SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 07, 2017 17:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kot zawsze pije za mało, więc zawsze chrupki dodatkowo odwadniają ;) postaraj się przejść tylko na mokrą, a i tak dolewaj do niej letniej wody ;)

Z suchych Acana jest dobra, ale lepszy jest Purizon i Orijen ;) fajna bezbożowa jest jeszcze PoN, ale ciężko ją dostać, i moje koty najpierw nie chciały jeść, a potem dostały okropnej biegunki...

Pasta bardzo fajna, ja moim podaję naprzemiennie pasty Smilli i Gimpetu.
ser_Kociątko

Post » Wto lut 07, 2017 18:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z tymi mokrymi naprawdę boje się czy będzie to jadła, kiedyś miałyśmy już podejścia do karm ala mielonka, pasztecik, ale nie chciała ich za bardzo ruszać, dopiero Almo, które wygląda jak czysty pocięty kurczak/rybka się przyjął. Na dobry początek zamówie Purizona i jakieś pakiety próbne z Catza i Granaty i będę próbować ją powoli przestawiać :)

Panna_Pinka

Od: Pon lip 28, 2014 22:38

Post » Wto lut 07, 2017 19:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Panna_Pinka pisze:
jednak zastanawiam się czy nie mają w składzie analitycznym za mało białka... jeśli jest gdzieś ładnie opisane jak czytać składy analityczne to możecie mi podlinkować :)

http://maxshouse.com/feline_nutrition.htm
Jedna z najlepszych stron o żywieniu kotów, jakie znam. Na końcu jest porównanie suche vs mokre. Z tym ze strona po angielsku.

kadziajka

Od: Pon lut 29, 2016 13:31

Post » Wto lut 07, 2017 23:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

kadziajka pisze:
Panna_Pinka pisze:
jednak zastanawiam się czy nie mają w składzie analitycznym za mało białka... jeśli jest gdzieś ładnie opisane jak czytać składy analityczne to możecie mi podlinkować :)

http://maxshouse.com/feline_nutrition.htm
Jedna z najlepszych stron o żywieniu kotów, jakie znam. Na końcu jest porównanie suche vs mokre. Z tym ze strona po angielsku.

Spokojnie, damy radę :D Dziękuje ślicznie :)

Panna_Pinka

Od: Pon lip 28, 2014 22:38

Post » Śro lut 08, 2017 11:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

rudalia pisze:A jakieś opinie o Fitmin Purity? Ostatnio widziałam w lokalnym zoologicznym.

Dopiszę się do tego pytania. Mam dwie niedawno wykastrowane kotki i czas zmienić im jedzenie i tego dla kociąt na inne. Trochę poczytałem w internecie i szukałem jakiegoś dobrego (jak na mój przedział cenowy) suchego jedzenia.
Rozważam kilka opcji Porta 21 Feline Finest Cats Heaven, Applaws, TOTW, jednak duże wartości Ca/P trochę mnie odstraszają.

Znalazłem jeszcze Fitmin Purity Castrate. Castrate ze względu na niską wartość energetyczną i niewysoką zawartość Ca, P i sodu i dobry stosunek Ca/P. Skład też wygląda całkiem w porządku
Skład: mięso (27,5% świeże mięso drobiowe, 30,5% suszone mięso drobiowe, 6% suszone mięso z indyka, wątroba wieprzowa 4%), ziemniaki farmerskie, zielony groszek, pulpa buraczana, tłuszcz drobiowy, lucerna 2,5%, jabłka, jaja kurze, drożdże piwne, inaktywowane drożdże Saccharomyces cerevisiae, siemię lniane, czarna porzeczka 1%, kompleks ziół (liście pokrzywy, liście mniszka lekarskiego 0,25%, kwiaty rumianku, liście melisy, kwiaty lipy drobnolistnej), olej tłoczony na zimno łosoś norweski, korzeń cykorii, ostropest 0,1%, słodkowodne algi Chlorella, juka shidigera, kompleks naturalnych przeciwutleniaczy dla odnowy komórek.
Wartość energetyczna: 15,83 MJ/kg (około 3,780 kcal/kg)
białko surowe (35%), oleje i tłuszcze surowe (12%), włókno surowe (3,5%), popiół surowy (7,4%), wapń (1,1%), fosfor (0,83%), sód (0,33%).

Jakie wady może mieć ta karma? Czy ta karma jest lepsza od tych trzech wymienionych na początku?

dehado

Od: Śro lut 08, 2017 11:05

Post » Śro lut 08, 2017 16:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Skład wygląda ok ale przyjrzałam mu się dokładniej i karma ma bardzo mało tauryny, Na końcu w składzie są wymienione przeciwutleniacze i konserwanty bez podania co to takiego. To już dwa minusy.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro lut 08, 2017 17:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Wybierając z tych karm powyżej najbardziej przekonuje mnie Applaws. Porta 21 ma baardzo mało tauryny, mniej niż zalecane 2000mg
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro lut 08, 2017 17:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dodałabym, że Fitmin ma za mało tłuszczu. Kot tyje od nadmiaru węglowodanów, nie tłuszczu.

