SchronWro - koniec

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 22, 2009 11:01

Kicia_ pisze:Z tych, co pojechały do Łodzi, Grzybek vel Zorro też juz jest w swoim domu na Mazurach i hasa po zielonej trawce, a Bosmana wolontariuszka, u której był na DT nie chce nikomu oddać (dlaczego mnie to nie dziwi...?) i zostaje :)

Wczoraj będąc w schronie po odbiór kociaków, zobaczyłam nowego maleńtasa, całego czarnego, bardzo proludzkiego, oddanego z domu.

Potrzebujemy nowych DT i wiele, wiele ogłoszeń!
:!:
Obrazek

Mruczeńka1981

Od: Sob gru 29, 2007 17:12

Post » Pon cze 22, 2009 15:33

podnosimy-nie zdziałamy wiele bez DT i ogłoszeń...
Obrazek

Mruczeńka1981

Post » Pon cze 22, 2009 19:02

Obrazek
To oczko da się uratować!Dr schronowy twierdził inaczej,ale na szczęście się nie sprawdziło :!:
Uwaga-Gentamycyna stosowana u wielu kociąt dłużej niż 3 dni może spowodować trwałe uszkodzenie lub utratę oka :!:
Obrazek

Mruczeńka1981

Post » Pon cze 22, 2009 19:17

Bedzie widział? :oops:
Co z tymi wetami ze schronu? :evil:
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Pon cze 22, 2009 20:54

Weci ze schronu uważają, że są świetni.
Podają Gentamycynę kociętom przez 2 tygodnie.
Podają dwie dawki surowicy psiej o nazwie Caniserin kociętom bez względu na to, czy są zdrowe, czy nie. Niestety często opóźniaja przez to możliwość zaszepienia tych kociąt na inne choroby.
Podają małym zwierzętom będącym jeszcze w fazie wzrostu antybiotyk o nazwie Enroxil, który hamuje wzrost zwierzęcia. Prowadzi to do nieodwracalnych uszkodzeń i problemów ze zdrowiem do końca życia.
Diagnozują kardiomiopatię przerostową na podstawie osłuchania kota stetoskopem. Kot leczony na serce, ma po prostu zapalenie ucha od ilości świerzba, którego schroniskowi lekarze nie zauważyli.
Wprowadzili jako standard 10 dni oczekiwania z operacją u kotów po wypadkach. Koty są juz często za słabe, żeby przeżyć taki zabieg, a procesy gnilne zbyt daleko posunięte, żeby można im było pomóc. Zwala się to jednak na wirusy i bakterie (np. kalciwirozę i żółtaczkę).

To tylko przykłady, które mną najbardziej wstrząsnęły w ostatnim czasie.

Dziś do schronu trafiło kolejnych 6 kociąt.

DT - zgłaszajcie się!
Każdy kto chce pomóc, nie tylko jako DT - zgłaszajcie się!
ObrazekSKARBONKA ZAPRASZA!!!

Kicia_

Od: Pt lut 29, 2008 20:33

Post » Pon cze 22, 2009 22:27

Kicia, to co piszesz jest przerażające 8O :(
I to się dzieje za nasze pieniądze.
A to nie udzielanie pomocy zwierzakom po wypadkach ociera się o prokuratora.
Szkoda, że nie mogę być DT, ale może inna pomoc?
Obrazek Obrazek Obrazek
Moja mała Lolunia 07.03.2009 [']

Monisek

Od: Śro gru 27, 2006 13:15

Post » Pon cze 22, 2009 22:58

Monisek pisze:Kicia, to co piszesz jest przerażające 8O :(
I to się dzieje za nasze pieniądze.
A to nie udzielanie pomocy zwierzakom po wypadkach ociera się o prokuratora.
Szkoda, że nie mogę być DT, ale może inna pomoc?

Może trochę dramatyzuję. Naprawdę nie mam złej opinii o naszym schronisku. Uważam, że dużo zmieniło się na lepsze i jak czytam o innych schroniskach to mi się włosy jeżą. Niestety oprócz warunków, wiele zależy od ludzi, od których na codzień zależy los tych zwierząt. W takim miejscu powinni pracować ludzie z powołania, a miasto i TOZ powinny dokładnie kontrolować to, co się tam dzieje.
Obawiam się jednak, że w papierach wszystko wygląda cacy, bo te zwierzaki po wypadkach dostają jakieś leki i tłumaczenie schroniskowych wetów brzmi bardzo profesjonalnie. W ciągu roku jednak nie widziałam jakichś wielkich sukcesów w ratowaniu kotów z ciężkimi urazami, wręcz przeciwnie. Osobiście uważam, że korzystniej dla zwierząt byłoby, gdyby schronisko miało podpisane umowy z wieloma lecznicami, do których można by zawieźć trudniejsze przypadki.

