziła dzisiaj długie chwile ze Snake'iem u weterynarza. Pewnie o szczegółach sama napisze więcej, natomiast wyniki badań potwierdziły nasze przypuszczenia - Snake ma zapalenie pęcherza. Musimy szybko kupić karmę zakwaszającą mocz, dostanie też antybiotyk.

Loa z kolei w mieszkaniu Stachurki odżywa - przejęła parapet, mriauka zadowolona i nie ma póki co specjalnych problemów... Ona z kolei potrzebuje na cito karmy łagodnej dla jelit - a to wszystko koszty, kolejne koszty... Potrzebujemy bardzo ciepłych myśli i zupełnie realnej pomocy... Nie wiem czy pisałam, że jej wyniki badań tarczycy wyszły w normie?

luelka

Post » Wto lip 20, 2010 1:58 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

Snake ma zapalenie pęcherza, ma dość dużo białka w moczu, odczyn zasadowy. Poza tym pani wet powiedziała, że wyniki tłumaczą amoniakalny zapach z kuwety. Na szczęście to nie nerki - uff! - jednak tak czy inaczej przetestowaliśmy i to. I co? I wszystko w porządku! :D Parametry ani drgnęły, a wątroba jest lepsza niż była :). Wskaźnik de Ritisa (chyba ALT/AST) nieco za niski, ale póki co nie ma się czego bać.

Snake musi brać zastrzyki przez minimum 10 dni (ceporex). Dodatkowo obowiązkowo je teraz karmę typu urinary. Po tym czasie sprawdzimy ponownie jakość siuśków.

Muszę Snake'a bardzo pochwalić. Był wzorowo współpracujący w lecznicy, mimo że zabiegi, które dziś musieliśmy na nim wykonać nie należą do przyjemnych, w szczególności wyciskanie moczu...

Loa odzyskała już całkowicie apetyt, to co znajduję w kuwecie wygląda bardzo prawidłowo, więc jestem zadowolona. Amylan odstawiony - w tym momencie "trendy" jest hipoteza o cyklicznych zaburzeniach flory bakteryjnej itp. Za takim rozwiązaniem przemawia fakt, że dolegliwości tego rzutu przeszły samoistnie po kilku dniach.

Jutro jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem zaczynamy leczenie zębów Tofika :).

starchurka

Od: Nie sie 26, 2007 0:09

Post » Wto lip 20, 2010 16:00 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

luelka pisze:Loa z kolei w mieszkaniu Stachurki odżywa - przejęła parapet, mriauka zadowolona i nie ma póki co specjalnych problemów... Ona z kolei potrzebuje na cito karmy łagodnej dla jelit - a to wszystko koszty, kolejne koszty... Potrzebujemy bardzo ciepłych myśli i zupełnie realnej pomocy...

Zapobiegawczo przy kotach "jelitowych" sprawdza się RC Exigent, RC Sensitivity... Przy pogorszeniach Intestinal.
Może ktoś miły chciałby podarować Loi worek karmy? Loa byłaby niezmiernie wdzięczna...

Bardzo prosimy, jako Fundacja, o pomoc. Razem możemy ratować koty.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro lip 21, 2010 11:53 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

Wczoraj do Stachurki z adopcji wróciła Franciszka-Formanka. Tym samym została włączona znowu do PaJDotków. Frania, gdy ją widziałam wczoraj, była przerażona, nie wychodziła zza pralki. Zapewne znowu będzie potrzebowała dużo czasu, żeby znaleźć się w tym miejscu. Ania na pewno nie będzie szczędzić jej przysmaków, żeby osłodzić jej tę kolejną zmianę...

luelka

Post » Śro lip 21, 2010 12:30 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

Coś poszło nie tak z Formanką? :cry:
Obrazek

Majorka

Post » Śro lip 21, 2010 12:42 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

Frania nie jest łatwym kotem - jest płochliwa, potrzebuje dużo czasu, by nawiązać z kimś bliższe relacje. Niestety chwilowa opiekunka podjęła decyzję o jej adopcji zbyt pochopnie, mimo wielu rozmów na ten temat. Trudno, tak czasem bywa.
Frania oczywiście nadal szuka domu, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto da jej dużo czasu na aklimatyzację i zaakceptuje ją taką, jaka jest. Z czasem zapewne Frania odpłaci zaufaniem, to młoda koteczka.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro lip 21, 2010 12:56 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

Sama mam Romcia z odzysku (zwrot z adopcji), więc wiem że bywa różnie. Trzymam kciuki za nowy, "trafiony" domek dla Formanki :ok:
Obrazek

Majorka

Post » Śro lip 21, 2010 13:47 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - działamy :)

ryśka pisze: Może ktoś miły chciałby podarować Loi worek karmy? Loa byłaby niezmiernie wdzięczna.

ja proponowałam mejlem ale otrzymałam odpowiedź, że karmy to akurat nie trzeba :roll:

Ekhm, Stachurka... to może jednak ?
gaga&gagatki czyliObrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

GRazyna

Od: Śro lut 06, 2002 14:54

Post » Śro lip 21, 2010 15:03 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - Frania wróciła z adopcji :(

dubel
Ostatnio edytowano Śro lip 21, 2010 15:04 przez luelka, łącznie edytowano 1 raz

luelka

Post » Śro lip 21, 2010 15:03 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - Frania wróciła z adopcji :(

Toffiś dostał dzisiaj antybiotyk i steryd na dziąsła...

luelka

Post » Śro lip 21, 2010 15:06 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - Frania wróciła z adopcji :(

Grażyna :aniolek:

Teraz już sama nie wiem ;) Kiedy rozmawiałyśmy "na czasie" był pomysł z trzustką i wtedy intestinal nie byłby dobrym ruchem. Trzustka spadła na dół listy podejrzewanych dolegliwości ;) ale w dalszym ciągu nie mamy specjalnie w co celować, bo badania krwi na nic nie wskazują.
Z kolei teraz Loa je bardzo dobrze, tylko bałam się jej kupować worka karmy, bo może zacząć kręcić nosem i wtedy intestinal będzie służył innym kotom, więc jeżeli uważasz, że to jest dobre wyjście to Pajdotki na pewno będą bardzo szczęśliwe :1luvu:

starchurka

Od: Nie sie 26, 2007 0:09

Post » Śro lip 21, 2010 15:20 Re: Fundacja Pod Jednym Dachem - Frania wróciła z adopcji :(

Starchurka, no przecież jeśli Loa złapie focha i przestanie jeść tę karmę to jej nie wyrzucisz tylko inne będą jadły, prawda? :P
Tylko CO konkretnie to ma być? Intestinal? Exigent? Sensivity? Coś Innego?
gaga&gagatki czyliObrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

GRazyna

Od: Śro lut 06, 2002 14:54

[poprzednia][następna]