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Nie lut 12, 2017 11:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bardzo proszę o udzielenie mi trzech rad:
1) Mój kot zajada teraz GranataPet. Kupiłam w ZOO+. Łącznie kupiłam 12 sztuk puszek (był to pakiet mieszany z dwoma rodzajami smaku). Znalazłam informację, iż kotka nie powinno się przyzwyczajać do jednego rodzaju karmy. Czy to prawda? Jeśli tak, z jaką karmą powinnam zamiennie stosować GranataPet (mam na myśli mokrą karmę)?
2) Czy sucha GranataPet jest równie polecana przez Was, tak jak mokra? Czy można suchy Orijen zastąpić Granatapet? (Zakupuję Orijen w ZOO+. Ostatnio coraz częściej brak jest worków 2,27kg. Mam jednego kotka i nie chcę kupować worka 6,8 kg bo wiem, że otwarte opakowanie z karmą suchą wietrzeje i traci swoje właściwości, a nawet, że po dłuższym czasie od otwarcia opakowania karma może zaszkodzić pupilowi. Od razu mówię, że podobny problem w ZOO+ jest z ACANA). Jeśli nie GranataPet jaka inna dobra karma sucha dla pupila?
3) Jakie bezpieczne przysmaki zakupić kotkowi? (kotek nie skończył jeszcze roku, ale wiek trudny do określenia, ponieważ zaadoptowany od Animals. Prawdopodobnie ma miedzy 7 a 9 miesięcy).
Z góry dziękuję za pomoc
Zapomniałabym dostałam wczoraj bukiet tulipanów. Znalazłam właśnie informację, że są trujące dla kotków. Wyrzucić????????
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Nie lut 12, 2017 13:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ad 1- jestem za urozmaiceniem smaków i firm. Niektórzy stawiają na monotonię (wątpię, czy sami chcieliby jeść dzień w dzień to samo). Jeżeli w kuwecie jest ok, to nie widzę powodu, żeby kot nie czekał na posiłek z podekscytowaniem :co też dzisiaj znajdzie się w miseczce?
Ad 2- od Granaty suchej lepszy jest Purizon, Carnilove, Canagan. Granata nie jest zła, ale tylko niektóre odmiany, np z kaczką. Ma bardzo duże chrupki i moje koty niechętnie zjadły pierwszą i ostatnią małą paczkę.
Ad 3- smakołyki trudno dobrać. Kiedy kupowałam najzdrowsze z suszonego mięsa, to aplauzu nie było.

Tulipany postaw gdzieś poza zasięgiem kota. Jeśli się tak nie da, to wyrzuć

Alija

Post » Nie lut 12, 2017 13:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Właśnie wyrzuciłam tulipany jak radziłaś. Szkoda bo ładne były, ale nie mam ich gdzie postawić, kocurek ma dostęp do każdego miejsca w mieszkaniu poza garderobą, a kto trzyma żywe kwiaty w zamkniętej garderobie.
Alija co do urozmaicenia smaków masz na myśli tylko zmianę smaków GranataPet czy też stosowanie naprzemiennie różnych rodzajów karm mokrych? Jeśli tak, to jakich?
Znalazłam mniejsze opakowania karmy suchej Orijen na Kakvet, to sama już nie wiem czy jednak nie zakupić z tego sklepu i zostać przy Orijen. Fakt, że podaję mu suchą tylko rano przed pracą, potem już mokrą Granata.
Chciałabym podawać mu tylko mokrą, ale nie mogę doszukać się na Forum miau informacji o karmie z lodówki. Bo jeśli mogę kociambrowi podać prosto z lodówki to mogę podawać mu samą mokrą. Teraz przed pracą daję mu po godz. 7 rano suchą (bo się martwię że ta z lo0dowki za zimna), wracam z pracy ok 17.00 i dopiero z lodówki wyciągam mokrą odczekuję te 2 godziny żeby miała temperaturę pokojowa (nie pamiętam nawet gdzie wyczytałam, ze tak się powinno robić). Wtedy dostaje dopiero ok. 19 jedzonko mokre. Myślę, że to za późno, ale nie wiem jak sobie poradzić z karmą trzymaną w lodówce. Można podawać od razu, czy nie? Puszki otwarte zamykam specjalną pokrywką zakupiona na ZOO+ i po otwarciu trzymam w lodówce.
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Nie lut 12, 2017 14:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Prosto z lodówki nie można podawać. Kiedy miałam 1 kotkę to robiłam tak: rano otwierałam saszetkę przechowywaną w temperaturze pokojowej. Reszta do lodówki. Po powrocie z pracy drugą część saszetki trzymałam przez chwilę pod kranem z ciepłą wodą, odwracając, żeby podgrzała się równomiernie. To trwa chwilę i posiłek gotowy. Nie trzeba czekać 2 godzin. Kotka dostawała 2 razy dziennie mokre jedzonko. Suche miała dostępne cały dzień do woli.
To samo można zrobić z zawartością puszki - przełożyć do foliowego woreczka i ogrzać pod kranem z ciepłą wodą.
Możesz podawać mokre karmy różnych producentów. Kieruj się ilością zawartości mięsa. Generalnie cena tu jest adekwatna do jakości. Nie podam nazw, ale poczytaj pierwsze posty tego wątku, tam znajdziesz podziały na lepsze i gorsze.
Orijen to wartościowa karma, dla mnie trochę za droga. Mam teraz 2 koty i jedzą dużo

