Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 30, 2013 19:49 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Jaka masakra! U mnie jak to się w sklepach pojawiało po etapie "puste półki", to z rok czy dwa kilku sąsiadów strzelało na pobliskich nieużytkach (pod samym blokiem to by chyba w zęby od innych sąsiadów dostali za stwarzanie zagrożenia, ale moja okolica jest spokojna: kilka bloków i dookoła same domki, a niedaleko las); teraz to strzela 1-2 osoby albo nikt. Najbliższe strzelanie minimum 1km dalej. Tak było w ostatnich latach i oby tak pozostało. Raz w roku mam fajerwerki 500m od domu - koło 21:30 na festynie parafialnym we wrześniu, ale zawsze robi to firma wyspecjalizowana w takich rzeczach - huk mały, ale widoki piękne z balkonu (wiem o nich nie od hałasu, tylko od błysku, że zaczęli).

Jak patrzę na te zdjęcie... masakra!
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon gru 30, 2013 19:51 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Huk mały, ale huk. Zwierzęta mają lepszy słuch.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon gru 30, 2013 19:53 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Spotkałam właśnie sąsiadkę, która opowiedziała mi historię z wczoraj:
jej znajoma jechała z chorym psem do gabinetu. Pies był chory (nie na serce, miał chory przewód pokarmowy), nie dojechali do lekarza, bo w pobliżu zaczęli strzelać. Pies umarł na serce, co stwierdził lekarz, kiedy już z martwym przyjechali do niego.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pon gru 30, 2013 20:13 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:Spotkałam właśnie sąsiadkę, która opowiedziała mi historię z wczoraj:
jej znajoma jechała z chorym psem do gabinetu. Pies był chory (nie na serce, miał chory przewód pokarmowy), nie dojechali do lekarza, bo w pobliżu zaczęli strzelać. Pies umarł na serce, co stwierdził lekarz, kiedy już z martwym przyjechali do niego.

Brak słów...
Nawet tych niecenzuralnych.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Pon gru 30, 2013 21:27 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

straszne :cry: :cry:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pon gru 30, 2013 23:34 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Grażynka napisała mi o hałasie petardy:

gpolomska pisze:160dB może nie mówi, ale są obrazki:

http://www.halas.wortale.net/pliki/akus/Skala1.jpg

http://www.halas.wortale.net/pliki/skala_halasu.jpg

http://server.miasto.gdynia.pl/GeoSerwe ... age010.gif

i taka ulotka: http://www.zsp7zory.eu/dokumenty_szkoln ... alasie.pdf

a w niej:
Natężenie dźwięku występujące w różnych sytuacjach i jego wpływ :
• 10 dB oddech, szept
znużenie hałasem u najwrażliwszych,
• 20 dB szum liści
• 35 dB cicha muzyka
• 45 dB rozmowa
• 50 dB nowoczesny samochód
zakłócenie odbioru mowy,
• 55 dB suszarka dobrej jakości
zaburzenia snu,
• 60 dB odkurzacz dobrej jakości
skurcz naczyń krwionośnych,
• 75 dB nowoczesny samochód małolitrażowy
narastanie wrogości i agresji,
• 80 dB klakson
narastanie wrogości i agresji,
• 85 dB uszkodzony kran, wnętrze typowego samochodu na polskich drogach
poziom szkodliwy dla zdrowia,
• 90 dB przerwa w szkole
zakłócenia systemu nerwowego
• 95 dB odkurzacz typowy
zakłócenie systemu nerwowego,
• 110 dB trzaskające drzwi windy
• 120 dB
silnik samolotowy
• 130 - 160 dB wybuch petardy
granica bólu

zastanawiam się jakie jest natężenie dźwięku przy jednoczesnym wybuchu setek petard i rakiet
w jednym wieżowcu albo kilku obok lub naprzeciwko siebie :(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 7:50 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

U nas dziś o pierwszej w nocy jakiś debil nawalał petardami :evil:

Wczoraj zgarnęliśmy jednego z podopiecznych osiedlowej karmicielki na leczenie, ropień, ale kobieta się cieszy że sylwestra kocurek spędzi bezpiecznie w fundacji. Oswojoną kotkę zabierze na noc do łazienki. Reszta będzie musiała sobie poradzić..