Nie każdy może być DT, ale każdy może pomóc. Robimy mnóstwo rzeczy oprócz opieki nad kotami w DT. Musimy przecież jakoś zdobywać fundusze na ich leczenie. Można organizować zbiórki karmy. Bardzo potrzebujemy ogłoszeń, każdą ilość. Najskuteczniejsze są ogłoszenia Allegro, AleGratka i gazety lokalne. Czasem potrzebna jest drobna pomoc, trudno mi nawet określić konkretnie. Najlepiej przyjść parę razy w niedzielę do schroniska, zobaczyć, co robimy, pogadać i samemu zdecydować według umiejętności i możliwości, w czym nam pomóc.

Kicia_

Post » Wto cze 23, 2009 2:00

Ja jeszcze dorzucę, że na dwóch wetów dorzecznych przypada jeden.... :roll: no, dobra, sterylki sie naumiał.

Ale jest tez druga strona medalu- po prostu brakuje im czasu i rąk. To naprawde nie jest tak, że zwierzaki leżą bez pomocy, a weci, nie wiem, kawke piją. A skąd. Cały czas maja ręce pełne roboty, a to sterylki, a to zabiegi, a to szczepienia, badania itd...

Moim zdaniem przydałyby sie własnie umowy z lecznicami na leczenie cięższych przypadków, albo ze dwóch dodatkowych wetów do roboty....

Przypomne też że poza kotami sa też psy (ok. 300), które trzeba pobadać, poszczepić, poodrobaczać (wsio na wstępie), leczyć, nieraz szyć, sterylizować, chipować....
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Wto cze 23, 2009 6:30

Zgadza się ulv. Nie raz o tym pisałam, że za dużo pracy na tylko tyle rąk. Dlatego podkreślam, że ogólnie moja opinia o schronisku nie jest zła. Czepiam się tylko konkretnych przypadków, w których zawiniło niechciejstwo lub brak wiedzy.

W przypadku kotów po wypadkach, natychmiastowa operacja może uratować im życie lub uchronić od kalectwa. Miałysmy już kilka przypadków, w których machnięto na kota ręką, bo stary uraz, albo że nic nie da się zrobić, a my wyciągnęłyśmy go niemal do pełni zdrowia. Rozumiem, że trudno dokonać cudu w schronisku, gdzie brak opieki pooperacyjnej, ale po to jest wolontariat. Trzeba go tylko polubić, a nie traktować jak zło konieczne.

Odnośnie umów z lecznicami mam tylko jedną uwagę. Nie tak jak w przypadku sterylek - najtaniej, tylko z dobrymi lecznicami, które potrafią coś zrobić i mają do tego odpowiedni sprzęt.

Kicia_

Post » Wto cze 23, 2009 8:22

Hop, podrzucam...
Nie było mnie kilka dni a tu tyle nowych biednych koteczków :cry:
Ręce opadają.... DT/DS bardzo potrzebne!!!!

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Wto cze 23, 2009 9:11

Agness78 pisze:Hop, podrzucam...
bardzo prosimy także o podnoszenie-może uda się znaleźć jakieś DT na forum...
Obrazek

Mruczeńka1981

Post » Wto cze 23, 2009 10:54

Mruczeńka1981 pisze:
Agness78 pisze:Hop, podrzucam...
bardzo prosimy także o podnoszenie-może uda się znaleźć jakieś DT na forum...

Eh ja narazie DT dac nie moge :( ale chociaz podniose.
ale mam cicha nadzieje ze od wrzesnia moze bede mogla
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Wto cze 23, 2009 12:10

Ponoć w izlotace są 4 maluszki, które bez Dt nie mają szans.
Ja mogę je zabrać na określony czas, np. do 20.08.
Ale sama nie dam rady.
ObrazekObrazek

martka

Post » Wto cze 23, 2009 13:01

Super Mrtka-na pewno Kicia_ pomoże Ci z odbiorem,a wszyscy pomożemy finansowo bazarkowo itp :lol:
Obrazek

Mruczeńka1981

Post » Wto cze 23, 2009 13:03

Mru, no nie tak cąłkiem super, bo czas ograniczony, ale to chyba lepsze niż nic?
ObrazekObrazek

martka

[poprzednia][następna]