Alija

Post » Pon lut 13, 2017 0:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Monotonia nie jest wskazana głównie z powodu sytuacji awaryjnych, np. trafiasz do szpitala, ktoś obcy zajmuje się kotem, nie wie co kot dostawał, a ten odmawia jedzenia czegokolwiek, z czym dotąd nie miał styczności. Szanse na to, że obca osoba tafi w odpowiedni smak i firmę są małe.
Sytuacja druga to gdy kot dostaje alergii lub z jakiejś innej przyczyny nie powinien przyjmować dotychczasowego jedzenia. Wówczas jeżeli odmówi jedzenia nowych smaków/wariantów, to jest się w dużym kłopocie.

Druga dobra z mokrych to MAC'S. Moim zdaniem te dwie firmy wiodą prym (plus ZiwiPeak, ale kojarzę że pisałaś, iż ona odpada, czy tak?).

Kierować się należy ilością mięsa (czyli mięśni), a w drugiej kolejności ilością białka i tłuszczy (ma być ich jak najwięcej).

Co do karmy z lodówki, to pisałam Ci (może mail nie doszedł?), że można przełożyć jedzenie do jakiegoś naczynia i to naczynie umieścić w rondlu z bardzo ciepłą wodą. Coś jak kąpiel wodna. Przynajmniej woreczki jednorazowe nie będą się marnowały.

Orijena i Acany nie będzie w tym samym czasie w tych samych sklepach bo to jeden producent.
Jeśli chcesz się trzymać Orijena, to na allegro różni sprzedający miewają. KrakVeta omijam. Są inni. Ja odkąd zooplus ma problemy z Acaną niemal za każdym razem kupuję w innym sklepie na allegro. Znam już kilku sprzedających.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pon lut 13, 2017 0:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Nie tylko zooplus ma problemy z Acaną. W KuchniPupila powiedziano mi, że Acana opracowuje nowe karmy z nową szatę graficzną, stąd przejściowe braki. Ciekawe, czy to prawda. Na razie sytuacja bez zmian.

Alija

Post » Pon lut 13, 2017 17:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Będę na zmianę podawać GranataPet i MAC'S. ZiwiPeak jest za drogą karmą na moje możliwości, choć bardzo bym chciała ją podawać kocurkowi :( Znalazłam tą karmę w sklepie "Pokarm dla kotów" za 10 puszek 170g - 92 zł. http://www.pokarmdlakotow.pl/ziwipeak-d ... -170g.html Nie wiem nawet czy to dobry sklep.
Gdy skończy się Orijen chciałabym spróbować Acanę, bo jak radziłaś Stomachari ma większe chrupki i pewnie będzie lepsza dla kotka.
Wiem, że może wyjdę na leniucha ale rano przed pracą ledwo siebie ogarniam po szybkości, dlatego najlepszym jak myślałam rozwiązaniem jest, że rano podam kotkowi karmę suchą, ale po pracy macie rację, kociak nie musi czekać aż karma będzie miała temperaturę pokojową, po prostu przełożę do kąpieli wodnej aby ocieplić.
Jak mówiłam, wyrzuciłam tulipany. Bardzo lubię cięte kwiaty w domu. Czy są jakieś bezpieczne dla kotka? Wiem, że są długie listy zakazanych i sama mogę sprawdzić, ale nie znam się na kwiatach, np. pod katem łacińskich nazw, a nie chciałabym przynieść do domu czegoś, co może zaszkodzić. Czy jest jakiś cięty i bezpieczny dla kota kwiat? Z tych popularnych, jak tulipany?
BIL
Obrazek

Bestol

[poprzednia][następna]