Może to niefajne, ale co roku cieszą mnie :oops: noworoczne informacje o ilości urwanych palców i poparzonych rąk (szkoda że nie łbów :evil: ) strzelających idiotów. Zawsze sobie myślę, że za rok jednego strzelającego będzie mniej.
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Wto gru 31, 2013 9:15 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

No, z tym mniej to chyba nie do końca, bo ubytki są uzupełniane przez nowych bałwanów. Niestety.
Oby dzisiejsza noc był jak najspokojniejsza dla wszystkich zwierzaków.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto gru 31, 2013 10:08 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

justyna p pisze:U nas dziś o pierwszej w nocy jakiś debil nawalał petardami :evil:

Wczoraj zgarnęliśmy jednego z podopiecznych osiedlowej karmicielki na leczenie, ropień, ale kobieta się cieszy że sylwestra kocurek spędzi bezpiecznie w fundacji. Oswojoną kotkę zabierze na noc do łazienki. Reszta będzie musiała sobie poradzić..

Może to niefajne, ale co roku cieszą mnie :oops: noworoczne informacje o ilości urwanych palców i poparzonych rąk (szkoda że nie łbów :evil: ) strzelających idiotów. Zawsze sobie myślę, że za rok jednego strzelającego będzie mniej.

Wstyd przyznać, ale ja też nie umiem wzbudzić w sobie współczucia.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Wto gru 31, 2013 10:09 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Blekitny.Irys pisze:

Wstyd przyznać, ale ja też nie umiem wzbudzić w sobie współczucia.

To jest nas już trzy :twisted:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto gru 31, 2013 10:11 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Cztery :mrgreen: Przed chwilą gadałam z koleżanką i też marzy o urwanych paluszkach :ryk: Mój TŻ zawsze z satysfakcją czeka na informacje poranne jakie straty w idiotach :lol:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Wto gru 31, 2013 14:17 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Cytuję za gazeta.pl:
"Stolica chce także zachwycić rekordowo długimi pokazami fajerwerków - mają trwać 13 min i będą kosztowały ok. 190 tys. zł. Dla porównania fajerwerki na pl. Konstytucji w sylwestra 2011/12 (trwające 5 min) kosztowały 55 tys. zł.
W Zielonej Górze jest "tylko" pokaz fajerwerków, za 25 tys. zł."

Bardzo bogaty kraj.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Wto gru 31, 2013 14:19 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Czy pamiętacie 2 żyrafy z łódzkiego zoo
które umarły na zawał serca z przerażenia po włamaniu chuliganów,
którzy krzyczeli, rzucali koszami i wszystko niszczyli ?

Za kilka godzin miliony ludzi równocześnie od godz. 00.00 będą strzelać z petard i fajerwerków.
Także ci, którzy się oburzali na tych chuliganów i płakali nad żyrafami ...

Czy musisz strzelać z fajerwerków ? Nie musisz...
w każdej chwili możesz z tego zrezygnować ...

okaż serce i dobroć - Nie strzelaj z fajerwerków
Ostatnio edytowano Wto gru 31, 2013 15:20 przez wibryska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 15:11 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

artykuł : Petarda zabiła mi psa. Po co nam to barbarzyństwo

http://zielonagora.gazeta.pl/zielonagor ... l#TRrelSST

Równo rok temu wystarczyło kilka petard i musiałam pożegnać swojego najwierniejszego przyjaciela - komentarz Agaty Źrałko
Równo rok temu wystarczyło kilka petard i musiałam pożegnać swojego najwierniejszego przyjaciela. Psu nie wytrzymało serce. 15 lat wspólnego życia. To było biegające na czterech łapach szczęście.

Pochowałam go w ciszy, nie chciałam żadnych rozmów ani opowiastek. Cały czas mam w pamięci obraz psa wycieńczonego przez nagły atak padaczki, choć przez całe życie praktycznie nie chorował. Pamiętam niemoc i wściekłość, że nie było kogo ukarać. Bo jak znaleźć winnego w kilkutysięcznym mieście? Dla tego kogoś dwie petardy to świetna zabawa. Dla mnie oznaczało pożegnanie z wyjątkowym członkiem rodziny.

Mamy barbarzyński zwyczaj, niestety. Sylwester zaczyna się już w wigilię. Tradycją nie jest już dobra zabawa, świętowanie zmiany daty, poszukiwania noworocznych obietnic. - To wyścig zbrojeń polegający na tym kto dłużej, wyżej i głośniej będzie walił, żeby pokazać, że stać go na gigantyczny arsenał. "Tradycja", która polega na krzywdzeniu innych, w tym zwierząt, nie jest żadną tradycją, tylko zwykłym buractwem! - pisał w "Wyborczej" Adam Wajrak.

Ludzie, opamiętajcie się z sylwestrową kanonadą. To naprawdę zabija. Wiem, to spotkało mojego psa.
Ostatnio edytowano Wto gru 31, 2013 15:22 przez wibryska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 15:15 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Umieściłam plakat Empatii na profilu Rafała Dutkiewicza, prezydenta Wrocławia. To nic nie da, wiem, ale może choć przez chwilę zagości refleksja, niekoniecznie związana ze zbliżającymi się wyborami.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

[poprzednia][następna]